Νίκος Σταυρίδης: Τα γυρίσματα του «Διαιτητή» και το φιλί στον σκόρερ Σιδέρη
Πασίγνωστος για τη… γαυροσύνη του ήταν ο αξέχαστος κωμικός, Νίκος Σταυρίδης, ο οποίος στις 17 Νοεμβρίου 1963 συνδύασε το τερπνόν μετά του ωφελίμου, στον αγώνα Απόλλων Σμύρνης-Ολυμπιακός 0-1 για το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής.
Ένας και μόνο λόγος υπάρχει για να μνημονεύεται ο αγώνας Απόλλων Σμύρνης-Ολυμπιακός 0-1, που διεξήχθη στις 17 Νοεμβρίου 1963 στη Ριζούπολη.
Δεν έχει να κάνει με το αποτέλεσμα, που δεν έκρινε τον πρωταθλητή ούτε κάποιο ευρωπαϊκό εισιτήριο ούτε τη μάχη της παραμονής στην Α’ Εθνική. Ούτε με τον σκόρερ, τον Γιώργο Σιδέρη, ο οποίος δεν κατάφερε στο τέλος της σεζόν να κερδίσει την πρωτιά στον σχετικό πίνακα. Ο αγώνας θα είχε χαθεί στη λήθη, μαζί με τόσους άλλους που διεξήχθησαν στην αέναη διαδρομή της εθνικής μας κατηγορίας, αν δεν υπήρχε… ο Νίκος Σταυρίδης!
Ο αξέχαστος κωμικός δεν βρέθηκε εκείνο το απόγευμα στο γήπεδο του Απόλλωνα μόνο ως οπαδός του Ολυμπιακού, τον οποίο αγαπούσε παθιασμένα. Είχε πάει από πολύ πιο νωρίς εκεί… για δουλειά. Δηλαδή για τα γυρίσματα της κωμωδίας «Ο διαιτητής», σε σενάριο Άκη Φαρά και σκηνοθεσία Φίλιππου Φυλακτού. Ο Σταυρίδης υποδυόταν τον καλοκάγαθο ψιλικατζή Μενέλαο Χαρακίρη, ο οποίος τις Κυριακές που το μαγαζί του ήταν κλειστό, ασκούσε με μεράκι το λειτούργημα του διαιτητή ποδοσφαιρικών αγώνων.
Ο Φυλακτός ήθελε να ενσωματώσει στην ταινία τον παλμό μιας κερκίδας γεμάτης με κόσμο. Δεν είχε άλλη επιλογή, λοιπόν, απ’ το να στήσει το κινηματογραφικό του συνεργείο σε ένα μεγάλο αθηναϊκό γήπεδο, ώστε να τραβήξει τα πλάνα μερικά λεπτά πριν από τη σέντρα του επίσημου αγώνα. Τότε, άλλωστε, οι φίλαθλοι φρόντιζαν να πηγαίνουν στα γήπεδα από νωρίς.
Ως τόπος των γυρισμάτων επιλέχθηκε η έδρα του Απόλλωνα στη Ριζούπολη, πριν από την προαναφερθείσα αναμέτρηση της 17ης Νοεμβρίου 1963. Έτσι ο Σταυρίδης συνδύασε… το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Εκτός απ’ το ότι έβγαλε το μεροκάματο παίζοντας τον ρόλο ενός φιλότιμου πλην ακατάλληλου διαιτητή, που με τις αποφάσεις του προκαλούσε την οργή οπαδών και παραγόντων (όπως του προέδρου της «Θύελλας», τον οποίο υποδυόταν ο Φίλιος Φιλιππίδης), απόλαυσε και τον αληθινό αγώνα της αγαπημένης του ομάδας.
Στο πλευρό του είχε και τον Τάσο Γιαννόπουλο, ο οποίος στην ταινία είχε τον ρόλο του επόπτη γραμμών (όπως έλεγαν τότε τους βοηθούς). Δηλωμένος ΑΕΚτζής ήταν ο πρόωρα χαμένος ηθοποιός, αλλά έβγαλε μετά χαράς φωτογραφίες με τον Σιδέρη και άλλους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων. Παρακολούθησε και τον αγώνα με διακριτικότητα, σε αντίθεση με τον Σταυρίδη που τον έζησε με πάθος όχι καθισμένος την κερκίδα, αλλά δίπλα στον αγωνιστικό χώρο!
Κάποια στιγμή, μάλιστα, που ο Σιδέρης τραυματίστηκε, ο αξέχαστος κωμικός μπήκε στο γήπεδο για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι αν είχε πάθει κάτι σοβαρό. Κι όταν στο 83′ πέτυχε το νικητήριο γκολ του Ολυμπιακού με εντυπωσιακή κεφαλιά-ψαράκι και τον είδε να μένει στο έδαφος σφαδάζοντας από τον πόνο, έτρεξε προς το μέρος του και τον φίλησε στο μάγουλο, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για τη χαρά που του είχε προσφέρει.
Φανατικός Ολυμπιακός από το 1925!
Ο Σταυρίδης ισχυριζόταν ότι υποστήριζε φανατικά τον Ολυμπιακό από την ίδρυσή του. Δεν έχουμε λόγο να μην τον πιστέψουμε, αφού είχε γεννηθεί στις 6 Απριλίου 1910 στο Βαθύ της Σάμου. Επομένως ήταν σχεδόν δεκαπέντε ετών στις 10 Μαρτίου 1925, όταν υπογράφηκε η ληξιαρχική πράξη γέννησης του μεγάλου πειραϊκού συλλόγου.
Προφανώς θα άρχισε να παρακολουθεί από κοντά αγώνες ποδοσφαίρου το 1928, όταν ήρθε για μόνιμη εγκατάσταση στην Αθήνα. Μία από τις πρώτες δουλειές του, άλλωστε, ήταν σε μία αποθήκη πολεμικού υλικού στον Πειραιά, όπου βασική αρμοδιότητά του ήταν να ταξινομεί σε ζευγάρια τις σκόρπιες στρατιωτικές αρβύλες ανάλογα με το μέγεθός τους. Το Ποδηλατοδρόμιο, όπως ονομαζόταν ακόμα το σημερινό «Γ. Καραϊσκάκης», δεν ήταν μακριά.
Τα χρήματα που έβγαζε, όμως, ήταν ελάχιστα. Γι’ αυτό αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του ως ηθοποιός, όταν μια μέρα πέρασε έξω από το θέατρο «Έντεν» του Θησείου. Ως έφηβος στη Σάμο ο Σταυρίδης είχε ασχοληθεί με το άλμα επί κοντώ, όπου μάλιστα είχε σημειώσει αρκετά καλές επιδόσεις. Το μεγαλύτερο ταλέντο του, όμως, το είχε στο τραγούδι.
Αυτό του άνοιξε τον δρόμο για τη νέα καριέρα, ύστερα από μία πρόχειρη οντισιόν στο «Έντεν». Ο Βασίλης Αυλωνίτης, ο οποίος ήταν ήδη φτασμένος πρωταγωνιστής, εντυπωσιάστηκε από τις φωνητικές του δυνατότητες και του έδωσε τον ρόλο του λουστράκου στη μουσική θεατρική παράσταση «Η λοβιτούρα». Μια λαμπρή πορεία του στον χώρο του θεάματος είχε μόλις αρχίσει.

Ο Νίκος Σταυρίδης διαβάζει με ενθουσιασμό την εφημερίδα «Ο Λαός του Ολυμπιακού», σε φωτογράφιση για τις ανάγκες μιας συνέντευξης που έδωσε το φθινόπωρο 1972, όταν οι «ερυθρόλευκοι» απέκλεισαν την Κάλιαρι για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.
Αν και ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα, ο Σταυρίδης καθιερώθηκε ως ένας από τους κορυφαίους πρωταγωνιστές στις επιθεωρήσεις και τις οπερέτες που κυριαρχούσαν την εποχή του Μεσοπολέμου στο μενού των αθηναϊκών θεατρικών σκηνών. Η άνθιση του κινηματογράφου τη δεκαετία του ’50 άνοιξε νέους δρόμους κι ο χαρισματικός ηθοποιός ανέδειξε το ταλέντο του στην κωμωδία. Τη συνέχεια, τη γνωρίζετε.
Ξυπνητήρι με τον ήχο «Υβ, Υβ»
Στην κωμωδία «Ο διαιτητής» ο Σταυρίδης δεν εκφράζει τα «ερυθρόλευκα» αισθήματά του. Ως Μενέλαος είναι ταγμένος στο λειτούργημα του διαιτητή – άσχετα αν συνήθως τα κάνει μαντάρα και τρώει το ξύλο της αρκούδας («πού το βάζει τόσο ξύλο;», είναι μια χαρακτηριστική ατάκα που ακούγεται στην ταινία κι έχει περάσει στην καθομιλουμένη).
Η μόνη σύνδεση της ταινίας με τον Ολυμπιακό, είναι ότι περιλαμβάνει πλάνα από εκείνον τον αγώνα της 17ης Νοεμβρίου 1963. Βλέπουμε τους παίκτες των δύο ομάδων να βγαίνουν από την καταπακτή για να εισέλθουν στο γήπεδο (από πλευράς «ερυθρόλευκων» διακρίνονται καθαρά οι Μίμης Πλέσσας, Κώστας Πολυχρονίου και Παύλος Γρηγοριάδης), ενώ προβάλλονται και κάποιες φάσεις από το παιχνίδι, που συνδέονται με πλάνα του Σταυρίδη και του Γιαννόπουλου.
Ένας από τους ποδοσφαιριστές που έπαιξαν σε εκείνον τον αγώνα με τον Ολυμπιακό ήταν ο Μίμης Στεφανάκος, ο οποίος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο και στην ταινία ως… κανονικός ηθοποιός. Υποδύθηκε τον Πέτρο, τον νεαρό γιατρό με τον οποίο ήταν ερωτευμένη η αδελφή του Μενέλαου, η Χριστίνα (Έφη Οικονόμου). Ο δυναμικός «ερυθρόλευκος» μέσος ακολουθούσε για κάποια χρόνια παράλληλη καριέρα και στη μεγάλη οθόνη, με σημαντικούς ρόλους και σε άλλες ταινίες.
Σε μια άλλη ταινία, πάντως, ο Σταυρίδης ουσιαστικά έπαιξε… τον εαυτό του, δηλαδή έναν φανατικό οπαδό του Ολυμπιακού. Είναι «Ο άνθρωπος ρολόι» (1972), σε σενάριο Ναπολεόντα Ελευθερίου και Ερρίκου Θαλασσινού και σκηνοθεσία Γιώργου Παπακώστα. Εκεί υποδύεται τον ωρολογοποιό Οδυσσέα Ακριβό, ο οποίος έχει βάλει για ήχο στο ξυπνητήρι του την ιαχή «Υβ, Υβ», που φώναζαν οι οπαδοί του Ολυμπιακού για τον επιθετικό της ομάδας, Υβ Τριαντάφυλλο.
Μία φορά, μάλιστα, που ο ομογενής από τη Γαλλία άσος είχε πάει στο θέατρο για να παρακολουθήσει τον Σταυρίδη, εκείνος δεν δίστασε να τον ανεβάσει στη σκηνή. Συχνά-πυκνά ο καταξιωμένος κωμικός αυτοσχεδίαζε με ατάκες που εκδήλωναν την αγάπη του για τον πειραϊκό σύλλογο, προκαλώντας καλοπροαίρετες αντιδράσεις από αντίπαλους οπαδούς τις οποίες αντιμετώπιζε με χιούμορ.
Ο Νίκος Σταυρίδης πέθανε στις 12 Δεκεμβρίου 1987 στη Σάμο, όπου είχε μεταβεί για να επισκεφτεί την αδερφή του. Το μόνο του παράπονο ήταν ότι λόγω των προβλημάτων υγείας που τον ταλαιπωρούσαν τα τελευταία χρόνια της ζωής του, δεν μπορούσε να πηγαίνει στο γήπεδο για να παρακολουθεί τον αγαπημένο του Ολυμπιακό.
Πηγές: Φύλλα των εφημερίδων «Αθλητική Φωνή», «Απογευματινή» και «Ακρόπολις» (18 Νοεμβρίου 1963), retrodb.gr («Νίκος Σταυρίδης», «Μίμης Στεφανάκος», «Ο διαιτητής», «Ο άνθρωπος ρολόι»), el.wikipedia.org («Νίκος Σταυρίδης»).
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 17 Νοεμβρίου
2019: Ο Στέφανος Τσιτσιπάς νικά τον Ντομινίκ Τιμ με 2-1 σετ (6-7, 6-2, 7-6) στον τελικό του ATP Finals, στην Ο2 arena του Λονδίνου, στην πρώτη του συμμετοχή στη διοργάνωση των οκτώ κορυφαίων της τενιστικής σεζόν. Γίνεται έτσι ο νεότερος πρωταθλητής μετά από τον 20χρονο Λέιτον Χιούιτ το 2001 και ο έκτος νεότερος πρωταθλητής στην 50ετή ιστορία του τουρνουά. Την προηγούμενη ημέρα, είχε επικρατήσει με 2-0 στον ημιτελικό του Ρότζερ Φέντερερ, ενώ στη φάση των ομίλων είχε νικήσει με 2-1 και τον Ράφα Ναδάλ.
2015: Η 31χρονη Λευκορωσίδα σπρίντερ, Γιούλια Μπαλίκινα, που είχε εξαφανιστεί από τις 28 Οκτωβρίου, βρίσκεται νεκρή σε περιοχή έξω από το Μινσκ, με τις αρχές να κάνουν λόγο για δολοφονία. Η Μπαλίκινα είχε λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2012 στα 100 μ. και στη σκυταλοδρομία 4×100. Τον Ιούνιο 2013 είχε βρεθεί θετική σε χρήση απαγορευμένης ουσίας και είχε τιμωρηθεί με διετή αποκλεισμό.
2006: Πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών στην Βουδαπέστη ο Φέρεντς Πούσκας, ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών και προπονητής του Παναθηναϊκού στην πορεία μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1971.
2005: Παρά την συνεργασία του με τις αρχές, το δικαστήριο του Βερολίνου επιβάλει στον Γερμανό διαιτητή Ρόμπερτ Χόιτσερ ποινή φυλάκισης 29 μηνών χωρίς αναστολή, για την εμπλοκή του σε κύκλωμα στημένων αγώνων ποδοσφαίρου, υπό την καθοδήγηση των αδερφών Άντε, Μίλαν και Φίλιπ Σάπινα από την Κροατία. Αφορμή για την δικαστική έρευνα ήταν η διατησία του στον αγώνα Αμβούργο-Πάντερμπορν 2-4, στις 21 Αυγούστου 2004, όπου διαμόρφωσε το αποτέλεσμα έναντι αντιτίμου 20.000 ευρώ.
2004: Στον αγώνα Ελλάδα-Καζακστάν 3-1, ο Θόδωρος Ζαγοράκης γίνεται ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής και ο 100ός παγκοσμίως, που φτάνει τις 100 διεθνείς συμμετοχές.
1997: Ολοκληρώνεται η 10η αγωνιστική της Α’ Εθνικής στην οποία σημειώνονται 42 γκολ, επίδοση-ρεκόρ στα 38 χρόνια της διοργάνωσης. Σε τρεις αγώνες σημειώνονται από επτά τέρματα (Απόλλων Σμύρνης-ΑΕΚ 3-4, Ολυμπιακός-Ηρακλής 5-2, Πανηλειακός-Ξάνθη 4-3).
1993: Η Εθνική Ελλάδας νικά 1-0 τη Ρωσία στο Ολυμπιακό Στάδιο με γκολ του Νίκου Μαχλά και τερματίζει στην 1η θέση του προκριματικού ομίλου για το Παγκόσμιο Κύπελλο των ΗΠΑ. Οι 60.000 θεατές που βρίσκονται στην κερκίδα στήνουν γιορτή για την παρθενική πρόκριση στην τελική φάση της κορυφαίας διοργάνωσης.
1993: Με γκολ του Εμίλ Κοσταντίνοφ στις καθυστερήσεις, η Βουλγαρία νικά με 2-1 τη Γαλλία στο Παρίσι και προκρίνεται εις βάρος της στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου των ΗΠΑ.
1991: Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας Κυπέλλου Cross Country στο mountain bike στην Βαρυμπόμπη με συμμετοχή 40 αθλητών.
1982: Η Εθνική Ελλάδας γνωρίζει βαριά ήττα με 3-0 από την Αγγλία στο Καυτανζόγλειο Στάδιο, για τα προκριματικά του Euro ’84.
1970: Σε φιλικό αγώνα μπροστά σε 12.000 θεατές η Ελλάδα ηττάται με 3-1 από την Αυστραλία στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Η κακή εμφάνιση, αποτέλεσμα της αδιαφορίας όλων των παικτών κατά τη διάρκεια του αγώνα, θα οδηγήσει την ΕΠΟ στο να επιβάλλει πρόστιμο 3.000 δρχ σε κάθε παίκτη.
1954: Η γαλλική εφημερίδα «L’ Equipe» δημοσιεύει την αναγγελία της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Διασυλλογικού Πρωταθλήματος. Πρόκειται για το Κύπελλο Πρωταθλητριών, το οποίο θα αρχίσει τη σεζόν 1955-56 και θα μετεξελιχθεί στο σημερινό Champions League το 1992.
1929: Με γκολ των Μανουέλ Φερέιρα (14′) και Μάριο Εβαρίστο (77′) η Αργεντινή νικά με 2-0 την Ουρουγουάη και κατακτά το Κόπα Αμέρικα για τέταρτη φορά στην ιστορία της.
1869: Ο Βρετανός Τζέιμς Μουρ κερδίζει τον πρώτο Ποδηλατικό Αγώνα που έχει διαδρομή 123 χιλιόμετρα, από το Παρίσι μέχρι τη Ρουέν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- ΑΕΚ-ΟΦΗ 2-0: «4Χ4» με Περέιρα... δημιουργό και εκτελεστή!
- Μεντιλίμπαρ: «Εχετε την εντύπωση ότι όποιος δε βάζει γκολ δεν παίζει, ενώ δεν ισχύει αυτό»
- ΚΑΕ ΠΑΟΚ: Ορίστηκε η προσωρινή διοίκηση
- League Phase Κυπέλλου Ελλάδος: Η βαθμολογία μετά τα παιχνίδια της Τετάρτης και τα κριτήρια της ισοβαθμίας
- Ολυμπιακή Φλόγα: Στο Παναθηναϊκό Στάδιο η παράδοση στην Επιτροπή «Μιλάνο-Κόρτινα 2026»
