Euro 2020: Νικήτρια με 3 χρώματα!

Ο Ρονάλντο, ο Φερνάντο Σάντος και η Πορτογαλία θα μπορέσουν να υπερασπιστούν το θρόνο τους; Η Ισπανία και η Γερμανία θα κάνουν το ρεκόρ ως οι μοναδικές με 4 κατακτήσεις ή θα προκύψει και πάλι μια τρελή αλά Ελλάδα ιστορία;

Ρίχνοντας μια ματιά στο παρελθόν, τα στατιστικά και τα διάφορα περίεργα πρότυπα συμπεριφοράς το BBC αναδεικνύει από τώρα τον νικητή της 11ηΙουλίου στο Γουέμπλεϊ!

Η συμβουλή που δίνεται πάντως από το κορυφαίο ειδησεογραφικό δίκτυο είναι να μην πάρετε πολύ στα σοβαρά το αφιέρωμα. Είναι κυρίως μια καλή ευκαιρία να γίνει… τζερτζελές…  

 

Αυτόματη πρόκριση

Από το 1996 που εφαρμόστηκε η φόρμουλα της πρόκρισης στα τελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μέσωPlay offsμέχρι σήμερα καμιά ομάδα δεν κατάφερε να κατακτήσει το τρόπαιο έχοντας προηγουμένως πάρει το εισιτήριο μέσω αυτής της διαδικασίας

Τι σημαίνει αυτό; Αφαιρώντας τις ομάδες που προκρίθηκαν μέσω Play Offsοι 24 ομάδες γίνονται 20. Βόρεια Μακεδονία, Σλοβακία, Σκωτία και Ουγγαρία… κουνάνε μαντήλι.

 

Νικητές στους ομίλους της διοργάνωσης

Πάμε παρακάτω. Το 1996 υπήρξε και μια άλλη καινοτομία. Οι ομάδες στην τελική φάση από 8 έγιναν 16. Αυτό σημαίνει ότι πλέον την πρόκριση έπαιρναν και οι δεύτεροι των ομίλων της προκριματικής φάσης.

Εχει αποδειχτεί, λοιπόν, σε κάθε διοργάνωση η τελική νικήτρια είχε προηγουμένως τερματίσει πρώτη στον όμιλο της προκριματικής φάσης.

Αν λοιπόν αφαιρέσουμε από τη λίστα μας τις ομάδες που σε αυτή τη διοργάνωση δεν πήραν την πρόκριση για τα τελικά ως πρώτες αλλά ως δεύτερες στους ομίλους τους, τότε ο αριθμός των διεκδικητριών μειώνεται στους 10. Ανάμεσα σε αυτούς που φεύγουν η Πορτογαλία, η Ολλανδία ή η Δανία…

 

 

Απαγορεύεται να είσαι η διοργανώτρια

Από το 1980 που στην ουσία ήταν η πραγματική εκκίνηση τελικών φάσεων Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων (από το 1960 ως το 1976 διεξάγονταν φάιναλ φορ) μόνο μια φορά διοργανώτρια χώρα κατάφερε να φορέσει το στέμμα. Η Γαλλία του Πλατινί, του Ζιρές και του Τιγκανά! Το 1984.

Με αυτή την τελική φάση να έχει περισσότερες από μία διοργανώτριες χώρες και με βάση την κατάρα του να είσαι οικοδέσποινα η λίστα μειώνεται ακόμα περισσότερο. Στα θύματα; Ομάδες σημεία αναφορά της διοργάνωσης όπως η Γερμανία και η Ισπανία. Φυσικά και η Αγγλία, που κατά ένα περίεργο τρόπο ο μοναδικός τίτλος που έχει κατακτήσει είναι το Μουντιάλ του 1966 που έγινε στο έδαφός της. Ομως, άλλο Euroκαι άλλο Μουντιάλ…

Οι 10 μειώθηκαν στους 6!

 

Να έχεις παρουσία σε προηγούμενο τελικό

Ενα άλλο δυνατό στοιχείο για τις επίδοξες νικήτριες είναι η συμμετοχή σε κάποιον από τους τους τελικούς ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που έγιναν στο παρελθόν.Οι πέντες από τις έξι πρωταθλήτριες Ευρώπης κατέκτησαν το τρόπαιο εφόσον προηγουμένους είχαν συμμετάσχει σε τουλάχιστους έναν από τους προηγούμενους τελικούς.

Μοναδική εξαίρεση η Ελλάδα το 2004. Ομως, είπαμε αυτά που έκανε η Ελλάδα τότε δεν γίνονται. Δεν είχαν γίνει ποτέ ως τότε και δεν πρόκειται όπως φαίνεται να ξαναγίνουν. Το BBCτο αποκάλεσε αυτό ανωμαλία του ποδοσφαίρου, όμως, οι Αγγλοι δεν θα είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα αν με μια παρόμοια ανωμαλία κατακτούσαν κι αυτοί κάτι.

Με αυτά και με αυτά φτάσαμε στις 2 ομάδες του… τελικού! Βέλγιο εναντίον Γαλλίας…

 

Παίκτες σου να παίζουν Τσάμπιονς Λιγκ

Η συμμετοχή παικτών στο Τσάμπιονς Λιγκ είναι μεγάλο ατού. Οι δέκα τελευταίες νικήτριες Μουντιάλ ή Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων συμπεριλαμβάνονταν πάντα μέσα στα πέντε κορυφαία έθνη με παίκτες που βρίσκονταν στην αρχική ενδεκάδα αγώνων του Τσάμπιονς Λιγκ.

Για παράδειγμα η Πορτογαλία το 2016  ήταν πέπτη στη λίστα τροφοδοτώντας 27 παίκτες σε αρχικές ενδεκάδες αγώνων του Τσάμπιονς Λιγκ εκείνης της χρονιάς.

Επιπροσθέτως η Γαλλία που κατέκτησε το Μουντιάλ δύο χρόνια αργότερα είχε 49 παίκτες που ξεκίνησαν αγώνες στο Τσάμπιονς Λιγκ της περιόδου 2017-18.

Οι άνθρωποι της Nilsen Gracenote (εταιρία στατιστικών κλπ)έψαξαν και βρήκαν πως η λίστα με τις χώρες που είχαν τους περισσότερους παίκτες στις αρχικές ενδεκάδες του Τσάμπιονς Λιγκ 2020-2021 είναι η Γαλλία με 63 ενδεκαδάτους, η Βραζιλία με 58, η Ισπανία με 51, η Γερμανία με 38 και η Ουκρανία με 32!

Που βρίσκεται το Βέλγιο; Στη 12ηθέση με 18 ενδεκαδάτους. Αρα κυρίες και κύριες σύμφωνα με αυτή –την αλλοπρόσαλλη μπορείτε κι έτσι να τη χαρακτηρίσετε- έρευνα η νέα Πρωταθλήτρια Ευρώπης θα μιλάει γαλλικά. Vive La France!

 

  

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News