DERBY SUNDAY: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Λίβερπουλ ή αλλιώς... το ντέρμπι των Γιάνκις!

Η αμύθητη περιουσία, η επιχειρηματική δραστηριότητα, η ευρωπαϊκή Super League και όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για την οικογένεια Γκλέιζερ και τους Τζον Χένρι, Τομ Βέρνερ

Η είσοδος του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στη Νιούκαστλ, και κατά συνέπεια στην Premier League, είναι αλήθεια ότι έχει επισκιάσει τα πάντα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, πολλά χρόνια πριν εμφανιστούν οι Σαουδάραβες στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, είχαν κάνει την εμφάνισή τους στο Νησί οι Αμερικανοί! Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ, τα δύο πιο δυνατά brand names της Αγγλίας, σε αγωνιστικό και εταιρικό επίπεδο, μπήκαν πολύ γρήγορα στο… μάτι ισχυρών επιχειρηματιών από την άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Ο Μάλκομ Γκλέιζερ και η κληρονομιά του

Τον… μακρινό Σεπτέμβρη του 2003 ο Μάλκομ Γκλέιζερ μπήκε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αρχικά με ποσοστό 3,17%, το οποίο όμως αύξησε με την πάροδο του χρόνου. Ο Μάλκομ Ίρβινγκ Γκλέιζερ, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, ήταν Αμερικανός επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της ομάδας ράγκμπι Tampa Bay Buccaneers, για την απόκτηση της οποίας είχε πληρώσει τον Γενάρη του 1995, 192 εκατομμύρια δολάρια! Επιχειρηματικά, είχε ξεκινήσει ως επιτηρητής επισκευών στην στρατιωτική αεροπορική βάση Sampson Air Force Base, όμως το 1956, οπότε κι έκλεισε, άρχισε να δραστηριοποιείται στο real estate. Ήταν η εποχή του περίφημου αμερικανικού ονείρου, οπότε ξεκίνησε, επενδύοντας σε μονοκατοικίες, όμως σύντομα επεκτάθηκε περισσότερο. Αγόρασε την Εθνική Τράπεζα “Savannah”, δημιούργησε πέντε κέντρα αποκατάστασης, έκανε δικά του τηλεοπτικά δίκτυα, όπως το WRBL στην πολιτεία της Τζόρτζια και το 1984 ίδρυσε τον αμερικανικό κολοσσό First Allied Corporation, μια Holding Company, η οποία δραστηριοποιείτο και στο real estate. Στην κατοχή της συγκεκριμένης εταιρείας ήταν δεκάδες ακόμη, όπως οι Houlihan’s Restaurant group, Harley-Davidson, Formica, Tonka Toys, Specialty Equipment και Omega Protein. Το παγκόσμιο ενδιαφέρον, ωστόσο, το είχε τραβήξει πάνω του το 1984, όταν είχε καταθέσει προσφορά 7,6 δις δολαρίων για την αγορά της Conrail, εταιρίας που δραστηριοποιείτο στη μεταφορά εμπορευμάτων μέσω σιδηροδρομικών γραμμών και βρισκόταν υπό τον έλεγχο της αμερικανικής κυβέρνησης! Όπως προαναφέρθηκε, είχε μετοχές στη Formica και στη Harley – Davidson, ενώ πήρε τον έλεγχο της πετρελαϊκής εταιρίας Zapata Corporation, την οποία είχε ιδρύσει ο Τζορτζ Μπους! Τον Μάιο του 2014 έφυγε από τη ζωή και το πορτοφόλιο του πέρασε στα έξι παιδιά του, Άβραμ, Κέβιν, Μπράιαν, Τζόελ, Έντουαρντ και Ντάρσι.

Τα πεπραγμένα των Τζόελ και Άβραμ

Τζόελ και Άβραμ είναι εκείνοι που ασχολούνται με το κομμάτι που αφορά τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η οικογένεια του Τζοέλ κατοικοεδρεύει στην Φλόριντα, ο ίδιος είχε και διατηρεί ενεργή ανάμιξη και στους Tampa Bay Buccaneers, έχοντας μάλιστα θεσμικό ρόλο και στον συνεταιρισμό του NFL. Ο αδερφός του, Άβραμ, επίσης κάτοικος Φλόριντα, είναι από το 2005 εκτελεστικός διευθυντής στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ τον ίδιο ρόλο είχε μέχρι το 2009 και στην πετρελαϊκή Zapata Corporation. Επί των ημερών των αδερφών Γκλέιζερ, οι Tampa Bay Buccaneers έχουν κατακτήσει δύο φορές το Super Bowl, μία φορά το Super Bowl LV. Τα αδέρφια Γκλέιζερ μετρούν με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, πέντε πρωταθλήματα (2007, 2008, 2009, 2011, 2013), ένα κύπελλο (2016), τέσσερα Λιγκ Καπ (2006, 2009, 2010, 2017), κι ένα Europa League (2017). Η περιουσία της οικογένειας Γκλέιζερ αγγίζει τα 5 δις ευρώ , ωστόσο το απαιτητικό κοινό των “κόκκινων διαβόλων” τους έχει ασκήσει πάμπολλες φορές κριτική όχι μόνο για τις επιλογές τους στο κομμάτι που άπτεται του αγωνιστικού σχεδιασμού, αλλά και για την οικονομική τους πολιτική. Προ μηνών, μάλιστα, βρέθηκαν για τα καλά στο στόχαστρο των οπαδών του συλλόγου, όταν έγινε γνωστή η συμμετοχή τους στη δημιουργία της ευρωπαϊκής Super League. Οι σφοδρές αντιδράσεις τούς υποχρέωσαν όχι μόνο στο να υπαναχωρήσουν, αλλά και στο να ζητήσουν δημοσίως συγνώμη για να κατευνάσουν τα πνεύματα.

Η ίδρυση της Fenway Sports Group

Το… αντίπαλο δέος για την οικογένεια Γκλέιζερ έρχεται, επίσης, από την Αμερική. Πρόκειται για την εταιρεία Fenway Sports Group, η οποία στο μεγαλύτερο ποσοστό της ανήκει στον Τζον Χένρι και τον Τομ Βέρνερ, οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους το 2001 με τον Λες Ότεν, τη The New York Times Company και αρκετούς ακόμη επενδυτές. Το αρχικό όνομα της εταιρείας ήταν η New England Sports Ventures, όμως το 2011 μετονομάστηκε σε Fenway Sports Group. Υπολογίζεται, ότι το 40% της εταιρείας ανήκει στον Τζον Χένρι, το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό κατέχει ο Τομ Βέρνερ, ενώ τον Μάρτιο που μας πέρασε, η “RedBird Capital Partners”, ‘ένα fund με έδρα τη Νέα Υόρκη, απέκτησε το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό, καταβάλλοντας 750 εκατ. δολάρια! Στα τέλη του ίδιου μήνα μικρά ποσοστά μετοχών της εταιρείας αγόρασε και ο σούπερ σταρ του NBA, Λεμπρόν Τζέιμς, ενώ η συνολική της περιουσία υπολογίζεται στα 2,8 δις δολάρια!

Οι Boston Red Sox, το NASCAR και ο… Λεμπρόν Τζέιμς

Αυτή η εταιρεία, λοιπόν, απέκτησε στο ξεκίνημα της σεζόν 2010 – 2011 τη Λίβερπουλ, που μέχρι τότε ανήκε στους επίσης Αμερικανούς Χικς και Τζίλετ. Οι ίδιοι εμφανίζονταν απρόθυμοι να πουλήσουν, όμως επειδή ο σύλλογος βρισκόταν στα πρόθυρα οικονομικής χρεωκοπίας, υποχρεώθηκαν μέσω της νομικής οδού. Έτσι, ο σύλλογος πέρασε στα χέρια των Τζον Χένρι και Τόμας Βέρνερ, οι οποίοι – μέσω της Fenway Sports Group, έχουν επίσης στην ιδιοκτησία τους την ομάδα μπέιζμπολ, Boston Red Sox. Στην ίδια εταιρεία, αλλά μέσω θυγατρικής, ανήκουν τόσο το Anfield όσο και το Fenway Park, τα γήπεδα δηλαδή των δύο ομάδων. Στους Χένρι και Βέρνερ ανήκει, επίσης, η ομάδα μπέιζμπολ Salem Red Sox, η οποία είναι επαγγελματική μεν, αλλά αγωνίζεται σε χαμηλότερο επίπεδο, στη Minor League. Οι δύο άνδρες έχουν στην κατοχή τους το 80% του τηλεοπτικού καλωδιακού δικτύου NESN (New England Sports Network), αλλά και το 50% της Roush Racing, η οποία παίρνει μέρος στο NASCAR Cup Series!

Το who is who των Χένρι και Βέρνερ

Πάντως, δύσκολα βρίσκει κανείς κοινά στοιχεία μεταξύ τους, σε ό,τι αφορά τα βιώματά τους, αλλά και τον τρόπο που μεγάλωσαν. Ο Τομ Βέρνερ γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, κατάγεται από εβραϊκή οικογένεια και έλαβε την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση, φοιτώντας στο St. Bernard’s School, στο The Hotchkiss School και στο πανεπιστήμιο Harvard. Τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα τα έκανε στην τηλεόραση και την ABC-TV, στην οποία κατείχε διάφορα πόστα, ανεβαίνοντας σταδιακά στην ιεραρχία. Αργότερα, ίδρυσε την εταιρεία “The Carsey-Werner Company”, μέσω της οποίας δημιουργήθηκαν σπουδαία τηλεοπτικά προγράμματα, ανάμεσά τους και το πασίγνωστο The Cosby Show, που μεγάλωσε μια ολόκληρη γενιά! Το 2000 δημιούργησε το Oxygen, ένα 24ωρο τηλεοπτικό κανάλι, που ασχολείται με lifestyle και το οποίο πούλησε επτά χρόνια αργότερα στο NBC έναντι 925 εκατ. δολαρίων!

Από την άλλη, ο Τζον Γουίλιαμ Χένρι, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στο Κουίνσι του Ιλινόις. Οι γονείς του ήταν αγρότες σόγιας, όμως όταν ο ίδιος ήταν σε ηλικία 15 ετών, χρειάστηκε όλοι μαζί να μετακομίσουν στην Καλιφόρνια, λόγω καλύτερου κλίματος, αφού διαγνώσθηκε με άσθμα. Τα οικονομικά και το Business Management ήταν η κλίση του, ενώ στα πρώτα του βήματα ασχολήθηκε ενεργά με το χρηματιστήριο, με εταιρείες σόγιας και καλαμποκιού, αντικείμενο που κατείχε σχεδόν από τότε που… γεννήθηκε. Έπειτα από ένα καλοκαίρι στη Νορβηγία, με την πρώτη του σύζυγο, ανέπτυξε μια μεθοδολογία trading, την οποία δοκίμασε στην πράξη ο ίδιος, όπως έχει ισχυριστεί, με δικά του χρήματα, και όταν αποδείχθηκε επιτυχημένη ίδρυσε την Fenway Sports Group, η οποία σήμερα αποτελεί παγκόσμιο brand name.

Όπως συνέβη με τους Γκλέιζερ, βέβαια, έτσι και οι Χένρι και Βέρνερ υποχρεώθηκαν σε άτακτη υποχώρηση στην υπόθεση της ευρωπαϊκής Super League, μετά τις αντιδράσεις του κόσμου της Λίβερπουλ. Γιατί όποιος κι αν είσαι, από όπου κι αν έρχεσαι, όσο ψηλά κι αν έχεις φτάσει, το ποδόσφαιρο, για τους Άγγλους, είναι η εθνική τους κληρονομιά. Η κουλτούρα που δεν αγοράζεται ούτε με όλα τα λεφτά του κόσμου…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News