ΝΤΙΕΓΚΟ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ: Τα πέντε θανάσιμα αμαρτήματά του
Τα ναρκωτικά, οι αναβολικές ουσίες, οι περιπέτειες με τη δικαιοσύνη, η σπατάλη αμύθητων χρημάτων και τα εξώγαμα παιδιά αποτέλεσαν την άλλη πτυχή της προσωπικότητας του Μαραντόνα
Όταν ο Ουρουγουανός συγγραφέας Εδουάρδο Γκαλεάνο εξέφραζε την άποψη ότι “ο Ντιέγκο Μαραντόνα δεν λατρεύτηκε μόνο για τα ζογκλερικά του, αλλά γιατί ήταν ένας θεός βρώμικος, αμαρτωλός. Ο πιο ανθρώπινος από τους θεούς”, απεικόνιζε μέσα σε λίγες λέξεις ολόκληρη τη ζωή του αγαπημένου “Ντιεγκίτο” εκατομμυρίων ποδοσφαιρόφιλων σε όλον τον πλανήτη.
“Ο πιο ανθρώπινος θεός”. Κάποιος που στα ενενήντα λεπτά, που διαρκεί ένα παιχνίδι, μπορούσε να σηκώσει ένα έθνος στις πλάτες του. Αλλά η μέρα, ως γνωστόν, διαρκεί 24 ώρες και στο υπόλοιπό της, ο αείμνηστος Αργεντινός θεός, πάλευε με τους δαίμονές τους. Όπου “δαίμονες”, τα ναρκωτικά, τα χρήματα που σπατάλησε για τα πάθη του, τα εξώγαμα παιδιά που εμφανίζονταν το ένα μετά το άλλο, οι δικαστικές διαμάχες του και φυσικά η χρήση απαγο,.
1. Αμύθητα χρήματα που έκαναν… φτερά
Έχοντας μεγαλώσει σε μια παραγκούπολη του Μπουένος Άιρες, ο κίνδυνος ήταν ευθύς εξ αρχής δεδομένος: πώς θα συμπεριφερόταν, όταν θα στρώνονταν εκατομμύρια στα πόδια του; Το ερώτημα απαντήθηκε εν καιρώ, αλλά η απάντηση ξεπέρασε κάθε φαντασία, όταν κάποια στιγμή, χρόνια μετά την ολοκλήρωση της ποδοσφαιρικής του καριέρας, βρέθηκε στην Ιταλία για θεραπείες και η ιταλική εφορία κατάσχεσε το σκουλαρίκι του για την αποπληρωμή φόρων που χρωστούσε στο ιταλικό δημόσιο! Το 2013 δικαστήριο της Ρώμης είχε εκδώσει απόφαση, ότι το χρέος του Μαραντόνα προς το ιταλικό δημόσιο έφτανε τα 40 εκατ. ευρώ, κάτι που ο ίδιος είχε αρνηθεί στις δημόσιες τοποθετήσεις του, υποστηρίζοντας ότι το είχε πληρώσει από το 2003!
Στην ποδοσφαιρική, αλλά και προπονητική του καριέρα κέρδισε αμύθητα χρήματα, μετά το θάνατό του ακολούθησε μεγάλη διαμάχη ανάμεσα στους κληρονόμους του για τα ακίνητα, όμως σε χρήματα, τα μόνα που βρέθηκαν σε τραπεζικό του λογαριασμό ήταν 100.000 ευρώ! Αυτό είχε αποκαλύψει ο Αργεντινός δημοσιογράφος, Λουίς Βεντούρα, στο τηλεοπτικό πρόγραμμα Fantino a la Tarde, λέγοντας πως: “Δεν είχε σχεδόν τίποτα στους λογαριασμούς του, πέθανε φτωχός”. Κατά τα λοιπά, βέβαια, στον “Ντιεγκίτο” φέρεται να ανήκαν κοσμήματα, διαμερίσματα στο Μπουένος Άιρες, έξι πολυτελή αυτοκίνητα, ανάμεσά τους BMW, Audi και Rolls Royce και συνολική περιουσία, που σύμφωνα με αργεντίνικα δημοσιεύματα, θα μπορούσε να αγγίζει ακόμη και τα 200 εκάτ. δολάρια!
2. Πέντε αναγνωρισμένα παιδιά και… βάλε
Κάπως έτσι, φτάνουμε στη δικαστική διαμάχη ανάμεσα στους κληρονόμους, που δεν είναι και λίγοι. Ο Ντιέγκο Μαρταντόνα είχε αναγνωρίσει πέντε παιδιά: δύο γιους και τρεις κόρες από τέσσερις διαφορετικές γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων της πρώην συζύγου του, Κλαούντια Βιλαφάνε και της πρώην συντρόφου του, Βερόνια Οτζέντα. Τα αναγνωρισμένα παιδιά του είναι ο 35χρονος Ντιέγκο Τζούνιορ, η 24χρονη Τζάνα, η 33χρονη Ντάλμα, η 31χρονη Τζιανίνα και ο 8χρονος Ντιέγκο Φερνάντο. Το 2019, ωστόσο, ο δικηγόρος του είχε δηλώσει, ότι ο Μαραντόνα προτίθετο να αναγνωρίσει ακόμη τρία παιδιά, από δύο μητέρες που ζουν στην Κούβα: τους Τζοάνα, Λου και Τζιανελίτο! Ήταν τότε που μία από τις αναγνωρισμένες κόρες του είχε ποστάρει στο instagram: “Μένουν τρία παιδιά ακόμη για να φτιάξεις ενδεκάδα”! Δεν απείχε, βέβαια, και πολύ από την πραγματικότητα, καθώς ο 20χρονος Σαντιάγκο Λάρα και η 24χρονη Μαγκάλι Τζιλ ήταν δύο από τους ανθρώπους, που προσπάθησαν να αποδείξουν ότι ο Ντιέγκο Μαραντόνα ήταν ο πατέρας τους. Και δεν ήταν οι μόνοι, αφού κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσα παιδιά τελικά άφησε πίσω του…
3. Τα ναρκωτικά
Η γενεσιουργός αιτία για όλα αυτά (και πολλά ακόμη) ήταν προφανώς η εξάρτησή του από τα ναρκωτικά. Τον καιρό που αγωνιζόταν στη Νάπολι συνδέθηκε άμεσα με την ιταλική μαφία και κάπως έτσι, χωρίς να το καταλάβει, βρέθηκε αμέτρητες φορές να παλεύει να κρατηθεί στη ζωή. Τελικά, τον πρόδωσε η ταλαιπωρημένη – από τις ουσίες- καρδιά του σε ηλικία 60 ετών. Στη Νάπολη δεν μπορούσε ποτέ να κυκλοφορήσει στην πόλη, χωρίς να παραβιαστεί η ιδιωτικότητά του. Όπου κι αν βρισκόταν, συγκεντρώνοντας δεκάδες Ναπολιτάνοι για να τον αποθεώσουν και να του ζητήσουν αυτόγραφα. Με λίγα λόγια, δεν μπορούσε να χαρεί τη ζωή. Έτσι, η βίλα του στην πόλη έγινε ένα μέρος στο οποίο ο Ντιέγκο Μαραντόνα διοργάνωνε “ακόλαστα” πάρτι με γυναίκες, που συνοδεύονταν πάντα από ναρκωτικές ουσίες και αλκοόλ. Πολύ σύντομα είχε εξαρτηθεί από αυτά και όπως είχε παραδεχθεί “Προσπαθώ να βρω λύση, τα ναρκωτικά όμως εξακολουθούν να υπάρχουν στη ζωή μου”. Τελικά, τον ακολούθησαν και μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του διαδρομής, αφού στην πραγματικότητα δεν μπόρεσε ποτέ να απεξαρτηθεί από όλα αυτά. Πολλές φορές στους τηλεοπτικούς δέκτες μας έφταναν πλάνα ενός “φαντάσματος” του Ντιέγκο Μαραντόνα από τις δεκάδες φορές που εισήχθη σε κλινικές απεξάρτησης. Ανάμεσά τους κι εκείνες λίγες ημέρες πριν φύγει από τη ζωή, απόδειξη ότι έφυγε με (και από) τα πάθη του.
4 Οι υποθέσεις ντόπινγκ που σόκαραν τον ποδοσφαιρικό πλανήτη
Ένα από αυτά, τα πάθη δηλαδή, αποδείχθηκε ότι ήταν και οι αναβολικές ουσίες. Το 1991 τιμωρήθηκε με 15μηνο αποκλεισμό από τις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις. Ήταν ένα παιχνίδι της… σειράς ανάμεσα στη Νάπολι και τη Μπάρι, με τους “παρτενοπέ” να παίρνουν τη νίκη με 1-0, χάρη σε γκολ του Τζιανφράνκο Τζόλα. Αμέσως μετά το τέλος του αγώνα, ο Ντιέγκο Μαραντόνα πέρασε από έλεγχο ντόπινγκ και το αποτέλεσμα ήταν… σοκαριστικό. Είχε βρεθεί θετικός, σε χρήση κοκαΐνης, με την είδηση να κάνει τον γύρο του κόσμου. Ο Ιταλός δικηγόρος, Έντσο Σιλισάλτσι, ο οποίος είχε αναλάβει την υπεράσπισή του, είχε πει πως η ποσότητα κοκαΐνης που είχε βρεθεί στον οργανισμό του ήταν τέτοια που φαινόταν ότι η χρήση είχε γίνει πριν από μέρες και όχι για την βελτίωση της απόδοσής του στο παιχνίδι. Τελικά, η ιταλική ομοσπονδία είχε τιμωρήσει τον Ντιέγκο Μαραντόνα με ποινή αποκλεισμού 15 μηνών, απόφαση που θεωρήθηκε εξοντωτική, καθώς τότε διένυε το 31ο έτος της ηλικίας του. Επέστρεψε ξανά στις 4 Οκτωβρίου του 1992, φορώντας τη φανέλα της Σεβίλλης. Όμως, το καλοκαίρι του 1994, στο Παγκόσμιο Κύπελλο, που είχε διεξαχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, συνέβη ξανά. Η Αργεντινή είχε ξεκινήσει τον όμιλο με δύο νίκες, απέναντι σε Ελλάδα και Νιγηρία και για πολλούς φάνταζε ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Αμέσως μετά το τέλος του αγώνα με τη Νιγηρία, ο Μαραντόνα αποχωρεί πιασμένος χέρι – χέρι με μια νοσοκόμα, η οποία τον πήγε για έλεγχο ντόπινγκ. Εκεί, βρέθηκε θετικός σε χρήση πέντε παράγωγων της εφεδρίνης, αποβλήθηκε από τη διοργάνωση και τιμωρήθηκε από τη FIFA με ποινή αποκλεισμού 15 μηνών. “Μου έκοψαν τα πόδια” είχε πει ο Ντιέγκο, που ζούσε ξανά έναν… εφιάλτη.
5. Τα δικαστήρια και η περιπετειώδης σύλληψη
Σε εφιάλτη, όμως, είχαν εξελιχθεί και οι περιπέτειές του με τη δικαιοσύνη.. Όπως προαναφέρθηκε, αντιμετώπιζε για πολλά χρόνια προβλήματα με τις ιταλικές αρχές, που τον κατηγορούσαν για φοροδιαφυγή πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Όμως, η μέρα που άλλαξε τα πάντα ήταν η 26η Απριλίου του 1991. Τρεις εβδομάδες, δηλαδή, αφότου βρέθηκε θετικός σε χρήση κοκαΐνης αμέσως μετά το τέλος του αγώνα Νάπολι – Μπάρι. Ο Ντιέγκο είχε πάει στο Μπουένος Άιρες χωρίς να έχει εκδικαστεί η υπόθεσή του και συνελήφθη σε διαμέρισμα με ποσότητες κοκαΐνης στην κατοχή του. Οι αστυνομικοί έκαναν έφοδο σε διαμέρισμα της εργατικής γειτονιάς, Καμπαλίτο, στο Μπουένος Άιρες. Ένα διαμέρισμα που ανήκε στον κουμπάρο του, Γκαμπριέλ Εσπόσιτο, ενώ μέσα βρίσκονταν κι άλλα άτομα. Η αστυνομία συνέλαβε τον Ντιέγκο Μαραντόνα μαζί με δύο ακόμη άνδρες, τη στιγμή που έξω από την πολυκατοικία είχαν ήδη συγκεντρωθεί κάμερες από τηλεοπτικά δίκτυα και εκατοντάδες θαυμαστές του, που τον αποθέωναν, με τον Ντιέγκο να τους… χαμογελά! Αργότερα, βέβαια, ξέσπασε σε κλάματα, έχοντας αρχίσει να συνειδητοποιεί το μέγεθος του προβλήματός του. Χρειάστηκε να περάσει ένα βράδυ τη φυλακή, αφού του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατοχή μισού κιλού κοκαΐνης, όμως έναν μήνα αργότερα απαλλάχθηκε, καθώς δεν στοιχειοθετήθηκε κατηγορία για διακίνηση ναρκωτικών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Σταύρος Γεωργακόπουλος: Ο Βέλντε, ο Ολιβέιρα κι ο νόμος του «Μέντι»
- Ρεάλ Μαδρίτης: Η Marca περνάει τον Εμπαπέ «γενεές δεκατέσσερις»
- Γιώργος Χελάκης: Κανείς δεν χάνεται αν χάσει, αλλά η διαχείριση της ήττας θα τους πέσει... βαριά
- ΑΕΚ: Θύμα της έκπληξης του αιώνα, στη Μηχανιώνα
- ΠΑΟΚ Παρασκήνιο: Η διαχείριση του Κωνσταντέλια κι ο Λουτσέσκου