Euro 2020: Η ιστορία ενός πέναλτι

Ο τεχνικός της Ολλανδίας Φράνκ Ντε Μπούρ και της Αγγλίας Γκάρεθ Σάουθγκειτ, έχουν έντονες αναμνήσεις από τους επόμενους αντιπάλους τους.

Το Euro έχει μπει στην τελική ευθεία με την καλύτερη φάση του που είναι αυτή των νοκ άουτ αγώνων. Σε δύο από τα παιχνίδια της φάσης των «16» ξυπνούν μνήμες στους προπονητές της Ολλανδίας και της Αγγλίας και η αφορμή είναι ένα πέναλτι !

Ολλανδία και Τσεχία κοντράρονται την Κυριακή το απόγευμα στο «Φέρεντς Πούσκας Αρένα» της Βουδαπέστης και ο τεχνικός των Οράνι, Φράνκ Ντε Μπούρ μπορεί  να ανατρέξει 21 χρόνια πίσω.

Όπως τώρα, έτσι και τότε η Ολλανδία ήταν το φαβορί για τη νίκη κόντρα στην Τσεχία  στην πρεμιέρα του δικού τους Euro (μαζί με το Βέλγιο) του 2000. Το παιχνίδι στο Άμστερνταμ (11 Ιουνίου 2000) με διαιτητή τον Πιερλουίτζι Κολίνα και 4ο τον δικό μας Κύρο Βασσάρα.

Καταιγιστικοί οι γηπεδούχοι στο πρώτο μέρος θα μπορούσαν να είχαν σκοράρει 2-3 φορές αλλά δεν τα κατάφεραν. Και έτσι οι – φιναλίστ του προηγούμενου Euro – Τσέχοι πέρασαν στην αντεπίθεση στο δεύτερο ημίχρονο χάνοντας τη μία ευκαιρία μετά την άλλη με κορυφαίες τα δύο δοκάρια στις κεφαλιές των Νέντβεντ και Κόλερ.

Οι Ολλανδοί προσπαθούν πλέον να κρατήσουν έστω την ισοπαλία όταν στο φινάλε ο Ντένις Μπέρκαμπ πέφτει στο έδαφος μέσα στην περιοχή σαν να τον χτύπησε…κεραυνός σε μαρκάρισμα του Νέμετς και ο Κολίνα δίνει πέναλτι. Όλοι οι Τσέχοι πέφτουν πάνω στον Ιταλό ρέφερι την ώρα που ο τεχνικός των Ολλανδών και παλαιά δόξα τους (τροπαιούχος το 1988 στο Euro της Γερμανίας) Φράνκ Ράικαρντ επιλέγει τον καλύτερο και πιο ψύχραιμο εκτελεστή του.

Ο Φράνκ Ντε Μπουρ (που θα είναι στο πάγκο ως τεχνικός της Ολλανδίας πλέον την Κυριακή στον αγώνα με την Τσεχία) δεν αστόχησε και στο 89’ χάρισε τη νίκη (1-0) στους Οράνιε στη δύσκολη πρεμιέρα. Η συνέχεια ήταν ιδανική για τους διοργανωτές (3-0 τη Δανία, 3-2 τη Γαλλία στον όμιλο και 6-1 τη Γιουγκοσλαβία στον προημιτελικό) που έφτασαν περίπατο στα ημιτελικά με αντίπαλο την Ιταλία.

Σε ένα…μονότερμα οι Ολλανδοί κόντρα στους (με 10 παίκτες λόγω αποβολής) Ιταλούς κερδίζουν πέναλτι και η λύση είναι εύκολη. Ο Φράνκ Ντε Μπούρ ετοιμάζεται να ανοίξει το δρόμο για τον τελικό αλλά ο Φρατζέσκο Τόλντο αποκρούει !   Ενα δεύτερο πέναλτι αργότερα το εκτελεί ο Πάτρικ Κλάιφερτ αλλά στέλνει τη μπάλα στο δοκάρι και έτσι το παιχνίδι φτάνει μέχρι τα πέναλτι.

 

Ο Τόλντο «σταμάτησε» εις διπλούν τον καλύτερο Ολλανδό εκτελεστή

 

Ο Φράνκ Ράικαντ επιλέγει και πάλι ως πρώτη επιλογή τον καλύτερο εκτελεστή του, αλλά ο Τόλντο πιάνει το δεύτερο πέναλτι στον ίδιο αγώνα του Φράνκ Ντε Μπούρ που από ωραίος (στην πρεμιέρα) εξελίσσεται σε μοιραίο (στον ημιτελικό). Ο Γιάπ Στάμ πετάει και ένα πέναλτι άουτ και ο Τόλντο πιάνει το τρίτο πέναλτι (από τα πέντε χαμένα της Ολλανδίας σε εκείνο τον αξέχαστο ημιτελικό) της ημέρας αποκρούοντας το σούτ του Μπόσβελτν και στέλνει τους Ιταλούς στον τελικό (όπου ισοφαρίστηκαν στο 94’ της κανονικής διάρκειας και έχασαν με χρυσό γκολ του Τρεζεγκέ το τρόπαιο από τη Γαλλία με 2-1).

Η ειρωνία ότι ο Τόλντο πήγαινε ως τρίτος τερματοφύλακας της Ιταλίας πίσω από τον Τζίτζι Μπουφόν και τον Αντζελο Περούτσι. Ο τελευταίος αποχώρησε λίγο πριν το τουρνουά γιατί δεν ήθελε να είναι αναπληρωματικός και ο Μπουφόν έσπασε το χέρι του μια εβδομάδα πριν το Euro !

O Τόλντο μπήκε βασικός έχοντας την καλύτερη έμπνευση καθώς τεχνικός της Ιταλίας τότε ήταν ο μεγάλος κήπερ του παρελθόντος Ντίνο Τζόφ.

 

Το δράμα του Σάουθγκειτ

Και αν ο Φράνκ Ντε Μπούρ εύχεται μια φορά να μην κριθεί η πρόκριση στα πέναλτι, ο τεχνικός της Αγγλίας Γκάρεθ Σάουθγκειτ σταυρώνει τα δάχτυλά του για να μην βρεθούν τα «λιοντάρια» να διεκδικούν πρόκριση από τους Γερμανούς στα πέναλτι, καθώς μετράνε ήδη δύο χαμένους ημιτελικούς σε αυτό στο Μουντιάλ της Ιταλίας το 1990 και στο Euro της Αγγλίας το 1996.

Σε αυτό το τελευταίο ο ημιτελικός γινόταν στο Γουέμπλεϊ (τέτοιες μέρες 26 Ιουνίου 1996), εκεί που θα φιλοξενηθεί ο αγώνας της Αγγλίας με τη Γερμανία τη Δευτέρα. Η Αγγλία προηγήθηκε νωρίς με τον Σίρερ, ισοφαρίστηκε γρήγορα από τον Κούντζ και το παιχνίδι τελείωσε ισόπαλο 1-1. Στην παράταση οι Αγγλοι έχασαν κλασσικές ευκαιρίες με κορυφαία αυτή του Πώλ Γκασκόιν που απλώνει το πόδι με προβολή και εξουδετερωμένο τον τερματοφύλακα Αντρέας Κέπκε. Χρειάζεται απλά να βρει τη μπάλα και να τη σπρώξει στα ανυπεράσπιστα δίχτυα και αυτόματα θα σήμαινε πρόκρικη καθώς ίσχυε τότε ο κανονισμός του χρυσού γκολ (μόλις σκοράρει παίκτης στην παράταση το παιχνίδι τελειώνει αυτόματα).

Ο Γκασκόιν δεν βρίσκει για μια…ίντσα τη μπάλα και η πρόκριση θα κρινόταν στα πέναλτι. Με το σκορ στο 5-5 (έχοντας ευστοχήσει σε όλα οι πρώτοι 10 παίκτες) τη μπάλα στήνει στην άσπρη βούλα ο νυν τεχνικός της Αγγλίας,  Γκάρεθ Σάουθγκειτ. Ο Κέπκε μαντεύει σωστά και αποκρούει, με τον Αντρέας Μέλερ δευτερόλεπτα αργότερα να στέλνει τους Γερμανούς στον τελικό (6-5 στα πέναλτι) όπου και κατέκτησαν το τελευταίο τους – μέχρι σήμερα – Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα με το 2-1 στην παράταση επί της Τσεχίας με το χρυσό γκολ του Ολιβερ Μπίρχοφ.

Ακόμα «στοιχειώνει» εκείνο το πέναλτι τον ομοσπονδιακό τεχνικό της Αγγλίας που ίσως σήμερα θα είχε στη συλλογή της και ένα Euro, αν δεν αστοχούσε ο άνθρωπος που την καθοδηγεί τώρα διεκδικώντας το ίδιο τρόπαιο από τη θέση του προπονητή πλέον.

https://www.youtube.com/watch?v=MRclQ-V06FE

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News