BOXING DAY 1963: «Χιόνιζε γκολ στην πιο τρελή ημέρα στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου» (pics)

Στα 10 παιχνίδια της κορυφαίας κατηγορίας στην πατρίδα του δημοφιλέστερου των σπορ σημειώθηκαν 66 γκολ στις 26 Δεκέμβρη εκείνη τη χρονιά!

Αυτό που συνέβη στις 26 Δεκεμβρίου 1963 στην κορυφαία κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος  δεν ξανάγινε τόσο πριν όσο και μετά με παραγωγή 66 γκολ σε 10 ματς και ορισμένα απίστευτα αποτελέσματα.

Ο χειμώνας εκείνη τη χρονιά, αντίθετα από αυτόν την αμέσως προηγούμενη, που είχε οδηγήσει στη ματαίωση επί εβδομάδων όλων των αγωνιστικών δραστηριοτήτων στο Νησί,  ανταποκρίθηκε στους πόθους της ποδοσφαιρικής οικογένειας της χώρας και τους χιλιάδες των φιλάθλων  οι οποίοι σύμφωνα με το έθιμο  επιθυμούσαν την επομένη των Χριστουγέννων να γιορτάσουν στους αγωνιστικούς χώρους και τις εξέδρες των γηπέδων αντίστοιχα. Μόλις μία αναμέτρηση εκείνη της Άρσεναλ με την Μπέρμιγχαμ Σίτι που ήταν προγραμματισμένη για εκείνη την ημέρα δεν διεξήχθη εν τέλει όμως τα υπόλοιπα 10 έγραψαν Ιστορία.

Χιονοθύελλα γκολ

Στα παιχνίδια της Division One όπως λέγονταν τότε… τα σαλόνια  του ποδοσφαίρου στην πατρίδα του δεν θα ήταν υπερβολή ότι εκείνη την Boxing Day χιόνιζε γκολ.  Μιλάμε για κανονική χιονοθύελλα με γκολ.

Φούλαμ – Ίπσουιτς  10-1

Τα περισσότερα από τα 66 συνολικά τέρματα που σημειώθηκαν εκείνη την ιστορική μέρα τα είδαν οι θεατές της αναμέτρησης της Φούλαμ με την Ίπσουιτς. Μια ολόκληρη 11αδα με την γηπεδούχο να πετυχαίνει  τα 10 εξ αυτών. Μέγας πρωταγωνιστής των Λονδρέζων ο Γκρέιαμ Λέγκατ , γνωστός ως «λευκός ανεμοστρόβιλος», με καρέ, ενώ χατ-τρικ σημείωσε ο Μπόμπι Χόουφιλντ.  Μάλιστα ο πρώτος πέτυχε χατ-τρικ σε διάστημα τριών λεπτών επίδοση ρεκόρ στην κορυφαία κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου πριν το καταρρίψει για λίγα δευτερόλεπτα ο Σάντιο Μανέ το 2015 με τη φανέλα της Σαουθάμπτον.  « Θα πρέπει να οφείλεται σε εκείνες τις υπέροχες γαλουπόλες που τους δώσαμε για τα Χριστούγεννα. Από τώρα κι έπειτα θα παίρνουν μία κάθε εβδομάδα» είπε ο τεχνικός των Λονδρέζων Μπέντφορντ Λέζαρντ. Η ουραγός ομάδα της Ανατολικής Αγγλίας που ήταν πρωταθλήτρια μόλις 18 μήνες υπό τις οδηγίες του  Άλφ Ράμσεϊ, πριν από την 10αρα σε βάρος της στο Δυτικό Λονδίνο είχε δεχθεί 58 τέρματα και τελικά ο  σχετικός απολογισμός έφθασε στο δυσβάκτατο  121 και την οδήγησε πίσω στη 2η κατηγορία από την οποία είχε προβιβαστεί μόλις τρία χρόνια πριν.  Αυτό το 10-1 παραμένει η μεγαλύτερη νίκη στην Ιστορία της Φούλαμ και η πιο βαριά ήττα για τους «τράκτορ μπόϊς». Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι οι οπαδοί και των δύο ομάδων αποθέωσαν τον πλάγιο επιθετικό των φιλοξενούμενων Τζο Μπρόντφουτ για την εξαιρετική του εμφάνιση. Δυστυχώς για εκείνον και την ομάδα του  θρυλικού Τζάκι Μίλμπερν οι υπόλοιποι κάθε άλλο παρά ανάλογη απόδοση είχαν.

Γουέστ Χαμ – Μπλάκμπερν Ρόβερς 2-8

Οι φιλοξενούμενοι  που είχαν πετύχει επτά γκολ σε βάρος της Τότεναμ και τέσσερα με αντίπαλο την Άρσεναλ ήταν στην κορυφή της βαθμολογίας  πριν από την αναμέτρηση  και όχι απλά δικαίωσαν τον τίτλο του φαβορί κόντρα σε μία αντίπαλο που είχε ήδη οκτώ ήττες αλλά και υποχρέωσαν την τότε κάτοχο του Κυπέλλου στην πιο βαριά της εντός έδρας. Με τους Άντι ΜακΕβόι και Φρεντ Πίκερινγκ να πετυχαίνουν από τρία γκολ έκαστος. Σκόρερ αμφότερων των τερμάτων των «σφυριών», στη σύνθεση των οποίων υπήρχαν τόσο ο  θρυλικός Μπόμπι Μουρ όσο και οι επίσης πρωταθλητές κόσμου τρία χρόνια μετά με την εθνική Αγγλίας Τζεφ Χερστ και  Μάρτιν Πίτερς, ήταν ο Τζόνι Μπερν. Όμως η συνέχεια κάθε άλλο παρά ανάλογη ήταν για την Μπλάκμπερν που όχι μόνον απέτυχε να γευτεί τη χαρά της νίκης τον Ιανουάριο αλλά και γνώρισε πέντε διαδοχικές ήττες τον Μάρτιο και τελικά κατέλαβε την 7η θέση. «Ότι έκανε η Γουέστ Χαμ συνοδευόταν από κακοτυχία. Ότι έκανε η Μπλάκμπερν ήταν ψυχρά υπολογογισμένο και σωστό» έγραψε στο σχόλιο του για τον αγώνα ο Άλμπερτ Μπάραμ της  εφημερίδας « The Guardian».

Γουέστ Μπρόμγουϊτς Άλμπιον – Τότεναμ 4-4

Τω καιρώ εκείνω οι Λονδρέζοι ήταν η ομάδα που όλοι ήθελαν να νικήσουν καθώς μόλις δύο χρόνια πριν είχαν κάνει το πρώτο νταμπλ στην Αγγλία στον 20ό αιώνα ενώ είχαν γίνει λίγους μήνες νωρίτερα η πρώτη ομάδα στο Νησί που κατακτούσε το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης. Οι «πετεινοί» που είχαν μόλις τρεις ήττες από τις αρχές Σεπτεμβρίου,  ήταν ανάμεσα στους διεκδικητές του τίτλου και οι περισσότεροι προέβλεπαν  νίκη για την ομάδα του Μπιλ Νίκολσον καθώς οι γηπεδούχοι τους δύο προηγούμενους μήνες είχαν σημειώσει μόλις. Ο τεχνικός της Γουέστ Μπρομ  Τζίμι Χάγκαν  απαιτούσε από τους  ποδοσφαιριστές της να φορούν σορτς στην προπόνηση αλλά οι περισσότεροι από αυτούς διαφωνούσαν κατηγορηματικά και ήθελαν εκείνοι να επιλέγουν τα παπούτσια τους κάτι που επίσης απέρριπτε ο προπονητής τους. «Βαρεθήκαμε αυτές τις παλιομοδίτικες μεθόδους  προπόνησης και το να μας συμπεριφέρονται σαν σχολιαρόπαιδα αντί για ώριμα άτομα. Υπάρχει πολύ υπαγόρευση  και πειθαρχία και όχι αρκετός χρόνος αφιερωμένος στους παίκτες για να δείξουν τις απόψεις τους» είχε πει τότε σε συνέντευξη του ο κάπτεν της ομάδας του Μπέρμιγχαμ και μετέπειτα τεχνικός της (αλλά και μεταξύ άλλων των Άρσεναλ και Γαλατασαράι) Ντόν Χάου. Ο τελευταίος μπορεί να έχασε πέναλτι αλλά ήταν ανάμεσα στους σκόρερ της ομάδα του που αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ 2-4 με τον μεγάλο σκόρερ Τζίμι Γκριβς να πετυχαίνει δύο τέρματα για τους «πετεινούς»,  απέσπασε τελικά ισοπαλία. Η Τότεναμ τερμάτισε τότε 4η έξι βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια Λίβερπουλ με τον Κεν Τζόουνς της Daily Mirror να γράφει « η μόνη κρίση στο «Χόθορνς» ήταν στη άμυνα της Τότεναμ».

Μπέρνλι – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 6-1

Πριν από την έναρξη του ματς οι φιλοξενούμενοι ήταν έναν βαθμό πίσω από την πρωτοπόρο Μπλάκμπερν αλλά με  καρέ από τον Άντι Λόκχεντ αλλά μεγάλο πρωταγωνιστή τον,  υπό δοκιμή 18χρονο μετέπειτα άσο της Γιουνάιτεντ,  Γουίλι Μόργκαν  που πέτυχε τα άλλα δύο οι Λονδρέζοι  οι οποίοι τα πήγαιναν εξαιρετικά μπροστά στο κοινό τους (14 νίκες στο «Τερφ Μουρ» εκείνη τη σεζόν και μόλις τέσσερις ήττες) θιάμβευσαν  6-1. Οι «κόκκινοι διάβολοι» τελικά τερμάτισαν στη 2η θέση  τέσσερις βαθμούς πίσω από τη Λίβερπουλ. Να σημειωθεί ότι η ομάδα του Ματ Μπάμπι που ήταν κάτοχος του Κυπέλλου  είχε γνωρίσει επτά ήττες και είχε επίσης τέσσερις ισοπαλίες πριν από εκείνη τη συντριβή ενώ ο αντίστοιχος απολογισμός των «κλάρετς» ήταν μία ήττα και δύο ισοπαλίες παραπάνω. Απόντες από το  ματς πανωλεθρία για την Γιουνάιτεντ  ήταν τόσο ο 17χρονος Τζορτζ Μπεστ όσο και ο έτερος μεγάλος τους επιθετικός εκείνη την εποχή Ντένις Λόου που την ίδια σεζόν πέτυχαν συνολικά 30 γκολ.

Λίβερπουλ – Στόουκ 6-1

Οι «κόκκινοι» που είχαν μόλις μια ήττα παραπάνω από την πρωτοπόρο Ρόβερς και δύο ισοπαλίες στην μέχρι τότε πορεία τους στο πρωτάθλημα έδειξαν τη δυναμική τους με την επιβλητική 6αρα (μάλιστα τα πέντε από τα  γκολ τους σημειώθηκαν στο β’ μέρος) επί της Στόουκ με  τον Ρότζερ Χαντ να πετυχαίνει  τέσσερα (δύο σε κάθε ημίχρονο ενώ συνολικά είχε 33 εκείνη την περίοδο).  Καθ’ οδόν προς τον 6ο τίτλο της ιστορίας τους και πρώτο υπό τις οδηγίες του Μπιλ Σάνκλι μόλις δύο χρόνια από την επιστροφή τους στην κορυφαία κατηγορία και πετυχαίνοντας 92 γκολ (ρεκόρ). Οι φιλοξενούμενοι πήραν τη ρεβάνς την τελευταία αγωνιστική αλλά η αντίπαλος τους  που γνώρισε μόλις δύο άλλες ήττες ήδη είχε κατακτήσει το τρόπαιο.

Μπλακπουλ – Τσέλσι 1-5

Το σκορ στο ημίχρονο ήταν 0-4 υπέρ των Λονδρέζων  και στο δημοσίευμα της για το ματς η εφημερίδα Daily Mirror υποστήριξε: «Αυτό ήταν μία σφαγή. Όλοι θα μπορούσαν να επιστρέψουν σπίτια τους στην ανάπαυλα του αγώνα».  Ο Μπάρι Μπρίτζες πέτυχε  χατ-τρικ ενώ ανάμεσα στους σκόρερ ήταν ο μετέπειτα τεχνικός της Αγγλίας Τέρι Βέναμπλς.Ήταν η μεγαλύτερη νίκη της Τσέλσι υπό τον Τόμι Ντόχερτι εκείνη τη σεζόν αλλά τρεις διαδοχικές ήττες νωρίς την Άνοιξη την έφεραν τελικά στην 5η θέση.

Γουλβς – Άστον Βίλα 3-3

Λίαν συναρπαστικό το  ντέρμπι του Μπέρμιγχαμ κύρια στο β’ μέρος αφού μετά το 0-0  του πρώτου οι δύο γείτονες βρήκαν έξι φορές δίκτυα ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι η Άστον Βίλα δεν τα πήγε διόλου καλά εκτός έδρας  την περίοδο 1963-64 καθώς είχε μόλις τρεις νίκες μακριά από το «Βίλα Πάρκ».

Νότιγχαμ Φόρεστ – Σέφιλντ Γιουνάιτεντ 3-3

Κάτι ανάλογο έγινε και στο «Σίτι Γκράουντ» όπου η γηπεδούχος προηγήθηκε μεν 3-0 αλλά τελικά οι «λεπίδες»  που είχαν πέντε ήττες στα έξι προηγούμενα τους παιχνίδια κατάφεραν να αποσπάσουν την ισοπαλία.

Σέφιλντ Γουένσντεϊ – Μπόλτον Γουόντερερς 3-0

Η γηπεδούχος με τον Κόλιν Ντόμπσον να πετυχαίνει δύο γκολ επικράτησε εύκολα 3-0 και εκμεταλλευόμενη τα αποτελέσματα άλλων πρωτοπόρων  μείωσε στους πέντε βαθμούς την απόσταση από την κορυφή. Ουδέποτε όμως διεκδίκησε με αξιώσεις τον τίτλο και τερμάτισε 6η ενώ αντίθετα οι «τρότερς» υποβιβάστηκαν μ’ ένα βαθμό λιγότερο από την 20η Μπέρμιγχαμ Σίτι.

Λέστερ – Έβερτον 2-0

Οι γηπεδούχοι που την ίδια σεζόν κατέκτησαν το Λιγκ Καπ επικράτησαν με δύο γκολ του Κεν  Κίγουορθ εύκολα 2-0 κόντρα στην τότε πρωταθλήτρια Έβερτον που με μόλις δύο νίκες ως τότε (αμφότερες εντός έδρας επί των Στόουκ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) ήταν μια από τις μόλις δύο ομάδες οι οποίες απέτυχαν να βρουν δίκτυα εκείνη την ημέρα.

 

Ηχηρές… εκδικήσεις δύο μέρες μετά

Δεν ήταν μόνον η κορυφαία κατηγορία που  πρόσφερε πλουσιοπάροχα δώρα… από γκολ την ίδια ημερομηνία. Στις άλλες τρεις επαγγελματικές ο απολογισμός ήταν 96 με την Μάντσεστερ Σίτι να σαρώνει 8-1 στο πλαίσιο της 2ης την Σκάνθορπ και  δύο παίκτες της νικήτριας να πετυχαίνουν χατ-τρικ. Η ειρωνία είναι ότι δύο ημέρες αργότερα (28 Δεκέμβρη 1963) έγιναν οι αντίστροφες αναμετρήσεις με εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα. Η Γουέστ Χαμ πήρε άμεση εκδίκηση με νίκη 3-1 στο «Ίγουντ Παρκ» επί της Μπλάκμπερν, η Ίπσουιτς θριάμβευσε 4-2 της Φούλαμ  στο «Πόρτμαν Ρόουντ» ενώ  στο πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ φιλοφώρησε με πεντάρα (5-1) εντός έδρας την Μπέρνλι   και η Μπόλτον μπροστά στο κοινό της επικράτησε 3-0  της Σέφιλντ Γουενσντεϊ .

Στα υπόλοιπα ματς της ίδιας ημέρας: Άστον Βίλα – Γουλβς 2-2, Μπέρμιγχαμ – Άρσεναλ 1-4, Τσέλσι – Μπλάκπουλ 1-0, Σέφιλντ Γιουνάιτεντ – Νότιγχαμ 1-2 και Τότεναμ – Γουέστ Μπρο 0-2. Τέλος αναβλήθηκε η αναμέτρηση της Στόουκ  με την Λίβερπουλ.

Ο μεγαλύτερος και μικρότερος μέσος όρος την Boxing Day

Να σημειωθεί τέλος ότι με εξαίρεση το διάστημα των δύο Παγκόσμιων Πολέμων , αγώνες διεξάγονταιτην Boxing Day  σχεδόν κάθε χρόνο πλην των περιπτώσεων που η 26η Δεκέμβρη έπεφτε Κυριακή. Ο μέσος όρος τερμάτων την εν λόγω ημερομηνία είναι 26,9. Μόλις μία άλλη χρονιά, το εξαιρετικά μακρινό 1893 , σημειώθηκαν περισσότερα από πέντε τέρματα μέσο όρο σε αναμετρήσεις  τη 2η ημέρα των Χριστουγέννων ενώ τόσο το 1888 όσο και το 1955 η αντίστοιχη επίδοση ήταν  πέντε γκολ. Ο μικρότερος  μέσος την εν λόγω ημερομηνία είναι 1,33 και αυτό έγινε το 1919 αμέσως μετά το τέλος του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου. Μάλιστα το ένα τρίο των τερμάτων  σημειώθηκαν από την Μπρόμγουϊτς ενώ στα άλλα οκτώ ματς της ίδιας ημέρας υπήρχαν τέσσερα 1-0 και δύο 0-0. Το δε ρεκόρ μιάς αγωνιστικής στην Premier League (σε διάστημα τριών ημερολογικών ημερών) είναι 44 τέρματα (σε 10 ματς) από τον Σεπτέμβριο του 2020 ενώ τα περισσότερα που έχουν σημειωθεί σε μια αγωνιστική στη διοργάνωση ήταν τα 53 στην τελευταία της πρώτης της σεζόν (1992-93).

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News