ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Το -11 από τη Μάντσεστερ Σίτι της δείχνει τον δρόμο για αλλαγές!
Η Λίβερπουλ φαίνεται να μένει για δεύτερη διαδοχική σεζόν πολύ νωρίς εκτός διεκδίκησης τίτλου στην Πρέμιερ Λιγκ και οι ανάγκες για μεταγραφές και ενίσχυση φωνάζουν!
Στις 28 Δεκεμβρίου, λίγα λεπτά μετά από την ήττα, με 1-0, από τη Λέστερ, σε μία από τις χειρότερες φετινές εμφανίσεις της Λίβερπουλ, ο Γιούργκεν Κλοπ παραδεχόταν, ότι “η βαθμολογική διαφορά από τη Μάντσεστερ Σίτι είναι μεγάλη”. Οι Πολίτες είχαν μπροστά τους παιχνίδι με τη Μπρέντφορντ κι αν νικούσαν, όπως και συνέβη, η διαφορά από τους Reds, θα πήγαινε στους 9 βαθμούς. Αυτή τη στιγμή, στα πρώτα… βήματα του 2022, η διαφορά βρίσκεται ήδη στους 11 βαθμούς, με τη Λίβερπουλ, βέβαια, να έχει ένα ματς λιγότερο. Το ισόπαλο 2-2 με τη Τσέλσι άφησε ικανοποιημένους τους ουδέτερους παρατηρητές, για το θέαμα που παρακολούθησαν, και τη… Μάντσεστερ Σίτι, που είδε τη διαφορά της από τους διώκτες της να αυξάνεται.
Ο πήχυς που βάζει η Μάντσεστερ Σίτι
Πρακτικά, η Λίβερπουλ μοιάζει αυτή τη στιγμή να είναι εκτός διεκδίκησης του τίτλου. Κάτι που της συνέβη και πέρυσι, σε μία σεζόν, βέβαια, κατά την οποία ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ από απώλειες, λόγω τραυματισμών. Με τις επιστροφές βασικών ποδοσφαιριστών το καλοκαίρι, όπως ο Βίρτζιλ Φαν Ντάικ, όλοι πίστευαν, ότι οι Reds φέτος θα μπορούσαν αν όχι να κατακτήσουν το πρωτάθλημα, τουλάχιστον να βάλουν πίεση μέχρι τέλους στη Μάντσεστερ Σίτι. Όμως, στα μισά της σεζόν μοιάζουν ήδη πολύ μακρινές τέτοιου είδους σκέψεις. Το να ανταγωνίζεσαι, βέβαια, τη Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα, μια ομάδα μάλλον για το hall of fame του αγγλικού ποδοσφαίρου, δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση. Όταν ο πήχυς της κατάκτησης του τίτλου είναι σταθερά ανάμεσα στους 90 με 100 βαθμούς, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι τα περιθώρια λαθών είναι πολύ μικρά. Την τελευταία φορά, τη σεζόν 2019 – 2020 δηλαδή, που η Λίβερπουλ κατάφερε να βάλει από κάτω την ομάδα του Καταλανού τεχνικού, χρειάστηκε να φτάσει τους 99 βαθμούς! Μια χρονιά πίσω, οι Citizens κατέκτησαν την Premier League με 98 βαθμούς, μόλις έναν περισσότερο από τη Λίβερπουλ. Συγκομιδή που μοιάζει να είναι εξωπραγματική για τον βαθμό δυσκολίας της Premier League, αλλά η Μάντσεστερ Σίτι τον έχει μετατρέψει σε κανόνα τα τελευταία χρόνια. Μόνο πέρυσι… έπεσε στους 86 βαθμούς, αλλά σε μια συγκυρία όπου το πρωτάθλημα είχε κριθεί νωρίς και είχε στρέψει το ενδιαφέρον της αποκλειστικά στο Champions League.
Δείχνει να μην κλείνει την “ψαλίδα”
Κοντολογίς, ο βαθμός δυσκολίας που θέτει στους υπόλοιπους διεκδικητές η Μάντσεστερ Σίτι είναι πραγματικά πολύ υψηλός. Η συγκομιδή των 42 βαθμών της Λίβερπουλ σε 20 αγώνες, θα ήταν φυσιολογική σε οποιοδήποτε άλλο πρωτάθλημα, απέναντι σε οποιονδήποτε άλλο διεκδικητή, με εξαίρεση αυτή τη Μέντσεστερ Σίτι! Ωστόσο, είτε αρέσει είτε δεν αρέσει, αυτός είναι ο πήχυς που καλούνται να ξεπεράσουν όσοι θέλουν να κατακτήσουν τον τίτλο και με βάση αυτόν κρίνονται. Και για τη Λίβερπουλ μια δεύτερη διαδοχική ενδεχόμενη απώλεια πρωταθλήματος και το κυριότερο με την “ψαλίδα” να μην δείχνει ότι κλείνει, είναι αν μη τι άλλο μια ένδειξη ότι ίσως το προσεχές καλοκαίρι να χρειαστεί περισσότερες αλλαγές από όσες μπορεί να πίστευε ότι θα χρειαζόταν!
Οι ανοικτές υποθέσεις των συμβολαίων που λήγουν
Κατ’ αρχάς, θα πρέπει έτσι κι αλλιώς τους επόμενους μήνες να υπάρξουν οριστικές εξελίξεις στις υποθέσεις των συμβολαίων που λήγουν το καλοκαίρι του 2023. Και δεν είναι λίγα. Ο Σαλάχ, ο Μανέ, ο Φιρμίνο, ο Κεϊτά και μαζί και ο Όξλεϊντ – Τσάμπερλεϊν θα μπουν το καλοκαίρι στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου τους. Άρα, η λογική λέει ότι η Λίβερπουλ θα πρέπει ή να ανανεώσει τη συνεργασία μαζί τους ή να τους πουλήσει. Σε διαφορετική περίπτωση, θα μπορούν από τα μισά της επόμενης σεζόν να διαπραγματευτούν και να συμφωνήσουν με όποια ομάδα εκείνοι κρίνουν. Ό,τι ισχύει αυτή τη στιγμή με τον Κιλιάν Εμπαπέ, με τη διαφορά ότι η Λίβερπουλ δεν διαθέτει την οικονομική ευρωστία της Παρί Σεν Ζερμέν για να “αντέξει” ένα τέτοιο σενάριο. Άρα, εδώ θα τεθεί καθαρά θέμα στρατηγικού σχεδιασμού. Τι ομάδα θα θέλει να δημιουργήσει ο Κλοπ του χρόνου και τι είδους διαφοροποιήσεις θα επιχειρήσει σε σχέση με φέτος. Για τον Σαλάχ και τον Μανέ μοιάζει σχεδόν… αυτοκτονικό το να μπει κανείς σε δεύτερες σκέψεις, βέβαια θα πρέπει να δείξουν κι εκείνοι ότι θέλουν να μείνουν, όμως για όλους τους υπόλοιπους κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη “φωτιά”, σε σχέση με τις επιθυμίες του συλλόγου.
Η έλλειψη βάθους στο ρόστερ
Αυτό, όμως, είναι μόνο ένα μέρος της συζήτησης που αφορά τη Λίβερπουλ. Το άλλο έχει να κάνει με το βάθος στο ρόστερ της. Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι οι πρώτοι 13, 14, 15 ποδοσφαιριστές του ρόστερ της είναι όλοι παίκτες πρώτης γραμμής. Και στην καλή τους βραδιά μπορούν να νικήσουν τον οποιοδήποτε. Γι’ αυτό και δεν θα προξενήσει καμία εντύπωση αν καταφέρει στο Champions League, εκεί όπου μετρούν οι βραδιές, να φτάσει ως το τέλος της διαδρομής. Διαθέτουν, όμως, οι “Reds” το βάθος για να ανταγωνιστούν τη Μάντσεστερ Σίτι (ακόμη – ακόμη και την Τσέλσι…) σε έναν μαραθώνιο μηνών; Εκεί, δηλαδή, όπου θα χρειαστεί να πάρεις πράγματα από περισσότερους ποδοσφαιριστές, χωρίς να αλλοιώνεται η φυσιογνωμία της ομάδας σου, αλλά και χωρίς να πέφτει σημαντικά το επίπεδό σου; Μάλλον όχι είναι η απάντηση και αυτό έχει φανεί αρκετές από τις φορές που ο Γιούργκεν Κλοπ έχει χρειαστεί να καλύψει κενά που του έχουν προκύψει από απουσίες βασικών του ποδοσφαιριστών. Αντιθέτως, η Μάντσεστερ Σίτι σχεδόν “εξαφανίζει” με την κυριαρχική της εικόνα οποιαδήποτε απουσία βασικού ποδοσφαιριστή της προκύπτει. Δείτε, για παράδειγμα, πως συμπεριφέρθηκε από το ξεκίνημα τη σεζόν στο μεγάλο διάστημα που δεν είχε τον Ντε Μπρόινε, λόγω τραυματισμού, αλλά ακόμη και τώρα που ο Βέλγος δεν έχει βρει τον καλό του εαυτό. Ελάχιστα έγινε αντιληπτό στο ευρύ κοινό. Αντιθέτως, αν της Λίβερπουλ της λείψει ένας αντίστοιχα σημαντικός ποδοσφαιριστής, όπως ο Σαλάχ ή ο Μανέ, για παράδειγμα, μοιάζει σχεδόν αδύνατον να καλύψει την απουσία του. Και αυτό μοιάζει να είναι το μεγαλύτερο από τα μειονεκτήματα των “Reds” φέτος, προκειμένου να σταθούν ως ισότιμοι διεκδικητές απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι.
“Φωνάζει” για ενίσχυση στη μεσαία γραμμή
Πιθανόν, αν τώρα είχαν τη δυνατότητα να γυρίσουν τον χρόνο πίσω στο περασμένο καλοκαίρι, να έπαιρναν διαφορετικές αποφάσεις. Τότε, που ο μόνος παίκτης που αποκτήθηκε ήταν ο Ιμπραχίμα Κονατέ από τη Λειψία, τη στιγμή που έφευγαν, ανάμεσα σε άλλους, Φαϊνάλντουμ και Σακίρι για την Παρί Σεν Ζερμέν και τη Λιόν αντίστοιχα. Ιδιαίτερα, η απουσία του Φαϊνάλντουμ φαίνεται να είναι εκείνη που έχει “πληγώσει” αγωνιστικά περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τη Λίβερπουλ. Κι αυτό γιατί η μεσαία γραμμή, κατά γενική ομολογία, είναι εκείνη που χρειάζεται… ένεση ποιότητας, αλλά κι ενέργειας, κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα και στο ισόπαλο 2-2 με την Τσέλσι απέναντι στον… βιονικό Ενγκολό Καντέ! Με τον Τζέιμς Μίλνερ να κλείνει στις 4 Γενάρη τα 36 του και τον Τζόρνταν Χέντερσον το καλοκαίρι τα 32 του, είναι εξ ορισμού δεδομένο, ότι η Λίβερπουλ θα έπρεπε ήδη να σκέφτεται την επόμενη μέρα και γιατί όχι, να φροντίσει, ίσως και άμεσα, την ενίσχυσή της στη μεσαία γραμμή!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται