EURO 2020: Η Ισπανία απέκλεισε την Ελβετία στα πέναλτι

Η Ισπανία προηγήθηκε με αυτογκόλ, έδωσε χώρο, ισοφαρίστηκε και τελικά νίκησε στα πέναλτι τους πεισματάρηδες Ελβετούς, που έπαιζαν με δέκα παίκτες από το 77ο λεπτό.

Τέλος καλό, όλα καλά. Η Ισπανία νίκησε την Ελβετία στα πέναλτι με 3-1 και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Euro 2020 επιστρέφοντας στους μεγάλους του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Ο εκλέκτορας της “φούρια ρόχα” όμως, Λουίς Ενρίκε, θα πρέπει να προβληματίστηκε αρκετά με την εμφάνιση της ομάδας του, που χρειάστηκε την αστοχία των Ελβετών από τα 11 βήματα, για να πάρει το πολυπόθητο εισιτήριο. Κι αυτό γιατί ένα παιχνίδι που ξεκίνησε με ιδανικό τρόπο για την Ισπανία, εξελίχτηκε σε εφιάλτη, πριν έρθει ο… σούπερ-ήρωας Ουνάι Σιμόν να την πάρει από το χέρι με δύο αποκρούσεις στη διαδικασία των πέναλτι και να την οδηγήσει στην τετράδα.

Η ουσία είναι ότι η Ισπανία ματς-ματς, βήμα-βήμα έφτασε στα ημιτελικά και έχει αξιώσεις για να φτάσει μέχρι τέλους. Όπου τέλος, το τρόπαιο Ανρί Ντελονέ, τρία αντίγραφα του οποίου κοσμούν ήδη τα γραφεία της RFEF.

Η Ισπανία βρήκε γκολ με το «καλησπέρα» και με τον πιο απίθανο τρόπο: σουτ από τον πιο κοντό της παίκτη, τον Τζόρντι Άλμπα, μετά από εκτέλεση κόρνερ με την μπάλα να εξοστρακίζεται στον Ζακαρία, τον αντικαταστάτη του Ελβετού που δεν απουσιάζει ποτέ, αλλά σε αυτό το ματς έλειψε λόγω τιμωρίας, του Γκρανίτ Τζάκα. Κι όταν η Ελβετία βρήκε το γκολ της ισοφάρισης με τον Σακίρι στο 68′ και τα φαντάσματα του πρόσφατου παρελθόντος άρχισαν να κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους, ήρθε η αχρείαστη κόκκινη του Ρέμο Φρόιλερ στο 77′ να γύρει και πάλι την πλάστιγγα υπέρ των Ισπανών, που ναι μεν, μπλόκαραν και δεν σκόραραν ξανά μέχρι το 120′, αφού βρήκαν απέναντί τους έναν εκπληκτικό Γιάν Ζόμερ, αλλά τουλάχιστον δεν απειλήθηκαν. 

Κι όταν ο Μπουσκέτς έχασε το πρώτο πέναλτι (δοκάρι), ο Ουνάι Σιμόν “έβγαλε” δύο αποκρούσεις στη δεξιά του γωνία και “έσβησε” άλλο ένα χαμένο σουτ του Ρόδρι (το σταμάτησε ο Ζόμερ). Στο φινάλε ήρθε ο Οϊρθάμπαλ να ευστοχήσει και να στείλει την ομάδα του στα ημιτελικά και τις καρδιές των Ισπανών στη θέση τους. 

[5]

ΟΙ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΥΝΑΪ ΣΙΜΟΝ ΣΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ

1+1 κάνουν 2, όσες και οι αποκρούσεις του γκολκίπερ της Μπιλμπάο στη διαδικασία των πέναλτι. Τόσο απλά. Τι κι αν ο Γιάν Ζόμερ είχε κατεβάσει ρολά και νικήθηκε μόνο με κόντρα. Ο Ουνάι Σιμόν έβαλε τη σφραγίδα του στο τέλος με την επιλογή του να κινείται πάνω στη γραμμή πριν ο Σερ και ο Ακάνζι σουτάρουν αδύναμα από τα 11 βήματα.

Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΡΤΑ ΣΤΟΝ ΡΕΜΟ ΦΡΟΪΛΕΡ

Τη στιγμή που η Ελβετία είχε φέρει το ματς στα μέτρα της και απειλούσε τους Ισπανούς -γιατί όχι- και με δεύτερο γκολ, ήρθε το αψυχολόγητο σκληρό αλά 80s φάουλ του Ρέμο Φρόιλερ στο Ζεράρ Μορένο, να υποχρεώσει την ομάδα του να παίξει με αριθμητικό μειονέκτημα.

Η ΚΟΥΡΑΣΗ

Και οι δύο ομάδες προκρίθηκαν έπειτα από επικά παιχνίδια που κρίθηκαν στην παράταση και στα πέναλτι. Οι Ελβετοί ταξίδεψαν σε Μπακού, Ρώμη, Μπακού, Βουκουρέστι και Αγία Πετρούπολη. Αντίθετα οι Ισπανοί έμειναν σε όλη την πρώτη φάση στη Σεβίλλη και μπήκαν στο αεροπλάνο μόνο για το ματς της φάσης των «16» στην Κοπεγχάγη. Στα προχωρημένα στάδια μιας μεγάλης διοργάνωσης, τα σημάδια αυτής της ταλαιπωρίας κάνουν την εμφάνισή τους.

Ο ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑΝ ΖΟΜΕΡ

Σε σούπερ φόρμα ο ήρωας του αγώνα με τη Γαλλία, είχε απάντηση σε κάθε προσπάθεια της frontline της Ισπανίας. Όταν τα πόδια των συμπαικτών του βάρυναν και οι αντιδράσεις έγιναν αργές, ο γκολκίπερ της Γκλάντμπαχ έβαζε σωστά χέρια, πόδια και σώμα σε κάθε προσπάθεια των αντιπάλων. Ο βασικός παράγοντας που οδήγησε το ματς πήγε στα πέναλτι και δεν κρίθηκε νωρίτερα.

Ο ΤΖΟΡΝΤΙ ΑΛΜΠΑ

Σε αυτήν την Ισπανία λείπει ο επιθετικός-killer, που πάντα είχε στη φαρέτρα του ο εκάστοτε ομοσπονδιακός προπονητής. Ο δύσμοιρος ο αριστερός μπακ της Μπαρτσελόνα ανέλαβε δράση. Έτρεχε, έκοβε, σέντραρε, μέχρι και γκολ έβαλε, αλλά οι συμπαίκτες του της επιθετικής γραμμής δεν το βοηθούσαν με την αστοχία τους. Στο τέλος θα πρέπει να αισθάνεται ο πιο κουρασμένος, αλλά και πιο δικαιώμενος για αυτήν την πρόκριση.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News