Τσέλσι: Στο χείλος της καταστροφής, παρά την παρέλαση των υποψήφιων αγοραστών

Φανταστείτε έναν ναυαγό που χαροπαλεύει με τα κύματα χτυπώντας μόνο τα πόδια του. Γύρω του απλωμένα χέρια τού προσφέρουν βοήθεια, αλλά αδυνατεί να τα πιάσει, για τα δικά του χέρια είναι δεμένα πισθάγκωνα. Κάποια στιγμή ελπίζει να απαλλαγεί από τα δεσμά του, ίσως, όμως, δεν τα καταφέρει και τότε θα βρεθεί πνιγμένος στον πάτο της θάλασσας. 

Αυτή είναι μεταφορικά η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει αυτή τη στιγμή το σωματείο της Τσέλσι. Με τις πιστωτικές κάρτες του συλλόγου «παγωμένες» από την Κυβέρνηση, τον περιορισμό στα έξοδα των εντός και εκτός έδρας αγώνων και το πλαφόν στις πληρωμές συνεργατών και προσωπικού, οι πρωταθλητές Ευρώπης «βουλιάζουν», όχι αργά, αλλά πολύ γρήγορα προς το καθεστώς της οικονομικής διαχείρισης.

Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο άνθρωπος που έκανε την Τσέλσι τόσο μεγάλη όσο ποτέ άλλοτε, είναι τώρα αυτός που την «οδηγεί» προς την καταστροφή της, λόγω των ιδιαίτερων σχέσεων που έχει με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Η στάση της Κυβέρνησης στο θέμα της Τσέλσι

Οι χείρες βοηθείας που προσφέρουν διάφοροι υποψήφιοι αγοραστές είναι απλωμένες, αλλά αν δεν ανάψει το πράσινο φως από την το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, θα χέρια θα τραβηχτούν πίσω και η Τσέλσι θα βυθιστεί στην άβυσσο.

«Είμαστε σε συνεχή επαφή με το σωματείο και την Premier League για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από το Υπουργείο Οικονομικών. Είναι, πλέον, στο χέρι της Τσέλσι να ζητήσει αναθεωρημένες κυρώσεις. Νομίζω ότι έχουν πει ότι θα υποβάλουν αίτημα. Είμαστε έτοιμοι να δούμε από κοινού τις αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν. Βασικό μέλημά μας είναι να μην καταλήξει ούτε πένα από τα έσοδα στο καθεστώς του Πούτιν» υπογράμμισε εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου.

Οι υποψήφιοι αγοραστές της Τσέλσι

  • Ο κροίσος Νικο Κάντι, ελληνοκυπριακής καταγωγής με άλλους επενδυτές που προσφέρει γύρω στο 1,5 δισ. λίρες
  • Η κοινοπραξία Τοντ Μπέλι και Χανσγιέργκ Βις με πρόταση ύψους 2-2,5 δισ., χρήματα που θα βάλει ένας -άνωνυμος για την ώρα- επενδυτής
  • Ο ιδιοκτήτης των Νιου Γιορκ Τζετς, Γούντι Τζόνσον
  • Η οικογένεια Ρίκετς στους οποίους ανήκουν οι Σικάγο Καμπς
  • Η τράπεζα RaineGroup, που έχει τη βάση της στη Νέα Υόρκη
  • Ο Τούρκος επιχειρηματίας Μουχσίν Μπαϊράκ
  • Ο Τζέιμι Ρόιμπεν, μέτοχος της Νιουκάστλ και συνεργάτης των Σαουδαράβων που ανέλαβαν την ομάδα του Βορρά
  • Ο μέτοχος της Κρίστα Πάλας, Τζος Χάρις 

Ενδιαφερόμενοι, λοιπόν, υπάρχουν και μάλιστα πολλοί, αλλά με τον Υπουργό Τεχνολογίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κρις Φιλπ να λέει ότι ο Αμπράμοβιτς δεν μπορεί να πουλήσει το κλαμπ και οι υποψήφιοι αγοραστές μπορούν να συνομιλήσουν μόνο με την Κυβέρνηση, φαίνεται ότι η Τσέλσι, οδεύει προς το καθεστώς οικονομικής διαχείρισης. 

Οι οικονομικοί περιορισμοί

Με το ρευστό να τελειώνει και τα χρέη να πνίγουν την Τσέλσι, αφού δεν εισπράττει ούτε μία λίρα από τα εισιτήρια, τις πωλήσεις προϊόντων και δεν έχει έσοδα από χορηγίες, η ομάδα λειτουργεί πλέον αποκλειστικά με χρήματα από τους, λειτουργικούς ακόμα, τραπεζικούς της λογαριασμούς.

Παράλληλα, οι «μπλε» δεν επιτρέπεται να ξοδεύουν περισσότερες από 20.000 λίρες για τα εκτός έδρας ματς και 500.000 για αυτά στο «Στάμφορντ Μπριτζ». Περιορισμοί που δημιουργούν τεράστιο λειτουργικό πρόβλημα, καθώς για να καταλάβετε τα μεγέθη, ένα εντός έδρας παιχνίδι στοιχίζει στην Τσέλσι γύρω στις 800.000 με 1.000.000!

Για να κλείσουμε με μια ακόμα παρομοίωση, η Τσέλσι μοιάζει με έναν απολυμένο υπάλληλο που τρώει από τα έτοιμα. Αν δεν βρει σύντομα δουλειά, θα αρχίσει να ξεπουλάει τα υπάρχοντά του (προπονητή, παίκτες, προσωπικό, περιουσιακά στοιχεία). Και θα χρειαστεί καιρό για να σηκώσει κεφάλι, ακόμα κι αν τον προσλάβει η μεγαλύτερη εταιρία με τον υψηλότερο μισθό. 

* Τα οικονομικά στοιχεία του θέματος αντλήθηκαν από την ηλεκτρονική έκδοση του Guardian.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News