Μιχάλης Λεοντιάδης: «Ο ΠΑΟΚ μπορεί να προκριθεί, όπως το κάναμε εμείς το 1991»

Ο Μιχάλης Λεοντιάδης, ήταν βασικό στέλεχος του ΠΑΟΚ στην ιστορική αναμέτρηση με τη Μαλίν στο Βέλγιο και την μεγάλη πρόκριση του “δικεφάλου του Βορρά” το 1991. Μιλάει στο sportday.gr και θυμάται ιστορίες από εκείνη τη βραδιά.

Ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει τη Γάνδη στο Βέλγιο και καλείται να κάνει ότι και το 1991. Τότε η παρέα των Λεοντιάδη, Μπορμπόκη, Μαγκντί και των υπολοίπων αστέρων, είχε καταφέρει να αφήσει “άφωνη” την Ευρώπη, όταν και απέκλεισε την ομάδα που μόλις τρία χρόνια πριν είχε φτάσει στην κατάκτηση του κυπέλλου Κυπελλούχων, αλλά και σε αυτή του Σούπερ Καπ Ευρώπης.

Ο Μιχάλης Λεοντιάδης, ο οποίος ήταν βασικό στέλεχος του ΠΑΟΚ εκείνη την εποχή, μίλησε στο sportday.gr για εκείνη την ιστορική βραδιά για την ομάδα της Θεσσαλονίκης.

-Κύριε Λεοντιάδη, θέλω να μου πείτε τι θυμάστε από εκείνο το βράδυ.

-Θυμάμαι τα πάντα. Δεν μπορεί να σβηστεί από τη μνήμη μου εκείνο το βράδυ. Ο Μαγκντί είχε περάσει στο παιχνίδι ως αλλαγή και παρά το γεγονός ότι ήταν τραυματίας γιατί είχε θλάση, έκανε την προσπάθεια και μου πέρασε την μπάλα. Εγώ την γύρισα στον Μπορμπόκη και αυτός σκόραρε. Η χαρά μας ήταν τεράστια γιατί πραγματικά γράψαμε ιστορία. Ήταν στιγμές που δεν πρόκειται να σβήσουν ποτέ από τη μνήμη μας και θα μας συντροφεύουν πάντα.

“Ο Μαγκντί μπήκε στο ματς παρά τη θλάση που είχε και μου γύρισε την μπάλα. Εγώ έκανα την ενέργεια και πάσαρα στον Μπορμπόκη που σκόραρε και γράψαμε ιστορία”. 

Η Μαλίν τότε ήταν μεγάλη ομάδα και υπολογίσιμη στην Ευρώπη.

Μόλις μερικά χρόνια πριν, είχε κατακτήσει το κύπελλο Κυπελλούχοων, αλλά και το Σούπερ Καπ της Ευρώπης. Θυμάμαι ότι λέγαμε όλοι ότι θα έχουμε δύσκολο έργο. Όμως κι εμείς τότε είχαμε άλλη νοοτροπία. Εδώ είχε έρθει ολόκληρος Μαραντόνα στην Τούμπα μερικά χρόνια πριν κι εγώ έλεγα: “Ποιός Μαραντόνα μωρέ, πάμε να τους φάμε”. Και όντως εκείνη την περίοδο πιστεύαμε ότι μπορούσαμε να νικήσουμε τους πάντες. Απόδειξη είναι ότι και με τη Νάπολι, ουσιαστικά αποκλειστίκαμε στις λεπτομέρειες.

Να γυρίσουμε όμως στο παιχνίδι με τη Μαλίν. Πώς είχατε προετοιμαστεί;

Θυμάμαι ένα περιστατικό στο ξενοδοχείο, όταν ο Μπλάζεβιτς είχε ετοιμάσει να μας δείξει βίντεο από τον τελευταίο αγώνα της Μαλίν, όπου είχε έρθει ισοπαλία 1-1 με την τελευταία της βαθμολογίας. Όμως κάποιος από τους συνεργάτες του, μπέρδεψε τις κασέτες και μας έβαλε ένα ματς που η Μαλίν είχε κερδίσει εκτός έδρας 0-5. Ο Μπλάζεβιτς ήθελε να μας δείξει ότι και αυτοί είχαν κενά και αδυναμίες και να μας τονώσει λέγοντας ότι να, είναι ομάδα που μπορούμε να παίξουμε.

Και τι έγινε;

Ξεκινάει λοιπόν το βίντεο, μπαίνει το πρώτο γκολ, “ωχ” φωνάζουμε εμείς. Είχα και τον Αλεξίου δίπλα μου και σχολίαζε. Μπαίνει το δεύτερο ξανά “ωχ” εμείς. Μπαίνει το τρίτο, μπαίνει το τέταρτο, όλο “ωχ, ωχ” λέγαμε εμείς. Νευριάζει και ο Μπλάζεβιτς, αρχίζει να φωνάζει στους συνεργάτες του για το λάθος, μας πιάνουν εμάς τα γέλια και έτσι τελείωσε η… προετοιμασία. Πήγαμε όμως με καλή ψυχολογία στο παιχνίδι.

Μετά το ματς φαντάζομαι έγινε χαμός.

Βέβαια στα αποδυτήρια έγινε πανζουρλισμός. Είχε φέρει τότε ο Θωμάς Βουλινός δύο κιβώτια σαμπάνιες και ψάχναμε να βρούμε μαγαζί για να τις πιούμε. Δεν υπήρχε τίποτα ανοικτό και βρήκαμε μόνο το καζίνο της πόλης. Μπήκαμε μέσα και βρήκαμε ένα τραπέζι με ρουλέτα, στο οποίο δεν έπαιζε κανείς.

Και καθίσατε εκεί;

Ναι αλλά γιανα βολευτούμε “ξηλώσαμε” τη ρουλέτα και την πήγαμε αλλού. Βέβαια γιορτάζαμε και αυτά είναι κάτι που μας έχουν μείνει χαραγμένα στη μνήμη μας. Αυτό που μου είχε κάνει εντύπωση πάντως στην πόλη επίσης, ήταν τα φώτα. Αυτά τα κίτρινα φώτα. Περπατούσες το βράδυ και νόμιζες ότι είναι μέρα. Ήταν εντυπωσιακό.

Να πάμε και στο “σήμερα”; Τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει ο ΠΑΟΚ για να πάρει την πρόκριση;

Να παίξει ως ΠΑΟΚ. Με καρδιά και ψυχή. Όπως κάναμε κι εμείς τότε. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να κερδίζει όλα τα παιχνίδια, ανεξαρτήτως αντιπάλου. Βέβαια δεν θα έχει εύκολο έργο. Η Γάνδη όπως την είδα, είναι καλή ομάδα, ειδικά από τη μέση και μπροστά. Ελπίζω όλοι να υποστηρίζουν τον ΠΑΟΚ σήμερα. Γιατί εάν ο ΠΑΟΚ περάσει, τότε θα κερδίσει και η Ελλάδα θέση στην Ευρώπη και θα μπορεί να βγάλει κι άλλη ομάδα στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα. Μακάρι να τα καταφέρουμε ως χώρα και να βγάζουμε περισσότερες ομάδες στα Κύπελλα Ευρώπης.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News