EURO 2020 FINAL: Πώς έμοιαζε η καθημερινότητα την τελευταία φορά που κέρδισε τίτλο η Αγγλία!
Πώς περνούσε ο κόσμος τον ελεύθερο χρόνο του; Από που άκουγε μουσική και τι μορφή είχαν οι υπολογιστές; 55 χρόνια έχουν περάσει από την τελευταία φορά που η Αγγλία κατέκτησε διεθνή τίτλο και ο Θάνος Κονταξής συγκρίνει το χθες με το σήμερα!
Ακόμα ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα φτάνει στο τέλος του, με τις Ιταλία και Αγγλία να ετοιμάζονται για τον μεγάλο τελικό που θα διεξαχθεί στο «Γουέμπλεϊ». Οι γείτονές μας είναι… οι παλιοί της υπόθεσης, έχοντας κατακτήσει συνολικά πέντε διεθνείς τίτλους (τέσσερα Παγκόμια και ένα Euro) ενώ έχουν φτάσει κι άλλες τρεις φορές στην… πηγή αποτυγχάνοντας να πιουν νερό.
Οι Άγγλοι από την άλλη, έχουν φτάσει μία φορά σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης, έχοντας το απόλυτο. Ήταν το μακρινό 1966, όταν, και πάλι, στο «ναό» του βρετανικού ποδοσφαίρου, τα «τρία λιοντάρια» με πρωταγωνιστή τον Τζεφ Χαρστ, σήκωναν στον ουρανό του Λονδίνου το τρόπαιο «Ζιλ Ριμέ».
Φτάνοντας στο σήμερα, έχουν περάσει αισίως 55 χρόνια. Οι αγγλικές ομάδες, θεωρούνται από τις καλύτερες του κόσμου, το αγγλικό πρωτάθλημα αποτελεί το καλύτερο της Ευρώπης ενώ οι Άγγλοι ποδοσφαιριστές πάνε κι έρχονται με συμφωνίες πολλών εκατομμυρίων ευρώ! Ωστόσο, η Εθνική ομάδα παραμένει στον… άσο. Σε εκείνο τον ένα τίτλο το 1966. Πόσο έχει αλλάξει όμως, ο κόσμος έκτοτε; Πως έμοιαζε η καθημερινότητα και πως περνούσαν οι άνθρωποι τον ελεύθερό τους χρόνο;
Ο Θάνος Κονταξής, κάνει βουτιά στη δίνη του χρόνου σαν… άλλος Στέρλινγκ, συγκρίνει το χθες με το σήμερα και λύνει τις απορίες -που πρώτα απ΄όλα έχει εκείνος- αλλά και όλοι οι νεότεροι!
Η καθημερινότητα
Εν έτει 2021, το πρώτο πράγμα που συνήθως κάνουμε όταν ξυπνάμε είναι να τσεκάρουμε το κινητό μας. Ειδοποιήσεις, mails και μηνύματα έρχονται με το… τσουβάλι. Η επικοινωνία πλέον είναι τόσο εύκολη με τα smartphones, που πραγματικά δεν χρειάζεται να μιλάμε για να συνενοηθούμε με τον άλλον. Κάτι τέτοιο το 1966, ήταν φυσικά αδύνατον. Τα τηλέφωνα ήταν τεράστια με ένα επίσης μεγάλο καντράν και πολύ μακριά καλώδια, όπου για να τηλεφωνήσεις χρειαζόσουν κάμποση ώρα.
Αλυσίδες εστίασης και καφέ φυσικά, ήταν μόνο στη φαντασία. Όχι πως δεν υπήρχαν αλλά όχι με τη μορφή που υπάρχουν σήμερα. Ο κόσμος συνήθιζε τις μεγάλες βόλτες με το αυτοκίνητο, όσοι είχαν από αυτό, ενώ οι υπόλοιποι την… έβρισκαν με πικ-νικ και με συναθρήσεις σε μπαλκόνια και αυλές. Εξάλλου, τότε η γειτονιά είχε τελείως διαφορετική υπόσταση σε σχέση με το σήμερα. Όλοι γνωρίζονταν μεταξύ τους σε απόσταση τουλάχιστον ενός τετραγώνου.
Η ενημέρωση
Φυσικά, σήμερα η ενημέρωση είναι σχεδόν άμεση. Συμβαίνει κάτι στη Νέα Ζηλανδία και το μαθαίνουμε μέσα σε λίγα λεπτά. Τότε δεν ήταν ακριβώς έτσι. Οι ειδήσεις προερχόταν σχεδόν αποκλειστικά από εφημερίδες και ραδιόφωνα. Μην φανταστείτε όμως, τα ραδιόφωνα όπως είναι σήμερα. Εκείνη την εποχή ήταν… λίγο μεγαλύτερα.
Υπολογιστές και τηλεοράσεις, ήταν μια τεράστια πολυτέλεια. Τα… computers δεν ήταν personal αλλά χρησιμοποιούνταν μόνο σε συγκεκριμένες δουλειές ενώ η TV μόλις είχε κάνει την εμφάνισή της στην Ελλάδα αλλά και σε αρκετές ακόμα χώρες της Ευρώπης.
Η ψυχαγωγία
Μουσική, ταινίες, συναυλίες, ντισκοτέκ και λούνα παρκ. Αν θέλαμε να κάνουμε ένα top-5 για τις πιο δημοφιλείς ασχολίες, κύριως των τότε νέων, θα ήταν αυτό.
Το 1966 έκανε την εμφάνισή της η σειρά Star Trek, ο Δρ. Ζιβάγκο έσπαγε… τα ταμεία στους κινηματογράφους ενώ Rolling Stones και Beatles μας μάθαιναν το rock n’ roll κυρίως, μέσω των γραμμόφωνων κι όχι του spotify. Μπορεί τα γραφικά να μην ήταν όπως σήμερα, η ποιότητα του ήχου λιγότερο καλή και η ασφάλεια στα θεματικά πάρκα πολύ χειτότερη αλλά ο κόσμος απολάμβανε τη ζωή όπως το 2021, μπορεί και περισσότερο!
Όσον αφορά τη μόδα, τα μίνι φορέματα για τις γυναίκες και τα κουστούμια για τους άντρες ήταν… η πρώτη και τελευταία λέξη της!
Η πιο… σκοτεινή πλευρά
Όταν η Αγγλία κατακτούσε το Παγκόσμιο Κύπελλο, δεν είχαν περάσει πολλά χρόνια από το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Περίπου είκοσι. Οι Αμερικανοί είχαν μείνει… πεινασμένοι και μετά τα πυρηνικά στην Ιαπωνία και την Κορέα, στόχευσαν το Βιετνάμ. Οι πορείες σε συνδυασμό με την… απαραίτητη ποσότητα της μαριχουάνας, ήταν must για την τότε νεολαία. Επίσης, οι ρατσιστικές επιθέσεις, κυρίως στις αποικιοκρατικές χώρες (βλ. Γαλλία, Αμερική και Αγγλία), ήταν καθημερινό φαινόμενο.
Η πολιτική σκηνή
Σαρλ ντε Γκολ στη Γαλλία, Λίντον Τζόνσον στης Η.Π.Α., Χάρολντ Γουίλσον στη Μεγάλη Βρετανία, Στέφανος Στεφανόπουλος στην Ελλάδα και Άλντο Μόρο στην Ιταλία. Όλοι ηγέτες στις χώρες τους, όλοι… συγχωρεμένοι. Υπάρχει όμως κάτι στο συγκεκριμένο τομέα που παραμένει ίδιο. Ένας άνθρωπος που έκανε πραγματικό κουμάντο τότε στην Αγγλία και όπως φαίνεται, συνεχίζει ακόμα.
Η Βασίλισσα Ελισάβετ η δεύτερη. Μπορεί να είναι και ο… μοναδικός αρτιμελής ζωντανός συνδετικός κρίκος αυτών των δύο γεγονότων. Ούσα στο θρόνο από το 1952, έχει φτάσει αισίως τα 69 χρόνια βασιλείας. Το 1966, ήταν 40 ετών, σήμερα 95. Για να δούμε αν θα καταφέρει να… σηκώσει και δεύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο ή θα μείνει με τη στεναχώρια…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται