EURO 2020 FINAL: Το «Maracanazo» στο «Γουέμπλεϊ» πώς το λένε;
Γαλλία, Αργεντινή, Ολλανδία και Γερμανία έχουν πέσει «θύματα» της «Σκουάντρα Ατζούρα», αλλά κανένα απ’ αυτά σε τελικό.
Είναι στιγμές, πριν από ένα μεγάλο τελικό, που οι λεπτομέρειες μπαίνουν στο… παιχνίδι. Στην Ιταλία ασχολούνται με τους διαιτητές και τις θεωρίες συνωμοσίας για το αν το πέναλτι που δόθηκε στην Αγγλία ήταν η… πληρωμή του προέδρου της UEFA, Αλεκσάντερ Τσέφεριν, για το ρόλο του Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, στην αναχαίτιση της απειλής της Super League. Ασχολούνται, όμως, και με το παρελθόν. Πόσες φορές έχουν νικήσει στην έδρα αντιπάλου σε μεγάλο τουρνουά; Η απάντηση είναι τέσσερις. Τρεις σε Παγκόσμιο Κύπελλο και μια σε EURO. H Γαλλία, η Αργεντινή, η Ολλανδία και η Γερμανία ήταν τα «θύματά» της. Κόντρα στα «τρία λιοντάρια» θέλει να κάνει το «Maracanazo» α λα… «Γουέμπλεϊ».
Η ομάδα του «Ντούτσε»
Παγκόσμιο Κύπελλο του 1938 στη Γαλλία. Η Ιταλία υπερασπίζεται τον τίτλο του 1934 και φυσικά είναι ακόμη η ομάδα του Μπενίτο Μουσολίνι. Στα προημιτελικά αντιμτωπίζει τη Γαλλία. Με δική του εντολή μπαίνει στο γήπεδο φορώντας μαύρα. Μεταξύ των 60.000 θεατών στο «Colombes» πολλοί Ιταλοί που έχουν ξεφύγει από το φασιστικό καθεστώς. Οι παίκτες του Βιτόριο Πότσο νικούν με 3-1, με τον Πιόλα να σκοράρει δύο φορές και τον Κολάουσι μία. Η Ιταλία έφτασε και πάλι στον τελικό και κατέκτησε το τρόπαιο.
Κόντρα στην ομάδα του Βιδέλα
Η επόμενη νίκη στο «σπίτι» αντιπάλου ήταν το 1978, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής. Η μόνη που επικράτησε της μετέπειτα Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας. Το παιχνίδι τους ήταν στο «Εστάδιο Μονουμεντάλ» του Μπουένος Αϊρες και με την αποστολή των Ιταλών να φοβάται, σύμφωνα με τη «La Gazzetta dello Sport» τις επιπτώσεις που είχε το 1-0 με το γκολ του Μπέτεγκα. Η Αργεντινή ήταν η ομάδα του δικτάτορα Βιδέλα. Τερμάτισε 2η στην πρώτη φάση των ομίλων και έπρεπε να παίξει στο δεύτερο γκρουπ πριν τα νοκ άουτ. Χωρίς την ήττα από την Ιταλία ίσως να μην γινόταν ποτέ το αλήστου μνήμης 6-0 με το Περού.
Το «κουτάλι» του Τότι
Καθώς η Ιταλία έμπαινε στη διαδικασία των πέναλτι με τη διοργανώτρια Ολλανδία στον ημιτελικό του EURO 2000, ο Φραντσέσκο Τότι με την παράξενη ρωμαϊκή προφορά του καθησύχασε τους συμπαίκτες του: «εγώ θα κάνω το “κουτάλι”». «Κουτάλι» είναι η «σκαφτή» εκτέλεση, η λόμπα. Ετσι, στην τότε, «Αμστερνταμ Αρένα» μπροστά σε 50.000 θεατές ο Τότι μαζί με τον τερματοφύλακα Φραντσέσκο Τόλντο έβαλαν τέλος στα όνειρα των «οράνιε» για κατάκτηση του τίτλου. Η Ιταλία νίκησε με 3-1 στα πέναλτι και έπαιξε στον τελικό όπου έχασε από τη Γαλλία (2-1 παρ.).
Κόλπο… Γκρόσο
Η τελευταία φορά που η Ιταλία «έκλεισε το σπίτι μιας διοργανώτριας» ήταν το 2006 στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στο Ντόρτμουντ νίκησε τη Γερμανία με 2-0 στην παράταση. Ο Φάμπιο Γκρόσο στο 119′ έγινε ο ήρωας της «Σκουάντρα Ατζούρα» με τον Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο να διαμορφώνει το τελικό σκορ, στο ματς όπου ο Φάμπιο Καναβάρο έλαμψε. Στον τελικό εκείνης της διοργάνωσης η Ιταλία κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο επί της Γαλλίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται