EURO 2020 FINAL: Αγγλία εναντίον Ιταλίας - Δυο πολιτισμοί μέσα από δέκα χαρακτηριστικά, με φόντο το βαρύτιμο τρόπαιο

Ο Βασίλης Γεωργιώτης συγκρίνει Αγγλία και Ιταλία μέσα από δέκα κοινά, μη ποδοσφαιρικά, χαρακτηριστικά των δύο χώρων και βγάζει το νικητή του Euro. Θα κριθεί το ματς στην κανονική διάρκεια ή θα χρειαστεί παράταση και πέναλτι;

It’s coming home or to Rome? Όλος ο πλανήτης ζει και αναπνέει για το μεγάλο τελικό του Euro (ποιο Copa America τώρα…), το μεγάλο παιχνίδι Αγγλία-Ιταλία που μάς χρώσταγε ο θεός του ποδοσφαίρου από τότε που συγκροτήθηκαν οι εθνικές ομάδες και καθιερώθηκαν οι μεγάλες διοργανώσεις.

Αυτές τις ημέρες διαβάσατε, ακούσατε ή κάνατε κι εσείς οι ίδιοι αναλύσεις και προγνωστικά για το ποιος είναι καλύτερος, ποια από τις δύο ομάδες αξίζει να το σηκώσει.

Η αναμέτρηση της Αγγλίας με την Ιταλία είναι, όμως, κάτι παραπάνω από ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι, όπως ακριβώς και το ποδόσφαιρο δεν είναι απλά ένα άθλημα. Είναι ένα αντάμωμα, λαών, πολιτισμών, διαφορετικών κοινωνικών τάξεων, ένα μέσο εκτόνωσης, μια ευκαιρία να συγκριθούμε με τους… απέναντι. Ό,τι ήταν κάποτε οι ομάδες στο ρωμαϊκό και βυζαντινό ιππόδρομο, οι λέσχες κυρίων στη Βρετανία, οι συμμορίες στη Νέα Υόρκη. 

Ας δούμε, λοιπόν, αυτόν τελικό με μια άλλη πολιτισμική ματιά, βαθμολογώντας τις επιδόσεις των δύο χωρών σε δέκα σημεία. Από το ιστορικό παρελθόν τους, μέχρις τις μέρες μας.

Κι ας κερδίσει ο καλύτερος!

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Μικρή υπεροχή της Ιταλίας με τα σημερινά δεδομένα, καθώς έχει έκταση 301.340 km2 και πληθυσμό γύρω στα 60 εκατομμύρια. Τα αντίστοιχα δεδομένα της Αγγλίας, που είναι κομμάτι της Μεγάλης Βρετανίας, είναι 130.279 km2 και 53 εκατομμύρια. Αν πάμε πίσω στο χρόνο στις αυτοκρατορίες, όμως, η Ρωμαϊκή έφτασε στο peak της, το 117 μ.Χ. στα 5 εκ. km2, ενώ η Βρετανική το 1920 ήταν εφταπλάσια σε μέγεθος, γύρω στα 35,5 km2.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Με σεβασμό στην ιστορία, ο πόντος στην Αγγλία (1-0)

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Εδώ ταιριάζει το ελληνικό all-time classic ρητό, «όταν εμείς διδάσκαμε πολιτισμό, εσείς τρώγατε βελανίδια». Η ιταλική χερσόνησος ανέδειξε μεγάλους λογοτέχνες, όπως ο Οβίδιος, ο Βιργίλιος, ο Οράτιος, ο Κικέρωνας, ακόμα και αυτοκράτορες-φιλοσόφους, όπως ο Μάρκος Αυρήλιος. Βέβαια, οι Ιταλοί είχαν καλούς δασκάλους να τους διδάξουν ή να… αντιγράψουν, τους γείτονές τους, Έλληνες.

Οι Άγγλοι έπρεπε να περιμένουν μέχρι τον 16ο αιώνα για να αναδείξουν τον πρώτο μεγάλο λογοτέχνη τους, τον Έντμουντ Σπένσερ, πριν έρθει τον 17ο ο Γουίλιαμ Σαίξπηρ, ο οποίος σε αρκετά έργα του βασίστηκε σε ιταλικούς μύθους και ιστορίες. Στους αιώνες που ακολούθησαν, όμως η αγγλική λογοτεχνία πήρε τα ηνία αναδεικνύοντας τεράστιες μορφές  όπως οι Ρόμπερτ Μπερνς, Γουίλιαμς Μπλέικ, Λόρδος Μπάιρον, Τζέιν Ώστιν, Τσαρλς Ντίκενς, Όσκαρ Γουάιλντ, Ράντιαρντ Κίπλινγκ μέχρι τους πιο σύγχρονους Βιρτζίνια Γουλφ, Τζορτζ Όργουελ και Τζέι Αρ Αρ Τόλκιεν.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Νίκη Αγγλίας με ανατροπή (2-0)

7η ΤΕΧΝΗ

Ο ιταλικός κινηματογράφος ξεκινά ουσιαστικά με την Cinecittà στα 1930, γνωρίζει δόξες με τον Φεντερίκο Φελίνι και τα επικά Κβο Βάντις, Κλεοπάτρα, Μπεν Χουρ στα 50’s, περνάει στο ερωτικό σινεμά με τις ντίβες της εποχής (Σοφία Λόρεν, Τζίνα Λολομπρίτζιντα, Κλαούντια Καρντινάλε) και στις κωμωδίες με τις παραπάνω σταρ και παρτενέρ τους Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, Βιτόριο Γκάσμαν, Ούγκο Τονιάτσι στα 60s.

Την ίδια εποχή πιένες γνωρίζουν τα σπαγγέτι-γουέστερν στην αρχή της παρακμής. Στη δεκαετία του ΄70 κυριαρχεί το πολιτικό σινεμά και οι σεξοκωμωδίες, πριν έρθει η αναλαμπή με τις ρομαντικές ταινίες της δεκαετίας του ’90 όπως, Σινεμά ο Παράδεισος, Μεντιτεράνεο, Η Ζωή είναι Ωραία και Ο Ταχυδρόμος.

Η πρώτη ταινία (βουβού κινηματογράφου) στον κόσμο γυρίστηκε το 1888 στο Λιντς από τον Λουί Λε Πρινς, επομένως οι Άγγλοι ξεκινούν με γκολ από τα αποδυτήρια. Το 1920 εμφανίστηκε ο τεράστιος Άλφρεντ Χίτσκοκ, ενώ στα 30’s αναδείχτηκε το ταλέντο του Λέσλι Χάουαρντ και του Αλεξάντερ Κόρντα. Τη δεκαετία του ’40 θα βγουν ταινίες-σταθμοί, όπως ο Όλιβερ Τουίστ, Μεγάλες Προσδοκίες.

Στα 50’s άρχισε να αναπτύσσεται η κωμωδία και στα 60’s ήρθαν οι μεγάλες παραγωγές με τη βοήθεια των αμερικανικών στούντιο, όπως ο Λόρενς της Αραβίας, 2001 Οδύσσεια του Διαστήματος, ενώ ξεκινά και η σειρά ταινιών Τζέιμς Μποντ. Μια δεκαετία αργότερα κάνουν την εμφάνισή τους οι Μόντι Πάιθονς και στα 80’s μετά το επικό Πέρασμα στην Ινδία, κυριαρχεί η σύγχρονη και η σουρεάλ θεματολογία με ταινίες όπως οι Αρχάριοι, Όμορφο Πλυντήριο, Ο Μάγειρας, ο Κλέφτης, η Γυναίκα του και ο Εραστής της.

Ρομαντικές ταινίες όπως, Τέσσερις Γάμοι και Μια Κηδεία, Μια Βραδιά στο Νότινγκ Χιλ, Ερωτευμένος Σαίξπηρ παίρνουν τη σκυτάλη στα 90’s, ενώ η νέα χιλιετία ξεκινούν οι ταινίες Χάρι Πότερ, για να ακολουθήσουν οι νεότερες οσκαρικές Εξιλέωση και ο Λόγος του Βασιλιά.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Φιλότιμες προσπάθειες των Ιταλών, αλλά ο πόντος πάει στο Νησί (3-0)

ΟΜΟΡΦΙΑ

Όταν λέμε ομορφιά, δεν αναφερόμαστε στο φυσικό κάλος κάθε χώρας, αλλά στο πανίσχυρο γυναικείο φύλο. Άλλωστε αθλητικό site είμαστε.

Πολλές Ιταλίδες έχουν κάψει καρδιές κατά καιρούς (σ.σ.: παραθέσαμε μερικά ονόματα παραπάνω), αλλά όταν ρωτάμε έναν άνδρα της εποχής μας ηλικίας 20 έως… 120 ετών, μία απάντηση θα πάρουμε στην ερώτηση για το απόλυτο θηλυκό: «Μόνικα Μπελούτσι».

Η βρετανική απάντηση έρχεται από τις σύγχρονες Κέιτ Μπέκινσεϊλ, Άναμπελ Γουάλις και Εμίλια Κλαρκ (για τους νεότερους).

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Αξιέπαινη η προσπάθεια της Αγγλίας, αλλά η Ιταλία θα μειώσει το σκορ (3-1)

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Φυσιολογικά, μετά τις γυναίκες, έρχονται τα γρήγορα αυτοκίνητα. Δεν θα χαλάσουμε τη σειρά. Με αυτοκινητοβιομηχανίες-κολοσσούς και οι δύο χώρες, χρόνια εξάγουν τετράτροχα οχήματα σε όλον τον πλανήτη. Σαφώς πιο αξιόπιστα τα αγγλικά, πιο γκλαμουράτα τα ιταλικά.

Η Αγγλία έχει βγάλει μεταξύ άλλων, το θρυλικό Μίνι, τη Ρολς Ρόις, την Τζάγκουαρ, τις φορμουλικές ΜακΛάρεν και Γουίλιαμς. Ως fan του αυθεντικού Τζέιμς Μποντ -και όχι του σύγχρονου BMWάκια των τελευταίων ταινιών- ο υπογράφων άφησε για φινάλε το δυνατό χαρτί, την Άστον Μάρτιν, που σε ένα ρεπορτάζ χωρίς… άνωθεν παρεμβάσεις θα έδινε τη νίκη στην Αγγλία. Αλλά…

…όταν απέναντι η Ιταλία αντιπαρατάσσει Φεράρι, Λαμποργκίνι, Μαζεράτι, το θρυλικό Φιατάκι ως απάντηση του Μίνι και ακόμα Λάντσια και Άλφα Ρομέο η κατάσταση περιπλέκεται. 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Πολύ θα θέλαμε ο πόντος να πάει στην Αγγλία, αλλά για να σώσουμε τη θέση μας, θα τον δώσουμε στην Ιταλία. (3-2)

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Πώς να συγκριθούν τα έργα των Ιταλών από την αρχαιότητα με αυτά των Βρετανών;

Κολοσσαίο, Πάνθεον, Φόρουμ στη Ρώμη, Βενετία, ολάκερη η Τοσκάνη, το Ντουόμο στο Μιλάνο, κι άλλα πολλά.

Οι Άγγλοι ένα Στόουνχετζ μάς δείχνουν χρόνια και ακόμα προσπαθούν να καταλάβουν τι εξυπηρετούσε και πώς χτίστηκε. Τα κάστρα και οι καθεδρικού ναοί που σηκώθηκαν μετά το 1.000 μ.Χ. αποτελούν αξιοθέατα και στη σύγχρονη εποχή, αν πομπώδη και υπερμεγέθη (Gothic), ενώ στο Λονδίνο πέρα από το Γουέστμινστερ με το Μπιγκ Μπεν, το Μπάκιγχαμ και τις γέφυρες στον Τάμεση, δεσπόζει το London Eye, αλλά και τα Ρωμαϊκά λουτρά, που, μαντέψτε ποιοι τα έφτιαξαν…

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Παρά την αντεπίθεση της Αγγλίας, κερδίζει το κλασικό. (3-3)

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Σε συνέχεια του άνω topic ας δούμε τι ψηφίζει ο κόσμος βάσει των αφίξεων ξένων τουριστών στο τελευταίο έτος της κανονικής ζωής στον πλανήτη, το 2019. Την Ιταλία, λοιπόν, την επισκέφτηκαν για τα αξιοθέατά της, τις παραλίες της, τα κρασιά της, το καρναβάλι και, και, και…, 64,5 εκατομμύρια τουρίστες. Όλη η Βρετανία προσέλκυσε την ίδια χρονιά, 39,4 εκατομμύρια, οι περισσότεροι από τους οποίους περιορίστηκαν σε μια βόλτα στις attraction, τις παμπ και τα εμπορικά κέντρα του Λονδίνου.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Εύκολη νίκη της Ιταλίας και το σκορ γυρίζει! (3-4)

ΜΟΥΣΙΚΗ

Βέρντι, Παγκανίνι, Πουτσίνι. Οι Ιταλοί σύνθετες των περασμένων αιώνων υπερέχουν σαφώς των Άγγλων. Μπαίνοντας στον 20ό αιώνα, όμως, η κατάσταση ανατρέπεται. Η Ιταλία με τον Λουτσιάνο Παβαρότι, τον παγκόσμιας φήμης τενόρο, επιμένει κλασικά, ο μαέστρος των soundtrack Ένιο Μορικόνε, ακούγεται πολύ πέρα από τις Άλπεις, αλλά οι Άγγλοι θα απαντήσουν με πραγματική επανάσταση!

Από το Νησί ξεκινούν, διαδίδονται και κυριαρχούν στην παγκόσμια μουσική σκηνή σχεδόν όλες οι νέες τάσεις: ποπ, ροκ και τα παρακλάδια τους, πανκ, rave και δεν συμμαζεύεται. Μπιτλς, Ρόλινγκ Στόουνς, Πινκ Φλόιντ, Λεντ Ζέπελιν, Κουίν, Τζένεσις, Έλτον Τζον, Ντέιβιντ Μπάουι και η λίστα δεν τελειώνει ποτέ.

Η Ιταλία διαθέτει πια μόνο σταρ τοπικής εμβέλειας. Η νίκη των Måneskin στη φετινή Eurovision δεν σώζει την κατάσταση, άλλωστε και στο κιτς πανευρωπαϊκό πανηγύρι οι Άγγλοι προηγούνται με 4-3 νίκες (η Λούλου, συν-νικήτρια το 1969 είναι Σκωτσέζα).

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Η Αγγλία – και πάλι με ανατροπή – επικρατεί και φέρνει το ντέρμπι στα ίσα (4-4).

ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ

Πίτσα, πάστα, τυριά, κρασιά, λάδι και φυσικά καφές! Το ιταλικό μενού και τα ροφήματα καταναλώνονται σε καθημερινή βάση από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Αν και ο καφές δεν είναι δικό τους, αυθεντικό προϊόν, εντούτοις τον απογείωσαν με τον εσπρέσο και τον καπουτσίνο.

Στη συννεφιασμένη Αγγλία και μόνο το άκουσμα εδεσμάτων όπως fish and chips, πουτίγκα, φάγκοτ (με την καλή έννοια) και κρύα σάντουιτς, μάς ωθεί να παραγγείλουμε επειγόντως μια πίτσα! Το τσάι δεν ήταν ποτέ δικό τους, αλλά η αλήθεια είναι ότι, όπως και οι Ιταλοί με τον καφέ, το έβαλαν στην καθημερινότητα τη δική τους και πολλών ακόμα χωρών.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Χωρίς πολλά-πολλά, ο πόντος στην Ιταλία. Il prossimo per favore. (4-5).

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κριτήριό μας -για να μη χαθούμε- ήταν οι νικητές των βραβείων Νόμπελ. Αφαιρέσαμε τη λογοτεχνία, αφού έχουμε κάνει ήδη τη σύγκριση (11 Άγγλοι – 6 Ιταλοί), το Νόμπελ Ειρήνης (11-1) και ακόμα τους 61 Βρετανούς νικητές από Ουαλία, Σκωτία, Βόρεια Ιρλανδία και υπερπόντιες αποικίες και το τελικό σκορ είναι…

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Αγγλία – Ιταλία 50-13. (5-5)

Με την ισοπαλία 5-5, ως αποτέλεσμα έπειτα από 90’ ή αλλιώς 1.4000 λέξεις, ο τελικός οδηγείται στην παράταση. Κι αφού από τους μη ποδοσφαιρικούς παράγοντες νικητής δεν βγήκε, ας στραφούμε στον Βασιλιά των σπορ, μήπως αποφύγουμε τα πέναλτι.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ

Κριτήριο, λοιπόν, οι ποδοσφαιρικοί τίτλοι σε Παγκόσμια Κύπελλα, Euro, Κύπελλο Πρωταθλητριών ή Champions League, UEFA ή Europa League και Κύπελλο Κυπελλούχων. Οι πόντοι για κάθε κατάκτηση των παραπάνω είναι κατά σειρά 5-4-3-2 και 1.

Παγκόσμια Κύπελλα

Ιταλία-4Χ5=20 πόντοι

Αγγλία-1Χ5=5 πόντοι

Euro

Ιταλία-1Χ4= 4 πόντοι

Αγγλία-0Χ4= 0 πόντοι

Champions League

Ιταλία-12Χ3= 36 πόντοι

Αγγλία-14Χ3= 42 πόντοι

Europa League

Ιταλία-9Χ2= 18 πόντοι

Αγγλία-9Χ2= 18 πόντοι

Κύπελλο Κυπελλούχων

Ιταλία-7Χ1= 7 πόντοι

Αγγλία-8Χ1= 8 πόντοι

ΤΕΛΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Ιταλία-Αγγλία 85-73 (6-5 παρ.)

ΑΠΟΝΟΜΗ

Ο βασιλιάς μίλησε. Η Ιταλία κερδίζει στην παράταση και το σηκώνει μέσα στο Wembley!

Υ.Γ.: Ναι. Τι είπες Άλεξ; Η Κέιτ Μπέκινσεϊλ είναι πιο όμορφη από την Μόνικα Μπελούτσι; Ναι, ναι δίκιο έχεις. 

Νικήτρια, λοιπόν η Αγγλία (και η θέση μας ασφαλής…). 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News