EURO 2020: Χίλιοι και ένας τρόποι να χάσει η Αγγλία τον τελικό...

«It’ s coming home» από τη μία, «it’s coming Rome» από την άλλη. Τι θα υπερισχύσει θα το μάθουμε αργά το βράδυ της Κυριακής αν και οι οιωνοί του παρελθόντος μάλλον θα έπρεπε να τρομοκρατούν κάθε Άγγλο φίλαθλο και φυσικά την εθνική ομάδα της χώρας.

Βλέπετε, είναι σπάνια τόσο ταλέντο μαζεμένο σε μια Εθνική ομάδα διαχρονικά, να έχει μείνει στις δάφνες της επιτυχίας του 1966. Ως σαν κατάρα από εκείνο το αμφισβητούμενο γκολ του Τζεφ Χαρστ, η Αγγλία δεν κατάφερε ποτέ στην ιστορία της, όχι μόνο να κατακτήσει EURO ή Παγκόσμιο Κύπελλο αλλά και να βρεθεί σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης.

Τώρα όμως που το πέτυχε, έχουμε κάθε λόγο να θυμόμαστε τον κάθε απίθανο τρόπο με τον οποίο οδηγήθηκε σε ήττα, μετέχοντας σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης. Με δίκαιο ή άδικο τρόπο, με αυτογκόλ ή όχι, η εθνική ομάδα της Αγγλίας έχει ένα μοναδικό προτέρημα απέναντι σε κάθε άλλη Εθνική ομάδα του πλανήτη, να χάνει με τρόπο αξιομνημόνευτο.

Αν μάλιστα κρατήσουμε το παρελθόν για οδηγό του μέλλοντος, τότε το 90λεπτο κόντρα στην Ιταλία, θα μπορούσε να κυλήσει κάπως έτσι…

Διαδικασία των πέναλτι

Πονεμένη ιστορία. Την έχει ζήσει ο ίδιος ο Γκάρεθ Σάουγκεϊτ στο πετσί του, στο EURO του 1996, όταν ο ίδιος αστόχησε στην διαδικασία των πέναλτι, στον ημιτελικό κόντρα στην Γερμανία. Ο σημερινός Χάρι Μαγκουάιρ δηλαδή, να αποτύχει να νικήσει τον Ντοναρούμα από τα 11 βήματα αλλά σε 25 χρόνια από τώρα να κοουτσάρει την ομάδα του και να την φέρει σε τελικό. Βέβαια για να τα λέμε κι όλα, σε εκείνο το ματς και συγκεκριμένα στην παράταση, ο Γκασκόιν είχε χάσει μοναδική ευκαιρία σε γύρισμα του Σίρερ στην παράταση και σκεφτείτε ότι τότε ίσχυε ο κανονισμός του «Χρυσού Γκολ». Σαν μην προλάβαινε δηλαδή να κάνει την προβολή ο Φόντεν σε γύρισμα του Κέιν…

Αποβολή

Όπου Μπιορν Κάιπερς βάλτε Κιμ Μίλτον Νίλσεν. Διαιτητής του τελικού με την Ιταλία ο Ολλανδός, διαιτητής του αγώνα με την Αργεντινή στο Μουντιάλ του 1998 ο Δανός. Εκνευρισμένος ο Μπέκαμ από ένα μαρκάρισμα του Ντιέγκο Σιμεόνε, προσπαθεί να τον κλωτσήσει με το τακούνι. Τον βρήκε όσο μας πονάει ο αέρας 9 μποφόρ σε κατάστρωμα πλοίου με προορισμό την Τήνο. Μπροστά στον διαιτητή όμως. Αν ο πανούργος Σιμεόνε πήρε εύκολα εκείνο το βράδυ την αποβολή του αντιπάλου του και ουσιαστικά έστειλε στην επόμενη φάση την Αργεντινή, φανταστείτε πόσο εύκολα θα μπορεί να το κάνει ένας Ιταλός σπεσιαλίστας (ονόματα δεν λέμε) αν εκνευρίσει τον Ντέκλαν Ράις.

Μην μιμηθείς τον Σίμαν

Μουντιάλ της Άπω Ανατολής. Νοκ-άουτ φάση. Η Αγγλία βλέπει το «μωρό-θαύμα» εκείνων των ημερών Μάικλ Όουεν να της δίνει προβάδισμα κόντρα στην Βραζιλία. Σαν να πλασάρει τον Ντοναρούμα στα μισά του πρώτου ημιχρόνου ο Τζέιντον Σάντσο. Κι όμως, δέχεται γκολ που μένει στην ιστορία. Ναι, αυτό το μακρινό φάουλ του Ροναλντίνιο στον Ντέβιντ Σίμαν, που ποτέ δεν μάθαμε αν όντως ήθελε να στείλει εκεί την μπάλα ή όχι. Όπως δεν θα το μάθουμε αν συμβεί κάτι ανάλογο και σε μια εκτέλεση φάουλ του Ινσίνιε…

Να χαλάσει το Video στην αίθουσα του VAR

Είστε μήπως αρνητές της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο; Ρωτήστε και τον Φρανκ Λάμπαρντ. Μουντιάλ του 2010 στην Ν.Αφρική. Δεν μας έφτανε ο εκνευριστικός ήχος από τις βουβουζέλες, το είδαμε και αυτό. Η μπάλα σε σουτ του Φράνκι κόντρα στην Γερμανία, πέρασε ένα μέτρο την τελική γραμμή και όλοι πανηγύριζαν για το 2-2. Αντ’ αυτού βοηθός και διαιτητής διέταξαν να συνεχιστεί το παιχνίδι, με τους Γερμανούς να ταπεινώνουν την Αγγλία με το βαρύ 4-1 και φυσικά να την αποκλείουν. Όχι τίποτα άλλο δηλαδή αλλά παραμένει μέχρι σήμερα και ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία των Μουντιάλ με τα περισσότερα σουτ (40) αλλά χωρίς γκολ. Καλή ώρα να σκοράρει με σουτάρα ο Τζακ Γκρίλις και κανένα από τέσσερα ζευγάρια μάτια των διαιτητών συν το βίντεο να μην δει που έσκασε η μπάλα. Γελάτε; Για την Αγγλία μιλάμε…

Μια κλωτσιά στο ψαχνό αρκεί 

EURO του 2000 στις Κάτω Χώρες. Η φάση των ομίλων βρίσκει την Αγγλία να αντιδρά στην ήττα από την Πορτογαλία στην πρεμιέρα και να νικά την Γερμανία με γκολ του Άλαν Σίρερ. Την τελευταία αγωνιστική της αρκεί μια ισοπαλία με την Ρουμανία. Προηγείται 2-1, δέχεται την ισοφάριση και στο 89ο λεπτό, ναι στο 89ο λεπτό, ο Φιλ Νέβιλ βρίσκεται στην δύσκολη θέση να κυνηγά τον παγκοσμίου φήμης Βιορέλ Μολντοβάν. Τσαντίζεται και αποφασίζει να τον κλωτσήσει. Λεπτομέρεια… το έκανε εντός περιοχής. Πέναλτι και αποκλεισμός. Κι άντε, να στο κάνει ο Κιέζα το δέχεσαι. Αλλά φαντάζεστε το πέναλτι να το κερδίσει ο… Ρασπαντόρι;

Οι άνθρωποι έβαλαν την Ισλανδία στον ποδοσφαιρικό χάρτη

Ναι, ναι μην κάνετε πως δεν θυμάστε. EURO του 2016. Η Αγγλία πανηγύριζε που στη φάση των «16» θα έβρισκε μπροστά της την Ισλανδία. Τι και αν προηγήθηκε; Κατάφερε να αποκλειστεί αφού ο Ράγκναρ Σίγκουρντσον, σαν άλλος Λόθμπροκ από τη σειρά «Vikings», σκόραρε για το 2-1.

Ο Θεός δεν τιμωρείται ποτέ 

Την ώρα που όλος ο πλανήτης τον αποθέωνε, ελάχιστοι ήταν οι Άγγλοι που κατάφεραν να βρουν τη δύναμη της συγχώρεσης. Το Χέρι του Θεού. Ο ένας και μοναδικός Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα ευθύνεται για πολλούς εφιάλτες. Όχι για το σλάλομ, αυτό είναι από μόνο του ένα αριστούργημα ακόμη και για τους Άγγλους. Το άλλο όμως είναι τερατούργημα στο Νησί ακόμη και σήμερα. Βέβαια μην περιμένετε να πουν τίποτα για το πέναλτι του Στέρλινγκ. Εκεί θα μιλήσουν για… Θεία Δίκη!!!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News