Χίλσμπορο: Η τραγωδία που δεν έχει τέλος

Σήμερα (15/4) συμπληρώνονται 33 χρόνια από την τραγωδία του Χίλσμπορο όπου έχασαν τη ζωή τους 97 άνθρωποι. Περισσότερες από τρεις δεκαετίες μετά, όπου μεσολάβησαν δύο έρευνες με πορίσματα – κόλαφος, τέσσερις δίκες και είδαν το φως της δημοσιότητας αμέτρητα στοιχεία και καταθέσεις, τα θύματα δεν έχουν δικαιωθεί.

Ωστόσο, ο πόνος των οικογενειών τους και των οπαδών της Λίβερπουλ έχει γίνει κινητήριος δύναμη για να προωθηθούν αλλαγές όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά στη βρετανική κοινωνία γενικότερα.

Η επιστροφή της εξέδρας ορθίων

Πέντε χρόνια μετά την τραγωδία και πιο συγκεκριμένα το 1994 η αγγλική κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει τις εξέδρες ορθίων στα γήπεδα της Premier League. Αυτό με τα χρόνια εκμοντέρνισε τα γήπεδα και βοήθησε στον καλύτερο έλεγχο των οπαδών από τις αρχές. Με δεδομένο, όμως, πως τα τεχνολογικά μέσα έχουν εξελιχθεί, τα επεισόδια είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα και το πρόβλημα… χώρου που αντιμετωπίζουν οι σύλλογοι στην προσπάθειά τους να επεκτείνουν τα γήπεδα επανέφερε το ζήτημα στο προσκήνιο.

Έτσι, όταν το 2019 αποδείχθηκε περίτρανα πως δεν έφταιγαν οι 97 που έχασαν τη ζωή τους αλλά η καθυστερημένη και αναποτελεσματική αντίδραση της αστυνομίας, οι ομάδες της Premier League άρχισαν να πιέζουν το συνεταιρισμό και την κυβέρνηση για την πιλοτική δοκιμή της εξέδρας ορθίων.

Αυτό λύνει δύο προβλήματα. Αφενός αυξάνεται η χωρητικότητα των γηπέδων, αρά δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για την επέκτασή τους που προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες και αφετέρου δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της αξίας των εισιτηρίων που έχει γίνει ένα από τα μεγάλα προβλήματα στην Premier League.

Η επιρροή στη νομοθεσία

Με αφορμή, λοιπόν, τη συμπλήρωση των 33 ετών, οι δήμαρχοι του Λίβερπουλ και του Μάντσεστερ, Στιβ Ρόδεραμ και Άντι Μπέρναμ, απέστειλαν επιστολή προς τους 650 βουλευτές του αγγλικού κοινοβουλίου ζητώντας τους να επισπεύσουν την εφαρμογή του «νόμου του Χίλσμπορο».

Αυτός ο νόμος ουσιαστικά υποχρεώνει τις αστυνομικές αρχές να είναι απόλυτα διαφανείς σε τέτοιες υποθέσεις όπου πολλοί άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους. Παράλληλα, προνοεί ώστε οι οικογένειες των θυμάτων να έχουν πρόσβαση σε δικηγόρους όταν εκπροσωπούνται σε δίκες ή έρευνες. Όλα αυτά γίνονται προκειμένου να υπάρχει ταχύτερη διευθέτηση και να μην παραμένουν ανοιχτές υποθέσεις που προκαλούν μεγάλο πόνο και θλίψη για δεκαετίες.

Ωστόσο, αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν περάσει ακόμη και μονάχα η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι το 2017 έδειξε ενδιαφέρον για κάποιες από τις προτάσεις που υποστήριζαν οι οικογένειες.

Η τραγωδία, όμως, δεν έχει τέλος. Ακόμη δεν έχει βρεθεί ένοχος κανείς για τους θανάτους των 97. Το 2019 ο αστυνομικός υπεύθυνος Τζέιμς Ντάκενφιλντ απαλλάχθηκε. Ο αγώνας, όμως, των οικογενειών και της Λίβερπουλ δεν σταματά.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News