Ο Ρενε Βαν ντε Κέρκοφ με τις... παντόφλες στη Ριζούπολη

Σαν σήμερα: Ο Ρενε Βαν ντε Κέρκοφ με τις παντόφλες στη Ριζούπολη, 15 Ιουλίου, μεταγραφές

Στις 25 Ιουνίου του 1978, η Aργεντινή, διοργανώτρια χώρα του Μουντιάλ, πανηγύριζε στο γήπεδο «Ελ Μονουμεντάλ- Αντόνιο Βεσπούτσιο», στο Μπουένος Άιρες, την κατάκτηση του τροπαίου. Στον μεγάλο τελικό, νικούσε με 3-1 στην παράταση -κανονικός αγώνας 1-1- την Ολλανδία.

Η μεγάλη Αργεντινή του «ματαντόρ» Κέμπες, του Φιλιόλ, του Αρντίλες, του Πασαρέλα τα είχε καταφέρει μπροστά στο κοινό της. Συνολικά 71.483 εισιτήρια είχαν διατεθεί σε εκείνο το ματς με την Ολλανδία χωρίς τον, διαμαρτυρόμενο για τη χούντα του Χόρχε Βιντέλα, Γιόχαν Κρόιφ. Θεατές και τηλεθεατές είδαν αυτό που έγινε πριν από την έναρξη του αγώνα.

Ο αρχηγός της Αργεντινής, Ντανιέλ Πασαρέλα διαμαρτυρήθηκε διότι ο Ρενέ Βαν ντε Κέρκοφ επρόκειτο να αγωνιστεί με γύψινο νάρθηκα στο χέρι, όπως ακριβώς είχε συμβεί και σε προηγούμενους αγώνες. Τελικά, τοποθετήθηκε στο χέρι του ένα μαλακό προστατευτικό για να μην χτυπήσει κάποιος από τους αντιπάλους του και ο αγώνας έγινε κανονικά.

Αυτή τη στιγμή -εκτός από τις μαγικές ποδοσφαιρικές στιγμές του- είναι πιθανό να θυμήθηκαν οι Έλληνες φίλαθλοι όταν την Παρασκευή, 15 Ιουλίου -σαν σήμερα- του 1983 άκουγαν ότι ο Ρενέ Βαν ντε Κέρκοφ, στα 32 του ερχόταν στην Ελλάδα. Ήταν η τελευταία ημέρα των μεταγραφών.

Η «βόμβα» για τον Απόλλωνα

Ο Μουντιαλικός Ολλανδός -αγωνίστηκε στα Παγκόσμια Κύπελλα του 1974 και του 1978-, ο συμπαίκτης του Κρόιφ, αυτός με το 10 στην πλάτη στην Εθνική Ολλανδίας, δεν είχε έρθει για τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό ή την ΑΕΚ, αλλά για τον Απόλλωνα Αθηνών. Η «Ελαφρά ταξιαρχία» είχε αποκτήσει παίκτη από την Αϊντχόφεν -προηγουμένως έπαιζε στην Τβέντε- εκπλήσσοντας τους πάντες.

Οι φίλοι του Απόλλωνα πήγαν στο γήπεδο τρεις ημέρες αργότερα και όταν τον είδαν στη Ριζούπολη ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς. Το γεγονός ότι απλά επιθεωρούσε το γήπεδο με τις παντόφλες δεν τους ενοχλούσε καθόλου. Η τεράστια μεταγραφή ήταν γεγονός, ο Κώστας Αλαμάνος καμάρωνε και οι φίλαθλοι περίμεναν να δουν τον μεγάλο μπαλαδόρο που είχε πλέον η ομάδα τους.

Τα ποσά

Προπονητής του Απόλλωνα ήταν ο Ολλανδός Μπερτ Τοϊνισεν. Η παρουσίαση του Ρενέ Βαν ντε Κέρκοφ έγινε σε ξενοδοχείο του Λυκαβηττού. Ο Ολλανδός είχε μαζί του τη σύζυγό του Άννι, το συμβόλαιό του ήταν για 1+2 χρόνια και σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, η Αϊντχόβεν εισέπραξε 20.000 δολάρια και ο παίκτης 15 εκ. δρχ.. Ο Κώστας Αλαμάνος πλήρωσε τα δίδακτρα σε Ολλανδικό σχολείο της Αθήνας, στο οποίο πήγαν τα δύο παιδιά του νέου σταρ του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Ολλανδός έπαιξε για ένα χρόνο στην Ελλάδα, έκανε λίγα καλά ματς και πέτυχε τρία γκολ, προτού φύγει για τον Χονγκ Κονγκ.

Το χρυσό για την Εθνική νεανίδων πόλο

2001: Η Εθνική νεανίδων πόλο κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μάντσεστερ επικρατώντας στον τελικό με 8-6 της Τσεχίας.

1991: Οι Δημοσιογράφοι με προπονητή τον Φίλιππο Συρίγο και παίκτες τους Δημήτρη Καρύδα, Βασίλη Σκουντή (7), Γιάννη Ψαράκη (8), Κώστα Μπατή (27), Γιάννη Καραλή (5), κ.α. κερδίζουν με 55-48 τους Ηθοποιούς που έχουν προπονητή τον Δημήτρη Μπότσο, βοηθό τον Γιώργο Πάντζα και στην ομάδα τους Γιώργο Κιμούλη, Γιάννη Μπέζο (15), Πέτρο Φιλιππίδη, Αλμπέρτο Εσκενάζυ (2), Βασίλη Καϊλα (9), Βασίλη Κούκουρα (7), κ.α..

1991: Ο 26χρονος Βασίλης Καραπιάλης μεταγράφεται στον Ολυμπιακό. Ο, από 17/2/1988 διεθνής, μέσος της Λάρισας, που αγωνίζεται από το 1985 σαν βασικός έχει σημειώσει σε έξι σεζόν 27 γκολ σε 145 αγώνες πρωταθλήματος.

1984: Η Hollis Stacy κερδίζει το US Women’s Open τουρνουά γκολφ για τρίτη φορά.

1970: Η Δανία κατακτά το πρώτο Παγκόσμιο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Γυναικών κερδίζοντας στον τελικό την Ιταλία με 2-0.

 Ο «ήρωας του Τάμπερε»

1952: Η Ελλάδα χάνει από τη Δανία 2-1 στο γήπεδο “Τάμπερε” σε αγώνα του Ολυμπιακού Τουρνουά του Ελσίνκι. Ο Νίκος Πεντζαρόπουλος θα μείνει στην ιστορία ως ο “Ήρωας του Τάμπερε” λόγω των εκπληκτικών αποκρούσεών του, ενώ με τη λήξη του αγώνα ο Ιταλός προπονητής Αλφρέντο Φόνι θα του προτείνει μεταγραφή στην Ίντερ. Ένα μήνα μετά, ο Πεντζαρόπουλος θα πάει στο Μιλάνο, θα παίξει μερικά φιλικά παιχνίδια και ένα χρόνο μετά θα επιστρέψει στην Ελλάδα αφού ο Πανιώνιος δεν θα του χορηγήσει ελεύθερη μεταγραφή.

1949: Οι Τσέχοι τενίστες Jaroslav Drobny και Vladimir Cernik ζητούν πολιτικό άσυλο στις ΗΠΑ.

1931: Ο Ελίτζιο Σαρντίνιας, γνωστός ως “Kid Chocolate” γίνεται ο πρώτος πυγμάχος από την Κούβα που αναδεικνύεται παγκόσμιος πρωταθλητής, όταν νικά τον κάτοχο του τίτλου Μπένι Μπας με τεχνικό νοκ-άουτ. Θα υπερασπιστεί τον τίτλο του με επιτυχία άλλες 3 φορές για να τον χάσει το 1933 από τον Φράνκι Κλικ.

1908: Ο Μιχάλης Δώριζας, κάτοικος Κωνσταντινούπολης, κατακτά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το αργυρό μετάλλιο στον ακοντισμό με βολή 51.36 πίσω από τον 18χρονο ‘Ερικ Λέμμινγκ (54.45) από την Σουηδία, κάτοχο του παγκοσμίου ρεκόρ (57.33).

Ποτέ την Κυριακή

1900: Κατά τη διάρκεια των τελικών του στίβου των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, οι Αμερικανοί αθλητές δεν λαμβάνουν μέρος για θρησκευτικούς λόγους, εξαιτίας της ημέρας που είναι Κυριακή. Όσον αφορά όμως τους Έλληνες αθλητές δεν τίθεται θέμα επιλογής. Η οικονομική στενότητα της εποχής σε συνδιασμό με το γεγονός ότι η ΕΟΑ δεν έχει ακόμα συγκροτηθεί, κάτι που θα υλοποιηθεί ένα χρόνο αργότερα θα δημιουργήσει αδυναμία στον ΣΕΓΑΣ να καλύψει τα έξοδα των αθλητών. Παρ’ όλα αυτά, με δαπάνη του Πανελληνίου ΓΣ, του Εθνικού ΓΣ και της εφημερίδας “Εμπρός”, ταξίδεψαν στο Παρίσι ο Σωτήρης Βερσής (Πανελλήνιος) και ο Παναγιώτης Παρασκευόπουλος (Εθνικός) και σε αυτούς προστέθηκαν ο Ιωάννης Γεωργιάδης και ο Τηλέμαχος Καράκαλος.

1899: Πεθαίνει ο εθνικός ευεργέτης Γεώργιος Αβέρωφ, που χρηματοδότησε την αναμαρμάρωση του Παναθηναϊκού Σταδίου, τρία χρόνια μετά τους 1ους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News