Συνέντευξη: «Αν ο Ολυμπιακός εμφανιστεί γενναίος, η Αταλάντα... θα τον σκοτώσει!»

Συνέντευξη: «Αν ο Ολυμπιακός εμφανιστεί γενναίος, η Αταλάντα… θα τον σκοτώσει!». Ο Ιταλός ρεπόρτερ Αταλάντα, Ματέο Σπίνι, μιλάει στο sportday για τη μεγάλη ρεβάνς του Europa League.

Σε λίγες ώρες ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Αταλάντα στη ρεβάνς για τη νοκ άουτ φάση του Europa League και το sportday.gr επικοινώνησε με την ιστορική εφημερίδα του Μπέργκαμο «L’Eco di Bergamo» και τον ρεπόρτερ των «μπεργκαμάσκι» και ανταποκριτή της Gazzetta dello Sport, Ματέο Σπίνι.

Η «L’Eco di Bergamo» κυκλοφορεί από το 1880 και είναι η πρώτη εφημερίδα στην Ιταλία που χρησιμοποίησε χρώμα στις σελίδες της. Ο Ματέο Σπίνι, μοιράζεται μαζί μας όλα τα τελευταία νέα της Αταλάντα, ενόψει της κρίσιμης αναμέτρησης με τους «ερυθρόλευκους» το βράδυ της Πέμπτης (24/2, 19:45, cosmote sports 2).

O πρώτος αγώνας στο Μπέργκαμο τελείωσε με σκορ 2-1 υπέρ των Ιταλών, οι οποίοι λίγες ημέρες μετά, ανακοίνωσαν την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου του συλλόγου από γκρουπ επενδυτών στις Η.Π.Α., με επικεφαλής των Στέφεν Παλιούκα, που είναι και συνιδιοκτήτης των Μπόστον Σέλτικς. Η οικογένεια Περκάσι θα διατηρήσει το 45% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ οι Αντόνιο και Λούκα Περκάσι θα συνεχίσουν να έχουν διοικητικές θέσεις στο κλαμπ που απογείωσαν. Αμφότεροι ξεκαθάρισαν ότι θα παραμείνουν συνδεδεμένοι με μία εκ των πιο πετυχημένων επαρχιακών ομάδων και δεν θα αφήσουν να αλλοιωθεί το DNA της.

Πώς πιστεύει ο Σπίνι ότι θα επηρεάσει την Αταλάντα αυτή η ιστορική εξέλιξη για το σύλλογο:

«Είναι το ερώτημα των ημερών: είναι δύσκολο να απαντηθεί τώρα, γιατί τα νέα των νέων ιδιοκτητών ήταν αρκετά ξαφνικά. Νομίζω ότι χρειαζόμαστε λίγο χρόνο για να καταλάβουμε πώς μπορεί να αλλάξει η κατάσταση. Μεταξύ των φίλων της ομάδας, δεν υπάρχει μόνο μία άποψη: η συζήτηση είναι ανοιχτή, υπάρχουν κάποιοι που είναι προβληματισμένοι και κάποιοι άλλοι γεμάτοι ελπίδα».

«Δεν υπάρχουν επιθετικές λύσεις, σε μια ομάδα που στηρίζεται στην επίθεση»

Τον Δεκέμβριο, η Αταλάντα κέρδισε τη Νάπολι και την «εκθρόνισε» από την κορυφή του βαθμολογικού πίνακα της Serie A, ενώ μία εβδομάδα μετά κατέλαβε την 3η θέση, με σερί 6 νικών, που αποτέλεσε και την καλύτερη επίδοση στην ιστορία της, επί των ημερών του Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι. Τι έχει αλλάξει από τότε και σήμερα, η «Dea», μετρά 5 συνεχόμενα παιχνίδια χωρίς νίκη;

«Όντως, η Αταλάντα κέρδισε στη Βερόνα και ήταν 3η με σερί 6 συνεχόμενων νικών, με νέο ρεκόρ 37 πόντων μετά από 17 αγώνες. Πλέον, υπήρξαν 5 αγώνες χωρίς νίκη στη Serie A και μόλις 1 νίκη στα τελευταία 8. Η πτώση είναι εμφανής. Και νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες: πρώτα από όλα, κάθε χρόνο η Αταλάντα έχει μια πτώση τον Οκτώβριο και μετά -λιγότερο εμφανής- τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο. Οφείλεται στη σκληρή σωματική προπόνηση αυτής της περιόδου: Η Αταλάντα συνήθως επιταχύνει από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο. Όμως, τώρα, είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι ο μόνος παράγοντας. Ένας άλλος είναι οι απουσίες: για την Αταλάντα είναι μια νέα κατάσταση, γιατί την περασμένη χρονιά ήταν πολύ τυχερή και είχε λίγους τραυματισμούς. Αντίθετα, σήμερα υπάρχουν τόσοι πολλοί τραυματισμοί: ο πιο σημαντικός είναι αυτός του Ζαπάτα, που θα μείνει εκτός πιθανότατα μέχρι το τέλος της σεζόν. Ο Ζαπάτα είναι ο κορυφαίος παίκτης της Αταλάντα. Και τώρα ο Μουριέλ: δεν υπάρχουν επιθετικές λύσεις σε μια ομάδα που δίνει μεγάλη σημασία στην επίθεση. Και πριν από έναν μήνα, η Αταλάντα ήρθε 0-0 εναντίον Ίντερ και Λάτσιο με τη μισή ομάδα εκτός λόγω του Covid -19: άλλη μια δύσκολη κατάσταση. Εν τω μεταξύ, ο Γκόσενς πουλήθηκε στην Ίντερ: αυτή τη σεζόν έμεινε εκτός για πολύ καιρό, αλλά ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς παίκτες στην Αταλάντα». 

 «Θα μπορούσε να λήξει και 1-1 το παιχνίδι στο Μπέργκαμο» 

Στο πρώτο παιχνίδι, ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε ένα καλό πρώτο ημίχρονο, στο οποίο μάλιστα προηγήθηκε στο σκορ με 1-0, ωστόσο νικήτρια αναδείχτηκε τελικά η Αταλάντα με 2-1. Ρωτήσαμε τον Ματέο Σπίνι, πού πιστεύει ότι κρίθηκε το αποτέλεσμα στο Μπέργκαμο. Ήταν οι εύστοχες κινήσεις του Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι από τον πάγκο ή το ισχυρό τους κίνητρο στο Europa League;

«Συμφωνώ: Ο Ολυμπιακός πήγε καλά στο πρώτο ημίχρονο στο Μπέργκαμο. Στο δεύτερο, η Αταλάντα ανέβασε την απόδοσή της και κέρδισε, με 2 γκολ ενός αμυντικού που δεν σκόραρε για  περισσότερο από ένα χρόνο: τυχερό γεγονός σε μια άτυχη περίοδο. Ίσως το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι και 1-1. Η Αταλάντα κέρδισε με κίνητρο και εμπειρία και σίγουρα οι Μπογκά και Κουπμάινερς -οι αναπληρωματικοί- τα πήγαν καλύτερα από τους Μουριέλ και Πεσίνα. Ισχύει ότι ο Ολυμπιακός δεν επέτρεψε οργανωμένη επίθεση στην Αταλάντα και αυτό είναι περίεργο για την Αταλάντα: αλλά όχι σε αυτήν την περίοδο. Χωρίς τον Ζαπάτα (και τον Μουριέλ, και τον Ίλισιτς, και χωρίς τον Πάπου Γκόμεζ που πουλήθηκε πριν από ένα χρόνο), δεν είναι τόσο σπάνιο». 

«Η Αταλάντα είναι μια ομάδα που είναι καλύτερη εκτός έδρας»

Για το παιχνίδι της Πέμπτης, στην έδρα του Ολυμπιακού και εάν το Europa League αποτελεί στόχο της Αταλάντα: 

«Ίσως το «Καραϊσκάκης» να είναι ένας παράγοντας, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι η Αταλάντα είναι μια ομάδα που είναι καλύτερη εκτός έδρας παρά εντός: όταν η αντίπαλη ομάδα είναι πιο γενναία, η Αταλάντα είναι …θανατηφόρα και μπορεί να «σκοτώσει». Εάν ο Πέδρο Μαρτίνς κατεβάσει μια πιο επιθετική ομάδα, μπορεί να είναι ένα ρίσκο. Σχετικά με το στόχο, είναι δύσκολο να απαντήσω: πρώτος στόχος είναι η Serie A και η 4η θέση για να ληφθούν και τα χρήματα από το Champions League, αλλά είναι αλήθεια ότι αυτή η ομάδα “χρειάζεται” ένα τρόπαιο. Η Αταλάντα έκανε σπουδαία πράγματα τα τελευταία 5 χρόνια, αλλά έχω την εντύπωση ότι πλέον θέλει το κερασάκι στην τούρτα. Ο ευκολότερος τρόπος ήταν το Coppa Italia (μετά από 2 ήττες σε τελικό τα τελευταία 3 χρόνια), αλλά μετά τον αποκλεισμό, το Europa League είναι το μόνο δυνατό τρόπαιο για τη σεζόν 2021/22. Όμως ο δρόμος είναι πολύ μακρύς. Εδώ τίθεται το ερώτημα: Η Αταλάντα θα προσπαθήσει να κατακτήσει το Europa League, σπαταλώντας πολλές δυνάμεις και θέτοντας σε κίνδυνο την 4η θέση στη Serie A; Το Europa League είναι η φιλοδοξία, η 4η θέση είναι πιο σημαντική οικονομικά (αν δεν καταφέρεις να κερδίσεις το κύπελλο και δεν είσαι στους 4 πρώτους της Serie A, θα υπάρχουν λιγότερα χρήματα)». 

«Πολλοί επικίνδυνοι οι Ελ Αραμπί, Τικίνιο, Ονιεκούρου και Καμαρά»

Ποιες είναι οι εντυπώσεις του από τον Ολυμπιακό και ποιους παίκτες των «ερυθρόλευκων» ξεχώρισε και τι  προβλέπει για τον αυριανό αγώνα στο «Γ. Καραϊσκάκης»;

«Νομίζω ότι η Αταλάντα έχει ένα πελονέκτημα: 67-33%. Και ένας λόγος είναι αυτός που σας είπα πριν: εκτός έδρας η Αταλάντα είναι πολύ καλή (δεύτερη καλύτερη ομάδα στα top 5 πρωταθλήματα, μετά τη Μάντσεστερ Σίτι). Το 2-1 στο Μπέργκαμο είναι σημαντικό: αν ο Ολυμπιακός προσπαθήσει να επιτεθεί για να ισοφαρίσει, η Αταλάντα μπορεί να είναι… θανατηφόρα (ή -καλύτερα- η «πραγματική» Αταλάντα). Ο Ολυμπιακός έχει καλούς και έμπειρους παίκτες. Η Αταλάντα δεν είναι τόσο καλή στην άμυνα, οπότε πιστεύω ότι οι επιθετικοί μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνοι: ο Τικίνιο και ο Ελ Αράμπι (και ο Ονιεκούρου λόγω της ταχύτητάς του, αλλά μόνο αν θα είναι πιο αποτελεσματικός). Ο Αγκιμπού Καμαρά είναι πολύ καλός παίκτης. Και αυτή τη φορά είμαι περίεργος να δω τον Μαντί Καμαρά από το 1ο λεπτό».

«Είναι εντυπωσιακό που ο Κούρτιτς σκοράρει τόσο πολύ στην Ελλάδα» 

Το 2017, ο Γιασμίν Κούρτιτς ήταν εκ των βασικών παικτών που οδήγησαν τους «μπεργκαμάσκι» στην κατάληψη της 4ης θέσης στη Serie A και στην έξοδο στο Europa League. Tο σχόλιό του για τον Σλοβένο μέσο και πρώτο σκόρερ της Super League;

«Ο Κούρτιτς έμεινε 2,5 χρόνια στο Μπέργκαμο, με σκαμπανεβάσματα. Το 2015/16 δεν ήταν πειστικός. Το 2016/17, την πρώτη χρονιά του Γκασπερίνι, άρχισε να παίζει σε νέα θέση -επιθετικός χαφ- και ανέβηκε πολύ: πέτυχε 6 γκολ (και απέτυχε πολλά άλλα), αλλά ήταν βασικός στο στυλ παιχνιδιού της Αταλάντα. Την επόμενη χρονιά η Αταλάντα αγόρασε τον καλύτερο φίλο του, τον Ίλιτσιτς: άλλο είδος παίκτη, αλλά ο Κούρτιτς έχασε τη θέση του και πουλήθηκε στη ΣΠΑΛ τον Ιανουάριο. Μου κάνει εντύπωση που τον βλέπω να σκοράρει τόσο πολύ με τον ΠΑΟΚ».

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jasmin Kurtić (@kurtic89)

«Φαβορί για την κατάκτηση του Scudetto η Ίντερ»  

Για τη συγκλονιστική «μάχη» στο ιταλικό πρωτάθλημα για το Scudetto; Είναι υπόθεση μεταξύ Ίντερ και Μίλαν, ή μπορεί η Νάπολι να κάνει την υπέρβαση;

«Πριν από δύο μήνες (πριν από τη δύσκολη περίοδο), πίστευα ότι η Αταλάντα ήταν σοβαρός διεκδικητής: η Serie A, τώρα, είναι πιο φτωχή από πέρυσι (εκτός Κριστιάνο Ρονάλντο, Λουκάκου, Χακίμι κ.λπ.). Έτσι είναι πιο εύκολο να κερδίσεις το Scudetto και μπορεί να κερδίσει μια ομάδα όχι και τόσο καλή. Αλλά νομίζω ότι η Ίντερ έχει το πλεονέκτημα. Νάπολι, Μίλαν, Γιουβέντους και Αταλάντα θα παλέψουν για τις 3 θέσεις του Champions League».

Για την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ιταλία και το επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο;

«Η Ιταλία έκανε ένα φανταστικό Euro 2020: σίγουρα ήταν μια έκπληξη. Ο Μαντσίνι έφτιαξε μια ομάδα που είχε ενθουσιασμό και προσέφερε καλό ποδόσφαιρο. Μερικά λάθη (δύο πέναλτι που έχασε ο Ζορζίνιο εναντίον της Ελβετίας) και ένας περίπλοκος μηχανισμός πρόκρισης έχουν θέσει σε κίνδυνο το Παγκόσμιο Κύπελλο. Αν η Ιταλία αντιμετωπίσει την Πορτογαλία στα play off, θα είναι πολύ δύσκολο: είναι κρίμα που μια ομάδα μεταξύ Ιταλίας και Πορτογαλίας (με Cr7) δεν θα είναι στο Κατάρ».

«Σοκ όσα ζήσαμε με τον κορωνοϊό, πραγματικό δράμα» 

Το Μπέργκαμο πληγώθηκε από τον κορωνοϊό σε υπέρτατο βαθμό, στο ξεκίνημα της πανδημίας, μετρώντας χιλιάδες νεκρούς και βιώνοντας τραγικές καταστάσεις.

«Τώρα όλα είναι καλύτερα, χάρη στα εμβόλια, αλλά ήταν πολύ δύσκολο. Ήταν ένα σοκ: στην αρχή, στο Μπέργκαμο, υπήρξαν τόσοι πολλοί θάνατοι. Φοβόμουν πολύ και έμεινα στο σπίτι μου χωρίς να δω κανέναν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πριν από δύο χρόνια, αυτές τις μέρες, ήταν το Αταλάντα-Βαλένθια στο Σαν Σίρο -για το Champions League- με τόσο κόσμο: τότε κανείς δεν ήξερε τι θα γινόταν λίγο μετά. Ήταν ένα πραγματικό δράμα».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News