Παναθηναϊκός: Άγγελος Μεσσάρης, ο μύθος σταμάτησε τη μπάλα στα 21 του - Τα τσιπς... Messaris
Παναθηναϊκός: Άγγελος Μεσσάρης, ο μύθος σταμάτησε τη μπάλα στα 21 του – Τα τσιπς… Messaris | Ιστορίες ποδοσφαίρου
Ο Άγγελος Μεσσάρης θεωρείται ο σπουδαιότερος προπολεμικός ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού. Το Sportday.gr αναφέρεται στον μύθο και στην πραγματικότητα που έχτισε ο «Ξανθός Άγγελος», ο οποίος πέθανε σαν σήμερα πριν από 44 χρόνια.
Άγγελος Μεσσάρης. Ένας ποδοσφαιριστής ο οποίος έπαιξε τόσο παλιά, για τόσο λίγο και όμως πρόλαβε να μετατραπεί σε μύθο. Ο «Ξανθός Άγγελος», όπως ήταν το προσωνύμιο του, πέρασε από τα ελληνικά γήπεδα για ένα… φύσημα του ανέμου και πρόλαβε να αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του. Τόσο πολύ, ώστε να θεωρείται ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του Τριφυλλιού πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σαν σήμερα πριν 44 χρόνια, στις 6 Ιουνίου του 1978, ο Άγγελος Μεσσάρης, «έφυγε» από τη ζωή. Και παρότι οι μνήμες από την καριέρα του ήταν ελάχιστες, πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην κηδεία του. Ο Μεσσάρης έπαιξε με τα πράσινα για μία τετραετία, από το 1927 έως το 1931. Σε μία εποχή που οι αγωνιστικές σεζόν δεν ήταν τόσο πυκνές όσο σήμερα, ο Μεσσάρης αποτέλεσε τον απόλυτο σταρ του αθλήματος.
Ο «Ξάνθος Άγγελος» ήταν ο κορυφαίος της έκδοσης του Παναθηναϊκού που δημιούργησε ο Ούγγρος προπονητής, Γιόζεφ Κίνσελ και οδήγησε το Τριφύλλι σε τρεις πρωταθλήματα της πανίσχυρης τότε ΕΠΣ Αθηνών και στον Πανελλήνιο Τίτλο του 1930, αναδεικνυόμενος και πρώτος σκόρερ της τελικής φάσης.
Σε εκείνο το τουρνουά, σημειώθηκε και η μεγαλύτερη νίκη σε ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων. Ο Παναθηναϊκός επικράτησε 8-2 του Ολυμπιακού με τέσσερα γκολ του Μεσσάρη. Εξ’ ου και ένα σύνθημα που επιβίωσε ως τις μέρες, ενδεικτικό της φήμης που πρόλαβε να αποκτήσει ο νεαρός – τότε ποδοσφαιριστής. «Εβάλαμε οχτώ στον Ολυμπιακό και άλλα τέσσερα στον Άρη. Γειά σου Άγγελε Μεσσάρη» φώναζαν για πολλά χρόνια οι οπαδοί του Παναθηναϊκού.
Οι φήμες για την απόσυρση
Το 1931 ο Μεσσάρης ανακοίνωσε την απόσυρση του από το ποδόσφαιρο σε ηλικία μόλις 21 ετών. Αφήνοντας τους πάντες να αναρωτιούνται ποιο θα ήταν το… ταβάνι του στο ποδόσφαιρο. Παράλληλα, οι λόγοι της απόφασης του προκάλεσαν αμέτρητες φήμες σχετικά με τη σύγκρουση του με τον «πατριάρχη» του Παναθηναϊκού, τον Απόστολο Νικολαΐδη. Η φημολογία κινήθηκε από πολιτικές διαφορές (ο Μεσσάρης εμφανίστηκε ως… κομμουνιστής), ενδοδιοικητικές έριδες (ο Μεσσάρης φερόταν να στήριζε τον Σπύρο Μερκούρη, αντίπαλο του Νικολαΐδη), συνδικαλισμό (ο Μεσσάρης παρουσιαζόταν ως υποκινητής ποδοσφαιρικών απεργιακών τάσεων…) μέχρι τα πιο απίθανα και ακραία σενάρια.
Η ουσία είναι πως ο Μεσσάρης διατήρησε τον μύθο του ακέραιο, παίζοντας μόνο άλλη μία φορά το 1935 σε φιλικό του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ, με σκοπό τη συγκέντρωση εσόδων για φιλανθρωπικές δραστηριότητες. Και όταν μετά από δύο δεκαετίες ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε απότομα ότι «σε παρακαλώ άσε με ήσυχο. Ο ποδοσφαιριστής που αναζητάς πέθανε το το 1931».
Μαθητής Βρετανών στρατιωτών!
Ο Άγγελος Μεσσάρης δεν ήταν εγχώριο ποδοσφαιρικό προϊόν. Ο «Ξανθός Άγγελος» γεννήθηκε το 1910 στο Κέιπ Τάουν της Νοτίου Αφρικής και έλκει την καταγωγή του από την Κεφαλονιά. Τα ονόματα των γονιών του δεν ήταν γνωστά, όμως εκτιμάται πως ο πατέρας του μετακόμισε στη νοτιοαφρικάνικη μεγαλούπολη στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο πρώτος Μεσσάρης που καταγράφεται στα αρχεία της περιοχής, είναι ο Σωκράτης Μεσσάρης, μαζί με άλλους Έλληνες που ταξίδεψαν για να δουλέψουν ως μεταλλωρύχοι στα τοπικά ορυχεία χρυσού.
Ο Μεσσάρης ζούσε στην γειτονιά Γκριν Πόιντ Κόμον, όπου είχε στρατοπεδεύσει ένα στρατιωτικό βρετανικό απόσπασμα. Άγγλοι στρατιώτες που έπαιζαν ποδόσφαιρο, μύησαν στα μυστικά του ποδοσφαίρου τον νεαρό Μεσσάρη, ο οποίος γοητεύτηκε από τη «στρογγυλή θεά».
Η οικογένεια του Μεσσάρη μετακόμισε στην Ελλάδα το 1923 και εγκαταστάθηκε στη συνοικία Γουδί της Αθήνας. Στην ομώνυμη ομάδα εντάχτηκε ο μικρός Άγγελος σε ηλικία 14 ετών και σύντομα εντυπωσίασε τους πάντες με την απαράμιλλη τεχνική του. Η ποδοσφαιρική πιάτσα άρχισε να βουίζει για έναν 16χρονο που έκανε… πράματα και θάματα με τη μπάλα και ο Ούγγρος προπονητής, Μίκλος Φόρνερ τον έφερε στον Παναθηναϊκό. Η συνέχεια, είναι γνωστή…
Διάσημο επώνυμο για τα… τσιπς
Μετά το 1935, ο Άγγελος Μεσσάρης επέστρεψε στο Κέιπ Τάουν για να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Παρέμεινε για μερικά χρόνια και έπειτα, γύρισε στην Αθήνα για οριστική εγκατάσταση. Η απουσία του Μεσσάρη από τη γενέτειρα του διέρρηξε τους δεσμούς με τους συγγενείς του που διέμειναν μόνιμα εκεί.
Σε μία εποχή που δεν υπήρχε το Ίντερνετ και τα νέα ταξίδευαν αργά, όταν το ποδόσφαιρο δεν είχε τη σημερινή επιρροή στον πλανήτη, τα επιτεύγματα του ποδοσφαιριστή Μεσσάρη στην Ελλάδα, ήταν άγνωστα στη Νότιο Αφρική. Ο Μεσσάρης ουδέποτε απόλαυσε στην αφρικάνικη μεγαλούπολη, τη δόξα που βίωσε στην Αθήνα.
Είναι χαρακτηριστικό πως το όνομα του Μεσσάρη μόνο τα τελευταία χρόνια πήρε τη θέση που του αρμόζει στην ποδοσφαιρική ιστορία της Νοτίου Αφρικής. Το 2016, η νοτιοαφρικάνικη εφημερίδα «Kick Off» φιλοξένησε το πρώτο μεγάλο αφιέρωμα στον μύθο του Παναθηναϊκού, συνδέοντας το νήμα της γέννησης του με το Κέιπ Τάουν.
Οι Μεσσάρηδες του Κέιπ Τάουν
Το όνομα Μεσσάρης είναι άγνωστο στη Νότιο Αφρική για την ποδοσφαιρική διάσταση του. Όμως, είναι διάσημο σε έναν άλλο τομέα: στα πατατάκια και στους ξηρούς καρπούς. Ένα μέλος της οικογένειας Μεσσάρη, ίδρυσε το 1948 μία εταιρία που συσκεύαζε και πουλούσε πατατάκια και τσιπς. Σταδιακά, τα προϊόντα του γίνονταν ανάρπαστα στην αγορά της χώρας και επεκτάθηκε στους ξηρούς καρπούς. Σήμερα, η εταιρία «Μεσσάρης» δεσπόζει στον συγκεκριμένο τομέα και ανταγωνίζεται στα ίσα τους κορυφαίους και παγκόσμιους παίκτες του κλάδου.
Η οικογένεια Μεσσάρης έχει πολλά και ευυπόληπτα μέλη στην ελληνική κοινότητα του Κέιπ Τάουν. Ο Μάικλ Μεσσάρης έχει τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης στην πώληση τσιπς και ξηρών καρπών, ενώ με μία σύντομη αναζήτηση στο Διαδίκτυο βρίσκεις στην πόλη αρχιτεκτονικό γραφείο, δικηγόρο και λογιστή με το επώνυμο Μεσσάρης. Το Sportday.gr επικοινώνησε μέσω των social media με μερικούς από τους… Μεσσάρηδες του Κέιπ Τάουν και οι πιο πολλοί αγνοούν την ιστορία του σπουδαίου άσου του Παναθηναϊκού. Φυσικά, δεν ξέρουν και ποιος είναι ο χαμένος συγγενικός δεσμός με έναν παλιό συγγενή τους, έναν άνθρωπο που χαράχτηκε στην ιστορία σε ένα άλλο σημείο της Γης!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται