Premier League: Θα ζήσουμε την επική μονομαχία Σίτι - Λίβερπουλ του 2019... από την ανάποδη;

Premier League: Θα ζήσουμε την επική μονομαχία Σίτι – Λίβερπουλ του 2019… από την ανάποδη; Μπορεί αυτή τη φορά να γίνει η ομάδα του Κλοπ αυτή που θα ανατρέψει τα δεδομένα στην κορυφή;

Το 2019 η Premier League έζησε μια επική μονομαχία Μάντσεστερ Σίτι – Λίβερπουλ με την ομάδα του Γκουαρδιόλα να ανατρέπει με απίθανο σερί νικών το προβάδισμα αυτής του Κλοπ και να κατακτά τον τίτλο! Πόσο πιθανόν είναι να ζήσουμε φέτος το ίδιο έργο, αλλά με… αντίστροφους ρόλους; 

Η εντός έδρας ήττα της Μάντσεστερ Σίτι από την Τότεναμ έβαλε… φωτιά στην Premier League με τη Λίβερπουλ, που λίγο νωρίτερα έφερνε… τούμπα το παιχνίδι με τη Νόριτς, να πλησιάζει στους 6 πόντους έχοντας κι ένα ματς λιγότερο.

Το αγγλικό πρωτάθλημα έχει πολύ δρόμο ακόμα με 12 αγωνιστικές να απομένουν, όμως μετά και τα χθεσινά αποτελέσματα και τη διαμόρφωση της βαθμολογία, στις μνήμες όλων ήρθαν οι εικόνες από τη συναρπαστική σεζόν 2018-19.

Τι συνέβη στην Premier League το 2019

Ήταν τότε που ζήσαμε ένα από τα πιο συναρπαστικά πρωταθλήματα στην ιστορία της Premier League, το οποίο κρίθηκε στο τέλος και «είδε» τη δεύτερη της κατάταξης, Λίβερπουλ, να φτάνει σε ρεκόρ πόντων για ομάδα που δεν κατέκτησε το πρωτάθλημα και στην τρίτη καλύτερη συγκομιδή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των συλλόγων που κατέκτησαν τον τίτλο!

Πιο συγκεκριμένα, οι «Κόκκινοι» αν και γνώρισαν μόλις μία ήττα σε όλη τη σεζόν (από τη Σίτι) και παραχώρησαν 7 ισοπαλίες, δηλαδή κέρδισαν τους 97 από τους 114 διαθέσιμους πόντους, τερμάτισε δεύτεροι, έναν πόντο πίσω από τη Σίτι των 4 ηττών και των 2 ισοπαλιών.

Για να τα καταφέρουν οι Cityzens έκαναν ένα φοβερό finish με τις 14 από τις 27 νίκες τους να έρχονται στα 14 τελευταία παιχνίδια τους.

Η Σίτι νίκησε την τελευταία αγωνιστική την Μπράιτον με 4-1 και έκανε έτσι δικό της τον τέταρτο τίτλο της ιστορίας της στην Premier League και έκτο συνολικά στη μεγάλη κατηγορία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 3 Ιανουαρίου η Λίβερπουλ είχε ένα προβάδισμα 7 πόντων, που δεν στάθηκε αρκετό να την οδηγήσει στη στέψη τέσσερις μήνες αργότερα. 

Τι μας περιμένει το Μάιο στο φινάλε της Premier League

Για να εξακριβώσουμε, αν θα δούμε την επόμενη blockbuster έκδοση της συναρπαστικές σεζόν 2018-2019 στις οθόνες μας, θα πρέπει πρώτα να δούμε τι υλικά έχουμε στα χέρια μας.

Η Λίβερπουλ υπερτερεί στην παραγωγικότητα της επιθετικής της γραμμής, αλλά στη Σίτι σκοράρουν πολύ οι μέσοι της γι’ αυτό και υπάρχει ισορροπία στα γκολ με σκορ 64-63 υπέρ των «κόκκινων». Η εστία της Σίτι παραβιάζεται πιο δύσκολα (17 έναντι 20), αν και στο σαββατιάτικο ματς με την Τότεναμ εκτέθηκε. 

Το Άνφιλντ είναι σίγουρη πιο ισχυρή έδρα και «μιλάει» όταν η ομάδα του Κλοπ χρειάζεται τις νίκες. Εκεί η Λίβερπουλ έχει φέτος 9 νίκες και 3 ισοπαλίες, ενώ η Σίτι στο Έτιχαντ μετρά 10 νίκες, 1 ισοπαλία και 2 ήττες.

Η Σίτι ωστόσο είναι πιο αποτελεσματική και παίζει κυριαρχικό ποδόσφαιρο και εκτός έδρας με ρεκόρ 10-2-1 έναντι 8-3-2 της Λίβερπουλ.

Ένα άλλο δεδομένο είναι η έξτρα υποχρέωση που έχουν οι «Κόκκινοι» στα τέλη Φεβρουαρίου, τον τελικό του League Cup, το οποίο δεν είναι απλά ένα ακόμα παιχνίδι, αλλά ένας ματς-τίτλου που απαιτεί άλλη προσέγγιση και προετοιμασία.

Και οι δύο συνεχίζουν στο FA Cup και λογικά θα προκριθούν και στους «8» και θεωρείται δεδομένο ότι θα προκριθούν στα προημιτελικά του Champions League μετά τις εκτός έδρας νίκες τους στα πρώτα παιχνίδια. 

Αν υποθέσουμε ότι θα φτάσουν στον τελικό του FA Cup, θα απομένουν άλλα δύο παιχνίδια για να πέσει η αυλαία στο πρωτάθλημα, ενώ ο τελικός του Champions League έπεται της λήξης του πρωταθλήματος.

Θεωρητικά, η Σίτι μπορεί να δώσει ως και 22 παιχνίδια ακόμα και η Λίβερπουλ 24, αφού χρωστάει ένα ματς στην Premier League, συν τον τελικό του League Cup. Για την ομάδα του Μέρσεϊσαιντ του μικρότερου ρόστερ σε σχέση με αυτήν του Μάντσεστερ, τα παραπάνω ματς μπορούν να τους επιβαρύνουν σωματικά κι αυτό θα μετρήσει στην τελική ευθεία.

Το πρόγραμμα της Μάντσεστερ Σίτι και της Λίβερπουλ μέχρι το Μάιο 

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ

26/2    Έβερτον – Μάντσεστερ Σίτι

 

1/3      Πίτερμπρο – Μάντσεστερ Σίτι (FA Cup)

6/3      Μάντσεστερ Σίτι – Μάντσεστερ Γ.

9/3      Μάντσεστερ Σίτι – Σπόρτινγκ Λισαβώνας (Champions League)

14/3    Κρίσταλ Πάλας – Μάντσεστερ Σίτι

19/3    Μάντσεστερ Σίτι – Μπράιτον

19/3    Προημιτελικά FA Cup

 

2/4      Μπέρνλι – Μάντσεστερ Σίτι

5-6/4   Προημιτελικά (1ος αγώνας) Champions League

9/4      Μάντσεστερ Σίτι – Λίβερπουλ

12-13/4           Προημιτελικά (2ος αγώνας) Champions League

16/4    Γουλβς – Μάντσεστερ Σίτι

16/4    Hμιτελικά FA Cup

23/4    Μάντσεστερ Σίτι – Γουότφορντ

26-27/4           Ημιτελικά (1ος αγώνας) Champions League

30/4    Λιντς – Μάντσεστερ Σίτι

 

3-4/5   Ημιτελικά (2ος αγώνας) Champions League

7/5      Μάντσεστερ Σίτι – Νιουκάστλ

14/5    Τελικός FA Cup

15/5    Γουέστ Χαμ – Μάντσεστερ Σίτι

22/5    Μάντσεστερ Σίτι – Άστον Βίλα

28/5    Τελικός Champions League

 

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ

23/2    Λίβερπουλ – Λιντς

27/2    Τσέλσι – Λίβερπουλ (Τελικός League Cup)

 

2/3      Λίβερπουλ – Νόριτς (FA Cup)

5/3      Λίβερπουλ – Γουέστ Χαμ

8/3      Λίβερπουλ – Ίντερ (Champions League)

12/3    Μπράιτον – Λίβερπουλ

16/3    Άρσεναλ – Λίβερπουλ

19/3    Προημιτελικά FA Cup

20/3    Λίβερπουλ – Μάντσεστερ Γ.

 

2/4      Λίβερπουλ – Γουότφορντ

5-6/4   Προημιτελικά (1ος αγώνας) Champions League

9/4      Μάντσεστερ Σίτι – Λίβερπουλ

12-13/4           Προημιτελικά (2ος αγώνας) Champions League

16/4    Άστον Βίλα – Λίβερπουλ

16/4    Hμιτελικά FA Cup*

23/4    Λίβερπουλ – Έβερτον

26-27/4           Ημιτελικά (1ος αγώνας) Champions League*

30/4    Νιουκάστλ – Λίβερπουλ

 

3-4/5   Ημιτελικά (2ος αγώνας) Champions League*

7/5      Λίβερπουλ – Τότεναμ

14/5    Τελικός FA Cup*

15/5    Σαουθάμπτον – Λίβερπουλ

22/5    Λίβερπουλ – Γουλβς

28/5    Τελικός Champions League*

* Με αστερίσκο τα παιχνίδια που θα δώσουν εφόσον προκριθούν σε FA Cup και Champions League.

Σίγουρα θα υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμα εφόσον προχωρήσουν στο FA Cup

Η ανάλυση των αγώνων της Μάντσεστερ Σίτι και της Λίβερπουλ, μήνα-μήνα

Είναι πολύ σημαντικό να δούμε κάθε μήνα ξεχωριστά, για να καταλάβουμε τι περιμένει τις δύο ομάδες, καθώς αυτό θα μας βοηθήσει να δούμε πώς θα μπουν στην τελική ευθεία.

Φεβρουάριος

Και οι δύο παίζουν με ομάδες που δεν είναι σε καλό φεγγάρι και δεν θα προβληματιστούν, αλλά η Λίβερπουλ έχει μπροστά της και τον τελικό του League Cup και συνήθως τα παιχνίδια πριν από τους τελικούς κρύβουν παγίδες.

Εκτίμηση: Ισορροπία, με μικρή πιθανότητα απώλειας της Λίβερπουλ 

Μάρτιος

Η Σίτι έχει μόνο ένα δύσκολο παιχνίδι, το ντέρμπι του Μάντσεστερ. Στην κατάσταση που είναι οι Κόκκινοι Διάβολοι, λογικά δεν θα τους προβληματίσουν στην έδρα τους, αλλά σε αυτά τα ματς ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος. Σε Ευρώπη και Κύπελλο μπορεί ο Γουαρδιόλα να ξεκουράσει παίκτες.

Ο Κλοπ απειλείται από τους Λονδρέζους της Γουέστ Χαμ (εντός) και της Άρσεναλ (εκτός) που παλεύουν για την έξοδο στο Champions League και πολύ δύσκολα θα πάρει και τα δύο παιχνίδια.

Εκτίμηση: Η Σίτι πιθανότατα θα ανοίξει λίγο τη διαφορά.

Απρίλιος

Ο πιο φορτωμένος και καθοριστικό μήνας. Αν οι δύο ομάδες προχωρήσουν στο FA Cup θα υπάρξουν αναβολές αγώνων και το πρόγραμμα θα συμπιεστεί πολύ. Το συμφέρον τους είναι να αφήσουν στην άκρη το Κύπελλο, ακόμα κι αν αγωνιστούν με εφεδρικούς παίκτες, για να μην μαζευτούν πολλά παιχνίδια στην τελική ευθεία.

Βάσει προγράμματος δεσπόζει το μεταξύ τους παιχνίδι όπου όλα τα αποτελέσματα «παίζουν». Η Σίτι δεν αποκλείεται να αντέχει ακόμα και το ενδεχόμενο της ήττας, αφού δεν φαίνεται να απειλείται σε άλλο παιχνίδι, εκτός ίσως από τη διψασμένη και φορμαρισμένη Μπέρνλι που φαντάζει ως μεγαλύτερη απειλή από τη Γουλβς.

Τη Λίβερπουλ περιμένει πολύ πιο δύσκολο πρόγραμμα. Φυσικά, ταξιδεύει στο Μάντσεστερ, αλλά έχει κι άλλα τρία δύσκολα ματς: στο Μπέρμιγχαμ απέναντι στην Βίλα του Τζέραρντ, στο Λίβερπουλ με τη «μισητή» Έβερτον, που πάντα τη δυσκολεύει και στο Βορρά απέναντι στη Νιουκάστλ που ζει στο δικό της πλανήτη.

Εκτίμηση: Σαφώς πιο ευνοϊκό το πρόγραμμα της Σίτι, αλλά η Λίβερπουλ μπορεί να ισορροπήσει το μειονέκτημα με το εξάποντο στο Έτιχαντ.

Μάιος

Η Σίτι έχει έναν προτελευταίο σκόπελο, στο London Stadium με αντίπαλο τη Γουέστ Χαμ πριν υποδεχτεί την Άστον Βίλα του πρώην αρχηγού της Λίβερπουλ, Στίβεν Τζεράρντ. Η Λίβερπουλ θα υποδεχτεί την Τότεναμ, παίζει εκτός έδρας με τη Σαουθάμπτον που παραδοσιακά την ζορίζει της και κλείνει με τη Γουλβς του Σα στο Άνφιλντ.

Εκτίμηση: Πιο βατό το πρόγραμμα της Σίτι, αλλά κι η Λίβερπουλ δύσκολα θα πετάξει βαθμούς μπαίνοντας στην ευθεία, αν παραμένει σε σε απόσταση βολής.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η πιο κυνική Σίτι, εκτός από το αβαντάζ των πόντων που διατηρεί αυτή τη στιγμή απέναντι στην πιο ψυχωμένη Λίβερπουλ, έχει και πιο ευνοϊκό πρόγραμμα, οπότε έχει το προβάδισμα για την κατάκτηση και του φετινού τίτλου. Ωστόσο, η πορεία των δύο ομάδων στο Champions League θα επηρεάσει τις δυνάμεις τους στην τελική ευθεία, όπως και το κομβικό μεταξύ τους παιχνίδι στο Έτιχαντ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News