Charles Goodyear: Ο «λαστιχάς» που έφτιαξε την πρώτη μπάλα ποδοσφαίρου
Η Adidas παρουσίασε πρόσφατα την μπάλα για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, στην οποία έχει δοθεί το όνομα “Al Rihla” και λέγεται ότι θα είναι η γρηγορότερη που έχει εμφανιστεί σε ποδοσφαιρική διοργάνωση. Οι κατασκευαστές της υποστηρίζουν ακόμη ότι θα έχει τη μεγαλύτερη ακρίβεια και αξιοπιστία από κάθε άλλη μπάλα.
Θα τη βλέπει από τον ουρανό ο Charles Goodyear και θα χαμογελάει. Ο ίδιος δεν έζησε πολλά χρόνια για να δει την εφεύρεσή του να βρίσκει απήχηση σε κάθε μεριά του πλανήτη. Πέθανε πέντε χρόνια αφότου κατασκεύασε την πρώτη μπάλα από βουλκανισμένο (επεξεργασμένο καουτσούκ).
Αν ακούγοντας το όνομα Goodyear ο νους σας τρέχει στα ελαστικά του αυτοκινήτου σας, δεν κάνετε λάθος, για τον ίδιο άνθρωπο μιλάμε. Ο Charles Goodyear γεννήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 1800 στο Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ. Τα πρώτα πειράματα με φυσικό καουτσούκ τα έκανε το 1834. Μέχρι το 1836, είχε ανακαλύψει τη διαδικασία του βουλκανισμού. Αμέσως έτρεξε να κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την εφεύρεσή του.
Ο αυτοδίδακτος Αμερικανός χημικός-μηχανικός επινόησε την πρώτη μπάλα το 1855, γι’ αυτό κατά μια έννοια μπορεί να θεωρηθεί και ως ο σύγχρονος πατέρας του ποδοσφαίρου. Πειραματιζόταν χρόνια με την επεξεργασία του καουτσούκ. Το φυσικό καουτσούκ παραμορφωνόταν γρήγορα σε ζεστές και υγρές συνθήκες ενώ κολλούσε όσο περνούσε ο καιρός. Οπότε δεν έκανε για μπάλα ποδοσφαίρου…
Ακόμη και το μακρινό 1855 το ποδόσφαιρο δεν ήταν νέο άθλημα. Πάνω από 3.000 χρόνια πριν, αρχαίοι πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο, έπαιζαν κάτι σαν ποδόσφαιρο με μπάλες δικής τους κατασκευής. Οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν μπάλες που ήταν φτιαγμένες από δέρμα ζώου. Οι Αιγύπτιοι προχώρησαν ένα βήμα παραπάνω τυλίγοντας τις μπάλες με λιναρόσπορους για να έχουν μεγαλύτερη αναπήδηση!
Οι Μάγια και οι Αζτέκοι χρησιμοποίησαν μια ελαφριά ελαστική μπάλα. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι τύλιγαν τις μπάλες με τρίχες (αντί για σπόρους). Η επανάσταση σημειώθηκε τον Μεσαίωνα όταν για μπάλα πρωτοχρησιμοποιήθηκε φουσκωμένη κύστη από γουρούνι. Το πρόβλημα ήταν ότι οι κύστεις δεν διατηρούσαν το σχήμα τους, κι έτσι έσπαγαν σε χρόνο μηδέν.
Βρήκαν μια λύση καλύπτοντας τες με δέρματα αλλά το πρόβλημα παρέμενε. Γύρω στο 1800, το ποδόσφαιρο απέκτησε μεγάλη φήμη κι άρχισε να θεωρείται ως ένα αναγνωρισμένο άθλημα. Έπρεπε πάση θυσία να αναπτυχθεί μια καινούργια μπάλα. Και τότε εμφανίστηκε ο Charles Goodyear με την εφεύρεσή του.
Τα πρώτα χρόνια δεν υπήρχαν κανόνες, που να ορίζουν τις διαστάσεις για τις μπάλες ποδοσφαίρου. Έτσι σε πολλούς αγώνες, πολλές χώρες προσπάθησαν να επιβάλουν τη δική τους μπάλα. Στον τελικό του πρώτου Μουντιάλ (1930), Ουρουγουάη και Αργεντινή, δεν συμφωνούσαν στο ποια μπάλα θα χρησιμοποιούσαν.
Τελικά αποφάσισαν στο πρώτο ημίχρονο να παίξουν με τη μπάλα της Αργεντινής, ενώ στο δεύτερο ημίχρονο με εκείνη της Ουρουγουάης. Στο ημίχρονο, η Αργεντινή κέρδιζε με 2-1, αλλά στο δεύτερο ημίχρονο η Ουρουγουάη ανέτρεψε το σκορ σε 2-4.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται