ΒΕΛΓΙΟ-ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 1-0: Με συνταγή... Σάντος το Βέλγιο έστειλε σπίτι της την Πορτογαλία!

Το Βέλγιο σκόραρε με τρομερό γκολ του Τ. Αζάρ, έπαιξε άμυνα στο δεύτερο ημίχρονο και με 1-0 απέκλεισε την κάτοχο του Euro, Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος.

Ένα τρομερό γκολ του Αζάρ -όχι του… καλού, του άλλου- χρειάστηκε το Βέλγιο για να σκοράρει εναντίον της Πορτογαλίας του Σάντος που ήταν πράγματι Πορτογαλία του Σάντος. Έχοντας δεχθεί 4 γκολ από τη Γερμανία και 2 από τη Γαλλία, οι Πορτογάλοι κατέβηκαν στο νοκ άουτ με το Βέλγιο για να παίξουν άμυνα κάτι που έκαναν αποκλειστά στο πρώτο μέρος. Τα κατάφεραν καλά, αφού για να σκοράρει το Βέλγιο χρειάστηκε το εκπληκτικό σουτ από τον Τοργκλάν Αζάρ στο 42′. Το είχε κάνει ξανά το ’19, προ κορωνοϊού, στα προκριματικά του Euro κόντρα στη Ρωσία με εξίσου εκπληκτικό σουτ.

Το 1-0 δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως δίκαιο αποτέλεσμα του πρώτου μέρους, αλλά αν μία ομάδα προσπάθησε να απειλήσει, έστω με ατομικές προσπάθειες, ήταν το Βέλγιο. Η Πορτογαλία από την άλλη αναγκαστικά θα έπρεπε να επιτεθεί στο δεύτερο για να απαντήσει στο γκολ του Αζάρ. Και η αλήθεια είναι ότι το έκανε -σε αυτό βοήθησε ο τραυματισμός του ντε Μπρόινε που αποχώρησε στο 48′- με αποτέλεσμα οι Βέλγοι να διώχνουν και οι Πορτογάλοι να απειλούν.

Η Πορτογαλία έχασε μεγάλες ευκαιρίες, είχε και δοκάρι, έκανε τον Σάντος να… θέλει τσιγάρο την ώρα του αγώνα, αλλά το Βέλγιο, που έπαιξε άμυνα για να κρατήσει το πολύτιμο 1-0, άντεξε και πήρε το “εισιτήριο” για τα νοκ άουτ όπου θα αντιμετωπίσει, στο Μόναχο, τους Ιταλούς. Αντίθετα, η κάτοχος Πορτογαλία… πάει σπίτι της νωρίς-νωρίς και ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν κατάφερε να σπάσει το ρεκόρ του Αλί Νταεΐ.

[5]

 

Ο ΝΤΕ ΜΠΡΟΪΝΕ… ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Ο Βέλγος σούπερ σταρ της Σίτι τραυματίστηκε στις αρχές του β’ μέρους και ουσιαστικά άλλαξε τα πλάνα του Μαρτίνεθ. Το Βέλγιο έπαιξε άμυνα, κάτι σχεδόν άγνωστο στο DNA της, την ώρα που η Πορτογαλία έγινε… Βέλγιο και με τις αλλαγές του Σάντος έγινε φουλ επιθετική. Στο τέλος κέρδισε… η άμυνα, όπως κέρδισε το Euro η Πορτογαλία το ’16.

Ο… ΚΑΛΟΣ ΑΖΑΡ

Ο Τοργκλάν Αζάρ σκόραρε στο 42′ ένα από τα ωραιότερα γκολ της εφετινής διοργάνωσης. Πρώτη κοινή συμμετοχή με τον αδερφό του στην εφετινή διοργάνωση, έχει γίνει ο… καλός Αζάρ σε σχέση με τον Έντεν που τα τελευταία 2 χρόνια προβληματίζει και δικαίως είναι εκ των MVP του αγώνα. Με τρομερό σουτ το 2019 κόντρα στη Ρωσία είχε ανοίξει το δρόμο των Βέλγων προς τα τελικά του Euro. Η ιστορία επαναλήφθηκε.

Ο ΦΕΡΝΑΝΤΟ… ΕΧΑΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΑΝΤΟΣ

Τι δεν είχαμε δει σε αυτό το Euro από την Πορτογαλία; Να πρέπει να επιτεθεί για να γυρίσει το σκορ. Το έκανε και το έκανε καλά με τους Βέλγους μετά από ένα κακό, σχεδόν κάκιστο, πρώτο ημίχρονο. Ο Φερνάντο Σάντος τα άλλαξε όλα, κέντρο και επίθεση, αλλά προκοπή δεν είδε. Και στο τέλος έχασε και αποκλείστηκε από την άμυνα των Βέλγων. Όπως ο ίδιος θα ήθελε να πάρει το ματς…

ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΚΟΥΡΤΟΥΑ ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ

Το Βέλγιο πέρασε άσχημα στο δεύτερο μέρος. Απειλήθηκε, είδε την μπάλα στο δοκάρι της εστίας της, αλλά είδε και τον Κουρτουά να βρίσκεται εκεί όταν χρειάστηκε. Στην κορυφαία στιγμή του στο ματς έδιωξε την εξ επαφής κεφαλιά του Ρούμπεν Ντίας. Με δόση τύχης, βέβαια, αφού ήταν στη σωστή θέση και η μπάλα ήρθε… στο σωστό σημείο.

Ο ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ ΔΕΝ ΕΣΠΑΣΕ ΤΟ ΡΕΚΟΡ

Δεν είναι ότι δεν έσπασε το ρεκόρ Αλί Νταεΐ. Έχει κάνει τόσα και τόσα στην καριέρα του, αυτό είναι πραγματικά το λιγότερο. Είναι ότι θα μας λείψει γενικά. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, περί ου ο λόγος, φεύγει νωρίς από το τουρνουά και η λάμψη του θα λείψει μέχρι το φινάλε του εφετινού Euro. Φεύγει, όμως, με ψηλά το κεφάλι φροντίζοντας να αφήσει -κι εδώ- το στίγμα του. Μεγάλος σε όλα του.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News