Σαν σήμερα: Μια Ελλάδα ενός ημιχρόνου με ενδεκάδα αντάρτες και μονόχειρα τερματοφύλακα

Αρχές του 1950. Η Ελλάδα ζει στα απόνερα του εμφυλίου πολέμου μεταξύ του κυβερνητικού Ελληνικού Στρατού και των αντάρτικων δυνάμεων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Μέλη του Δ.Σ.Ε. έχουν καταφύγει στην Πολωνία και συγκεκριμένα στο Ζγκόρτζελετς, μια πόλη στα σύνορα με τη Γερμανία.

Εκεί, ο Νίκος Ζαχαριάδης, ο οποίος πέθανε σαν σήμερα-1 Αυγούστου- το 1973, ιστορικός ηγέτης του ελληνικού κομουνιστικού κινήματος και γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, οργανώνει ποδοσφαιρική ομάδα σε μορφή «εθνικής Ελλάδας».

Ο Ζαχαριάδης μαζί με τον Δημήτρη Βλαντά, μέλος της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης και Υποστράτηγο του ΔΣΕ, αναθέτουν στον Γιάννη Συμεωνίδη, στέλεχος του ΔΣΕ με το παρανόμι «Ταρζάν», και ένα άλλο στέλεχος, τον Μιχάλη Τζιβελέκη, να βρουν παίκτες. Ένας μονόχειρας τερματοφύλακας και κάποιοι κουρασμένοι από τις μάχες αντάρτες ήταν οι επιλογές τους. Κλείστηκε αργότερα φιλικός αγώνας με Πολωνική ομάδα Α’ κατηγορίας μπροστά σε περισσότερους από 20.000 φιλάθλους, στην πόλη Λουμπάν. Η ελληνική ομάδα προηγήθηκε όμως στο ημίχρονο είχε δεχθεί ήδη πέντε γκολ και λίγο αργότερα έφυγε από το γήπεδο. Το δεύτερο ημίχρονο δεν έγινε ποτέ.

Με πληροφορίες από το βιβλίο “Το οδοιπορικό ενός αγωνιστή” του Γιάννη Συμεωνίδη (εκδόσεις Επίκεντρο).

Η απίθανη Emma McKeon

2021: Η Emma McKeon γίνεται η πρώτη κολυμβήτρια στην ιστορία των ολυμπιακών αγώνων που ανεβαίνει επτά φορές (4 χρυσά και 3 χάλκινα) στο βάθρο της ίδιας διοργάνωσης, ξεπερνώντας το ρεκόρ που είχαν η Ανατολικογερμανίδα Κριστίν Οτο από τη Σεούλ (έξι χρυσά) και η Αμερικανίδα Νάταλι Κάφλιν από το Πεκίνο (ένα χρυσό, δύο ασημένια, τρία χάλκινα). Η ΜακΚίον με τα τέσσερα μετάλλια (ένα χρυσό, δύο ασημένια κι ένα χάλκινο) στο Ρίο φτάνει συνολικά τα έντεκα στην καριέρα της, και είναι πλέον στην κορυφή μεταξύ των Αυστραλών κολυμβητών, ξεπερνώντας τον Ιαν Θορπ και τη Λέιζελ Τζόουνς, που έχουν στη συλλογή τους από εννέα Ολυμπιακά μετάλλια.

2021: Η Yulimar Rojas προσγειώνεται στα 15,67 μ., στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο για να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ στο τριπλούν που είχε πετύχει από το 1995 με 15,50 μ. η Ουκρανή Inessa Kravets, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Γκέτεμποργκ και να δώσει στην Βενεζουέλα το πρώτο χρυσό μετάλιο στον στίβο.

2019: Πεθαίνει ο 63χρονος Γιώργος Ποζίδης, ο 6ος Ολυμπιονίκης στην ελληνορωμαϊκή πάλη στους Αγώνες του Λος Άντζελες (1984). Είχε να επιδείξει δύο χάλκινα μετάλλια σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (1981,1984) και μια τέταρτη θέση σε παγκόσμιο πρωτάθλημα (1983). Ο Ποζίδης είχε άλλες τρεις παρουσίες σε Ολυμπιακούς Αγώνες ως προπονητής (1988, 1992, 1996), ενώ διετέλεσε και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πάλης.

2012: Ο Ηλίας Ηλιάδης, στον τελικό των ρεπεσάζ της κατηγορίας των -90 κιλών, επικρατεί με Yuko από δύο παρατηρήσεις (shido) του Βραζιλιάνου Τιάγκο Καμίλο και κατακτά το χάλκινο μετάλλιο. Πρόκειται για το πρώτο της μετάλλιο της Ελλάδας στους 30ους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και το δεύτερο Ολυμπιακό μετάλλιο του Ηλιάδη, καθώς το 2004 είχε κατακτήσει το χρυσό στην κατηγορία των 81κ. στην Αθήνα.

2009: Ο Morne Steyn σημειώνει όλους τους 31 πόντους της Νότιας Αφρικής στο 31-19 εναντίον της Νέας Ζηλανδίας στο Durbanon για το Πρωτάθλημα Κρίκετ Tri Nations και σπάει το ρεκόρ των 29 πόντων στη διοργάνωση που είχε σημειώσει 10 χρόνια νωρίτερα ο Andrew Mehrtens της Νέας Ζηλανδίας.

Πεθαίνει ο Ηλίας Σπορίδης

2008: Ο Ηλίας Σπορίδης, πρωτοπόρος της αθλητικής δημοσιογραφίας και ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών (ΠΣΑΤ), πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών μετά από μακρά μάχη με χρόνια ασθένεια. Εργάστηκε σε πολλές εφημερίδες όπως: “Αθλητική Ηχώ”, “Φως των Σπορ”, “Εθνικός Κήρυξ”, “Το Βήμα” και “Ελευθεροτυπία”. Επί πολλά χρόνια διετέλεσε Γενικός Γραμματέας και Αντιπρόεδρος του ΠΣΑΤ, από το 1982 εως το 1994 Πρόεδρος της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας Αθλητικού Τύπου (UEPS), Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αθλητικού Τύπου (AIPS) επί δέκα χρόνια, και Γενικός Γραμματέας της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων.

2005: Ο 19χρονος Άρης Γρηγοριάδης κατακτά το χρυσό μετάλλιο, το πρώτο στην ιστορία της ελληνικής κολύμβησης σε παγκόσμιο πρωτάθλημα ή Ολυμπιακούς Αγώνες, στα 50μ ύπτιο του παγκοσμίου πρωταθλήματος που διεξάγεται στο Μόντρεαλ του Καναδά με 24.95. Δεύτερος ο διάσημος πρωταθλητής της Αυστραλίας, Matt Welsh με χρόνο 24.99, και τρίτος ο Βρετανός Liam Tancock, που κάλυψε την απόσταση σε 25.02. Ο αθλητής από τη Θεσσαλονίκη συνέτριψε το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ 25.09, το οποίο είχε σημειώσει στην Αθήνα στις 3 Μαρτίου 2005.

2002: Η Φιορεντίνα διαλύεται καθώς ο πρόεδρος του ιστορικού συλλόγου της Φλωρεντίας Vittorio Cecchi Gori αποτυγχάνει να συγκεντρώσει τα 22 εκατομμύρια ευρώ για να αποφευχθεί η χρεωκοπία. H Φιορεντίνα ιδρύθηκε το 1926 και στέφθηκε δυο φορές πρωταθλήτρια Ιταλίας (1956, 1969).

1999: Δύο πρόεδροι κρατών, ο Carlos Menem της Αργεντινής και ο Julio Maria Sanguinetti της Ουρουγουάης, καθώς και 60.000 θεατές βρίσκονται στις κερκίδες του σταδίου Μονουμεντάλ του Μπουένος Άιρες για να τιμήσουν τον Enzo Francescoli στο παιχνίδι που γίνεται προς τιμήν του μεταξύ της Ρίβερ Πλέιτ και της Πενιαρόλ. Ο Ουρουγουανός πετυχαίνει δύο γκολ με πέναλτι στη νίκη της Ρίβερ Πλέιτ με 4-0, ενώ ο Marcelo Salas και ο Bruno Francescoli σημειώνουν από ένα.

1996: Η Γαλλίδα σπρίντερ Marie-Jose Perec κερδίζει την πρώτη θέση στα 200μ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα και γίνεται η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία που κερδίζει χρυσό μετάλλιο στα 200μ και 400μ στην ίδια Ολυμπιάδα, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ της Αμερικανίδας Valerie Brisco-Hooks στο Λος Άντζελες το 1984.

1996: Η γυναικεία ποδοσφαιρική ομάδα των ΗΠΑ νικά την Κίνα 2-1 και κατακτά το πρώτο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο που απονέμεται στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Τον αγώνα παρακολουθούν 76.481 θεατές, αριθμός ρεκόρ στις ΗΠΑ για γυναικεία αθλητική εκδήλωση.

1986: Ο 27χρονος τενίστας John McEnroe παντρεύεται την ηθοποιό Tatum O’ Neal, κόρη του επίσης ηθοποιού Ryan O’ Neal.

Το επίτευγμα του Greg Louganis

1982: Ο Αμερικανός Greg Louganis γίνεται ο πρώτος αθλητής που συγκεντρώνει πάνω από 700 βαθμούς σε 11 καταδύσεις από βατήρα με 752.67 βαθμούς στο Guayaquil του Εκουαδόρ.

1976: Τραυματίζεται σοβαρά ο Αυστριακός οδηγός της Φόρμουλα 1 Niki Lauda στην πίστα του Νίρμπουργκρινγκ. Το αυτοκίνητό του ανατρέπεται και αναφλέγεται και ο Lauda διασώζεται με σοβαρά εγκαύματα που του άφησαν σημάδια στο πρόσωπο μετά από 4ήμερη μάχη με το θάνατο.

1976: Ολοκληρώνονται οι 21οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Μόντρεαλ του Καναδά που ξεκίνησαν στις 17 Ιουλίου. Συμμετείχαν 4.834 αθλητές και 1.251 αθλήτριες από 92 χώρες σε 21 αθλήματα ενώ 22 αφρικανικές χώρες μποϋκοτάρουν τους αγώνες. Οι Καναδοί υποχρεώνονται σε δαπάνη ύψους 1.5 δις δολαρίων για να καλύψουν τα έξοδα κατασκευής των εγκαταστάσεων. Η Ολυμπιακή Φλόγα μεταδίδεται με λέιζερ σε κλάσμα δευτερολέπτου στην Οτάβα για να εμφανιστεί στις 17 Ιουλίου στο Ολυμπιακό Στάδιο για την τελετή έναρξης. Για πρώτη φορά εμφανίζονται το γυναικείο μπάσκετ και χάντμπολ. Ο Καναδάς, αν και διοργανωτής, δεν κερδίζει κανένα χρυσό μετάλλιο. Ο Ούγγρος Miklos Nemeth παίρνει στις 26/7/76 με 94.58 χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του, ο οποίος είχε πάρει χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948 στο Λονδίνο.

1960: Ξεκινάει το Κύπελλο Κυπελλούχων Ομάδων Ευρώπης με το παιχνίδι Φόρβερτς – Ερυθρός Αστέρας Μπρνo (2-1) στο Βερολίνο.

1716: Ο Ιρλανδός ηθοποιός Thomas Doggett εγκαινιάζει τον πρώτο κωπηλατικό αγώνα του κόσμου, από την London Bridge μέχρι το Chelsea στον Τάμεση.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News