Σαν σήμερα: Η πριγκίπισσα Σίσσυ, πανέμορφη και αθλήτρια, δολοφονήθηκε... κατά τύχη

Δείτε σε πιο άθλημα διέπρεψε η πριγκίπισσα Σίσσυ και πως η μοίρα έστειλε στον δρόμο της δολοφόνο που είχε βάλει άλλον στο στόχαστρο.

Στις 10 Σεπτεμβρίου 1898 η Αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας γνωστή με το υποκοριστικό Σίσσυ, βρισκόταν στη Γενεύη. Περίμενε το πλοίο καθώς επρόκειτο να ταξιδέψει για το Μοντρέ. Μαζί της ήταν η κυρία επί των τιμών Κόμισσα Στάραϊ. Ξαφνικά δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι. Δράστης, Ιταλός αναρχικός ονόματι Λουίτζι Λουκένι.

Η Αυτοκράτειρα επιβιβάστηκε στο πλοίο, όμως λίγο αργότερα κατέρρευσε. Όταν η κυρία επί των τιμών προσπάθησε να τη βοηθήσει στην αναπνοή ανοίγοντας τον κορσέ της, η αιμορραγία από το τραύμα αυξήθηκε.

Το πλοίο είχε ξεκινήσει, επέστρεψε στο λιμάνι, όμως η Ελισάβετ πέθανε στις 2:10 μ.μ. σε ηλικία 60 ετών από τραύμα στον θώρακα που ράγισε το πλευρό, τρύπησε τον πνεύμονα και το περικάρδιο και διαπέρασε την καρδιά.

Η σoρός της μεταφέρθηκε μέσω συρμού και η κηδεία έγινε στη Βιέννη στις 17 Σεπτεμβρίου 1898. Ο τάφος της βρίσκεται στην Αυτοκρατορική Κρύπτη της Εκκλησίας των Καπουτσίνων στη Βιέννη παρά την επιθυμία της να ταφεί στη Μεσόγειο.

Το απίθανο στην όλη ιστορία είναι ότι εκείνη την ημέρα ο Λουκένι δεν είχε σκεφτεί να σκοτώσει την πριγκίπισσα Σίσσυ. Ήθελε να σκοτώσει έναν εστεμμένο και είχε επιλέξει τον Δούκα της Ορλεάνης, ο οποίος όμως είχε ήδη φύγει από τη Γενέυη.

Τότε αποφάσισε να σκοτώσει τον επόμενο μονάρχη που θα συναντούσε. Στα χέρια του έπεσε μια εφημερίδα της Γενεύης, η οποία αποκάλυπτε ότι η κομψή γυναίκα που ταξίδευε με το ψευδώνυμο «κόμησσα του Χόχενεμς» ήταν η αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας.

Ο Λουκένι αρχικά διέφυγε στις Άλπεις αλλά συνελήφθη και φυλακίστηκε ισόβια στη Γενεύη. Ήθελε να καταδικαστεί σε θάνατο έχοντας εξηγήσει την πολιτική του στάση αλλά δεν του επιτράπηκε. Μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας (1900), αφαίρεσε τη ζωή του στη φυλακή δέκα χρόνια αργότερα, αφότου ένας φρουρός κατάσχεσε και κατέστρεψε τα απομνημονεύματά του.

Η πιο όμορφη γυναίκα στην Ευρώπη και η πιο μελαγχολική πριγκίπισσα

Η αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας, βασίλισσα της Ουγγαρίας λόγω γάμου με τον αυτοκράτορα Φραγκίσκο Ιωσήφ Α΄, γεννήθηκε στον βασιλικό βαυαρικό οίκο των Wittelsbach. Έμεινε στην ιστορία με το παρατσούκλι Σίσσυ. Θεωρήθηκε η πιο όμορφη γυναίκα στην Ευρώπη αλλά και η πιο μελαγχολική πριγκίπισσα. Μέσα σε 11 χρόνια (1886-1897) έχασε τον πατέρα, την μητέρα, τη μεγαλύτερη και τη μικρότερη αδελφή της, τον μικρότερο αδελφό της, τον αγαπημένο της ξάδελφο και τον στενότερό της φίλο.

Ο θάνατος του μοναχογιού της και της ερωμένης του, Βαρόνης Μαρία Βετσέρα, στη δολοφονία-αυτοκτονία που έλαβε χώρα στο Μάιερλινγκ (1889) τη βύθισε στη θλίψη. Φορούσε μαύρα κλειστά ρούχα και κρατούσε λευκή ομπρέλα για να κρύβει την όψη της από το φιλοπερίεργο πλήθος. Αποτραβήχτηκε από τα αυτοκρατορικά της καθήκοντα και ταξίδεψε εκτεταμένα χωρίς την οικογένειά της. Έχοντας επισκεφτεί την Κέρκυρα ήδη από το 1861, έχτισε εκεί το Αχίλλειον (1890), μελλοντικό της καταφύγιο.

Γυμναστήρια, κρίκοι, ιππασία, ξιφασκία και πεζοπορία

Η εμμονική φροντίδα της εξωτερικής της εμφάνισης έλαβε θρυλικό χαρακτήρα, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ζωής της. Έκανε συνεχώς δίαιτα και γυμναζόταν ακατάπαυστα. Είχε εγκαταστήσει γυμναστήρια σε όλες τις κατοικίες της. Το δωμάτιό της στο Χόφμπουργκ ήταν εξοπλισμένο με κρίκους.

Το αγαπημένο της άθλημα ήταν η ιππασία. Μάλιστα θεωρήθηκε μια από τις καλύτερες και πιο τολμηρές ιππείς. Εκπαιδεύτηκε τακτικά στην Ισπανική Σχολή Ιππασίας της Βιέννης. Μόλις η ηλικία και τα προβλήματα υγείας κατέστησαν αδύνατη την ιππασία, η αυτοκράτειρα άρχισε να ασχολείται με την ξιφασκία και την πεζοπορία, περνώντας έως και 8 ώρες περπατώντας και επιλέγοντας τους συνοδούς της ανάλογα με την ικανότητά τους να συμβαδίζουν.

Στον κινηματογράφο τη γνωρίσαμε από τριλογία του Ερνστ Μάρισκα με τη Ρόμι Σνάιντερ στο ρόλο της Ελισάβετ:

Πριγκίπισσα Σίσσυ (1955) / Σίσσυ, Η νεαρή αυτοκράτειρα (1956) / Σίσσυ, Η πονεμένη αυτοκράτειρα (1957)
Η Σνάιντερ υποδύθηκε ξανά την Ελισάβετ στο Λυκόφως των θεών του Λουκίνο Βισκόντι (1972) σε μια πιο ρεαλιστική απεικόνιση της Αυτοκράτειρας.

Στον χώρο της λογοτεχνίας ο Κωσταντίνος Χρηστομάνος, δάσκαλος ελληνικών της Ελισάβετ και συχνός καλεσμένος της στο Αχίλλειον, έγραψε «Το βιβλίο της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ», το οποίο εξέδωσε λίγο μετά το θάνατό της (1898).

Ασημένιο ο Δημήτρης Σενικίδης

2016: Ο Δημήτρης Σενικίδης προσγειώνει την σφαίρα στα 16 μέτρα 17 εκατοστά στην τρίτη προσπάθεια στην σφαιροβολία κατηγορίας F20 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και πανηγυρίζει την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου, όπως είχε συμβεί και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2015 στην Ντόχα.

Παράλληλα βελτιώνει δύο φορές το δικό του ρεκόρ Ευρώπης που ήταν 15.68μ από το πανελλήνιο πρωτάθλημα του Ιουλίου. Στον ίδιο τελικό ο Στράτος Νικολαίδης ήταν 4ος, χάνοντας το χάλκινο μετάλλιο στην 6η βολή από τον Αυστραλό Χόντγκεντς.

2011: Η ταινία “Άλπεις” του Γιώργου Λάνθιμου βραβεύεται στο 68ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας με το πρώτο βραβείο σεναρίου. Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του έργου είναι και ο Τζώνυ Βεκρής, πρώην πρόεδρος του Παναθηναϊκού και διακεκριμένος νομικός.

2010: Ο 24χρονος χρυσός Ολυμπιονίκης της Αθήνας Ηλίας Ηλιάδης γίνεται ο πρώτος Έλληνας τζουντόκα που κατακτά χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών όταν κερδίζει στον τελικό της κατηγορίας των -90 κιλών τον 19χρονο Ιάπωνα Νταίκι Νισιγιάμα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τζούντο που διεξάγεται στο Τόκιο της Ιαπωνίας.

2008: Ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης με παγκόσμιο ρεκόρ 53.37 κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 100μ ελεύθερο S13 στην κολύμβηση και ο Ιωάννης Πρώτος το χάλκινο στα 400μ T13 με χρόνο 49.99 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

2000: Ο 30χρονος πυροσβέστης Paolo Gislimberti τραυματίζεται θανάσιμα στο κεφάλι από χτύπημα τροχού κατά τη διάρκεια πολλαπλής σύγκρουσης στον πρώτο γύρο του Grand Prix της Φόρμουλα 1 στην Μόντσα.

Νεκρός ο «πρωταθλητής του λαού»

1999: Ο 66χρονος πυγμάχος “Big Cat” Williams υποκύπτει στα τραύματά του στο νοσοκομείο Ben Taub ύστερα από χτύπημα που δέχτηκε από αυτοκίνητο. Στην μεγαλύτερη πρόκληση στην καριέρα του, στις 13/11/1966, ο «πρωταθλητής του λαού» αγωνιζόμενος με ένα νεφρό έχασε από τον Muhammad Ali με νοκ άουτ στον 3ο γύρο.

1989: Ο Boris Becker κατακτά το πρώτο του US Open όταν κερδίζει στον τελικό τον Νο 1 Ivan Lendl με 7-6, 1-6, 6-3, 7-6. Ο Lendl που έχει κερδίσει τρεις συνεχόμενους τίτλους Open από το 1985 μέχρι το 1987 ισοφαρίζει το ρεκόρ των 8 συνεχόμενων συμμετοχών σε τελικούς Open του Bill Tilden (1918-1925).

1982: Η Άννα Βερούλη κατακτά το χρυσό στον ακοντισμό στους 13ους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες με βολή 70.02 στο ΟΑΚΑ ενώ η Σοφία Σακοράφα κατατάσσεται Τρίτη.

1978: Ο Ronnie Peterson τραυματίζεται σοβαρά στο Grand Prix της Μόντσα στην Ιταλία όταν η Lotus που οδηγεί προσκρούει σε προστατευτική μπάρα και αναφλέγεται. Ο Peterson θα πεθάνει την επομένη στο νοσοκομείο.

1972: Ο Πέτρος Γαλακτόπουλος κερδίζει αργυρό μετάλλιο στα 74 κιλά της ελληνορωμαϊκής πάλης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου όταν χάνει από τον Τσέχο Vitezslav Macha με 5-2 στα σημεία.

1962: Ο Rod Laver κατακτά το Grand Slam όταν κερδίζει τον Roy Emerson σε 4 σετ στον τελικό του US Open. Εφτά χρόνια αργότερα θα επαναλάβει την επιτυχία αυτή.

Θρήνος στη Μόντσα

1961: Ο 33χρονος πιλότος της Φόρμουλα 1 Wolfgang von Trips βρίσκει τραγικό θάνατο στο Grand Prix της Μόντσα στην Ιταλία όταν στην πρώτη στροφή του πρώτου γύρου η Φεράρι του Γερμανού εμβολίζεται από το αυτοκίνητο του Jim Clark, βγαίνει εκτός πορείας και καρφώνεται σε ένα μικρό ύψωμα.

Ο οδηγός σκοτώνεται ακαριαία όπως και άλλοι 15 θεατές που κάθονταν στο ύψωμα. Ο αγώνας θα συνεχιστεί και ο Αμερικανός Phil Hill θα νικήσει και θα κατακτήσει το πρωτάθλημα με ένα πόντο μπροστά από τον Γερμανό (34-33), ο οποίος αν είχε τερματίσει έστω και τρίτος θα ήταν αυτός πρωταθλητής.

1960: Ο Μίκυ Μαντλ κτυπάει την μπάλα του μπέιζμπολ, η οποία βγαίνει εκτός του Tiger Stadium του Ντητρόιτ και απο το σημείο, που εκτοπίζεται, μετριέται ότι διάνυσε απόσταση 196 μέτρων, ίσως ένα από τα μακρύτερα home runs στην ιστορία του μπείζμπολ.

1960: Ο Αιθίοπας Abebe Bikila, τρέχοντας ξυπόλητος, κερδίζει το χρυσό μετάλλιο με χρόνο 2:15.16.2 στον μαραθώνιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Ρώμη και γίνεται ο πρώτος Αφρικανός που κερδίζει αγώνα μαραθωνίου.

1946: Δολοφονείται από άγνωστο σε δρόμο της Βουδαπέστης ο Oliver Halassy, αρχηγός της ομάδας του πόλο των Μαγυάρων, που κέρδισε το χρυσό από την Γερμανία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936.

1937: Η πρώτη Αμερικάνικη Λίγκα Αμερικάνικου Ποδοσφαίρου διοργανώνει τον πρώτο της αγώνα Los Angeles – Pittsburgh (21-0).

1936: Ο Αυστραλός Lionel Van Praag κερδίζει το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Speedway που διεξάγεται στο Γουέμπλεϊ.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News