ΑΕΚ - Ολυμπιακός: Το αξέχαστο ντέρμπι, ο θυμός στον Παναθηναϊκό και η... ευχή του Μανωλά

Η ΑΕΚ υποδέχθηκε τον Ολυμπιακό την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος της σεζόν 1992-93 και με νίκη έπαιρνε τον τίτλο. Η προετοιμασία που έφερε το 3-1 έγινε και… εκτός αγωνιστικού χώρου.

Από τα 12 πρωταθλήματα που έχει κατακτήσει η ΑΕΚ, τα δύο έχουν πολύ μεγάλη σημασία, διότι επικυρώθηκαν απέναντι στον Ολυμπιακό.

Το πρώτο ήρθε στις 7 Μαΐου του 1989, όταν το γκολ του Τάκη Καραγκιοζόπουλου στο 83’ του παιχνιδιού στο ΟΑΚΑ έδωσε στην ΑΕΚ τρεις βαθμούς διαφορά, με σύστημα βαθμολόγησης 2-1-0, μία αγωνιστική πριν τη λήξη του πρωταθλήματος.

Το δεύτερο ήταν ένα από τα πιο αδιάφορα ντέρμπι που έχουν γίνει ποτέ, αν και το δέλεαρ για μία από τις δύο ομάδες ήταν μεγάλο. Η «Ένωση» φιλοξένησε τον Ολυμπιακό στη Νέα Φιλαδέλφεια, στις 6 Ιουνίου του 1993. Η ΑΕΚ είχε 75 βαθμούς πριν από εκείνο το παιχνίδι και ο Παναθηναϊκός 74.

Ο Γιάννης Καρράς προσπαθεί να… προστατέψει τον Ζόραν Σλίσκοβιτς από τους πανηγυρισμούς

Η διαφορά τους ήταν τόσο μικρή, που ο τίτλος κρίθηκε, ουσιαστικά, σε μία ισοπαλία. Αυτό είναι κυριολεκτικό, μια και, μέχρι και την 33η αγωνιστική, οι δύο ομάδες είχαν 23 νίκες, αλλά η ΑΕΚ είχε 6 ισοπαλίες και 4 ήττες και ο Παναθηναϊκός, 5 ισοπαλίες και ισάριθμες ολοκληρωτικές απώλειες.

Στην πραγματικότητα, τη ζημιά έκανε ο… Ολυμπιακός. Η ΑΕΚ κράτησε τη Νέα Φιλαδέλφεια άβατο, έχοντας 16 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια πριν την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος. Ο Παναθηναϊκός παραχώρησε ισοπαλία στην «Ένωση» στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ, 1-1, ενώ ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό 3-2 την 30ή αγωνιστική στην έδρα του.

Αυτή ήταν η μεγάλη διαφορά, αφού εκτός έδρας οι «πράσινοι» είχαν τέσσερις ήττες, όσες και η «Ένωση», αλλά δύο περισσότερες νίκες, δηλαδή 9 έναντι 7.

Οι πανηγυρισμοί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος άρχισαν στον αγωνιστικό χώρο του «Νίκος Γκούμας»

Η ΑΕΚ, λοιπόν, αντιμετώπιζε τον Ολυμπιακό, ο οποίος μπορεί να προσπαθούσε να συνέλθει από την εποχή Σαλιαρέλη, που εκβιαστικά συνόδεψε την εποχή Κοσκωτά, αλλά ήταν «σεσημασμένος» για τις επιτυχίες του στα ντέρμπι.

Νίκησε 1-0 την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη, δεν έχασε από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, 0-0, και τον νίκησε στο Φάληρο, αλλά βέβαια πέταξε βαθμούς σε… χαζομάρες: 2-2 με τον Αθηναϊκό και 1-1 με τον Εδεσσαϊκό στον Πειραιά, αλλά και εντός έδρας ήττα, 2-0, από την Παναχαϊκή. Εκτός έδρας ήταν… ακόμα χειρότερος, με έξι νίκες, ισάριθμες ισοπαλίες και πέντε ήττες.

Ήταν μία εποχή που το εκτός έδρας μετρούσε λίγο διαφορετικά από ό,τι το εντός. Από τις υπόλοιπες 15 ομάδες του πρωταθλήματος, μόνο οι τρεις έδρευαν στην Αθήνα. Βέβαια, και η φετινή Super League, με μόλις δύο αθηναϊκές ομάδες, βρίσκεται σε ανάλογη κατάσταση, αλλά σε σύνολο 14 και όχι 18.

Η ΑΕΚ «σκότωσε» τον Ολυμπιακό ως το 5’

Η «προετοιμασία» του ντέρμπι έμοιαζε φυσιολογικό να εκτείνεται των ορίων του τερέν. Εφημερίδες της εποχής, όπως το «Φως», έδωσαν ένα στίγμα μετά το τελικό 3-1 της Νέας Φιλαδέλφειας και τη φιέστα πρωταθλήματος της ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς, με τον Δημήτρη Μελισσανίδη και τον Γιάννη Καρρά στο διοικητικό θώκο.

Μελισσανίδης και Μπάγεβιτς κατά τα εόρτια της κατάκτησης του τίτλου το 1993 | EUROKINISSI

Η πληροφόρηση της εποχής έφερε τους παράγοντες, ποδοσφαιρικούς και διοικητικούς, της γηπεδούχου και επίδοξης πρωταθλήτριας να χρησιμοποίησαν αντίστροφη ψυχολογία προκειμένου να δείξουν στους ομολόγους τους στον Ολυμπιακό την ιστορική συγκυρία της στιγμής.

«Δεν πιστεύουμε να κάνετε το λάθος και να δώσετε το πρωτάθλημα στον Παναθηναϊκό», φέρεται να τους είπαν, επιδαψιλεύοντάς τους τον έπαινο «αν θέλετε, μπορείτε να μας νικήσετε», αλλά πως «καλό θα ήταν να μη θέλετε». Η λέξη «λάθος» έπαιξε πολύ εκείνη την εβδομάδα, αφού από την «Ένωση» λάνσαραν το ματς ως κάτι που θα καθόριζε το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου εις βάρος του Ολυμπιακού.

Τώρα, η συνέχεια δείχνει πως τα πράγματα θα γίνονταν έτσι όπως συνέβησαν, αφού η ΑΕΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα του 1994 και ο Παναθηναϊκός εκείνα των 1995 και 1996, αλλά πρέπει να θεωρηθεί, κυρίως από τα γελάκια του Βασίλη Καραπιάλη στον πάγκο, ότι ο Ολυμπιακός εξ υπαρχής δεν είχε κίνητρο να διεκδικήσει το παιχνίδι, ειδικά από τη στιγμή που δεν αμφισβητούνταν η ποιότητά του.

Αυτό, άλλωστε, αναδεικνύει το 2-0 με το οποίο προηγήθηκε η ΑΕΚ στο 5’, με την κεφαλιά του Σλίσκοβιτς στο 21ό δευτερόλεπτο και το πέναλτι του Βασίλη Δημητριάδη. Μάλιστα, στην περίπτωση του δεύτερου γκολ, ένα λάθος από ραδιοφώνου, όταν ο σπίκερ της ΕΡΑ Σπορ είπε ότι ο Θοδωρής Παχατουρίδης είχε κερδίσει πενάλτι, αντί ότι είχε υποπέσει σε αυτό πάνω στον Τόνι Σαβέβσκι, έφερε πανζουρλισμό στο ΟΑΚΑ.

Δημιούργησε, εν πάση περιπτώσει, μια ψευδαίσθηση στους φίλους του Παναθηναϊκού ότι οι «ερυθρόλευκοι» θα πάλευαν για το παιχνίδι. Αυτό δεν το γλίτωσαν οι «πράσινοι», ακόμα και στην ακροτελεύτια διάσταση του συναισθήματος της παράλογης ελπίδας που δημιουργεί το ποδόσφαιρο.

Ο Γιώτης Τσαλουχίδης μείωσε με κεφαλιά στο 34’, αλλά ο πανηγυρισμός του, ένα χαμόγελο που υποδήλωνε διάφορα ή, σαν ποίημα, υπήρχε η αυτονομία να το σκεφτεί κάποιος όπως ήθελε και να εξάγει τα δικά του συμπεράσματα.

Ο Τόνι Σαβέβσκι ανατρέπεται από τον Σωτήρη Μαυρομάτη για το δεύτερο πέναλτι της ΑΕΚ στο παιχνίδι

Ο Ολυμπιακός δεν είχε διάθεση να σκοράρει, αλλά έπαιξε ποδόσφαιρο με γνώμονα να προσπαθήσει να προσφέρει θέαμα. Η ΑΕΚ δεν ανησυχούσε ιδιαιτέρως, αλλά στο 73’ ο Βασίλης Δημητριάδης σκόραρε πάλι από το σημείο του πέναλτι, που κέρδισε ξανά ο Σαβέβσκι, αυτήν τη φορά από τον Σωτήρη Μαυρομάτη, και το παιχνίδι «κλείδωσε».

Οι οπαδοί, από εκείνο το σημείο και ύστερα, ξεκίνησαν να περικυκλώνουν τον αγωνιστικό χώρο. Περίμεναν υπομονετικά να τελειώσει το παιχνίδι και όταν έγινε, εφόρμησαν στο τερέν για τους πανηγυρισμούς.

Στο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός νίκησε 2-0 την Παναχαϊκή. Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα εγκαλούσε τη συμπεριφορά του Ολυμπιακού, υπενθυμίζοντας ότι ο Παναθηναϊκός το 1983 έφερε ισοπαλία στη Λάρισα, εμποδίζοντάς την να κατακτήσει το πρωτάθλημα.

Στον Παναθηναϊκό, με βάση πάντα τα ρεπορτάζ της εποχής, είπαν μέχρι και το ότι ο Ολυμπιακός έχασε την ευκαιρία να παίξει στο Κύπελλο Κυπελλούχων και υποβιβάστηκε στο UEFA, το οποίο είναι «αγγούρι», όπως σχολίαζαν.

Οι «πράσινοι» του Ίβιτσα Όσιμ είχαν κατακτήσει το τρόπαιο με το ωραίο γκολ του Σπύρου Μαραγκού, στις 12 Μαΐου του 1993, στο παιχνίδι που οι παίκτες του Ολυμπιακού είχαν ξυρίσει τα κεφάλια τους. Αλλά εκείνη την εποχή, παρά το γεγονός ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης είχε εμπλακεί στην ΠΑΕ ενεργώς, τίποτα έμοιαζε να πηγαίνει καλά για τους «ερυθρόλευκους».

Οι «πράσινοι» τα είχαν βάλει με όλους, ακόμα και με τους παίκτες της Παναχαϊκής, οι οποίοι πάλευαν για να μη σκοράρει ο Κριστόφ Βαζέχα.

Εκείνη η τελευταία αγωνιστική ήταν σημαντική και για τη μάχη του πρώτου σκόρερ και ο Πολωνός βίωσε ένα από τα ελάχιστα απογεύματα της καριέρας του στην οποία διακατεχόταν από κακοδαιμονία. Ο Δημητριάδης, με τα δύο πέναλτι, βρήκε τον τρόπο να πάρει και αυτόν τον τίτλο.

Οι τρισευτυχισμένοι οπαδοί της ΑΕΚ

Ήταν το δεύτερο από τα τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα της ΑΕΚ, το προτελευταίο πριν το 2018. Ο Ολυμπιακός, στα αποδυτήρια του οποίου πήγε ο Στέλιος Μανωλάς και ευχήθηκε στους παίκτες του «να είστε πρωταθλητές του χρόνου», λέγοντας αργότερα «αν δεν τον πάρουμε εμείς, ας το πάρουν αυτοί», θα αργούσε ακόμα να επιστρέψει στην κορυφή, αλλά όταν το έκανε, θα γινόταν για τα καλά.

Η ΑΕΚ επιστρέφει στη Νέα Φιλαδέλφεια προκειμένου να ζήσει ξανά τέτοιες στιγμές. Η ιστορική συγκυρία δεν πρόκειται να αλλοιωθεί από το αποτέλεσμα, όμως τα ηλιόλουστα απογεύματα στο σπίτι δεν αντικαθίστανται με τίποτα.

ΑΕΚ: Μήνου, Αγορογιάννης (74’ Τσιάρτας), Καραγιάννης, Μανωλάς, Σαμπανάτζοβιτς, Παπαϊωάννου, Αλεξανδρής, Σαβέβσκι, Δημητριάδης, Σλίσκοβιτς (64’ Σταματής), Μ. Παπαδόπουλος.

Ολυμπιακός: Ράντος, Παχατουρίδης, Καραταΐδης, Μητσιμπόνας, Μαυρομάτης, Τσαλουχίδης, Καραπιάλης (82′ Σοφιανόπουλος), Τσιαντάκης, Μπατίστα, Σαββίδης (82′ Λιτόφτσενκο), Βαΐτσης

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News