Σαν σήμερα: «Χιλιάδες αποκόμματα της Θύρας 13» από την Κατερίνα Γώγου και η δική της Αλεξάνδρας
Υποκριτική, χορός, ποίηση, αλλά και Παναθηναϊκός. Η Κατερίνα Γώγου και μια πλευρά της λιγότερο φωτισμένη. Ή τόσο σκοτεινή όσο όλες οι πλευρές της.
Στην ταινία «Το ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο» είναι η Λαζάρου, η οποία ερωτηθείσα από τον κύριο Φλωρά – βεβαίως βεβαίως – αν πρόσεξε απαντά «ούτε κι εγώ, κύριε καθηγητά. Εκείνη την ώρα εγώ πρόσεχα την Πολυχρονοπούλου που πρόσεχε την Ξανθοπούλου που μίλαγε με τη Γιαδικιάρογλου».
Στην ταινία «Γάμος αλά ελληνικά», η Κλειώ, φίλη της Μίνας Βέρου (Ξένια Καλογεροπούλου).
Η Καίτη Γώγου, υπάλληλος της εταιρείας της Λίλας Βασιλείου (Τζένη Καρέζη) στο «Δεσποινίς Διευθυντής», η οικιακή βοηθός Παγώνα στο σπίτι του Αντωνάκη Κοκοβίκου (Γιώργος Κωνσταντίνου) και της Ελένης ή κυρίας Κοκοβίκου.
Μικροί αλλά χαρακτηριστικοί ρόλοι για την Κατερίνα Γώγου που έφυγε νωρίς στις 3 του Οκτώβρη, 1993. Ήταν γεννημένη στη 1 Ιουνίου 1940.
Υποκριτική, χορός, ποίηση…
Ρόλοι χαλαροί στον κινηματογράφο, ποίηση πολλές φορές δυσνόητη, αν μη τι άλλο με έννοιες καλά κρυμμένες. Παιδί – θαύμα και ηθοποιός στα πέντε της σε παιδικές παραστάσεις. Κατοχή, εμφύλιος, έφηβη με τον αυστηρό πατέρα της, αργότερα με τη μητέρα της, σπουδές στην σχολή υποκριτικής του Τάκη Μουζενίδη, -από τις καλύτερες της εποχής- μαθήματα χορού στη σχολή Πράτσικα Ζουρούδη και Βαρούτη, κινηματογράφος, θέατρο.
Βραβείο Α΄ Γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για τον ρόλο της Τούλας στην ταινία «Το βαρύ πεπόνι». Ποίηση, αναρχία, οργή, επαναστατικότητα, ψυχολογικά προβλήματα, αυτοκτονία σε ηλικία μόλις 53 ετών.
«…θα τρέχουν απ’ το στόμα μου
κι από την τρύπια τσέπη μου
χιλιάδες αποκόμματα της θύρας 13».
Μέσα σε όλα αυτά κι ο Παναθηναϊκός. «…θα τρέχουν απ’ το στόμα μου / κι από την τρύπια τσέπη μου / χιλιάδες αποκόμματα της θύρας 13».
Έγραφε στη συλλογή «Το ξύλινο παλτό» (Εκδόσεις Καστανιώτη, 1η έκδοση 1982):
Πάνω μου θα περάσουνε
οι μπότες των καταχτητών
με το ρυθμό τους
της ντίσκο.
Μπέρτες θ’ ανεμίζουν ποιητές
και το κεφάλι θα μου λιώνουνε
φώτα χιαστί
σοσιαλφασιστικών αυτοκινήτων.
Φωνές θα με σκυλεύουνε.
Τα μάτια μου βασιλεμένα επάνω θα κοιτάν
ήλιοι θ’ ανεβοκατεβαίνουνε
στις πέρα συνοικίες
στιχάκια που δεν πρόλαβα
να κάνω για ζωή
αιμάτινη κλωστή
θα τρέχουν απ’ το στόμα μου
κι από την τρύπια τσέπη μου
χιλιάδες αποκόμματα της θύρας 13.
Στο δεξιό πεζοδρόμιο, ανεβαίνοντας για Παναθηναϊκό,
Ο Παναθηναϊκός, η Λεωφόρος Αλεξάνδρας, η Αθήνα ήταν μέρος της ζωής της. Το 1990 γύριζε τον χρόνο πίσω. Στο κείμενό της με με τίτλο «Σαμπάνια και ρετσίνα» μιλά για την Αλεξάνδρας στα μέσα της δεκαετίας του ’60:
«Καλοκαιρινό νυχτερινό…
Η λεωφόρος Αλεξάνδρας είκοσι πέντε χρόνια πίσω… Ζωή. Ζωή. Ζωή.
Στο δεξιό πεζοδρόμιο, ανεβαίνοντας για Παναθηναϊκό, τα θέατρα. Το ένα πλάι στο άλλο, τα φώτα, καθένα πιο φωτεινό απ’ το άλλο. Τα ονόματα των ηθοποιών, το ένα δυνατότερο απ’ το άλλο, οι γυναίκες όμορφες, όμορφες. Κι άλλο οι άνθρωποι, ο κόσμος όλος γιορτή. Το «Μετροπόλιταν», εκεί που είναι το ξενοδοχείο «Παρκ», η «Φλορίντα», το θέατρο του Μπορνέλη, ιστορία αυτή, το «Θέατρο Παρκ». Εκείνη τη σεζόν είχα συμβόλαιο με τον Μακρίδη στο «Μετροπόλιταν». Βλαχοπούλου, Κωνσταντίνου, Βογιατζής…»
Η φωτογραφία είναι από το εξώφυλλο του βιβλίο ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΩΓΟΥ: ΕΡΩΤΑΣ ΘΑΝΑΤΟΥ ( ΜΟΥΣΕΣ ΠΛΟΥΣ 7ΟΣ – ΣΕΙΡΑ).
Η Μαρία Σάκκαρη στο top 50
2017: Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια τενίστρια Μαρία Σάκκαρη, κόρη της Αγγελικής Κανελλοπούλου, μετά την εκπληκτική πορεία στην Κίνα και συγκεκριμένα στο Wuhan Open όπου έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, αποκλείοντας αθλήτριες όπως την C. Woziacki Νο 6 στον κόσμο, την E.Vesnina Νο 21 στον κόσμο και A. Cornet Νο 41 στον κόσμο, ανεβαίνει στο top 50 της παγκόσμιας κατάταξης.
2016: Ολοκληρώνεται το παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων στο σκάκι που ξεκίνησε 22/09 στην πόλη Χάντι Μανσίνσκ της Ρωσίας. Η 16χρονη Καβαλιώτισσα Σταυρούλα Τσολακίδου κατακτά την πρώτη θέση με 9 βαθμούς σε 11 αγώνες (οκτώ νίκες, δύο ισοπαλίες, μία ήττα) και στέφεται για τρίτη φορά παγκόσμια πρωταθλήτρια νέων (2013, 2015 και 2016).
Δεδομένου ότι από πέρσι κατέχει τον παγκόσμιο τίτλο στις 16χρονες, φέτος αγωνίσθηκε στην ανώτερη από την ηλικία της κατηγορία των νεανίδων μέχρι 18 ετών, όπου συμμετείχαν 52 σκακίστριες από 37 χώρες.
2011: Κυκλοφορεί το τελευταίο φύλλο της αθλητικής εφημερίδας “Φίλαθλος”, το πρώτο φύλλο της οποίας κυκλοφόρησε στις 30/11/1982.
2008: Ο O. J. Simpson, πρώην παίκτης του αμερικάνικου ποδοσφαίρου, καταδικάζεται για ένοπλη ληστεία, απαγωγή και άλλες κατηγορίες, μετά από επεισόδιο στο Λας Βέγκας το 2007 και 13 χρόνια μετά την προσαγωγή του για τον φόνο της πρώην συζύγου του Nicole Brown Simpson και του φίλου της Ronald Goldman.
Πεθαίνει ο Peter Norman
2006: Ο Αυστραλός σπρίντερ Peter Norman πεθαίνει από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 64 ετών. Ήταν ο αργυρός Ολυμπιονίκης στα 200μ στους Αγώνες του Μεξικό το 1968 και ανέβηκε στο βάθρο μαζί με τους John Carlos και Tommie Smith που έκαναν την χειρονομία της Μαύρης Δύναμης.
Ο Norman δέχθηκε να φορέσει την κονκάρδα της Μαύρης Δύναμης και έγινε πολύ καλός φίλος και με τους δύο, οι οποίοι και τελικά θα κουβαλήσουν το φέρετρο στην κηδεία του.
1999: Στο 23ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρυθμικής Γυμναστικής που ολοκληρώνεται στην Οσάκα της Ιαπωνίας η εθνική ομάδα του ανσάμπλ με τις Ειρήνη Αϊνδηλή, Χαρά Καρυάμη, Εύα Χριστοδούλου, Μαρία Γεωργάτου και Άννα Πολλάτου κατακτά το πρώτο χρυσό μετάλλιο στις “10 κορίνες” με 19.816 βαθμούς αφήνοντας δεύτερη την Λευκορωσία με 19.766 και τρίτη την Ρωσία με 19.700, το δεύτερο χρυσό στις “3 κορίνες & 2 στεφάνια” με 19.833 βαθμούς με δεύτερη την Ρωσία με 19.783 και τρίτη την Λευκορωσία με 19.716 και ένα αργυρό μετάλλιο με 39.466 βαθμούς με πρώτη την ομάδα της Ρωσίας με 39.500. Η 15χρονη Μορφούλα Ντώνα κατατάσσεται 7η στο στεφάνι με 9.800 βαθμούς και 13η στο σύνθετο ατομικό
1996: Ο Γάλλος ποδοσφαιριστής Manuel Amoros αναγκάζεται να εγκαταλείψει την ενεργό δράση σε ηλικία 34 ετών λόγω αρθρίτιδας. Στην 10χρονη καριέρα του ως διεθνής συμμετείχε σε δυο τελικούς Παγκοσμίου Κυπέλλου (1982, 1986) και κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (1984) όταν η Γαλλία νίκησε την Ισπανία 2-0 στο Παρίσι
1987: Ο Γάλλος Michel Pruffer γίνεται ο πιο γρήγορος σκιέρ με 135.26 μίλια την ώρα στο Portillo της Χιλής
1978: Πεθαίνει σε ηλικία 27 ετών από μία σπάνια ασθένεια ο Aleksandr Belov, ο σκόρερ του νικητήριου καλαθιού στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου το 1972, όπου οι Ρώσοι κέρδισαν 51-50 τους Αμερικανούς και κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο. Ο Aleksandr, δεν είχε συγγένεια με τον συνώνυμό του Sergei Belov, συμπαίκτη του στον τελικό αυτό, και έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες όλων των εποχών.
Τελευταίο ματς του Πελέ
1974: O 34χρονος Edson Arantes do Nascimento, ο γνωστός Pele, παίζει τον τελευταίο του αγώνα με τη Σάντος. Για τα επόμενα 3 χρόνια θα παίζει στην Κόσμος της Νέας Υόρκης. Τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής με την Eθνική Βραζιλίας (85 γκολ), ο Pele έχει τη στιγμή που φεύγει για τη Νέα Υόρκη 1.100 γκολ σε 1.120 επίσημα ματς. Στον Κόσμος σε 99 αγώνες θα πετύχει 95 γκολ
1971: Σκοτώνεται στο σιρκουί της πόλης της Ρόδου, ο Γιάννης “Μαύρος” Μεϊμαρίδης, όταν η Alfa Romeo GTA χτυπά τα τείχη του κάστρου. Ο αδερφός του Γιώργος “Κόκκινος” θα διακόψει για αρκετά χρόνια την αγωνιστική του δράση και θα ξαναγυρίσει να αγωνίζεται ως “Μέλας”.
Ο θάνατος του “Μαύρου”, της οικογένειας Μεϊμαρίδη, που είχε τα καταστήματα “Άκρον-Ίλιον-Κρυστάλ” θα σηματοδοτήσει και το τέλος των σιρκουί της Κέρκυρας και της Ρόδου.
1971: Η Billie Jean King γίνεται η πρώτη επαγγελματίας τενίστρια που κερδίζει 100.000 δολάρια σε έναν χρόνο, κερδίζοντας τον αξίας 4.000 δολαρίων τίτλο του Virginia Slims-Thunderbird Tournament στο Phoenix
1968: Δέκα ημέρες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού, 10.000 άτομα διαδηλώνουν στην “Πλατεία των 3 Πολιτισμών” ενάντια στους αγώνες. Τα επεισόδια που ξεκίνησαν την προηγούμενη μέρα κορυφώνονται με την επέμβαση του στρατού που καταλήγει σε 260 νεκρούς και 1.200 τραυματίες. Δύο μήνες πριν, στις 30/7/68, έχουν σκοτωθεί 10 άτομα σε συγκρούσεις όταν και τότε είχε επέμβει ο στρατός
1966: Ξεκινάει η μετέπειτα “Αθλητική Κυριακή” ημέρα Δευτέρα με τίτλο “Ματιές στα Σπορ με τον Γιάννη Διακογιάννη” στο πειραματικό κανάλι της ΕΙΡ (Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας). Η εκπομπή θα μεταφερθεί αργότερα στη φυσική της θέση την Κυριακή και στην πορεία ο Γιάννης Μαμουζέλος θα αναλάβει την αρχισυνταξία και ο Νίκος Φέξης την σκηνοθεσία.
Το σήμα της εκπομπής έχει επιλέξει η μουσική επιμελήτρια της ΕΙΡ Αιμιλία Ροδά, σύζυγος του ιδρυτού της LYRA Αλέκου Πατσιφά. Η σύνθεση είναι του Χρήστου Λεοντή, ο οποίος δεν πληρώθηκε ποτέ για την μουσική επένδυση του σήματος.
Το 1983 ο Διακογιάννης αποχωρεί και τον διαδέχεται ο Νίκος Κατσαρός πλαισιωμένος από τον Γιάννη Μαμουζέλο και τον Χρήστο Σωτηρακόπουλο που κάνει ντεμπούτο. Ο Νίκος Κατσαρός θα μεγαλώσει τη διάρκεια της εκπομπής σε μία ώρα, θα εισαγάγει συνδέσεις με όλα τα γήπεδα και συνεντεύξεις μετά τη λήξη των αγώνων.
1942: Με τη νίκη του στο Jockey Club Gold Cup, ο ”Whirlaway” γίνεται το πρώτο άλογο που κερδίζει 500.000 δολάρια.
1920: Δημιουργείται το NFL (μετέπειτα American Pro Football Association) και παίζονται τα πρώτα παιχνίδια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Ο αλάνθαστος Μπιανκόν, η υπόσχεσή του και οι αριθμοί που δείχνουν... κούπα
- Super League: Η βαθμολογία μετά από 13 αγωνιστικές - Πρωταθλητής χειμώνα ο Ολυμπιακός, στο +3 από ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, στο +4 από τον Παναθηναϊκό
- Βαγγελης Μαρινάκης: Η μεγάλη συνέντευξη στο Sky Sports! Αποκαλύψεις για Εντου και την αγορά ομάδας στη Βραζιλία
- Ιδιοκτήτης της Φιορεντίνα σε Μπόβε: «Είμαστε μαζί σου»
- Αταμάν: «Εκτός ομάδας για λίγο καιρό με απόφαση διοίκησης ο Παπαπέτρου»