Σαν σήμερα: Ο ποδοσφαιριστής που «έσβησε» στη Λεωφόρο- Δεν υπήρχε γιατρός, μεταφέρθηκε σε διαφημιστική πινακίδα
Ένα φτωχαδάκι από τα Ταμπούρια που ήθελε να ζήσει το όνειρο του στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας σε φιλικό με τον Παναθηναϊκό, αλλά έμελλε να συναντηθεί με το θάνατο…
Αγαπημένη συνήθεια των περισσότερων η αναπόληση του παρελθόντος. Νοσταλγούμε άλλες εποχές, με τα χρόνια να μυθοποιούν ενδεχομένως πρόσωπα και καταστάσεις. Συχνά η μνήμη διαγράφει τις άσχημες στιγμές και μοιάζουν όλα όμορφα. Δεν είναι πάντα έτσι.
Εκείνο το απόγευμα στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας -4 Οκτωβρίου 1959- ο Εθνικός Πειραιώς αντιμετώπιζε σε φιλικό αγώνα τον Παναθηναϊκό. Στην ενδεκάδα είχε και τον 20χρονο Θόδωρο Ιωάννου. Αμυντικός ή μέσος, εκείνη την ημέρα απουσίαζε ο βασικός επιθετικός της ομάδας Κώστας Γεωργούλης. Έτσι ο τότε προπονητής του Εθνικού αποφάσισε να τον δοκιμάσει στην επίθεση.
Παρεμπιπτόντως, προπονητής του Εθνικού ήταν κάποιος Τριβιζάν. Το «κάποιος» αφορά το μικρό του όνομα. Ο Εθνικός είχε φέρει -υποτίθεται- τον Ιταλό Ετόρε Τριβιζάν, ο οποίος ήταν αρκετά γνωστός στην εποχή του. Οι κακές γλώσσες λένε ότι στην Ελλάδα -δούλεψε και σε Άρη και Νίκη Βόλου- δεν ήρθε ποτέ ο Ετόρε. Αυτός που ήρθε ήταν ο αδερφός του Ουίλιαμ.
Εκείνο το απόγευμα λοιπόν, ο Τριβιζάν -αυτός που τελικά είχε έρθει- έβαλε τον Ιωάννου στην επίθεση.
Το φτωχαδάκι από τα Ταμπούρια, που εργαζόταν και ως ηλεκτρολόγος και ζούσε σε μια λαμαρινένια παράγκα, ήθελε πάντα να γίνει επιθετικός. Μόλις του είπαν ότι θα παίξει στην επίθεση, γύρισε στον κολλητό του Μίμη Τσερεγκώφ και είπε: «Θα βάλω γκολάκια σήμερα. Κάνε μου καλές πάσες για να γλεντήσουμε τον Βουτσαρά».
Ο Μιχάλης Βουτσαράς (στη φωτογραφία σε αγώνα με τον Απόλλωνα το 1956) ήταν ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού. Στο 14ο λεπτό της αναμέτρησης, Βουτσαράς και Ιωάννου συγκρούστηκαν σε μια επίθεση του Εθνικού. Το πρόσωπο του Ιωάννου χτύπησε στην μπάλα και στο στήθος του Βουτσαρά. Γύρισε το κεφάλι του απότομα…
Ο Ιωάννου έπεσε αναίσθητος. Ο αγώνας διακόπηκε, γιατρός στο γήπεδο δεν δεν υπήρχε, φυσικά ούτε ασθενοφόρο. Έγινε έκκληση και λίγο αργότερα έτρεξαν τρεις γιατροί που ήταν μεταξύ των θεατών. Ο Κώστας Λινοξυλάκης ξήλωσε μια διαφημιστική πινακίδα. Με αυτή ο Ιωάννου μεταφέρθηκε εκτός γηπέδου όπου ήρθε και τον παρέλαβε το ασθενοφόρο. Διακομίστηκε στο Ιπποκράτειο με κατάγματα στη γνάθο και στο στήθος. Δεν ανέκτησε ποτέ τις αισθήσεις του…
Με πληροφορίες από το βιβλίο «ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ» του Νίκου Νικηταρίδη (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗ 2020).
Γεγονότα που συνέβησαν στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 4 Οκτωβρίου
2012: Ο 31χρονος Πορτορικανός Ορλάντο Κρουζ, ο οποίος κατέχει την τέταρτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης στην κατηγορία των ελαφρέων βαρών, γίνεται ο πρώτος επαγγελματίας μποξέρ που ανακοινώνει δημόσια ότι είναι ομοφυλόφιλος.
1999: Επτά νεκροί και πολλοί τραυματίες είναι ο απολογισμός της σύγκρουσης φορτηγού με το λεωφορείο στα Τέμπη που μεταφέρει φιλάθλους του ΠΑΟΚ μετά τον αγώνα με τον ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ (1-1) στο Ολυμπιακό Στάδιο.
1999: Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΠΑΕ εκλέγεται πρόεδρος ομόφωνα. Ο Βίκτωρ Μητρόπουλος, που διαδέχεται τον Κώστα Αλαμάνο, είχε την θέση του αντιπροέδρου στο προηγούμενο Δ.Σ..
1990: Ο 30χρονος Stefano Casiraghi, σύζυγος της Καρολίνας του Μονακό σκοτώνεται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας με “Καταμαράν” όταν το σκάφος του “Πίνο ντι Πίνο” ανατρέπεται από κύμα.
Πεθαίνει ο «Secretariat»
1989: Πεθαίνει ο «Secretariat» στο Παρίσι σε ηλικία 19 ετών, ο αποκαλούμενος “Rolls Royce των αλόγων”. Η καριέρα του κράτησε 16 μήνες και σε 21 κούρσες που πήρε μέρος κέρδισε τις 16. Ήταν ο μόνος νικητής του Derby που κέρδισε με χρόνο κάτω από 2 λεπτά.
Είναι το πρώτο άλογο που κέρδισε το Triple Crown μετά από 25 χρόνια (1973). Το 1973 στο Belmon Stakes κέρδισε με 31 μήκη, μια διαφορά που δεν επέτρεψε στο δεύτερο άλογο να χωρέσει στην οθόνη της κάμερας που το παρακολουθούσε, κάνοντας παράλληλα και παγκόσμιο ρεκόρ με 2.24 (σε 1.5 μίλια). Εκείνη την χρονιά έχει καταρρίψει ένα άλλο παγκόσμιο ρεκόρ με την τιμή πώλησής του, που ανήλθε στα 6 εκατομμύρια δολάρια.
1987: Η Εθνική Ελλάδος βόλεϊ κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Γάνδη, στη μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας της. Με προπονητή τον Θανάση Μαργαρίτη και με τους Μιχάλη Τριανταφυλλίδη, Θανάση Μουστακίδη, Δημήτρη Γόντικα, Στέλιο Καζάζη, Δημήτρη Καζάζη, Τάσο Τεντζέρη και Σωτήρη Αμαριανάκη νικά στο μικρό τελικό τη Σουηδία με 3-2 σε 2 ώρες και 46 λεπτά, στο παιχνίδι με τη μεγαλύτερη διάρκεια στη διοργάνωση.
1974: Κυκλοφορεί το “Walls and Bridges”, το πέμπτο άλμπουμ του Τζον Λένον. Το εξώφυλλο παρουσιάζει μία ζωγραφιά που είχε κάνει ο Λένον στην ηλικία των 11 ετών (Ιούνιος του 1952) με τίτλο “ποδόσφαιρο” και παιδιά που παίζουν με μία μπάλα.
1965: Ένα χρόνο μετά την νίκη του στο άλμα εις ύψος στο Τόκιο ο διάσημος Σοβιετικός Valeriy Brumel πέφτει θύμα τροχαίου όταν η μοτοσυκλέτα της Tamara Golikova, πρωταθλήτριας του μότο κρος, στην οποία επέβαινε γλυστράει και πέφτει με αποτέλεσμα το πόδι του να χτυπήσει σε τοίχο και να αποκολληθεί από το σώμα του. Μετά από τέσσερα δύσκολα χρόνια και 29 εγχειρήσεις ο Brumel επιστρέφει και στην τελευταία του εμφάνιση της καριέρας του υπερβαίνει τα 2.11.
1896: Η Beatrice Hoyt κερδίζει το πρώτο Αμερικανικό Πρωτάθλημα Γκολφ Γυναικών.
1893: Το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο αμερικάνικου ποδοσφαίρου υπογράφεται μεταξύ του Grant Dibert και Pittsburgh AC.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Το νέο δίδυμο Μπιανκόν, Πιρόλα και τα μπράβο του Μεντιλίμπαρ
- Παναθηναϊκός: Το... πεντάκις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού
- Ολυμπιακός: Τι γίνεται με Ράιτ - Ποια η απόφαση του Μπαρτζώκα
- Καιρός: Προ των πυλών νέο βαρομετρικό χαμηλό με βροχές και καταιγίδες
- Αθλητικές μεταδόσεις: Που θα δείτε τo Παναθηναϊκός - Μπαρτσελόνα για τη Euroleague και το Άρης - ΑΕΚ για το Κύπελλο Ελλάδος