Καρλ Λιούις: Νικητής με παγκόσμιο ρεκόρ στην κούρσα του 20ού αιώνα

Όχι ένας, αλλά έξι αθλητές έσπασαν το χρονόμετρο στον τελικό των 100 μέτρων του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του Τόκιο, στις 25 Αυγούστου 1991. Ο πιο χαρισματικός όλων, ο Καρλ Λιούις, ήταν ο μεγάλος νικητής της κορυφαίας κούρσας του 20ού αιώνα.

Ο συγκλονιστικός τελικός των 100 μέτρων στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, με τον Νόα Λάιλς να νικά τον Κισέιν Τόμσον για πέντε χιλιοστά του δευτερολέπτου, σήκωσε πολλή συζήτηση για το αν είναι ο κορυφαίος όλων των εποχών.

Προφανώς και είναι, αφού ο όγδοος και τελευταίος αθλητής (ο Τζαμαϊκανός Ομπλίκ Σεβίλ) τερμάτισε σε χρόνο 9.91, μόλις δώδεκα εκατοστά πίσω από τον νικητή. Ωστόσο, κάτι παρόμοιο είχαμε ζήσει πολλά χρόνια παλιότερα και, τηρουμένων των αναλογιών, ήταν πιο εντυπωσιακό. Συνέβη στις 25 Αυγούστου 1991, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Τόκιο.

Ήταν ο τελικός των 100 μέτρων που χαρακτηρίστηκε τότε ως ο κορυφαίος όλων των εποχών, μια και για πρώτη φορά στα χρονικά έξι αθλητές τερμάτισαν σε χρόνο κάτω από τα 10 δευτερόλεπτα. Ήταν παράλληλα και η στιγμή της απόλυτης δικαίωσης για τον Καρλ Λιούις. Τον χαρισματικό Αμερικανό αθλητή, ο οποίος μπορεί να είχε κερδίσει τα πάντα από το 1984, αλλά επιζητούσε αυτοεπιβεβαίωση στην «κούρσα της μιας ανάσας».

Παρότι του είχαν απονεμηθεί τα χρυσά μετάλλια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 1987 και των Ολυμπιακών Αγώνων του 1988, μετά το «ξεσκέπασμα» του ντοπαρισμένου Μπεν Τζόνσον στη Σεούλ, ο Λιούις ήθελε διακαώς να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου χωρίς μηδενισμό του αντιπάλου του. Πολύ περισσότερο απ’ τη στιγμή που στο μεταξύ είχε αποκτήσει νέο άξιο ανταγωνιστή. Τον συναθλητή του στην ομάδα της Σάντα Μόνικα, Λιρόι Μπαρέλ, ο οποίος τον είχε νικήσει στα «τράιαλς» των ΗΠΑ, παίρνοντας του και το παγκόσμιο ρεκόρ (9.90)!

Η φρεσκάδα και η εκρηκτικότητα του 24χρονου Μπαρέλ, έκανε πολλούς να τον θεωρούν φαβορί για το χρυσό μετάλλιο στο Τόκιο. Στον συναρπαστικό τελικό, όμως, βρήκε τον δάσκαλό του στο πρόσωπο του 30χρονου Λιούις. Αν και άργησε να αντιδράσει στο πιστόλι του αφέτη και βρισκόταν εκτός τριάδας μέχρι τα μισά της κούρσας, ο τετράκις χρυσός ολυμπιονίκης του 1984 ανέβασε ταχύτητα στα τελευταία 30 μέτρα και τερμάτισε πρώτος με νέο παγκόσμιο ρεκόρ (9.86)!

Ο Μπαρέλ ξαφνιάστηκε από την αντεπίθεση του συναθλητή του, αλλά αργότερα συνειδητοποίησε ότι είχε κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσε. Με 9.88, είχε τρέξει κι εκείνος σε χρόνο κάτω από το παλιό του ρεκόρ! Τη ατομική του επίδοση βελτίωσε και ο Ντένις Μίτσελ με 9.91, ο τρίτος Αμερικανός του τελικού, που χάρη στην καλή του εκκίνηση κατάφερε να πάρει το χάλκινο μετάλλιο από τον Βρετανό, Λίνφορντ Κρίστι. Ο τελευταίος ήταν ο μεγάλος χαμένος, αφού είχε βελτιώσει κατά πέντε εκατοστά το δικό του ρεκόρ Ευρώπης (9.92 από 9.97) αλλά είχε μείνει εκτός βάθρου!

Ο Καρλ Λιούις (στο μέσον) πανηγυρίζει τη νίκη του με τους συμπατριώτες του, Λιρόι Μπαρέλ (αριστερά) και Ντένις Μίτσελ (δεξιά).

Ο πρωτοεμφανιζόμενος Φράνκι Φρέντερικς από τη Ναμίμπια έκανε ρεκόρ Αφρικής με 9.95 αλλά έμεινε πέμπτος. Και ο Τζαμαϊκανός Ρέι Στιούαρτ, ο οποίος προς στιγμήν είχε φανεί ικανός για ένα μετάλλιο, τερμάτισε σε 9.96 (νέο ατομικό και εθνικό ρεκόρ), αλλά αρκέστηκε στην έκτη θέση. Μόνο οι δύο αθλητές που έτρεχαν στο «1» και στο «8» έκαναν χρόνους άνω των 10 δεύτερολέπτων. Ο Βραζιλιάνος Ρόμπσον Ντα Σίλβα (10.12) και ο Καναδός Μπρούνι Σουρίν (10.14).

Ήταν η ταχύτερη κούρσα που είχε δει η ανθρωπότητα. Κι αν σκεφτεί κανείς πόσο διαφορετικά ήταν τα δεδομένα πριν από 33 χρόνια, οι επιδόσεις ήταν μπροστά από την εποχή τους και ίσως να συγκρίνονται με εκείνες του 2024. Δικαίως χαρακτηρίζεται τουλάχιστον ως «η κούρσα του 20ού αιώνα», αφού μέχρι το 2000 δεν είδαμε ποτέ ξανά τους έξι πρώτους αθλητές να τερματίζουν σε χρόνους κάτω των 10 δευτερολέπτων.

Τα φώτα, όμως, το βράδυ της 25ης Αυγούστου ήταν στραμμένα στον Λιούις. Ο οποίος μπορεί να είχε πάει στο Τόκιο με βασική επιδίωξη να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ του Μπομπ Μπίμον στο μήκος (8.90 μ.), έκανε όμως εκπληκτικά πράγματα και στους προηγούμενους γύρους των 100 μέτρων. Πράγματα που προϊδέαζαν γι’ αυτό που κατόρθωσε στον τελικό.

Στον προημιτελικό τερμάτισε σε 9.80 με υπερβολικά ευνοϊκό άνεμο (+4,3 μέτρα, ενώ το επιτρεπτό όριο είναι +2,0), έχοντας όμως κόψει εντελώς ταχύτητα στα τελευταία 20 μέτρα. Και στον ημιτελικό έκανε 9.93, αγγίζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ που κατείχε ο ίδιος από τον στιγματισμένο τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων της Σεούλ (9.92).

Δεν ήταν γραφτό για τον μεγάλο Αμερικανό αθλητή να ξαναζήσει τέτοιες στιγμές στο «κατοστάρι». Το 1992 απέτυχε να προκριθεί στην τριάδα των ΗΠΑ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και στο Παγκόσμιο του 1993 ηττήθηκε κατά κράτος από τον Κρίστι, μένοντας μάλιστα εκτός βάθρου. Για πάντα, όμως, η ιστορική κούρσα του 1991 θα φέρει τη σφραγίδα του.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 25 Αυγούστου

2016: Ο Στέφανος Ντούσκος και ο Γιάννης Πέτρου κατακτούν στο ασημένιο μετάλλιο στη δίκωπο χωρίς πηδαλιούχο, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Ρότερνταμ.

2007: Στο 31ο λεπτό του αγώνα Σεβίλλη-Χετάφε 4-1, ο 23χρονος αμυντικός των γηπεδούχων, Αντόνιο Πουέρτα, σωριάζεται στο έδαφος. Στα αποδυτήρια βρίσκει τις αισθήσεις του, αλλά καταρρέει ξανά. Οι γιατροί τον επαναφέρουν με μαλάξεις και προσκομίζεται με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, όπου θα αφήσει την τελευταία του πνοή τρεις ημέρες αργότερα. Η προγραμματισμένη για την ίδια ημέρα ρεβάνς της ΑΕΚ με τη Σεβίλλη αναβάλλεται.

2005: Η Εθνική Νέων με τον Μάνο Μανουσέλη στον πάγκο της, ανακηρύσσεται δευτεραθλήτρια κόσμου αφού στο τελικό γνωρίζει την ήττα με 65-63 από τη Λιθουανία, με βολές σε νεκρό χρόνο.

2004: Τρία μετάλλια πανηγυρίζει η Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Η Φανή Χαλκιά κατακτά το χρυσό στα 400 μέτρα εμπόδια με 52.82, εν μέσω αποθέωσης από 70.000 θεατές στο Ολυμπιακό Στάδιο. Ο Νίκος Κακλαμανάκης τερματίζει δεύτερος στα Mistral της ιστιοπλοΐας και προσθέτει το ασημένιο μετάλλιο δίπλα στο χρυσό του 1996 στην Ατλάντα. Και ο Αρτιόμ Κιουρεγκιάν κατακτά το χάλκινο στα 55 κ. της ελληνορωμαϊκής πάλης, χάρη στη νίκη του επί του Ουκρανού Ολέξι Βακουλένκο στον μικρό τελικό.

2003: Ο Κιμ Κόλινς από τα Σεντ Κιτς και Νέβις κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Παρισιού. Στο photo finish διαπιστώνεται ότι έχει τερματίσει ένα εκατοστό του δευτερολέπτου πιο γρήγορα από τον 18χρονο Ντάρελ Μπράουν (10.07 έναντι 10.08) απ’ το Τρίνινταντ και Τομπάγκο και τον τρίτο, τον Βρετανό Ντάρεν Κάμπελ (επίσης 10.08). Πρόκειται για το πρώτο χρυσό μετάλλιο που κερδίζει στον στίβο η μικρή νησιωτική χώρα της Καραϊβικής .

2001: Πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών ο Κεν Τίρελ, ιδρυτής της ομώνυμης ομάδας της Formula 1.

1999: Ο Τσέχος Τόμας Ντβόρζακ διατηρεί στη Σεβίλλη τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στο δέκαθλο, που είχε κερδίσει το 1997 στην Αθήνα. Με 8.744 βαθμούς κερδίζει το χρυσό μετάλλιο με σημαντική διαφορά από τον δεύτερο, τον Βρετανό, Ντιν Μάσεϊ (8.556) και τον τρίτο, τον Αμερικανό, Κρις Χάφινς (8.547). Ο Έλληνας πρωταθλητής, Πρόδρομος Κορκίζογλου, καταλαμβάνει τη 13η θέση με 7.850 βαθμούς.

1997: Ο Πατ Ντέι γίνεται ο πέμπτος τζόκεϊ που φτάνει τις 7.000 νίκες στην καριέρα του όταν κερδίζει την δεύτερη κούρσα της Saratoga Race Course ιππεύοντας τον “Bay Harbor”.

1960: Ο Ολυμπιακός Ύμνος, σε στίχους του Κωστή Παλαμά και μουσική του Σπύρου Σαμάρα, ακούγεται ξανά κατά τη διάρκεια της Τελετής Έναρξης των 15ων Ολυμπιακών Αγώνων στη Ρώμη. Δύο χρόνια νωρίτερα, η ΔΟΕ τον είχε αναγνωρίσει επίσημο ύμνο των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και έκτοτε περιλαμβάνεται σταθερά στο τελετουργικό της έναρξης και της λήξης.

1954: Ο Φινλανδός, Βέρκο Κάρβονεν, κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στον Μαραθώνιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Βέρνης, αφήνοντας πίσω του τους Σοβιετικούς, Μπορίς Γκρισάγεφ και Ιβάν Φίλιν.

1950: Η Ολλανδή σπρίντερ, Φάνι Μπλάνκερς-Κουν, κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος των Βρυξελλών με 11.7. Η Μπλάνκερς-Κουν θα φτάσει κοντά στην επανάληψη του άθλου των τεσσάρων χρυσών μεταλλίων που είχε κατακτήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948, αφού θα κερδίσει τους τελικούς στα 200 μ. και τα 80 μ. εμπ. και θα αρκεστεί στο ασημένιο στη σκυταλοδρομία 4×100, όπου νικήτρια θα αναδειχθεί η ομάδα της Βρετανίας.

1946: Ο Μπεν Χόγκαν κατακτά τον πρώτο του σημαντικό τίτλο στο γκολφ, το πρωτάθλημα PGA στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ.

1928: Για πρώτη φορά ράβονται αριθμοί στις φανέλες των παικτών σε επίσημους αγώνες ποδοσφαίρου. Συμβαίνει στους αγώνες του αγγλικού πρωταθλήματος, Άρσεναλ-Σέφιλντ Γουένσντεϊ και Τσέλσι-Σουόνσι, με τους ποδοσφαιριστές των γηπεδούχοι να φορουν τα νούμερα από το 1 έως και το 11 κι εκείνους των φιλοξενούμενων από το 12 έως και το 22.

1920: Η Εθέλντα Μπλάιμπτρι κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα ελεύθερο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αμβέρσας, με νέο παγκόσμιο ρεκόρ (1:13.6). Πρόκειται για το πρώτο χρυσό μετάλλιο που κατακτά Αμερικανίδα κολυμβήτρια και το πρώτο από τα τρία χρυσά της Μπλάιμπτρι στην Αμβέρσα, αφού θα πρωτεύσει και στα 300 μέτρα ελεύθερο και στη σκυταλοδρομία 4×100 με την ομάδα των ΗΠΑ.

1804: H Άλις Μέινελ γίνεται η πρώτη γυναίκα τζόκεϊ στην Μεγάλη Βρετανία.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News