Ο Ρολάν Γκαρός πετούσε «αλογόμυγα» και δεν έκανε τίποτα στο τένις
Αρκετοί από αυτούς που αγνοούν τι ήταν ο Ρολάν Γκαρός, θα στοιχημάτιζαν πολύ εύκολα ότι ήταν τενίστας και θα οδηγούνταν επίσης με ευκολία στο συμπέρασμα ότι ήταν τόσο καλός που ένα από τα τέσσερα ετήσια Grand Slam, – το Αυστραλιανό Όπεν, το Γουίμπλεντον και το Αμερικανικό Όπεν, τα άλλα τρία- πήρε το όνομά του. Θα έχαναν τα χρήματα τους.
Ο Ρολάν Εζέν Αντριάν Ζωρζ Γκαρός -Roland Eugène Adrien Georges Garros, ήταν Γάλλος αεροπόρος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Γεννημένος στις Σεν-Ντενί της Ρεϊνιόν, στις 6 Οκτωβρίου του 1888, αποφοίτησε από την εμπορική σχολή HEC Paris.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν σήμερα: Ο Σπύρος Λούης λέει στον Χίτλερ… «Κυρ Χίτλερ μου, να ‘ναι καλά ή φαμίλια σου»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν σήμερα: Κουβέντα με τον Ντάριο Φο για μπάλα και μια κοινωνία που χάνει την αξιοπρέπειά της
Σε ηλικία 12 ετών, προσβλήθηκε από πνευμονία και στάλθηκε στις Κάννες για να αναρρώσει. Ασχολήθηκε με το ποδήλατο για να αποκαταστήσει την υγεία του και κέρδισε ένα διασχολικό πρωτάθλημα στο άθλημα. Του άρεσε επίσης το ποδόσφαιρο και το το ράγκμπι ενώ δεν ήταν καλός στο τένις. Όταν ήταν 21 ετών δημιούργησε μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στο Παρίσι. Ήταν στενός φίλος του Ettore Bugatti και το 1913 έγινε ο πρώτος ιδιοκτήτης μιας Garros Bugatti Type 18.
Γιατί πετούσε «αλογόμυγα»
Ξεκίνησε την καριέρα του ως αεροπόρος το 1909, πετώντας με ένα μονοπλάνο της σειράς Ντεμουαζέλ, γνωστό και ως «αλογόμυγα». Ένα αεροσκάφος το οποίο πετούσε καλά μόνον αν το κυβερνούσε ένας πολύ ελαφρύς πιλότος. Απέκτησε την αεροπορική του άδεια τον Ιούλιο του 1910. Το 1911 με ένας αεροσκάφος της Blériot XI, πήρε μέρος σε διάφορους αγώνες στην Ευρώπη.
Τον Σεπτέμβριο του 1911 πέταξε σε ύψος 18.410 ποδιών (5.610 μέτρα), σπάζοντας το σχετικό ρεκόρ της εποχής. Μέχρι το 1913 είχε καταφέρει να επιλεγεί να αγωνίζεται με την γρήγορη σειρά μονοπλάνων Morane-Saulnier. Έγινε ο πρώτος πιλότος που διέσχισε την Μεσόγειο Θάλασσα, από τις ακτές της νοτιοανατολικής Γαλλίας μέχρι την Τυνησία χωρίς στάση.
Το πρόβλημα με το πολυβόλο
Με το ξέσπασμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου ο Ρολάν Γκαρός κατατάχθηκε στην Γαλλική Αεροπορία. Έλαβε μέρος σε πολλές αποστολές παρατήρησης και αναγνώρισης.
Το πιο σημαντικό πρόβλημα και για τις δύο πλευρές στις πρώτες πολεμικές αεροπορικές αποστολές την περίοδο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου αφορούσε την σταθερότητα του μπροστινού πολυβόλου και τον συγχρονισμό της κίνησης του έλικα και της ρίψης βολών. Το πρόβλημα λύθηκε τελικά με τη δημιουργία του γραναζιού συγχρονισμού, από τον Γερμανό Άντονι Φόκκερ. Με το νέο εξάρτημα ο πιλότος μπορούσε να πυροβολεί από ένα πολυβόλο που βρισκόταν στο μπροστινό μέρος του αεροπλάνου, χωρίς πια να υπάρχει κίνδυνος οι σφαίρες να χτυπούν τα πτερύγια της προπέλας του έλικα.
Με την ανάπτυξη ενός παρόμοιου μηχανισμού ασχολήθηκε και ο Ρολάν Γκαρός από την πλευρά των Γάλλων, μέσω σχετικών τροποποιήσεων στο αεροπλάνο που χρησιμοποιούσε, ένα Type L της Morane-Saulnier. Ο Γκαρός έγινε ο πρώτος πιλότος που κατάφερε να καταρρίψει ένα αεροπλάνο χρησιμοποιώντας μια παρόμοια τεχνική, σαν σήμερα-1η Απριλίου- το 1915, ενώ επανέλαβε το κατόρθωμα στις 15 και 18 Απριλίου. Στις 18 Απριλίου το αεροπλάνο του Γκαρός καταρρίφθηκε, είτε από πυρά εδάφους είτε από άλλες αιτίες. Το αεροπλάνο του έπεσε στην Γερμανική πλευρά και ο Γκαρός συνελήφθη. Σύμφωνα με τον θρύλο, ο Φόκκερ μελέτησε τις τροποποιήσεις του Γκαρός στον έλικα του αεροπλάνου, το οποίο δεν είχε προλάβει να καταστραφεί ολοκληρωτικά. Στην πραγματικότητα, ο Φόκκερ είχε ήδη αναπτύξει τον δικό του μηχανισμό αρκετούς μήνες νωρίτερα.
Η απόδραση κι ο θάνατος
Ο Γκαρός κατάφερε να αποδράσει από το στρατόπεδο αιχμαλώτων στις 14 Φεβρουαρίου του 1918. Επανεντάχθηκε στη Γαλλική Αεροπορία, στα αεροπλάνα Escadrille 26. Σκοτώθηκε στις 5 Οκτωβρίου, ενώ πετούσε πάνω από το χωριό Βουζιέ των Αρδεννών στη βόρεια Γαλλία, όταν οι Γερμανοί κατέρριψαν το αεροπλάνο του. Πιθανόν, ο πιλότος που κατέρριψε το αεροσκάφος του Γκαρός να ήταν ο θρύλος της Αυτοκρατορικής Γερμανικής Αεροπορίας, Hermann Habich.
Το 1928 το γήπεδο στο κέντρο του Παρισίου, το οποίο φιλοξενεί το Διεθνές Τουρνουά Τένις της Γαλλίας, ονομάστηκε Στάδιο Ρολάν Γκαρός. Το τουρνουά πήρε το ίδιο όνομα πέντε χρόνια αργότερα. Η επίσημη ονομασία του είναι Les Internationaux de France de Roland-Garros.
Γιαννάκης στο Hall Of Fame
2021: Η FIBA ανακοινώνει την ένταξη του Παναγιώτη Γιαννάκη στο Hall Of Fame, με την τάξη του 2021. Ο «Δράκος» του ευρωπαϊκού μπάσκετ και επί σειρά ετών αρχηγός και προπονητής της Εθνικής ομάδας Παναγιώτης Γιαννάκης θα γίνει ο τρίτος Έλληνας που θα γίνει μέλος του Hall Of Fame, μετά τον Νίκο Γκάλη το 2007 και τον Παναγιώτη Φασούλα το 2016, σε διαδικτυακή τελετή στις 18 Ιουνίου.
2020: Τη ματαίωση της διεξαγωγής του Wimbledon ανακοινώνουν οι διοργανωτές του ιστορικού Grand Slam, λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.
2016: Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού Δημήτρης Διαμαντίδης βραβεύεται από την Ευρωλίγκα για την προσφορά του στην διοργάνωση με το βραβείο “Euroleague Basketball Legend” μπροστά στους φιλάθλους της ομάδας του στο τελευταίο εντός αγώνα του Παναθηναϊκού εναντίον της Cedevita Zagreb για το Top 16 στο ΟΑΚΑ.
2015: 11 χρόνια μετά τον θρίαμβο στο Euro 2004, η Εθνική Ελλάδας σε φιλικό στο στάδιο ΓΣΠ της Λευκωσίας νικά με 6-1 την αντίστοιχη της Κύπρου εκείνης την περιόδου, με τον Ότο Ρεχάγκελ να βρίσκεται ξανά στον πάγκο της.
2010: Ο 58χρονος πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου διανύει με το κανό του μία απόσταση 12 ναυτικών μιλίων κωπηλατώντας σε ένα μονοθέσιο συνεχώς επί 4 ώρες, περνώντας από την παραλία της Ερμιόνης στην Πελοπόννησο απέναντι την Ύδρα.
Ο πιτσιρικάς Bojan Krkic
2008: Ο Bojan Krkic σκοράρει για τη Μπαρτσελόνα εναντίον της Σάλκε 04 (0-1) και γίνεται ο νεότερος ποδοσφαιριστής (17 ετών και 217 ημερών) που σημειώνει γκολ σε τελική φάση του Champions League.
2006: Ο Gary Kasparov, ο κυρίαρχος του σκακιού για 20 χρόνια που κατάφερε να συγκεντρώσει τον υψηλότερο βαθμό ELO (2851) στην καριέρα του, δεν εμφανίζεται στην σχετική λίστα της FIDE καθώς δεν συμμετείχε σε κανέναν αγώνα την προηγούμενη χρονιά. Έτσι ο Βούλγαρος Vesselin Topalov είναι πια ο Νο 1 παίκτης με 2804 βαθμούς με δεύτερο τον Viswanathan Anand από την Ινδία με 2803.
2004: Πεθαίνει ο Γιάννης Κυράστας χτυπημένος από σπάνια νόσο σε ηλικία 52 ετών.
2001: Ο Massimo Taibi της Ρετζίνα γίνεται ο πρώτος τερματοφύλακας στην ιστορία του καμπιονάτο που σκοράρει στην κανονική διάρκεια ενός αγώνα, ισοφαρίζοντας την Ουντινέζε (1-1).
1999: Ξεκινάει στο Χονγκ Κονγκ το παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης σε 25άρα πισίνα με 2 παγκόσμια ρεκόρ. Στα 200μ ελεύθερο ο Ian Thorpe με 1:43.28 καταρρίπτει το ρεκόρ του Ιταλού Giorgio Lamberti (1:43.64) από τον Φεβρουάριο του 1990 και στα 4×200μ ελεύθερο η ομάδα της Σουηδίας με 7:51.70 το ρεκόρ της Κίνας (7:51.92) από τον Απρίλιο του 1997 στο Γκέτεμποργκ.
1993: Η ομάδα ράγκμπι της Αγγλίας δημιουργεί νέο ρεκόρ όταν κερδίζει την Γαλλία με 72-6 στο Swinton.
1992: Μια εβδομάδα πριν τα playoffs του Stanley Cup, οι παίκτες πραγματοποιούν την πρώτη απεργία στην 75χρονη ιστορία της Λίγκας του χόκεϊ.
1992: Ο ποδοσφαιριστής της Ρεάλ Μαδρίτης (1977-87) Juanito σκοτώνεται σε τροχαίο σε ηλικία 37 ετών.
1990: Το κλασικό σκωτσέζικο ντέρμπυ Ρέηντζερς-Σέλτικ στο Ibrox είναι ο πρώτος αγώνας της English League που μεταδίδεται από δορυφόρο από το BSB της Αγγλίας.
1987: Ο Steve Newman γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που κάνει τον γύρο του κόσμου περπατώντας.
1985: Το NCAA αποφασίζει να εφαρμόσει το όριο των 45” στην επίθεση από την περίοδο 1986-87.
1984: 8 άνδρες κάνουν ρεκόρ κωπηλατώντας τη μεγαλύτερη απόσταση (13 μίλια) σε 24 ώρες.
Πρεμιέρα για το Apple I
1976: Κυκλοφορεί ο Apple I που κατασκευάστηκε από τους εφευρέτες Steve Jobs και Steve Wozniak, οι οποίοι 9 μήνες μετά, στις 3/1/1977, θα ιδρύσουν την Apple Computers. Ένα χρόνο αργότερα, ο Rob Janoff θα σχεδιάσει το λογότυπο με το μήλο και τα χρώματα του ουράνιου τόξου, με μία δαγκωνιά να λείπει έτσι ώστε ο κόσμος να μην μπερδεύει το μήλο με μία ντομάτα ή άλλο φρούτο. Εννέα χρόνια μετά, τον Μάιο του 1985, ο Steve Jobs θα “απολυθεί” από την Apple, αλλά θα επιστρέψει το 1996 όταν η Apple θα εξαγοράσει την “NeXT”.
1976: Η Παλακανέστρο Βαρέζε, που ιδρύθηκε το 1945 και ταύτισε το όνομά της με το όνομα του χορηγού της, της εταιρείας “Ignis”, νικά στον τελικό στη Γενεύη την Ρεάλ Μαδρίτης με 81-74 και κατακτά το πέμπτο της Κύπελλο Πρωταθλητριών. Είναι η τελευταία χρονιά ενός σερί 10 συμμετοχών σε τελικούς, στους οποίους κατέκτησε 5 τρόπαια.
1966: Η ΑΕΚ χάνει στον μικρό τελικό από την CCSKA Μόσχας με 85-62 και καταλαμβάνει την τέταρτη θέση στο Final Four του Κυπέλλου Πρωταθλητριών που διεξάγεται στην Μπολόνια της Ιταλίας.
1940: Η πολιτεία της Νέας Υόρκης νομιμοποιεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα στοιχημάτων για τις ιπποδρομίες (totalisator) με το οποίο το σύνολο των χρημάτων συγκεντρώνεται και ελέγχεται από ένα κεντρικό σύστημα. Με την απόφαση αυτή τίθενται εκτός νόμου τα ανεξάρτητα γραφεία στοιχημάτων.
1938: Ανοίγει τις πύλες του το Hall of Fame του μπέιζμπολ στην Cooperstown της Νέας Υόρκης.
1931: Η Virne Mitchell γίνεται η πρώτη γυναίκα που υπογράφει επαγγελματικό συμβόλαιο με ομάδα του μπέιζμπολ, με το Chattanoga Club του Tennessee.
1916: Ξεκινάει το πρώτο αμερικάνικο εθνικό πρωτάθλημα κολύμβησης γυναικών.
1912: Κατά τη διάρκεια των Πανελληνίων Αγώνων που γίνονται στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας με επίδοση 3.47 πλησιάζει το παγκόσμιο ρεκόρ στο μήκος άνευ φοράς, που είναι 3.475, και κατέχει ο Αμερικανός Ray Ewry (Ρει Γιούρι). Την προηγούμενη ημέρα είχε πηδήξει 1.67 στο ύψος άνευ φοράς.
1876: Διεξάγεται ο πρώτος επίσημος αγώνας μπέιζμπολ της National League, Boston Red Caps – Philadelphia A’s 6-5 στη Φιλαδέλφια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Τα συστατικά της πολύτιμης περσινής συνταγής
- Ολυμπιακός - Ρεάλ 79-69: Με «ηφαίστειο» ΣΕΦ και σπουδαίο ΜακΚίσικ υπέταξε την «βασίλισσα»
- Βεζένκοφ: «Εχουμε σπουδαίους παίχτες , πρέπει να γίνουμε καλή ομάδα»
- Ολυμπιακός: Η αποστολή για την αναμέτρηση με την Καλλιθέα
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά την σπουδαία νίκη του Ολυμπιακού επί της Ρεάλ Μαδρίτης