Νέα Φιλαδέλφεια: Η φονική φωτοβολίδα και το μοιραίο εισιτήριο...

Sportday.gr

«Έχω ζήσει πολλές έντονες στιγμές στο παλιό γήπεδο της ΑΕΚ αλλά εκείνη που μ’ έχει σημαδέψει ανεξίτηλα συνέβη έξω από αυτό!» Ο Κώστας Χαλέμος θυμάται…

Στη θέα του αίματος σοκαρίστηκα. Στην αρχή είπα να γυρίσω πίσω, τι δουλειά είχα εγώ σε αυτόν τον πόλεμο. Έκανα όμως πέτρα την καρδιά και συνέχισα…

Ότι είχα παρκάρει στο γνωστό σημείο, καμιά τριακοσαριά μέτρα μακριά από το γήπεδο. Τρελός ήταν όποιος το άφηνε πιο κοντά. Και να ήθελε όμως δεν γινόταν να πλησιάσει. Τις μέρες, που είχε αγώνα, η αστυνομία έκλεινε το βασικό δρόμο που ερχόταν από τη Νέα Ιωνία.

Έτσι κι εκείνη την Κυριακή. Έκοψα μέσα από τα Πευκάκια κι ανέβηκα στο λόφο απέναντι από το Άλσος. Τριγύρισα για λίγο στα στενά, βρήκα σχετικά γρήγορα μια θέση, τρύπωσα. Βγαίνοντας από το αμάξι έφτασε στα αυτιά μου η ατμόσφαιρα του γηπέδου.

Ο κρότος και οι σειρήνες

Δεν πρόλαβα να κάνω πέντε βήματα και ο κρότος ενός πυροβολισμού ήχησε στον αέρα. Έσκασε πολύ κοντά, τον άκουσα ξεκάθαρα. Κοντοστάθηκα. Προσπάθησα να εντοπίσω από πού ακούστηκε. Μέχρι να καταλάβω, ήχησε σειρήνα. Κατάλαβα αμέσως ότι το πράγμα ήταν σοβαρό.

Είδα κόσμο να τρέχει, έτρεξα κι εγώ μαζί. Δεν πήγαμε μακριά. Με το που βγήκαμε από το στενάκι, πέσαμε σε μπλόκο της Αστυνομίας. Δεν άφηναν κανένα να περάσει. Έδειξα ταυτότητα. «Δημοσιογράφος». Αυτοί ανένδοτοι. «Κανένας». Βρήκα έναν μπόσικο, τον ρώτησα: «Τι έγινε;» «Χτύπησε ένα παιδί!»

Τριγύρισα ανάμεσα στο πλήθος. Έστησα αυτί. Έπιασα σκόρπιες λέξεις:
-Ολυμπιακός!
-Φωτοβολίδα!
-Πίσω από τα ΜΑΤ!

Η φωτοβολίδα στην κοιλιά

Στο μεταξύ ήχησε κι άλλη σειρήνα. Έφυγα τρέχοντας, έκανα ένα μεγάλο κύκλο και βγήκα στη Δεκελείας. Τα νέα με πρόφτασαν στη θύρα των δημοσιογράφων.

-Ένας οπαδός του Ολυμπιακού δέχθηκε φωτοβολίδα στην κοιλιά!
– Τον πήγαν στο νοσοκομείο!
-Είναι άσχημα!

Τότε δεν ξέραμε. Αργότερα μάθαμε ότι πέθανε. Τραγική ειρωνεία. Σκοτώθηκε ένα δρόμο πιο πάνω από την οδό Παραδείσου!*

*Η τραγωδία εκτυλίχθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1991, πριν από το ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακός (αυτό που διακόπηκε στο 85ο λεπτό με το σκορ στο 1-2). Θύμα ο 17χρονος μαθητής Γιώργος Μιχ. Παναγιώτου, από τον Πειραιά. Σύμφωνα με την έκθεση της Αστυνομίας, δέχθηκε στην κοιλιά φωτοβολίδα θαλάσσης που εκτόξευσε άγνωστο άτομο εναντίον της Διμοιρίας ΜΑΤ που προπορευόταν οργανωμένης ομάδας 2.000 περίπου φιλάθλων του Ολυμπιακού ενώ η πορεία είχε φτάσει στη διασταύρωση των οδών Σεβαστείας και Μενεμένης.

Είχε χάσει το εισιτήριο

Στους γονείς του επιστράφηκαν ένα μπλουζάκι με μια τρύπα στο ύψος της κοιλιάς, ένα κασκόλ του Ολυμπιακού, ένα ζευγάρι γυαλιά και ένα διπλωμένο εισιτήριο που έγραφε: Κυριακή 13-1-91, Στάδιο Ν. Φιλαδέλφειας, πρωτάθλημα Α’ Εθνικής. Ώρα 14.45. Ποδοσφαιρικός αγώνας ΑΕΚ – Ολυμπιακός. Θύρα 21. Δρχ. 1.000.

Σύμφωνα με μαρτυρία συμμαθητή του, το εισιτήριο το είχε αγοράσει την ίδια μέρα το πρωί από μαυραγορίτη γιατί το δικό του το είχε χάσει!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News