Πέρασαν εννέα χρόνια από την τελευταία εμφάνιση του Μίχαελ Σουμάχερ στις πίστες, 15 από την ύστατη νίκη του και 17 από το τελευταίο του πρωτάθλημα. Ο «Σούμι» ήταν ο πιλότος που λάτρευες να μισείς με τον «αλήτικο» τρόπο οδήγησης και συμπεριφοράς του στην πίστα και παλαιότερα και έξω από αυτήν.
Κανείς δεν είπε ποτέ πως ο Σουμάχερ ο πρεσβύτερος ήταν το μοναδικό κακό παιδί στη Formula 1. Ουσιαστικά «καλά παιδιά» σε ένα σπορ που αν πας με το… σταυρό το χέρι, θα σε αποβάλει το σύστημα πριν καλά-καλά το καταλάβεις, δεν υπάρχουν. Οι πιλότοι της F1 ζουν στη δική τους φούσκα, κάνουν ό,τι θέλουν στη ζωή τους, είναι αλαζόνες, νευριάζουν εύκολα και λένε πολλές-πολλές κακές λέξεις στον αέρα, όταν πιεστούν στην πίστα. Άδικα; Μάλλον όχι. Παίζουν το κεφάλι τους κορώνα-γράμματα σε κάθε στροφή, κάνουν μια ζωή που όλοι ζηλεύουν για τα πλεονεκτήματά της, αλλά κανείς δεν θέλει να δοκιμάσει για τους κινδύνους της.
Με τον καιρό τα νεύρα ηρεμούν, η εμπειρία κυριαρχεί στην οδήγηση, στις αντιδράσεις, στο σχεδιασμό. Ο «πολύς» Λιούις Χάμιλτον δεν ήταν από την αρχή το «τέρας ψυχραιμίας», ο συνετός πιλότος, το «κομπιούτερ» που είναι σήμερα. Όπως και ο Σουμάχερ ήταν πολύ πιο «αλήτης» στην πρώτη δεκαετία της καριέρας του και αρκετά πιο ήρεμος στη δεύτερη.
Πιθανόν το ίδιο μονοπάτι να ακολουθήσει και ο νέος παγκόσμιος πρωταθλητής της F1, ο Μαξ Φερστάπεν. Τα πρώτα του βήματα, όμως, στο χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού αι αυτά τα έξι χρόνια παρουσίας του στο χώρο, έχουν δείξει ότι η «αλητεία» επέστρεψε στο πρωτάθλημα προσωποποιημένη στον Ολλανδό και ήρθε για να μείνει.
Boring, boring, boring…
Από το 2014 μέχρι χθες το σκηνικό στη Formula 1 ήταν κάθε χρόνο το ίδιο. Σαν να βλέπεις επί έξι χρόνια το ίδιο επεισόδιο στο ίδιο σίριαλ. Με εξαίρεση το 2016 όταν πρωταγωνίστησε για μία και μοναδική παράσταση ο Νίκο Ρόσμπεργκ, η ιστορία ήθελε στο τέλος να νικά η καλή Mercedes με το δικό της κινητήρα και το καλό παιδί Λιούις Χάμιλτον. Ο αγγλικός σνομπισμός πακέτο με τη γερμανική αλαζονεία και αίσθηση ανωτερότητας. Ο ατσαλάκωτος Τότο Βολφ, που έχει πάντα δίκιο, τρώει με την πλάτη όρθια και κάνει αλαζονικά χωρατά που μπήγουν το μαχαίρι στην πληγή του αντιπάλου. Μαζί του ο αλάνθαστος Λιούις Χάμιλτον που στήνει πάντα τέλεια το μονοθέσιο, δεν λυγίζει υπό καμία πίεση και στα διαλλείματα από τους αγώνες μετατρέπεται σε επιτυχημένο influencer, έχοντας πάντα την politically correct άποψη επί παντός του επιστητού.
Red Μax Power
Έξαφνα, μετά το τέλος των θρύλων Σουμάχερ, Χάκινεν και την παρακμή των Αλόνσο, Ράικονεν, Φετελ και σία, η Formula 1 γέμισε όμορφα, χαμογελαστά παιδιά, τέκνα πλούσιων μπαμπάδων, που ζητούν… συγνώμη όταν προσπερνούν τον αντίπαλο και δεν αντέχουν παρά μόνο ένα-δύο χρόνια στην ίδια ομάδα, με την πορεία τους να είναι, συνήθως πτωτική. Όλοι εκτός από έναν, τον Μαξ Φερστάπεν.
Στη Red Bull κουμάντο κάνει ο Κρίστιαν Χόρνερ. Ένας Βρετανός που θυμίζει μικροαστό, κάνει λάθη, τρώει με την πλάτη καμπουριαστή και τα χωρατά του είναι χοντροκομμένα. Έχει όλο τα χαρακτηριστικά του νεόπλουτου και πλάι του την πρώην Spice Girl, Τζέρι Χάλιγουελ. Ο Χόρνερ, μετά την τετραετία (2010-13) θριάμβων με τον Σεμπάστιαν Φέτελ στο βολάν, έψαχνε το next big thing για να σταματήσει το χείμαρρο της Mercedes. Και τον βρήκε στο πρόσωπο του Μαξ Φερστάπεν. Ο μικρός Ολλανδός πήδαγε τις τάξεις στο σχολείο της Red Bull με το χαρισματικό του στυλ, το ταλέντο του και τον τσαμπουκά του και βρέθηκε το 2014, πριν κλείσει τα 17 του χρόνια, στη θυγατρική Toro Rosso. Σε ηλικία 17 ετών και 180 ημερών κέρδισε τους πρώτους του πόντους, στο δεύτερο αγώνα της καριέρας του και στο Μονακό του 2015 δέχτηκε την πρώτη ποινή πέντε θέσεων, βουτώντας με το μονοθέσιό του πάνω στην Jordan του Γκροζόν σε μια προσπάθεια να προσπεράσει στην πιο στενή πίστα του πρωταθλήματος.
«Είσαι επικίνδυνος» του είπε ο Φελίπε Μάσα, για να απαντήσει ο θρασύς πιτσιρικάς «Έκανες το ίδιο στο Πέρες το 2014 στον Καναδά!». Ένα συμβάν και μια στιχομυθία που αποτυπώνει τέλεια τα οδηγικά χαρακτηριστικά και το χαρακτήρα του Φερστάπεν. Ανυπόμονος και επιθετικός στο τιμόνι. Μπαίνει με τα… μπούνια σε κάθε στροφή για να καταπιεί τον αντίπαλο με τις πιθανότητες να είναι 50% να προσπεράσει και 50% να «στουκάρει». Είναι αγενής, δεν σέβεται την ιεραρχία ή την παλαιότητα και απαντήσει με στόχο πάντα να «ταπώσει» τον αντίπαλο, έχει δεν έχει δίκιο (κατ’ αυτόν έχει πάντα…).
Ο υιός του Γιος
Ακολούθησαν δεκάδες άλλες περιστατικά σαν αυτό με το Μάσα. Ο Μαξ δεν θα χαϊδέψει ποτέ αυτιά (μάλλον θα τα τραβήξει), καμία μαμά δεν θα τον θέλει για γαμπρό της, παρά μόνο για τα λεφτά του. Ο Φερστάπεν μοιάζει με τον δημοφιλή, αλαζονικό, αναιδή μαθητή αμερικάνικου κολλεγίου, που το μισό σχολείο θέλει να τον δείρει και το άλλο μισό να γίνει μέλος της παρέας του. Ίσως γιατί από μικρό παιδί δεχόταν τις δριμύτατες παρατηρήσεις και τη μεγάλη πίεση του πατέρα του Γιος, που σε 107 γκραν πρι στη Φόρμουλα το καλύτερο που πέτυχε ήταν δύο θέσεις στο βάθρο.
Ο Γιος ήθελε ο γιος του να γίνει αυτό που δεν κατάφερε ο ίδιος. Έχει καταγραφεί ότι πολλές φορές ο πατέρας του κατέφευγε σε σωματική βία ως μέρος της εκπαίδευσής του ταλαντούχου παιδιού του, ενώ ο ίδιος ο Μαξ έχει πει ότι το 2012 μετά από έναν αγώνα που έπρεπε να κερδίσει αλλά δεν τα κατάφερε παρά το τέλειο set-up του Γιος, επιστρέφοντας στο σπίτι ο πατέρας του τον παράτησε σε ένα μίνι-μάρκετ στη μέση του πουθενά και τον άφησε να γυρίσει στο σπίτι με τα πόδια.
Red Bullying
Τον Οκτώβριο του 2020 στο πορτογαλικό γκραν πρι αποκάλεσε τον Λανς Στρολ «βλαμμένο» και «μόγγολο» μετά από ένα συμβάν στην πίστα, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων ακόμα και επιστολή διαμαρτυρίας από τον Οργανισμό Ταυτότητας των Μογγόλων. Με τα σχόλια του το… τερμάτισε όταν απάντησε σε οπαδό του, πως η καλύτερη αγορά που έκανε ήταν το… κορίτσι του. Εκτός από σχόλιο που προκαλεί τον άλλον να τον αποκαλέσει «μισογύνη», υπάρχει και η μικρή λεπτομέρεια, πως το κορίτσι του, ήταν η πρώην του Ντανίιλ Κβιάτ με την οποία είχαν αποκτήσει κι ένα παιδάκι.
Here is Max Verstappen “joking” about buying his girlfriend.
He went on to say buying his mum a house was his best purchase, but why did be think it appropriate to be misogynistic as a joke.
If any other driver said this they’d be piled on.#WeRaceAsOnepic.twitter.com/TglE1tOpJl
— Alex Tiffin (@RespectIsVital) October 16, 2021
Στο γκραν πρι της Βραζιλίας το 2018 δεν δίστασε να απωθήσει τον Εστεμπάν Όκον, μετά από μια αψιμαχία τους στην πίστα,
ενώ το 2020 έκανε τη δήλωση ότι δεν θα γονατίσει συμμετέχοντας στην αντι-ρατσιστική καμπάνια γιατί ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζεται όπου κι όταν αυτός το θελήσει.
I am very committed to equality and the fight against racism. But I believe everyone has the right to express themself at a time and in a way that suits them. I will not take the knee today but respect and support the personal choices every driver makes #WeRaceAsOne #EndRacism
— Max Verstappen (@Max33Verstappen) July 5, 2020
Τα περιστατικά «αλητείας» του Ολλανδού δεν έχουν τελειωμό. Πολύ πρόσφατα στην Τζέντα πλήρωσε τα τετρίπια του στην πίστα με απανωτές τιμωρίες και βρέθηκε να παίζει τον, μέχι πρότινος, σίγουρο τίτλο στην τελευταία ζαριά στο Άμπου Ντάμπι. Οι Θεοί τον ευνοήσαν αυτή τη φορά, ίσως για να ξεθυμάνει το πάθος του και η επιθυμία.
Κατά πως φαίνεται, ωστόσο, ο Μαξ είναι γραφτό να ακολουθήσει την πορεία όλων των πιλότων με αντίστοιχη συμπεριφορά εντός πίστας κι εκτός αυτής. Θα τον μισούν όσο αγωνίζεται και θα τον λατρέψουν όταν αποσυρθεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται