Αν οι απανταχού ποδοσφαιρόφιλοι τρέφουν σήμερα σεβασμό για το μπλε κλαμπ του Λίβερπουλ, την Έβερτον, ένας σημαντικός λόγος είναι η παρουσία στην ομάδα του Χάουαρντ Κένταλ, της πιο εμβληματικής μορφής στην ιστορία των «ζαχαρωτών».
Ο μεγάλος Άγγλος ποδοσφαιριστής και μετέπειτα ακόμα πιο σημαντικός προπονητής, γεννήθηκε σαν σήμερα 22 Μαΐου 1922 στο Ράιτον ένα προάστιο σε απόσταση περίπου 9 χιλιομέτρων από το Νιουκάστλ.
Σε ηλικία 17 ετών και 345 ημερών έγινε το 1964 ο νεαρότερος ποδοσφαιριστής που έπαιξε στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας με τη φανέλα της Πρέστον. Έπειτα από τρία χρόνια βρέθηκε στην Έβερτον, όπου με τους Άλαν Μπολ και Κολιν Χάρβεϊ συνέθεσαν την «Αγία Τριάδα» που ήταν ο βασικός λόγος της κατάκτησης του τίτλου το 1970.
Την ερχόμενη σεζόν στο Κύπελλο Πρωταθλητριών στα προημιτελικά, ο Κένταλ αγωνίστηκε και στα δύο παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό. Το Τριφύλλι απέσπασε 1-1 στο Γκούντισον Παρκ και μετά το 0-0 της Λεωφόρου απέκλεισε τους Άγγλους, Ήταν η πρώτη ταπείνωση που ένιωσε ο Κένταλ στην Ελλάδα.
Τα χρόνια των θριάμβων στην Έβερτον
Έφυγε από το Μέρσεϊ το 1974 για να επιστρέψει το 1981 ως παίκτης-προπονητής, ένας ρόλος πολύ συνηθισμένος εκείνη την εποχή. Άντεξε τέσσερα παιχνίδια για να αφοσιωθεί αποκλειστικά στην προπονητική.
Η Έβερτον του Κένταλ κατέκτησε δύο τίτλους (1985, 1987), χτυπώντας την παντοκρατορία της Λίβερπουλ, αφήνοντας τους «κόκκινους», 13 και 9 βαθμούς πίσω αντίστοιχα και ακόμα τρία Charity Shield (1985-87) και το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1985.
Ατυχώς, το τελευταίο πρωτάθλημα σήμανε το τέλος των ημερών δόξας του Κένταλ με την αγαπημένη του ομάδα.
Ο πενταετής αποκλεισμός των αγγλικών ομάδων από τα ευρωπαϊκά κύπελλα, τον «έδιωξε» από το Νησί και αναζήτησε την τύχη του στη χώρα των Βάσκων στην Αθλέτικ Μπιλμπάο. Επέστρεψε στην Αγγλία για λίγο, για να κάνει δεύτερο έξοδο το 1994, αυτή τη φορά με προορισμό την… ταπεινή Ξάνθη.
Η παρουσία του Κένταλ στην Ξάνθη
Μπορεί στη Θράκη να έμεινε για οχτώ μόλις παιχνίδια, αλλά ακόμα και σήμερα όλοι θυμούνται στην ακριτική πόλη, την ισχυρή προσωπικότητα, τον χαρακτήρα, το ήθος του και την προσπάθειά του να βάλει σωστές αγωνιστικές βάσεις στον ΑΟΞ.
Ο Κένταλ στο σύντομο χρονικό διάστημα της θητείας του στην Ξάνθη έμεινε σε ξενοδοχείο όπου πλησίον βρισκόταν ένας σταθμός με καύσιμα. Ο αστικός μύθος λέει ότι παραλίγο να το τινάξει στον αέρα καπνίζοντας αμέριμνος το πούρο του στο μπαλκόνι! Το μυαλό του ταξίδευε συνεχώς πίσω στην Αγγλία και μιλούσε συχνά με δικούς του ανθρώπους για να μαθαίνει νέα της Έβερτον.
Όταν παραιτήθηκε, οι αρχηγοί της ομάδας έπεσαν πάνω του για να το μεταπείσουν. Ο Μάκης Τζάτζος, εκ των κορυφαίων παικτών της ομάδας στα πρώτα χρόνια στην Α’ Εθνική, τον χαρακτήρισε ως τον καλύτερο προπονητή που είχε ποτέ.
Με την Ξάνθη και παίκτες όπως οι Καραγεωργίου, Ζήκος, Μαλαδένης, Βρύζας, Μαρτσέλο, Μαχαιρίδης και Τζάτζος ο Κένταλ πέτυχε δύο νίκες, τρεις ισοπαλίες και έχασε δύο ματς. Αποχώρησε στις 30 Οκτωβρίου της ίδια χρονιάς.
Πίσω στην Έβερτον και επιστροφή στην Ελλάδα
Ο Κένταλ γύρισε στην Αγγλία, έκανε ένα τελευταίο πέρασμα από την αγαπημένη του Έβερτον τη σεζόν 1997-98, την οποία έσωσε από υποβιβασμό την τελευταία στιγμή. Στο ξεκίνημα της σεζόν είχε έρθει πάλι στην Αθήνα για ένα φιλικό των παλαιμάχων Έβερτον και Παναθηναικού για να θυμηθούν τις μερες του 1971.
Το Δεκέμβριο του 1998 έπιασε λιμάνι, Πειραιά, για λογαριασμό του Εθνικού Πειραιώς, που βολόδερνε στην τελευταία θέση έπειτα από δέκα αγωνιστικές.
Άντεξε περισσότερο από ό,τι στην Ξάνθη, για 12 παιχνίδια, αλλά με τον χειρότερο Εθνικό που εμφανίστηκε ποτέ στην Α’ Εθνική δεν είχε καμία τύχη να σώσει την κατηγορία, όπως νωρίτερα με την Έβερτον. Ύστερα από 5 ισοπαλίες και 7 ήττες, η διοίκηση αποφάσισε να προχωρήσει σε λύση της συνεργασίας τους. Ο Εθνικός έκανε 11 ήττες στα υπόλοιπα 11 ματς και έπεσε πανηγυρικά με συνολικό απολογισμό 8 ισοπαλίες και 26 ήττες. Ο Κένταλ δεν ξαναδούλεψε ποτέ ως προπονητής και ο Εθνικός δεν ανέβηκε ποτέ ξανά στη μεγάλη κατηγορία.
Στην Αγγλία γράφτηκε τότε ο Κένταλ αντικαταστάθηκε από κάποιον που δούλευε σε σούπερ μάρκετ (Αλεξόπουλος) και ότι ο Εθνικός δεν είχε πληρώσει τις Σάντερλαντ και Γουλβς που του είχαν δανείσει παίκτες τον Γενάρη (Μπίβερς, Φόλεϊ, Κόλιν, Ριντ και Σμιθ).
«Είχα συμβόλαιο μέχρι τέλος Μαΐου, αλλά ο πρόεδρος μου είπε ότι δεν θα παραμείνω γιατό υπάρχουν πολλά προβλήματα και ότι θα έφερνε έναν τεχνικό διευθυντή. Την επόμενη μέρα ήρθε αυτός ο διευθυντής, ο οποίος την προηγούμενη χρονά δούλευσε σε σούπερ-μάρκετ. Αυτό ήταν το τελευταίο χτύπημα» είχε πει τότε ο Κένταλ στους Άγγλους δημοσιογράφους.
Αργότερα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο BBC άφησε αιχμές για περίεργες καταστάσεις στη Ελλάδα και δήλωσε μετανιωμένος που ήρθε στη χώρα μας:
«Ήταν μεγάλο λάθος. Μετάνιωσα που πήγα. Βέβαια, ήταν δική μου απόφαση. Ένιωθα ακόμα ότι μπορούσα να προσφέρω. Δεν ήταν σωστά τα πράγματα στην Ελλάδα, αλλά έμεινα ενεργός».
Ο Κένταλ έφυγε από τη ζωή στις 17 Οκτωβρίου του 2015 στο Σάουθπορτ, εντελώς ξαφνικά από καρδιακή προσβολή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Ολων: Τον Ολυμπιακό δεν θα τον δείτε ποτέ «όμηρο» και «σκλαβωμένο»
- Ολυμπιακός: Τι χάνει από τον Βεζένκοφ, τι κερδίζει με τον Πίτερς
- Εβανς: Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή του στα παρκέ
- Λάσο: Η επική αντίδραση όταν έμαθε για την απουσία του Βεζένκοφ
- Ολυμπιακός: Το απίθανο 19/19 και το σπάνιο... 11/19 του Βεζένκοφ