Πανιώνιος: Αν δεν πούλαγε... Η dream team και οι κορυφαίοι ξένοι της ιστορίας του!

Πανιώνιος: Αν δεν πούλαγε… Η dream team και οι κορυφαίοι ξένοι της ιστορίας του! | Αφιέρωμα

Πέρασαν 100 χρόνια από τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και υπάρχει μια συνοικία στο Λεκανοπέδιο όπου οι συνήθειες, οι θύμησες, ακόμα και κάποιοι ιδιωματισμοί δεν έσβησαν ποτέ, όσο κι αν ξεθώριασαν ύστερα από έναν αιώνα. 

Η Νέα Σμύρνη ανέκαθεν αποτελούσε ένα ξεχωριστό σημείο στο χάος της πρωτεύουσας, μια «αυτόνομη», πιο επαρχιώτικη, παρά πρωτευουσιάνικη συνοικία.

Σημείο αναφοράς με το παρελθόν (τότε που οι πρόγονοι των σημερινών Νεοσμυρνιωτών ανθούσαν στην Ιωνία), με το παρόν είναι ο Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος Σμύρνης που ιδρύθηκε το 1890 στη Μικρά Ασία και οργάνωσε τμήμα ποδοσφαίρου το 1895.

Οι Σμυρνιοί έφεραν μαζί τους την ομάδα με το πρώτο Δ.Σ. να συγκροτείται άμεσα, στις 20 Νοεμβρίου του 1922.

Έκτοτε, τεράστιοι παίκτες ξεκίνησαν, έμαθαν ποδόσφαιρο ή φόρεσαν την κυανέρυθρη φανέλα, απέκλεισαν την Ατλέτικο Μαδρίτης, κατέκτησαν δύο κύπελλα και έπαιξαν σε τέσσερις ακόμα τελικούς, τερμάτισαν δύο φορές δεύτεροι στην Α’ Εθνική.

Γι’ αυτό και λυπεί όλους τους υγιείς φιλάθλους ο μαρασμός της σύγχρονης ομάδας που βολοδέρνει στη Γ’ Εθνική, προδομένος κατά καιρούς από υπερφίαλους ή ανίκανους προέδρους.

Ποιος ποδοσφαιρόφιλος δεν έχει συνθέσει με το νου μια dream-team με παικταράδες που πέρασαν από τη Νέα Σμύρνη; Στο sportday.gr καθίσαμε και τη φτιάξαμε, αν και όσοι θα διαβάσετε παρακάτω, δεν θα μπορούσαν να παίξουν ταυτόχρονα στην ίδια ομάδα, αφού προέρχονται από διαφορετικές εποχές. Αναγκαστικά επιλέξαμε σύστημα 3-3-4 και κάναμε μια μικρή αυθαιρεσία, περνώντας τον Σαραβάκο στη μεσαία γραμμή, για να χωρέσουν όλα τα κανόνια της επίθεσης.

Μοναδική προϋπόθεση για τα μέλη της dream-team είναι να έχουν ξεκινήσει από τις ακαδημίες του Πανιωνίου ή να αποκτήθηκαν πριν κλείσουν τα 20 τους χρόνια. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε, αυτές είναι οι επιλογές μας:

Τερματοφύλακας

Νίκος Πεντζαρόπουλος (1943-1955)

Ο επονομαζόμενος και ήρωας του Τάμπερε. Αποκτήθηκε το 1943 σε ηλικία 16 ετών από ομάδα της γειτονικής Καλλιθέας. Ο καλύτερος στην εποχή του, βασικό στέλεχος της Εθνικής. H Ίντερ ήθελε να τον αποκτήσει το 1952, πήγε για ένα χρόνο στο Μιλάνο, αλλά ο Πανιώνιος δεν συναίνεσε για τη μεταγραφή. Σταμάτησε απογοητευμένος το 1955.

Αμυντικοί

Τάκης Παπουλίδης (1955-1963)

Κι αυτός Καλλιθεάτης. Από τους κορυφαίους αμυντικούς της εποχής του, αγωνιζόταν και στη μεσαία γραμμή και έγραψε 21 διεθνείς συμμετοχές. Το 1963 έφυγε για τον Παναθηναϊκό. Ο γιος του έπαιξε στον Πανιώνιο τη δεκαετία του ’80 και του ’90.

Στη φωτό πάνω σειρά, τρίτος από δεξιά

Μπάμπης Ιντζόγλου (1968-1976)

Νικαιώτης, στα 19 του αποκτήθηκε από τον Ιωνικό και έπαιζε ως δεξί μπακ. Δεθνής κι αυτός, μέλος του μεγάλου Πανιωνίου που τερμάτισε στη δεύτερη θέση το 1971. Το 1976 έφυγε για την ΑΕΚ, με την οποία κατέκτησε τίτλους και έζησε τη μεγάλη πορεία στα ημιτελικά του UEFA.

Τάκης Φύσσας (1990-98)

Γέννημα-θρέμμα του Πανιωνίου, πρωταθλητής Ευρώπης το 2004, όντας το βασικό αριστερό μπακ της Εθνικής. Έκανε ντεμπούτο στην Α’ Εθνική σε ηλικία 18 ετών και το 1998 αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό και από εκεί τον πήρε μετά το Euro, η Μπενφίκα.

Μέσοι

Στάθης Χάιτας (1959-74 και 1975-77)

Η σημαία της ομάδας. Στα 18 του τον πήρε ο Πανιώνιος από το Κουκάκι. Βασικό στέλεχος της Εθνικής επί σειρά ετών, έπαιξε σε δύο τελικούς Κυπέλλου και το 1969 αναδείχτηκε κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής. Ο Πανιώνιος δεν ενέδωσε ποτέ στις προτάσεις Ολυμπιακούς και Παναθηναϊκού. Έφυγε για έναν μόνο χρόνο, όπου έπαιξε στη Λάρισα. Ως προπονητής έσωσε τον Πανιώνιο δύο φορές στα μπαράζ παραμονής.

Σπύρος Μαραγκός (1986-1989)

Παιδί του Πανιωνίου, χάθηκε για τους Νεοσμυρνιώτες μια νύχτα του Δεκεμβρίου 1989 μαζί με άλλους πέντε παίκτες, επειδή ο Πανιώνιος δεν κατέθεσε έγκαιρα τα δελτία τους και κατέληξε στον Παναθηναϊκό. Ποιοτικός μέσος, με πολύ καλές εκτελέσεις φάουλ. Αγωνίστηκε στο Μουντιάλ του 1994.

Δημήτρης Σαραβάκος (1977-84)

Ο πατέρας του Θανάσης ήταν διεθνής που πέρασε όλη την καριέρα του στον Πανιώνιο, οπότε κι αυτός ξεκίνησε από τους κυανέρυθρους. Μεταγράφηκε στον Παναθηναϊκό, όπου απογειώθηκε, έχοντας μεγάλο μερίδιο στις εγχώριες και διεθνείς επιτυχίες των πρασίνων. Έπαιξε στο Μουντιάλ του 1994 στη δύση της καριέρας του.

Επιθετικοί

Κώστας Νεστορίδης (1948-55)

Μεγάλωσε παίζοντας ποδόσφαιρο στην Καλλιθέα και στο Μοσχάτο. Στα 18 του τον πήρε ο Πανιώνιος. Τεράστιος επιθετικός και γκολτζής, η μεταγραφή του στην ΑΕΚ ήταν το σίριαλ της εποχής. Στην Ένωση η καριέρα του απογειώθηκε.

Γιώργος Δέδες (1961-74 και 1977-78)

Ο Πανιώνιος τον πήρε από τον Φοίβο Νέου Κόσμου όταν ήταν 18 ετών. Γρήγορος, τεχνίτης και killer. Αναδείχτηκε δύο φορές πρώτος σκόρερ στην Α’ Εθνική. Με τα 28 γκολ της περιόδου 1970-71 κατέκτησε το χάλκινο παπούτσι. Έπαιξε για τρία χρόνια στην ΑΕΚ (1974-77). Με την Εθνική σκόραρε 7 φορές.

Θωμάς Μαύρος (1970-76 και 1987-91)

Ο μεγαλύτερος σκόρερ στην ιστορία της Α’ Εθνικής. Ασημένιο παπούτσι το 1979, αγωνίστηκε ακόμα στη Μικτή Κόσμου και Ευρώπης. Από πιτσιρίκι στον Πανιώνιο, έπαιξε μόνο στους κυανέρυθρους και στην ΑΕΚ.

Νίκος Αναστόπουλος (1976-80 και 1988-89)

Αποκτήθηκε από τη γειτονική Δάφνη πριν κλείσει τα 18. Τέσσερις φορές πρώτος σκόρερ στην Α’ Εθνική, χάλκινο παπούτσι και πρώτος σκόρερ όλων των εποχών με την εθνική ομάδα με 29 γκολ (και το πρώτο σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης). Το 1980 πήγε στον Ολυμπιακό και το 1987 έπαιξε στο Καμπιονάτο με τη φανέλα της Αβελίνο.

Αυτοί που δεν… χώρεσαν και οι καλύτεροι ξένοι 

Ατυχώς από την κυανέρυθρη dream-team κόψαμε πολύ μεγάλους παίκτες και που κάλλιστα θα μπορούσαν να συνθέσουν μια δεύτερη ιδανική ενδεκάδα. Πρόκειται για τους Θανάση Ιντζόγλου, Γιώργο Σκρέκη, Θανάση Σαραβάκο, Αντώνη Μανίκα, Λεωνίδα Βόκολο, Γιάννη Μανιάτη, Δημήτρη Σιόβα, Ανδρέα Σάμαρη, Αλέξανδρο Τζιώλη, Γιώργο Τζαβέλλα και Βαγγέλη Μάντζιο, που είτε δεν χωρούσαν είτε δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις που θέσαμε. Εδώ μοιάζει να μη χωράει ούτε στον πάγκο ο σπουδαίος Δημήτρης Μαυρίκης, ο κατά πολλούς καλύτερος μη διεθνής Έλληνας ποδοσφαιριστής! 

Ως μπόνους θα σας παραθέσουμε μια ενδεκάδα με τους καλύτερους ξένους είτε ως ονόματα είτε ως προσφορά που φόρεσαν τη φανέλα του Πανιωνίου οι οποίοι είναι:

Γιάροσλαβ Ντρόμπνι, Πετρ Βλτσεκ, Στεφάν Ντεμόλ, Τεοντόρ Μπαρζόφ, Γκάρι Όουεν, Ραφίκ Τζεμπούρ, Νόνι Λίμα (αργότερα απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα), Φαμπιάν Εστογιανόφ, Μαρκ Ρόμπινς και οι τεράστιοι Μίλινκο Πάντιτς και Αλβάρο Ρεκόμπα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News