Ο Μπερνάρντ Ανίσιο Καλντέιρα Ντουάρτε, γνωστός ως απλά Μπερνάρντ, είναι από τους μεταγραφικούς στόχους του Παναθηναϊκού. Αγωνίζεται στην Αλ Σαρία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στα 29 του η καριέρα του είχε σκαμπανεβάσματα, αλλά το ταλέντο του είναι αναμφισβήτητο.
Τα πρώτα βήματα
Ο Μπερνάρντ γεννήθηκε στο Μπέλο Οριζόντε της Βραζιλίας στις Σεπτεμβρίου του 1992 και σε ηλικία 14 ετών μπήκε στην ακαδημία της Ατλέτικο Μινέιρο, της μιας εκ των δύο μεγάλων ομάδων της πολιτείας, Μίνας Ζεράις.
Έχοντας πρωταγωνιστήσει στις μικρές ομάδες της «Γκάλο», στα 18 του (2010) δόθηκε δανεικός στην Ντεμόκρατα ντ Σέτε Λάγκοας προκειμένου να παίξει στη δεύτερη κατηγορία του πολιτειακού πρωταθλήματος Μινέιρο. Ελαμψε με 14 γκολ σε 16 ματς.
Οι εμφανίσεις του τον έβαλαν στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών συλλόγων κι όχι μόνο, ενώ ο τότε προπονητής Ντορίβαλ Ζούνιορ τον επέλεξε για να γίνει μέλος της πρώτης ομάδας της Ατλέτικο Μινέιρο για το 2011.
Αφού η Ατλέτικο Μινέιρο απέρριψε πρόταση ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων της Αλ Αχλί του Κατάρ, έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα. Ο Ντορίβαλ Ζούνιορ αρχικά τον χρησιμοποιούσε ως μπακ – χαφ.
Οι εμφανίσεις του στο πολιτειακό πρωτάθλημα του Μπέλο Οριζόντε δεν ήταν ιδιαίτερα πειστικές. Ήταν ακόμη άγουρος. Ωστόσο, ήταν πολύ καλύτερος από το επίπεδο της ηλικίας του. Ο Κούκα που διαδέχθηκε τον Ντορίβαλ Ζούνιορ στον πάγκο του κλαμπ, το αντιλήφθηκε και του έδωσε ευκαιρίες στο πρωτάθλημα Βραζιλίας του 2011. Τότε άρχισε να δείχνει την ταχύτητα και την τεχνική του και τις δεξιότητές του με τα δύο πόδια καθώς και την ευχέρειά του να παίζει και στις δύο πτέρυγες της επίθεσης.
Κέρδισε χρόνο συμμετοχής με το σπαθί του σε μια ομάδα που πάλεψε για την παραμονή της ως το τέλος του πρωταθλήματος. Τότε ήταν που η Σπαρτάκ Μόσχας έκανε πρόταση επτά εκατομμυρίων ευρώ, αλλά η Ατλέτικο Μινέιρο είπε και πάλι «όχι».
Το 2012 με τον Μπερνάρντ να δείχνει τρομερά σημάδια βελτίωσης και την ομάδα να ενισχύεται, η Ατλέτικο Μινέιρο έδειξε έτοιμη να διεκδικήσει τίτλους. Ο τότε νεαρός μεσοεπιθετικός άρχισε να εμφανίζει και την ικανότητα του μπροστά από την αντίπαλη εστία σημειώνοντας σημαντικά γκολ.
Η εδραίωσή του ως ανερχόμενος αστέρας του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου έγινε τους επόμενους μήνες στο πρωτάθλημα της Serie A της Βραζιλίας για το 2012. Με τις προσθήκες του Ροναλντίνιο και του Ζο στην επίθεση της Ατλέτικο Μινέιρο, σχημάτισαν μια εντυπωσιακή «τριπλέτα» – η «Γκάλο» τερμάτισε στη δεύτερη θέση. Ο Μπερνάρντ αναδείχθηκε ως «η αποκάλυψη του τουρνουά».
Με τους ευρωπαϊκούς συλλόγους να κάνουν… ουρά για να τον αποκτήσουν, έρευνα της εταιρίας Pluri Consultoria τον κατέταξε ως τον 3ο πιο ακριβό παίκτη του Copa Libertadores το 2013, πίσω μονάχα από τους Αλεσάντρε Πάτο (Μίλαν, Τσέλσι κ.α.) και τον Παουλίνιο (Μπαρτσελόνα κ.α.)
Τους επόμενους μήνες θα έλαμπε ακόμη περισσότερο στο θεσμό. Στη φάση των ομίλων και πιο συγκεκριμένα κόντρα στην Αρσενάλ Σαραντί (νίκη με 5-2) χάρισε ένα ρεσιτάλ σκοράροντας χατ τρικ. Σκόραρε και στην ημιτελική φάση με αντίπαλο τη Νιούελς Ολντ Μπόις. Στον τελικό, η Ατλέτικο Μινέιρο κατέκτησε το τρόπαιο νικώντας στα πέναλτι την Ολίμπια από την Παραγουάη.
Πλέον, ο Μπερνάρντ ήταν μια…πραγματικότητα. Σε σημείο που ο Λουίζ Φελίπε Σκολάρι τον επέλεξε για την εθνική Βραζιλίας και έγινε μέλος της «σελεσάο» που κατέκτησε το Κύπελλο Συνομοσπονδιών το 2013. Τον Αύγουστο του 2013 πωλήθηκε στη Σαχτάρ Ντόνετσκ για 25 εκατομμύρια ευρώ.
Η πορεία στη Σαχτάρ
Ο Μπερνάρντ πήρε το νούμερο δέκα και το κλαμπ είχε μεγάλες ελπίδες για εκείνον. Κυρίως να ακολουθήσει στα χνάρια των σημαντικών Βραζιλιάνων ποδοσφαιριστών που έκαναν μεγάλη καριέρα στο κορυφαίο επίπεδο όπως ο Φερναντίνιο και ο Γουίλιαν.
Στην πρώτη του σεζόν (2013-14) αν και δεν ήταν σταθερά καλός δημιούργησε προσδοκίες κυρίως γιατί δημιουργούσε για τους συμπαίκτες του. Την ημέρα που ο Σκολάρι ανακοίνωνε τις κλήσεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 που θα γινόταν στη Βραζιλία κι ο Μπερνάρντ ήταν μέσα σ’ αυτές, σκόραρε ένα καταπληκτικό γκολ κόντρα στη Σλάβουτιχ για το Κύπελλο Ουκρανίας.
Συνολικά με την εθνική Βραζιλίας έγραψε 14 συμμετοχές στην καριέρα του και σημείωσε ένα γκολ. Ο Σκολάρι του έβγαλε και το παρατσούκλι που τον ακολουθεί έκτοτε: Μπερνάρντ, «αλεγρία στα πόδια».
Η δεύτερη σεζόν, πάντως, ήταν χειρότερη. Ο πόλεμος στο Ντονμπάς είχε ξεσπάσει, η ομάδα ξεριζώθηκε κι ο προπονητής Μιρτσέα Λουτσέσκου τον υποβίβασε σε αναπληρωματικό, ενώ του άσκησε και δημόσια κριτική. Η Σάο Πάουλο, η Παλμέιρας και η Ατλέτικο Μινέιρο έκαναν προτάσεις, αλλά η Σαχτάρ δεν ήθελε να τον δώσει.
Τη σεζόν 2015-16 άρχισε να παίζει και πάλι καλά και ήταν ουσιαστικά βασικός στα πλάνα του Μιρτσέα Λουτσέσκου. Ωστόσο, την επόμενη σεζόν 2016-17 με την πρόσληψη του Πορτογάλου τεχνικού, Πάουλο Φονσέκα, ήταν όταν έπαιξε καταπληκτικά με επτά γκολ και τρεις ασίστ σε 37 συμμετοχές. Τη σεζόν 2017-18 ήταν εντυπωσιακός (29/10).
Η Έβερτον και η πτώση
Επέλεξε να μην ανανεώσει το συμβόλαιό του και πήγε στην Έβερτον, έχοντας εντυπωσιάσει τους ανθρώπους της κυρίως με τις εμφανίσεις του κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι στο Champions League. Ήταν από τους πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες της με έξι εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Έκλεισε την πρώτη του σεζόν στην Αγγλία με δύο γκολ και πέντε ασίστ σε 36 ματς. Ο Μάρκο Σίλβα ήταν απόλυτα ικανοποιημένος με την απόδοσή του. Έπαιξε πολύ και την επόμενη αγωνιστική περίοδο με τρία γκολ και δύο ασίστ σε 30 ματς.
Τη σεζόν 2020-21 βρισκόταν στα πλάνα του Κάρλο Αντσελότι, αλλά ο Ιταλός τεχνικός δεν τον υπολόγιζε ως βασικό. Ωστόσο, έγραψε 18 ματς. Με το κλαμπ να προσπαθεί να «απελευθερώσει» χρήματα, ο Μπερνάρντ «θυσιάστηκε» και δόθηκε στην Αλ Σαρία.
Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μπορεί τα λεφτά να είναι καλά, αλλά το επίπεδο του ανταγωνισμού είναι πολύ χαμηλό για έναν παίκτη του ταλέντου του. Στην πρώτη του σεζόν έβαλε οκτώ γκολ σε 36 συμμετοχές. Ψάχνει, όμως, την κατάλληλη ευκαιρία για να επιστρέψει στην Ευρώπη και να αποδείξει τις ικανότητές του και πάλι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Άρης: Τα... γνωστά «ντου» του Καρυπίδη - Την «έπεσε» στον Τσαγκαράκη και συνεχίζει να δυσφημεί το ελληνικό ποδόσφαιρο!
- Φουρνιέ: Ο Μπαρτζώκας βρήκε τον Ζιντάν του
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Η αποστολή των «ερυθρόλευκων» - Εκτός ο Εσε
- Κώστας Παπανικολάου: «Το καλεντάρι που έχει στηθεί από Ευρωλίγκα και FIBA είναι προβληματικό»
- Γερεμέγεφ: «Οι ιδέες του Ρουί Βιτόρια είναι περισσότερο επιθετικογενείς» - Σένκεφελντ: «Θετική αύρα ο Ρουί Βιτόρια»