Κορωνοϊός: Στέλνει αθλητές στα νοσοκομεία, στις εξέδρες και στα δικαστήρια

Η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερα από 6 εκ. ανθρώπους, ενώ μισό δισ. έχει μολυνθεί με τον κορωνοϊό. Για κάποιους εξ αυτών, αν και επέζησαν, η ζωή τους δεν θα είναι η ίδια μετά το πέρας της σύγχρονης μάστιγας. 

Στον αθλητισμό δεν είναι λίγοι αυτοί που αντιμετωπίζουν τις μετά-νόησης επιπτώσεις, τόσο όσον αφορά την υγεία τους όσο και τη ζωή τους εν γένει. Πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικές περιπτώσεις. Η πρώτη έχει σχέση με την επίδραση του ιού στον οργανισμό τους, ενώ η δεύτερη αφορά αυτούς που άλλαξε η ζωή τους λόγω της δικής τους στάσης και συμπεριφοράς στη διάρκεια της πανδημίας.

Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στον οργανισμό

Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, αν και οι έρευνες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον οργανισμό συνεχίζονται, έχει επιβεβαιωθεί ότι ο κορωνοϊός προκαλεί: τριχόπτωση, ολιγοσπερμία, νόσηση του πνεύμονα, όπως πνευμονική εμβολή και υπέρταση, μυοκαρδίτιδα (ειδικά σε παιδιά) και περικαρδίτιδα. Έχουν αναφερθεί ακόμα περιπτώσεις αρθρίτιδας, ενώ επηρεάζει και το ζάχαρο και απορρυθμίζει τον διαβήτη. Επίσης το 1/4 των νοσούντων έχει παρουσιάσει έντονη κόπωση.

Αν και σχεδόν όλες οι παραπάνω περιπτώσεις ελάχιστα βρίσκουν εφαρμογή στα νέα και γυμνασμένα κορμιά των αθλητών που νόσησαν, η κόπωση επηρέασε και συνεχίζει να θέτει καριέρες σε καραντίνα.

Αθλητές με μακροχρόνιες επιπτώσεις από τον κορωνοϊό

Η πιο γνωστή περίπτωση παίκτη του οποίου η καριέρα τέθηκε σε σοβαρό κίνδυνο είναι αυτή του 21χρονου Αλφόνσο Ντέιβις της Μπάγερν. Στις 5 Γενάρη διαγνώστηκε με κορωνοϊό και επέστρεψε μόλις στο χθεσινό (6/4) παιχνίδι με τη Βιγιαρεάλ. Αντιμετώπισε έντονη μυοκαρδίτιδα και αδυνατούσε να προπονηθεί. Το τελευταίο του επίσημο ματς είχε καταγραφεί στις 17 Δεκεμβρίου του 2021. 

Ο συμπαίκτης του στην Μπάγερν, Γιόσουα Κίμιχ είναι άλλη μία σοβαρή περίπτωση. Επέλεξε να μην εμβολιαστεί, νόσησε τον περασμένο Νοέμβρη και ο πνεύμονάς του μάζεψε υγρό. Έμεινε δύο μήνες εκτός, αλλά ευτυχώς, ξεπέρασε τα προβλήματα υγείας και επέστρεψε στη δράση τον Ιανουάριο.

Ο τερματοφύλακας της Νιουκάστλ, Καρλ Ντάρλοου χρειάστηκε να νοσηλευτεί επί τρεις μέρες με ορό, ο 25χρονος ακραίος μέσος της Μονπελιέ, Ζουνιόρ Σαμπιά εισήχθη στην εντατική, ενώ ο Ζαν-Κεβίν Ογκοστάν της Ναντ έμεινε εκτός για μήνες από τις παρενέργειες του κορωνοϊού.

Και ο Λιονέλ Μέσι παραπονέθηκε ότι ήταν πολύ άτονος μετά την ανάρρωσή του, ενώ οι Γκαμπονέζοι Μάριο Λεμινά, Αξέλ Μεγέ και Πιέρ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ παραπονέθηκαν για μυοκαρδίτιδα κατά τη διάρκεια του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής.

Έρευνα που έγινε σε 257 παίκτες της Bundesliga και της Serie A έδειξε ότι όσοι επέστρεψαν από κορωνοϊό είχαν μειωμένη απόδοση και έκαναν πολύ περισσότερα λάθη, ειδικά όσοι είχαν ξεπεράσει το 30ό έτος της ηλικίας τους.

Κυνηγημένοι ανεμβολίαστοι και ηττημένοι εμβολιασμένοι 

Πέρα από τις παθολογικές συνέπειες πάντως, ο covid-19 επηρέασε καριέρες σε τόσο μεγάλο βαθμό ώστε μερικοί να κρατηθούν από τις Αρχές και να περάσουν ακόμα και από δίκη, όπως συνέβη με τον Νόβακ Τζόκοβιτς και την προσπάθειά του να παίξει στο όπεν της Αυστραλίας. Ως ανεμβολίαστος, ο Σέρβος κρίθηκε ότι εισήλθε παράνομα στη χώρα.

Ο Καϊρί Έρβνγκ επίσης δεν εμβολιάστηκε με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αγωνιστεί στα εντός έδρας ματς των Μπρούκλιν Νετς και στα εκτός με τους Νικς και τους Ράπτορς, επειδή η Νέα Υόρκη και το Καναδάς εφάρμοζαν πιο αυστηρό πρωτόκολλο για τον κορονοϊό.

Το ίδιο συνέβη και με άλλους ανεμβολίαστους παίκτες, λιγότερο διάσημους.

Υπάρχουν φυσικά και χιλιάδες άλλοι που νόσησαν και έχασαν σημαντικούς αγώνες, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση όσους επρόκειτο να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και του Πεκίνου, όπως οι Μπράντλεϊ Μπιλ, Κόκο Γκοφ, Τζοάνα Κόντα, και Σαμ Κέντρικς.

Πολύ πρόσφατα στη Formula ο Σεμπάστιαν Φέτελ έμεινε εκτός, ενώ ο Ντάνιελ Ρικιάρντο αν και ανάρρωσε παραδέχτηκε ότι ήταν καταβεβλημένος από την πρόσφατη νόσησή του.

Το σίγουρο είναι το ακόμα και τώρα, που η μετάλλαξη του ιού δεν είναι τόσο επώδυνη όσο οι προηγούμενες, χρειάζεται από άλλους και ειδικά από τους αθλητές που καταπονούν τον οργανισμό τους, πολύ μεγάλη προσοχή, γιατί ποτέ κανείς δεν ξέρει, αν οι μετά-ιού μακροχρόνιες παρενέργειες αγγίξουν τον ίδιο ή θα τον προπεράσουν.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News