ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: «Πανδημία» από στημένα ματς
Ο στοιχηματισμός στα στημένα ματς, τα προκαθορισμένα αποτελέσματα, όπως και να το πείτε, τα στημένα ματς, σε μία πιο απλή έκφραση, αποτελούν πληγή για τον αθλητισμό και φυσικά για τις Νόμιμες Στοιχηματικές Εταιρείες.
Ο στοιχηματισμός, τα προκαθορισμένα αποτελέσματα, όπως και να το πείτε, τα στημένα ματς, σε μία πιο απλή έκφραση, αποτελούν πληγή για τον αθλητισμό και φυσικά για τις Νόμιμες Στοιχηματικές Εταιρείες.
Είναι ένα φαινόμενο με πολλές προεκτάσεις, εκφάνσεις, κοινωνικές, οικονομικές και όχι μόνο. Είναι μία μάστιγα από την οποία δύσκολα μπορεί να απαλλαγεί ο επαγγελματικός αθλητισμός, από τη στιγμή που έχει καταστεί μία βαριά βιομηχανία με έναν χορό εκατομμυρίων ευρώ να τζιράρετε καθημερινά σε στοιχήματα πάνω στις ανά τον κόσμο αθλητικές αναμετρήσεις σε όλα τα σπορ.
Ο ρόλος του COVID-19
Η πανδημία που σάρωσε τον πλανήτη επηρέασε πολλαπλά τη συγκεκριμένη βιομηχανία. Στην αρχή ήταν η πλήρης αναβολή των παιχνιδιών. Στη συνέχεια ήρθε η επανέναρξη δίχως κόσμο στις κερκίδες. Απ’ όπου και να το πιάσει κανείς η οικονομική ζημία δεν ήταν απλά μεγάλη αλλά τεράστια. Αυτό φαίνεται πώς έδωσε το έναυσμα για ακόμη περισσότερα στημένα παιχνίδια, από αυτά που ήδη υπήρχαν δηλαδή, προφανώς ως μέσο κάποιων εμπλεκομένων για να αποκομίσουν χρήματα και να περιορίσουν της ζημιές που έχουν υποστεί. Κι αυτά δεν τα αναφέρουμε εμείς ως θεωρίες συνωμοσίας, αλλά καταγράφονται από τις αρμόδιες αρχές και πιο συγκεκριμένα από την έμπειρη και αξιόπιστη Sportradar.
Περισσότερα από 1.100 «ύποπτα» ματς
Oι υπηρεσίες της ανεξάρτητης ερευνητικής αρχής Sportradar λοιπόν, έχει εντοπίσει περισσότερους από 1.100 ύποπτους αθλητικούς αγώνες από την έναρξη της πανδημίας Covid-19 τον Απρίλιο του 2020. Μάλιστα οι 655 από αυτούς (περισσότεροι από τους μισούς) εντοπίστηκαν τους πρώτους εννέα μήνες του 2021.
Η Sportradar δημοσιεύει νέα δεδομένα που δείχνουν ότι το ποδόσφαιρο της χαμηλότερης κατηγορίας κινδυνεύει περισσότερο από διαφθορά, καθώς 500 παιχνίδια έχουν ήδη προσδιοριστεί το 2021.
Με μία πρώτη ανάγνωση αυτών τον αριθμό λοιπόν, μπαίνοντας σε πλήρη δράση το 2021 έχουμε μέσο όρο περισσότερα από 70 ματς ύποπτα για στήσιμο ανά μήνα, δηλαδή σημαίνει ότι ενδεχομένως να στήνονται καθημερινά περισσότερες από δύο αναμετρήσεις ανά τον κόσμο!
Από αυτά τα 655 τα 500 παιχνίδια έχουν να κάνουν με ματς σε μικρότερες κατηγορίες! Δηλαδή αυτά κατέχουν το 76.3% των υπόπτων αγώνων. Με απλά λόγια αν αυτά τα ματς έχουν όντως στηθεί, τα 3/4 αφορούν αναμετρήσεις σε μικρότερες κατηγορίες, από την τρίτη κατηγορία και κάτω, καθώς και σε παιχνίδια που αφορούν ομάδες νέων! Το τελευταίο αυτό στοιχείο (σε ομάδες νέων) είναι απλά σοκαριστικό, αφού εδώ δεν μιλάμε απλά για ένα οικονομικό έγκλημα εξαπάτησης, μιλάμε για διαφθορά με τεράστιες κοινωνικές προεκτάσεις. Και το αναφέρουμε αυτό διότι μπαίνουν σε διαδικασία στησίματος ενός αγώνα παιδιά που είναι κάτω από 21 ετών, κάποιοι από αυτούς ακόμη και ανήλικοι!
Η χρήση του UFDS
Τους τελευταίους 18 μήνες, η Sportradar χρησιμοποίησε το εσωτερικό σύστημα ανίχνευσης απάτης και παρακολούθησης στοιχημάτων (UFDS) για να ανιχνεύσει ύποπτη δραστηριότητα σε 12 διαφορετικά αθλήματα σε περισσότερες από 70 χώρες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του UFDS της Sportradar, το ποδόσφαιρο είναι το άθλημα που κινδυνεύει περισσότερο από διαφθορά που σχετίζεται με τα στοιχήματα.
Από το ποδόσφαιρο στα esports
Εκτός από το ποδόσφαιρο, τα esports είναι επίσης ένα ξεχωριστό άθλημα που πρέπει να στοχεύουν οι επιτήδειοι σύμφωνα με τα δεδομένα της sportradar.
Περισσότεροι από 70 ύποπτοι αγώνες esports εντοπίστηκαν από τον Απρίλιο του περασμένου έτους σε πέντε διαφορετικούς τίτλους παιχνιδιών, με περισσότερους από 40 από αυτούς, να έχουν εντοπιστεί από τον Ιανουάριο του 2021.
Τα υπόλοιπα σπορ
Κατά τα άλλα, το λογισμικό Sportradar εντόπισε φέτος ύποπτη δραστηριότητα στο τένις (37), στο μπάσκετ (19), στο πινγκ πονγκ (11), στο χόκεϊ επί πάγου (9) και στο κρίκετ (6).
Επίσης, εντοπίστηκαν ορισμένες παραβιάσεις σε βόλεϊ, χάντμπολ και μπιτς βόλεϊ τους τελευταίους 12 μήνες.
Ο MD της Sportradar Andreas Krannich τόνισε ότι ο φορέας του θα προσφέρει δωρεάν τη χρήση UFDS σε αθλητικούς οργανισμούς και πρωταθλήματα από τις 13 Οκτωβρίου ως απόδειξη της δέσμευσής του, να υποστηρίξει την υγιή βιωσιμότητα του παγκόσμιου αθλητισμού.
Επιπροσθέτως επισήμανε: «Όπως δείχνει η ανάλυσή μας, οι στημένοι αγώνες εξελίσσονται και αυτοί που βρίσκονται πίσω από αυτό διαφοροποιούν την προσέγγισή τους, τόσο στα αθλήματα και τους αγώνες που στοχεύουν, όσο και στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν τους αθλητές, όπως η άνοδος των ψηφιακών προσεγγίσεων».
Είναι τεράστιες οι διαστάσεις του θέματος
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το UFDS έχει εντοπίσει ύποπτους αγώνες στην Ευρώπη (382), στη Λατινική Αμερική(115), στην Ασία (74), στην Αφρική (43), στη Μέση Ανατολή (10) και στη Βόρεια Αμερική (9) από την 1η Ιανουαρίου του 2021 μέχρι και σήμερα.
Η Sportradar έγινε δημόσια εταιρεία τον περασμένο μήνα μετά την έναρξη μιας δημόσιας εγγραφής στο Nasdaq της Νέας Υόρκης.
Πηγή: powergame.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Άρης: Τα... γνωστά «ντου» του Καρυπίδη - Την «έπεσε» στον Τσαγκαράκη και συνεχίζει να δυσφημεί το ελληνικό ποδόσφαιρο!
- Φουρνιέ: Ο Μπαρτζώκας βρήκε τον Ζιντάν του
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Η αποστολή των «ερυθρόλευκων» - Εκτός ο Εσε
- Κώστας Παπανικολάου: «Το καλεντάρι που έχει στηθεί από Ευρωλίγκα και FIBA είναι προβληματικό»
- Γερεμέγεφ: «Οι ιδέες του Ρουί Βιτόρια είναι περισσότερο επιθετικογενείς» - Σένκεφελντ: «Θετική αύρα ο Ρουί Βιτόρια»