Ολυμπιακός - Σαμπαντέλ: Ένας ιστορικά σπουδαίος τελικός

Ολυμπιακός – Σαμπαντέλ: Ένας ιστορικά σπουδαίος τελικός για το «ερυθρόλευκο» πόλο Γυναικών που ψάχνει τρίτο Κύπελλο Πρωταθλητριών του τμήματος

 Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τη Σαμπαντέλ σε μια ρέπλικα του τελικού της Ευρωλίγκας πόλο Γυναικών το 2015 στο «Πέτρος Καπαγέρωφ», την Κυριακή 3 Απριλίου (17:00), και ήρθε η ώρα να ξεχωρίσει η ήρα από το θτάρι.

Ανάμεσα στον ημιτελικό του Ολυμπιακού με την Κίνεφ Κίρισι και εκείνον της Σαμπαντέλ με την Ούιπεστ στις 24 Απριλίου 2015, ο Χάρης Παυλίδης είχε κάνει με την προοπτική να αντιμετωπίσει τις Καταλανές, την ακόλουθη δήλωση: «Για να γίνεις ο βασιλιάς της ζούγκλας, πρέπει να σκοτώσεις το λιοντάρι». Το βράδυ εκείνης της μέρας, ο Νάνι Γκούιου πληροφορήθηκε τη δήλωση. Η απάντησή του παρέπεμπε σε Σπαρτιάτη: «Θα δούμε αύριο».

Ό,τι είδαμε… αύριο, ήταν το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών για την ομάδα πόλο Γυναικών του Ολυμπιακού. Η Σαμπαντέλ προηγήθηκε 4-1, το «Πέτρος Καπαγέρωφ» είχε «παγώσει», οι περισσότεροι εξ αυτών που βρίσκονταν μέσα ήταν… αγάλματα έτοιμα για κλοπή από Άγγλους λόρδους. Η νυν αρχηγός του Ολυμπιακού, Μαργαρίτα Πλευρίτου, ασπάστηκε το «θαρσείν χρη» και έσπασε την εκκωφαντική σιωπή με ένα σκαστό σουτ. Στο τέλος, η Άσλεϊ Σάουθερν τροφοδοτούσε τη Φιλιώ Μανωλιουδάκη στο δοκάρι, σε επίθεση σε παίκτρια παραπάνω, η Μάικα Γκαρσία δεν έφτασε να πάρει την μπάλα στα δύο μέτρα και, μετά το τελικό 10-9, η Φιλιώ σήκωσε μέσα σε ένα παραγεμισμένο από έκσταση κολυμβητήριο το τρόπαιο του πρω ταθλητή Ευρώπης.

Οι εποχές έχουν αλλάξει, αλλά το Ολυμπιακός-Σαμπαντέλ παραμένει. Τα… Πλευριτάκια, δηλαδή η Ελευθερία και η Βάσω, οι τερματοφύλακες, η Χρυσή Διαμαντοπούλου, η Ιωάννα Σταματοπούλου, ήταν εκεί. Η Νικόλ Ελευθεριάδου θα έπιανε λιμάνι, από τη Γλυφάδα της Αλεξίας Καμμένου, εκείνο το καλοκαίρι. Η Άλκηστη Αβραμίδου, που ήταν εκείνη που σήκωσε το δεύτερο Κύπελλο Πρωταθλητριών του Ολυμπιακού στη Βουδαπέστη, με αντίπαλο τη Ντουναϊβάρος και μετά την επικράτηση με σκορ 7-6, αποχώρησε το περασμένο καλοκαίρι. Η Χριστίνα Τσουκαλά, που ήταν στο αντίπαλο στρατόπεδο, του ΝΟΒ, το 2015, και το απόγευμα του Σαββάτου δεν μπορούσε να κρύψει τον ενθουσιασμό της μετά την εμφάνιση του Ολυμπιακού επί της Ούιπεστ, την οποία αποκάλεσε «Νέα εποχή», έκανε το ίδιο μετά το περυσινό τρεμπλ.

Η Αλεξάνδρα Ασημάκη, που είχε φτάσει στον Πειραιά μετά Βαΐων και Κλάδων το προηγούμενο καλοκαίρι, και εκείνη τη χρονιά πήρε και τα βάγια και τα κλαδιά, παίζει ακόμη στον Ολυμπιακό, αλλά του Αλίμου. Φήμες λένε ότι είναι πολύ σένια, φιτ όπως συνήθως και όταν οι «ερυθρόλευκες» των νότων προαστίων ανέβουν στην Α1, θα έχει επιστρέψει για τα καλά στη δράση, αυτήν τη φορά ως μάνα.

Για τη Σαμπαντέλ, η Τζούντιθ Φόρκα-Αρίθα, που… σκότωσε την Πλεμπισίτο Πάντοβα στο δεύτερο ημιτελικό, το 9-8, με τα 6 γκολ που πέτυχε, η τερματοφύλακας Λάουρα Έστερ, η οξύνους αμυντικός Μάτι Ορτίθ και, φυσικά, η Μάικα Γκαρσία, είναι παρούσες.

Η αυτοχειρία του Ολυμπιακού στη Βαρκελώνη

Οι προπονητές, εφτά χρόνια μετά, είναι διαφορετικοί. Ο Χάρης Παυλίδης πήρε το… τρένο για την Κίνα και έδωσε την ευλογία του στον Αλεξάντερ Τσίριτς, που την Κυριακή θα δώσει το πρώτο παιχνίδι του ως τεχνικού. Ο Γκούιου έχει φύγει χρόνια από τη Σαμπαντέλ και ο Νταβίντ Πάλμα έχει κάτι που ο Τσίριτς δεν διαθέτει ακόμη. Το τρόπαιο της Ευρωλίγκας Γυναικών. Οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν στη Βαρκελώνη το 2019 και σε εκείνο το παιχνίδι έγιναν… μαγικά πράγματα, μαζί με ένα μπλακ άουτ του Ολυμπιακού που στην 35ετή πορεία του τμήματος ταίρι δεν έχει: εκείνο που μετέτρεψε το 8-11 σε 13-11 μέσα σε 4,5 λεπτά. Ο Ολυμπιακός είχε προβεί σε ένα αριστοτέχνημα για σχεδόν 27 λεπτά και επρόκειτο να διαχωρίσει τον εαυτό του από τη Σαμπαντέλ: αν εξαιρεθούν τα δύο πρώτα παιχνίδια, οι προημιτελικοί της Ευρωλίγκας το 2014, που άνοιξαν το δρόμο για τις δύο ομάδες προκειμένου να κατακτήσουν τα ευρωπαϊκά τρόπαια, η Σαμπαντέλ την Ευρωλίγκα με το 19-10 επί της Βουλιαγμένης, ο Ολυμπιακός το LEN Trophy με το 10-9 επί της Φιρέντσε στη Φλωρεντία, απόρροια του σούπερ σόλο της Αυστραλής Μπρον Νοξ προς τη λήξη. Στο Super Cup που έγινε στη Βαρκελώνη, ο Ολυμπιακός ηττήθηκε δύσκολα και ο Χάρης Παυλίδης… ορκίστηκε εκδίκηση. «Στο τέλος της χρονιάς», είπε, «θα τις νικήσουμε». Και το έκαναν.

Οι δύο ομάδες, ειρήσθω εν παρόδω, έχουν συναντηθεί επιπλέον στον ημιτελικό του Final 4 του 2017, στο Κίρισι, όταν ο Ολυμπιακός την νίκησε για να ηττηθεί στον τελικό από την Κίνεφ. Οι «ερυθρόλευκες» την επόμενη χρονιά δεν έφτασαν στις τελευταίες τέσσερις ομάδες, μια και αποκλείστηκαν από την Κίνεφ, οπότε το σκηνικό στήθηκε για τον τελικό του 2019. Το 2021, τη χρονιά που κατέκτησαν το τρόπαιο, έκαναν και το πιο όμορφο παιχνίδι τους στο δεύτερο προημιτελικό της Ευρωλίγκας απέναντι στις Καταλανές: το 12-10 υπέρ της Σαμπαντέλ εξατμίστηκε με το εντυπωσιακό 10-5.

Η ιστορική συγκυρία για τον Ολυμπιακό

Ο Ολυμπιακός είναι η μόνη ομάδα στην Ευρώπη που έχει φέρει τη Σαμπαντέλ στα νερά του. Η παράδοση είναι αρνητική, με τις 5 ήττες (τρεις το 2014, δύο στο LEN Trophy, μία στο Super Cup, μία στον τελικό του 2019 και μία στον πρώτο προημιτελικό του 2021) και τις 3 νίκες, αλλά και οι δικές του επικρατήσεις είναι τρόπαια ή προκρίσεις: ο τελικός του 2015, ο ημιτελικός του 2017, ο δεύτερος προημιτελικός του 2021, αλλά ουδεμία έχει νικήσει περισσότερο τη Σαμπαντέλ από το 2011, όταν και κατέκτησε την πρώτη Ευρωλίγκα της με παρόντα τον Ολυμπιακό, ο οποίος… σφαγιάστηκε στον ημιτελικό με την Οριζόντε Κατάνια και ξένη παίκτριά της την… Γκαμπριέλα Σουκς, αρχηγό της Ούιπεστ.

Οι Καταλανές διεκδικούν το έκτο Κύπελλο Πρωταθλητριών τους, το οποίο θα τους φέρει σε απόσταση δύο από την Οριζόντε. Αυτά που κάνει είναι εξωπραγματικά: πλην του 2021, η μόνη φορά που δεν έφτασε σε Final 4 ήταν το 2012, όταν αποκλείστηκε από τη Βουλιαγμένη στα προημιτελικά! Αυτός θα είναι ο ένατος τελικός της αυτά τα 12 χρόνια, αφού έχει ηττηθεί μόνο σε έναν ημιτελικό, στο Κίρισι από τον Ολυμπιακό. Οι «ερυθρόλευκες», από τη μεριά τους, θα παίξουν στον πέμπτο τελικό τους και θα ψάξουν το τρίτο τρόπαιό τους: αυτό που θα τους φέρει πάνω από τη Γλυφάδα και τη Βουλιαγμένη, που έχουν δύο κατακτήσεις. Επιπλέον, στην περίπτωση που νικήσουν, θα κάνουν το back2back, που έχουν κατορθώσει οι ολλανδικές Ντονκ Γκούντα (1988-90) και Νερέους (1995, 1996), η Οριζόντε Κατάνια (2001, 2002, 2004-06), η Σαμπαντέλ (2013, 2014) και η Κίνεφ Κίρισι (2017, 2018). Α, και ο ΝΟ Βουλιαγμένης, το 2009 και το 2010, με προπονήτρια την Αλεξία Καμμένου, που τώρα παρακολουθεί το Final 4 ως προπονήτρια της εθνικής ομάδας πόλο Γυναικών…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News