ΥΓΡΟΣ ΣΤΙΒΟΣ: Τα κολυμβητήρια που ανοίγουν και οι πισίνες που κλείνουν
Ο κόσμος του Υγρού Στίβου στην Ελλάδα πήρε δύο καλά νέα τελευταία με την αναβάθμιση του ΟΑΚΑ και το νέο κέντρο υδάτινου αθλητισμού στο χώρο του ΣΕΦ, αλλά τα χρόνια προβλήματα με τις πισίνες εξακολουθούν να ταλανίζουν το χώρο
Ημέρα χαράς η σημερινή για τον υγρό στίβο του Πειραιά με την ανακοίνωση για το νέο κέντρο υδάτινου αθλητισμού στο χώρο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας. Εξαιρετική είδηση, ασφαλώς, αλλά μέχρι να προχωρήσουν τα έργα και να παραδοθούν τα νέα κολυμβητήρια που θα δώσουν βαθιά ανάσα στην αθλούμενη νεολαία του Πειραιά και του Φαλήρου υπάρχει ακόμα δρόμος.
Καλό νέο για το χώρο είναι και οι νέες πισίνες που θα δοθούν σύντομα προς χρήση στο ΟΑΚΑ.
Τα κολυμβητήρια, όχι μόνο στον Πειραιά, αλλά και στο ευρύτερο λεκανοπέδιο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, είναι, όμως, μια πονεμένη ιστορία. Ανοίγουν, κλείνουν, κοστίζουν (τους χειμερινούς μήνες), δεν διατίθενται σε σωματεία και υποφέρουν από χίλια μύρια προβλήματα που πέφτουν, βασικά, πάνω στις πλάτες των αθλητών, των γονιών τους και των προπονητών. Μην ξεχνάμε ότι ένα κολυμβητήριο φιλοξενεί αγωνιστικές ομάδες και ακαδημίες κολύμβησης, πόλο, καλλιτεχνικής κολύμβησης, ΑμΕΑ, υποψήφιους σχολών και κοινό.
Για παράδειγμα, το κολυμβητήριο της Μεταμόρφωσης, το μοναδικό 50 μ. στην βορειοδυτική περιοχή της πρωτεύουσας, κλείνει το λιγότερο για έξι μήνες με τους δύο συλλόγους να μεταφέρονται στο ΟΑΚΑ και στα Λιόσια. Το Εθνικό κολυμβητήριο του Ζαππείου είναι κλειστό εδώ και χρόνια. Υπάρχει ένας άγραφος νόμος στο χώρο που λέει ότι «κολυμβητήριο που κλείνει δεν ξανανοίγει». Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει αρκετά βελτιωτικά έργα σε διάφορες δεξαμενές, αλλά σχεδόν ποτέ δεν τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα, με αποτέλεσμα οι αθλούμενοι να μένουν εκτός προπονήσεων ή να μετακομίζουν σε άλλα κολυμβητήρια, επιβαρύνοντας τα ήδη φορτωμένα προγράμματα προπονήσεων. Την ίδια ώαρ, τα σωματεία πασχίζουν να κρατήσουν τους αθλητές τους ενεργούς και ματώνουν οικονομικά μαζί με τους γονείς που είναι και οι μοναδικοί «χορηγοί» τους.
Στην Κρήτη είναι γνωστό το πρόβλημα με το κλειστό κολυμβητήριο των Χανίων εδώ και πολλά χρόνια, με τις μελέτες να διαδέχονται η μία την άλλη, αλλά από έργα… μηδέν. Ούτε το Γιοφύρι της Άρτας να ήταν…
Μια και αναφέραμε την Άρτα, ανακοινώθηκε πρόσφατα ότι το κολυμβητήριο της πόλης θα γίνει ενεργειακό. Μέχρι να συμβεί αυτό, όμως, θα χαθεί και η φετινή χρονιά. Το κολυμβητήριο θα μείνει κλειστό για άλλο έναν χειμώνα για περίπου έξι μήνες, και όσα παιδιά θέλουν να συνεχίσουν να αθλούνται, θα πρέπει να καλύπτουν καθημερινά 150 χλμ πήγαινε-έλα μέχρι τα Ιωάννινα, που διαθέτουν μόνο ένα κολυμβητήριο με πολλά προβλήματα και οχτώ συλλόγους.
Αντίστοιχα, κλειστή λόγω έργων θα είναι σύντομα και η πισίνα στην Κέρκυρα. Τα έργα θα ξεκινήσουν σύντομα με τις προπονήσεις και τις υποχρεώσεις των ομάδων στο φουλ, κι ενώ πέρασε ανεκμετάλλευτο το καλοκαίρι όταν δεν υπήρχε αγωνιστική δραστηριότητα.
Στη Χίο, στα μέσα Οκτώβρη θα επαναλειτουργήσει το Ιωνικό Κολυμβητήριο, το οποίο είναι κλειστό αυτήν την περίοδο, όμως θα πρέπει να κλείσει ξανά από τον Απρίλη του 2022 για νέα έργα.
H Χίος, μαζί με τη Ρόδο, την Κρήτη, τη Σύρο και την Κάλυμνο είναι τα μοναδικά νησιά του Αιγαίου που διαθέτουν ολυμπιακών διαστάσεων κολυμβητήρια.
Αυτή δεν είναι παρά μια μικρή καταγραφή της πρόσφατη ειδησεογραφίας όσον αφορά τον κολυμβητικό χάρτη της χώρας. Τα προβλήματα είναι πολύ περισσότερα και – συνήθως – χρόνια. Τώρα, πώς και γιατί αυτή η χώρα καταφέρνει και βγάζει ολυμπιονίκες και παγκόσμιους πρωταθλητές αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Ή μάλλον ένα άλλο θαύμα…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται