WTA FINALS: Η Μαρία Σάκκαρη γράφει ιστορία - Το προφίλ των οκτώ κορυφαίων τενιστριών!

Το sportday.gr αναλύει το προφίλ των τενιστριών που θα συμμετέχουν στο WTA Finals, με την παρουσία της Μαρίας Σάκκαρη για πρώτη φορά στην καριέρα της.

Το τένις γυναικών είναι έτοιμο να χορέψει σε ρυθμούς λάτιν, με τη Γουαδαλαχάρα να υποδέχεται τις 8 καλύτερες, με τον αστερίσκο της Μπάρτι, για τη σεζόν που μας πέρασε. Η Αυστραλή δε θα ξαναπαίξει μέχρι το τέλος της σεζόν, με τις υπόλοιπες τενίστριες, μεταξύ αυτών και τη Μαρία Σάκκαρη, να διεκδικούν τον τίτλο του WTA Finals.

Η Ελληνίδα τενίστρια είναι Νο6 της παγκόσμιας κατάταξης και θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στην καριέρα της σε αυτήν τη μεγάλη γιορτή, όντας και η ίδια έτοιμη για το βήμα παραπάνω, μετά και τους δύο major ημιτελικούς που έφτασε φέτος, σε Roland Garros και US Open. Στον όμιλό της θα βρει τις Αρίνα Σαμπαλένκα, Πόλα Μπαντόσα και Ίγκα Σφιόντεκ, ψάχνοντας τις νίκες που θα τη φέρουν στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Μαζί με την Σάκκαρη θα γνωρίσουμε και τις υπόλοιπες επτά τενίστριες που συμπληρώνουν τον χορό.

Το H2H της Σάκκαρη με τις υπόλοιπες επτά τενίστριες:

Νίκες/ήττες

Μαρία Σάκκαρη

Αρίνα Σαμπαλένκα

1-4

Μπάρμπορα Κρεϊτσίκοβα

0-3

Καρολίνα Πλίσκοβα

1-2

Ίγκα Σφιόντεκ

2-0

Γκαρμπίνιε Μουγκουρούθα

1-1

Πόλα Μπαντόσα

0-0

Ανέτ Κονταβέιτ

6-5

 

Αρίνα Σαμπαλένκα

Η Λευκορωσίδα Αρίνα Σαμπαλένκα ήταν αυτή που οδήγησε το race για την Γουαδαλαχάρα, μετά και την απόσυρση της Άσλεϊ Μπάρτι. Αν μπορεί κάτι να χαρακτηρίσει τη χρονιά της, αυτό είναι η σταθερότητα. Αποτελεί μία τενίστρια που βασίζεται στο δυναμικό της παιχνίδι από τη βασική γραμμή, αλλά πολλές κατέφευγε σε υπερβολές που της στερούσαν διαύγεια και καθαρές εκτελέσεις. Η ψυχολογία της αποτελεί καθοριστικό παράγοντα, αφού όσο πιο… βαθιά την πετύχαινε κάποια σε ένα τουρνουά, τόσο πιο δύσκολα κατάφερνε να την κερδίσει, αφού πίστευε πολύ περισσότερο στα χτυπήματά της, αποφεύγοντας τα λάθη.

Κάπως έτσι έφτασε στον έναν από τους δύο τίτλους που κατέκτησε μέσα στη χρονιά, στη Μαδρίτη, αφού παρότι η χωμάτινη επιφάνεια δεν αποτελεί την αγαπημένη της, για το επιθετικό της παιχνίδι, κατάφερε να βγάλει 40! winners στο παιχνίδι κόντρα στην Κασατκίνα. Στη σεζόν έφτασε για πρώτη φορά σε δύο ημιτελικούς grand slam, όπως και η Μαρία Σάκκαρη, αλλά βρήκε σε τοίχο απέναντι στην Καρολίνα Πλίσκοβα (Wimbledon) και την Λέιλα Αν Φερνάντεζ (US Open).

 

Πολλά βασίζει στο «εκρηκτικό» της σερβίς, αφού όταν έχει πρώτο είναι σχεδόν αδύνατο να μην κυριαρχήσει στον πόντο. Κερδίζει το 71.4% των πόντων εκεί στη φετινή σεζόν, ποσοστό καλύτερο και από τις 8 που θα βρεθούν στο Μεξικό. Η ικανότητά της να χτυπήσει νωρίς και φλατ την μπάλα την κατατάσσει στα φαβορί, αφού έχει βελτιώσει πολύ και την κίνησή της μέσα στο κορτ. Αν δεν τη βγάλεις από τη baseline μπορεί να σε «σκοτώσει», πολλώ δε μάλλον αν τα χτυπήματά της διέπονται από την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση, αποφεύγοντας τα αβίαστα.

Μπάρμπορα Κρεϊτσίκοβα

Μία παίκτρια διπλού που καταφερε να κάνει σεζόν καριέρας και βρέθηκε από το πουθενά να κατακτά έναν major τίτλο. Η Μπάρμπορα Κρεϊτσίκοβα, αφού απέκλεισε την Μαρία Σάκκαρη, σώζοντας match point, σήκωσε το τρόπαιο του Roland Garros. Η Τσέχα μπήκε για τα καλά στην ελίτ της WTA, με την ψυχολογική ώθηση που πήρε.

Είναι ικανότατη στο να ανακατευθύνει την μπάλα, σημαδεύοντας γωνίες που μπορούν να ανοίξουν το κορτ. Αρέσκεται μάλιστα να εκτελεί γρήγορα, τελειώνοντας τους πόντους στα πρώτα χτυπήματα, μη χάνοντας ποτέ το μυαλό. Πνευματικά αποτελεί μία εκ των πιο δυνατών τενιστριών στο tour, έχοντας τις περισσότερες νίκες από τις 8 που θα βρεθούν στο Μεξικό, με 45 (όσες και η Κονταβέιτ).

 

Καρολίνα Πλίσκοβα

Αν μπορούμε να μιλήσουμε για «big server» στην WTA, τότε σίγουρα η Καρολίνα Πλίσκοβα αποτελεί μία τέτοια. Η Τσέχα είναι σταθερά στα μεγάλα ραντεβού, παίζοντας για 5η συνεχή χρονιά φέτος στα Finals, αλλά «απέχει» από τους σπουδαίους τίτλους, αφού στο τέλος πάντα κάτι της λείπει. Αυτή και η Σάκκαρη είναι οι δύο που έχουν φτάσει χωρίς τίτλο ως εδώ, με την Πλίσκοβα να έχει αγωνιστεί σε έναν τελικό major, αυτόν του Wimbledon όπου και ηττήθηκε από την Άσλεϊ Μπάρτι.

 

Με την ίδια συνταγή θα έρθει και στο Μεξικό, βασιζόμενη στο εκπληκτικό σερβίς της, με το πρώτο της να είναι το βασικό της όπλο, αφού βάζει στο κορτ το 62.3% αλλά κερδίζει εκεί το 70.3% των πόντων, πίσω μόνο από την Σαμπαλένκα, σερβίροντας παράλληλα τους περισσότερους άσους από τις 8 με 364. Βέβαια αν αυτό δεν λειτουργήσει, όπως έγινε στο παιχνίδι κόντρα στη Σάκκαρη, η Πλίσκοβα δυσκολεύεται να βρει εύκολους πόντους και συνάμα να ορίσει το τέμπο από τη βασική γραμμή, φέρνοντάς τη σε δυσμενείς θέσεις στο ράλι.

Ίγκα Σφιόντεκ

Με αυτά τα «παγωμένα» χαρακτηριστικά η Ίγκα Σφιόντεκ φαντάζει… δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο. Η Πολωνή τρέλανε όλον τον χώρο του τένις την περσινή σεζόν, φτάνοντας στην κατάκτηση του Roland Garros το 2020. Ήταν έτοιμη και από τα φαβορί να επαναλάβει τον θρίαμβο, προερχόμενη και από τον τίτλο στην Ρώμη, αλλά σταμάτησε στη Μαρία Σάκκαρη που έφτασε ως τα ημιτελικά φέτος.

 

Η Σφιόντεκ μπορεί να μην έχει ως μεγάλο όπλο το σερβίς της, αλλά είναι πολύ ικανή στο να τελειώνει γρήγορα πόντους, αφού η ποικιλία στα χτυπήματα τη διακρίνει. Χτυπάει πότε φλατ αλλά τις περισσότερες φορές αρκετό τοπ σπιν από το φόρχαντ, σημαδεύοντας συνεχώς τις γραμμές για να ανοίξει το γήπεδο, χαρακτηριστικό για το οποίο πολλοί την παρομοίασαν με τον Ραφαέλ Ναδάλ. Εξού και το 69.3% των κερδισμένων πόντων πίσω από το πρώτο σερβίς, μπαίνοντας πολύ νωρίς μέσα και εκτελώντας από το mid court.

Μετά το Παρίσι δεν έχει πιάσει τα υψηλά της στάνταρ απόδοσης, αλλά κανείς δεν μπορεί να την ξεγράψει, αφού πάντοτε μπορεί να κάνει την έκπληξη.

Αναλυτικά τα νούμερα των 8 της φετινής σεζόν

 

Σαμπαλένκα

Κρεϊτσίκοβα

Πλίσκοβα

Σάκκαρη

Σφιόντεκ

Μουγκουρούθα

Μπαντόσα

Κονταβέιτ

Κατάταξη

Νο2

No3

Νο4

Νο6

Νο10

Νο5

Νο11

Νο8

Νίκες-ήττες 2021

44-16

45-14

35-18

36-18

35-13

38-16

41-15

45-15

Τίτλοι 2021

2

3

0

0

2

2

2

4

Άσοι

338

184

364

234

120

149

192

205

1ο σερβίς %

59.3%

59.7%

62.3%

57.7%

57.6%

66.6%

65.2%

61.4%

Πόντοι στο 1ο σερβίς

71.4%

69.4%

70.3%

69.3%

69.3%

66.1%

68.5%

68.2%

Πόντοι στο 2ο σερβίς

48.2%

50%

43.8%

47.1%

53.1%

48.9%

43.3%

48.5%

Μπρέικ πόιντ που έσωσε %

62.1%

56.6%

60.1%

54.5%

54.6%

51.6%

52.2%

57.6%

Μπρέικ πόιντ που έκανε %

49.5%

46.6%

43.8%

43%

42%

47.5%

45.9%

49.9%

Γκαρμπίνιε Μουγκουρούθα

Για την Ισπανίδα το 2021 είναι η χρονιά της επιστροφής στο τοπ επίπεδο, μαζί και στη δεκάδα, κάτι που είχε να συμβεί από τον Αύγουστο του 2018. Η Μουγκουρούθα με το εκπληκτικό ξεκίνημά της στη σεζόν, έπαιξε στον τελικό του πρώτου σλαμ στην Αυστραλία, όπου και ηττήθηκε από την Άσλεϊ Μπάρτι. Έπαιξε άλλους τρεις τελικούς, κερδίζοντας τους δύο, στο Σικάγο και το Ντουμπάι.

Βασίζεται κατά κύριο λόγο στο παιχνίδι της από τη βασική γραμμή. Από εκεί ορίζει το ράλι με τα φλατ χτυπήματά της, ωστόσο αν καταφέρει η αντίπαλός της να τη θέσει σε κίνηση, αρκετές φορές την αποσυντονίζει. Φυσικά το σερβίς της είναι σημαντικό για να παίρνει το πάνω χέρι, όντας μάλιστα η καλύτερη των 8 σε ποσοστό περασμένων πρώτων σερβίς, αφού βάζει μέσα το 66.6%.

 

Πόλα Μπαντόσα

Η δεύτερη Ισπανίδα που θα βρεθεί στη Γουαδαλαχάρα σίγουρα δεν μπορούσε να προβλεφθεί στην αρχή της σεζόν. Από το Νο70 η Πόλα Μπαντόσα έπαιξε στους προημιτελικούς του Roland Garros, των Ολυμπιακών Αγώνων, του Σινσινάτι και έφτασε ως την κατάκτηση του Indian Wells, για να βρεθεί αυτήν τη στιγμή στο Νο11.

Μπορεί αν τη βλέπει κάποιος να μην ξεχωρίζει κάποιο σπουδαίο πλεονέκτημά της, αλλά δεν υστερεί και σε τίποτα. Κινείται πολύ γρήγορα και εξαιρετικά στο κορτ, καταφέρνοντας να φέρει πάντα το σώμα της σε σωστή θέση πίσω από την μπάλα για να εκτελέσει. Μπορεί στη Γουαδαλαχάρα η επιφάνεια να είναι λίγο πιο γρήγορη από όσο τη βολεύει, αλλά οι επιτυχίες της στο σκληρό δεν τη βγάζουν εκτός της συζήτησης.

 

Ανέτ Κονταβέιτ

Αν υπάρχει κάποια που μπορεί να πάρει τον χαρακτηρισμό της πιο «καυτής» από άποψη απόδοσης τενίστριας, τότε το όνομα της Ανέτ Κονταβέιτ μπαίνει δίπλα σε αυτόν τον ορισμό. Χρειαζόταν να κατακτήσει και τα δύο τουρνουά στο φινάλε της σεζόν και το έπραξε, παίρνοντας ισάριθμους τίτλους σε Μόσχα και Κλουζ-Ναπόκα, αφήνοντας εκτός την Ονς Ζαμπέρ.

Έκλεσει τη σεζόν με 26/28 νίκες, φτάνοντας συνολικά τις 45 (περισσότερες μαζί με την Κρεϊτσίκοβα από τις 8). Κατέκτησε 4 τίτλους στη σεζόν, έναν εκ των οποίων απέναντι στην Μαρία Σάκκαρη, στην Οστράβα. Παίζει με την ψυχολογία στα ύψη, αποφεύγοντας τα λάθη, όντας πολύ σταθερή στα χτυπήματα εδάφους. Στην Οστράβα κατάφερε να εγκλωβίσει την Σάκκαρη αφού ήταν και στιβαρή από το σερβίς της, αλλά και μία ικανή breaker.

 

Είναι η κορυφαία εκ των 8 στο να σπάει το αντίπαλο σερβίς, αφού μετρά 49.9% σε κερδισμένα game όταν σερβίρουν οι αντίπαλες. Καταφέρνει να σπάσει, δηλαδή, 1/2 φορές που υποδέχεται το αντίπαλο σερβίς. Η φόρα αυτή που έχει, με την επιθετικότητα που καταθέτει στο κορτ, υποδεχόμενη μέσα από τη βασική το αντίπαλο σερβίς, χωρίς να κάνει αβίαστα, την τοποθετεί ανάμεσα στα φαβορί για τον τίτλο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News