Ολυμπιακός: Το καραγκιοζιλίκι και ο κίνδυνος να γίνει… ΑΕΚ!

EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός έχει κάθε λόγο να φωνάζει για τη σφραγίδα Φωτιά που ζήσαμε στο «καραγκιοζιλίκι» του Καραϊσκάκη, αλλά πρέπει να προσέξει μην την πατήσει όπως η ΑΕΚ την περσινή χρονιά και… καταστραφεί!

Αντιλαμβάνομαι πλήρως την προσπάθεια μιας ομάδας (μεγάλης, μικρομεσαίας, μικρής, δεν έχει σημασία) να καταφεύγει σε… κάθε λογής τεχνάσματα όταν οποιοδήποτε παιχνίδι μπαίνει στο τελευταίο δεκάλεπτό του και καλείται να διαχειριστεί ένα υπέρ της σκορ.

Μην κοροϊδευόμαστε! Είτε λέγεσαι Ρεάλ Μαδρίτης και παίζεις σε τελικό με τη Λίβερπουλ στο Champions League, είτε ονομάζεσαι… Αδάμαστα Γερόντια και συμμετέχεις σε κάποιο συνοικιακό τουρνουά 11Χ11 στις Τζιτζιφιές, στο τέλος των αγώνων τα πάντα επιτρέπονται: Και κάτω να πέσεις, και τον τραυματία να προσποιηθείς και χρόνο να «καταπιείς» και μπάλες να πετάξεις στον αγωνιστικό χώρο!

Το ποδόσφαιρο από τις αλάνες μέχρι τα μεγαλύτερα στάδια του πλανήτη δεν παίζεται… με το σταυρό στο χέρι και έχει ορισμένους άτυπους κανόνες… του δρόμου να το κυριεύουν!

Ωστόσο αυτό που συνέβη το βράδυ της Κυριακής στο «Καραϊσκάκη» ξεφεύγει κατά πολύ από τα όρια του θεμιτού και του ποδοσφαιρικού.

Μια συμπεριφορά-προσβολή πάνω απ’ όλα στους φιλάθλους που πλήρωσαν εισιτήριο για να δουν ένα παιχνίδι

Η συμπεριφορά των ποδοσφαιριστών του Βόλου από το πρώτο λεπτό (!) του δευτέρου ημιχρόνου μέχρι τη λήξη της αναμέτρησης με τον Ολυμπιακό ξεφεύγει κατά πολύ από τα όρια των «άτυπων κανόνων της αλάνας» και ξεπερνά ακόμη και το φράγμα της διακωμώδησης του αθλήματος.

Η συμπεριφορά των φιλοξενούμενων του Κώστα Μπράτσου αφενός αδίκησε τον ίδιο τους τον εαυτό για την υπέροχη εμφάνιση του πρώτου ημιχρόνου, κυρίως όμως αποτέλεσε μέγιστη προσβολή για καθέναν από τους χιλιάδες φιλάθλους που πλήρωσαν εισιτήριο για να βρεθούν στις εξέδρες του Καραϊσκάκη.

Γιατί κάποια στιγμή σ’ αυτό το ταλαιπωρημένο ελληνικό ποδόσφαιρο, πρέπει κάποιος να θυμηθεί αυτόν τον… έρημο πελάτη που υποτίθεται ότι απευθύνεται το προϊόν: τον Έλληνα φίλαθλο!

Τον οικογενειάρχη, τον βιοπαλαιστή, το φοιτητή οποιονδήποτε στερείται ένα σημαντικό μέρος του οικογενειακού του προϋπολογισμού για να βρίσκεται κάθε Κυριακή στο πλευρό της αγαπημένης του ομάδας. Είτε φοράει ερυθρόλευκο, είτε πράσινο, είτε κίτρινο, είτε μαυρόασπρο, είτε κυανόλευκο, είτε κυανέρυθρο κασκόλ.

Μια ελεεινή φαρσοκωμωδία με την ανοχή του Βασίλη Φωτιά

Η ελεεινή (χωρίς ίχνος υπερβολής) εικόνα των παικτών του Βόλου να σωριάζονται κάθε λίγο και λιγάκι στο χορτάρι του Καραϊσκάκη και μέσα σε δύο λεπτά να… τρέχουν σαν τρελοί ξανά στο γήπεδο, αποτελεί πρώτιστα προσβολή για τους φιλάθλους που πλήρωσαν αντίτιμο για να παρακολουθήσουν το παιχνίδι.

Και το γεγονός ότι όλη αυτή η φαρσοκωμωδία στήθηκε με την ανοχή του διαιτητή, Βασίλη Φωτιά (ο οποίος αντί να τιμωρεί τους παίκτες του Βόλου για το θέατρο διαρκείας, έβγαζε κίτρινες κάρτες σε αυτούς του Ολυμπιακού) δικαιολογεί στα δικά μου μάτια την οποιαδήποτε οργισμένη ανακοίνωση της πειραϊκής ΠΑΕ για τη διαιτησία.

Προσωπικά οι φωνές για πέναλτι στο ελληνικό ποδόσφαιρο, έχουν πάψει να με συγκινούν εδώ και χρόνια! Ούτως ή άλλως άλλα βλέπει ο ένας, άλλα ο άλλος. Δείτε το… ξεκατίνιασμα για τις αμφισβητούμενες φάσεις στο ντέρμπι της Λεωφόρου και θα καταλάβετε τι εννοώ.

Ωστόσο η συμμετοχή ενός διαιτητή σε μια ποδοσφαιρική φαρσοκωμωδία που προσβάλλει πάνω απ’ όλα τον Έλληνα φίλαθλο, συνιστά στα δικά μου μάτια μεγαλύτερο έγκλημα!

Οι φωνές για τη διαιτησία και ο «ανοιχτός πόλεμος» με την ΕΠΟ να μην γίνουν άλλοθι στο μυαλό των παικτών!

Προσοχή, όμως! Κάπου εδώ αρχίζει η μεγάλη ευθύνη του Ολυμπιακού να προστατεύσει την ομάδα από τη μεγαλύτερη παγίδα που μπορεί να πέσει. Για να το θέσω διαφορετικά να μην ακολουθήσει την περσινή συνταγή της ΑΕΚ που οδήγησε την «Ένωση» στην ολική καταστροφή!

Τα ίδια έγραφα πέρσι για την ΑΕΚ όταν η διοίκησή της διαμαρτυρόταν για τη διαιτησία σε παιχνίδι με τον ΟΦΗ που κέρδιζε… 3-0 στο 80’ και κατάφερε να ισοφαριστεί, τα ίδια ακριβώς θα γράψω φέτος για την ανακοίνωση του Ολυμπιακού σε παιχνίδι που στο φινάλε χάθηκε από την απίστευτη ανικανότητα των «ερυθρόλευκων» παικτών να στείλουν την μπάλα στα δίχτυα σε κενή εστία, όχι μία, αλλά τρεις φορές!

Τι πρέπει να προσέξουν στον Πειραιά; Να μην αντιληφθεί  ο κάθε Ντε λα Φουέντε ότι… φταίει ο κάθε Φωτιάς επειδή ο ίδιος δεν μπόρεσε να βρει 7,5 μέτρα εστίας από τη μικρή περιοχή!

Η κάθε ΠΑΕ μπορεί να ασκεί την επικοινωνιακή της πολιτική με όποιον τρόπο θέλει. Με φωνές, με διαμαρτυρίες, με διπλωματία. Δικαίωμά της είναι, είτε συμφωνεί, είτε διαφωνεί κάποιος μαζί της. Επαναλαμβάνω για να μην παρεξηγηθώ. Το βράδυ της Κυριακής ο Ολυμπιακός είχε κάθε λόγο να εκδώσει ανακοίνωση για το ρόλο που διαδραμάτισε ο Φωτιάς στην παρωδία που ζήσαμε στο Φάληρο.

Άλλωστε δεν χρειάζεται να είσαι… παντογνώστης του παρασκηνίου για να διαπιστώσεις ότι τα σχέδια Μπαλτάκου στην ΕΠΟ έχουν άμεση σχέση με τη φθορά του Ολυμπιακού και προσωπικά του Βαγγέλη Μαρινάκη. Προφανώς, λοιπόν, η ΠΑΕ Ολυμπιακός βρίσκεται σε ανοιχτό πόλεμο με τη διοίκηση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και όσους θεωρεί ότι κινούν τα νήματα πίσω από… μαριονέτες στο Πάρκο Γουδή.

Τι πρέπει να προσέξουν στον Πειραιά; Να μην αποτελέσει αυτός ο πόλεμος άλλοθι στο υποσυνείδητο των παικτών. Να μην αντιληφθεί π.χ. ο κάθε Ντε λα Φουέντε ότι… φταίει ο κάθε Φωτιάς επειδή ο ίδιος δεν μπόρεσε να βρει 7,5 μέτρα εστίας από τη μικρή περιοχή!

Αν τα αποδυτήρια μιας ομάδας μπολιαστούν από… το ελαφρυντικό και τη δικαιολογία της διαιτησίας, το σενάριο της καταστροφής είναι μαθηματικά προδιαγεγραμμένο.

Το τι κάνει μια ΠΑΕ στο δημόσιο λόγο της είναι άλλη συζήτηση, και το τι πρέπει να κάνουν προπονητής και παίκτες στο χορτάρι, εντελώς διαφορετική. Όσο κινούνται παράλληλα, καμία ομάδα δεν κινδυνεύει. Αν συναντηθούν στη διαδρομή τότε το μονοπάτι οδηγεί στον γκρεμό!

Στην ΑΕΚ πέρσι οι παίκτες της πίστεψαν από τη δεύτερη αγωνιστική ότι… σφάζονται σε κάθε τους παιχνίδι. Κι αντί να παίζουν μπάλα από το πρώτο δευτερόλεπτο των αγώνων διαμαρτύρονταν στους διαιτητές.

Η περσινή νοοτροπία και συμπεριφορά της «Ένωσης», που την οδήγησε ακόμη και εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων, πρέπει να αποτελέσει το υπ’ αριθμόν ένα παράδειγμα προς αποφυγή για τον οργανισμό του Ολυμπιακού.

Η διοίκηση να κάνει αυτό που κρίνει καλύτερο για να προασπίσει τα συμφέροντα της ομάδας, αλλά πρώτιστα να δώσει στους παίκτες να καταλάβουν ότι η συγκεκριμένη συζήτηση δεν τους αφορά. Δουλειά τους είναι να ματώνουν στο γήπεδο και… να στέλνουν την μπάλα στο πλεχτό όταν βρίσκονται μπροστά σε κενή εστία!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News