Σαν σήμερα: Η Ρεάλ δεν πήρε τον Μίμη Παπαϊωάννου από την ΑΕΚ, ο Καζαντζίδης τον πήρε και τον επέστρεψε

Eurokinissi

Ο Στέλιος Καζαντζίδης έστειλε τον Μίμη Παπαϊωάννου πίσω στην ΑΕΚ αντί να τον κάνει τραγουδιστή.

Ο Στέλιος Καζαντζίδης είναι σίγουρα ο τραγουδιστής που τραγουδήθηκε όσο κανένας άλλος στην Ελλάδα. Η Ελλάδα δάκρυσε όταν στις 14 Σεπτεμβρίου 2001, ο γιος του χτίστη Χαράλαμπου Καζαντζίδη με καταγωγή από τα Κοτύωρα (σημ. Ορντού) του Πόντου και της Γεσθημανής με καταγωγή από την Αλάγια της νοτιοδυτικής Μικράς Ασίας, έφυγε από τη ζωή.

Η κηδεία του στο Νεκροταφείο της Ελευσίνας, πλάι στον τάφο της μητέρας του, όπως το επιθυμούσε ο ίδιος, είχε εξελιχθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Ο Στέλιος Καζαντζίδης είχε σχέση με το ποδόσφαιρο και συγκεκριμένα την ΑΕΚ. Ήταν οπαδός και πήγαινε στο γήπεδο. Είχε γράψει τη μουσική στον ύμνο της Ένωσης, που τραγούδησε το 1971 ο Μίμης Παπαϊωάννου, Οι στίχοι «Νικήστε, Νικήστε» ήταν του Χρήστου Κολοκοτρώνη, τρισέγγονου του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Κάποια χρόνια νωρίτερα ο Καζαντζίδης άρπαξε από την ΑΕΚ τον Μίμη Παπαιωάννου, αλλά τελικά τον επέστρεψε στην μεγάλη του αγάπη.

Ήταν Οκτώβριος του 1965 ότον ο Στέλιος Καζαντζίδης, η Μαρινέλλα και συνεργάτες τους αναχωρούσαν από τον σταθμό Λαρίσης για τη Γερμανία για μια σειρά από συναυλίες. Μαζί τους ο Δημήτρης (Τάκης) Τζάρας, ο Μάριος Κώστογλου, ο Μάρκος Καράμπελας, ο Κώστας Σταματάκης, ο Χρήστος Νικολόπουλος, αλλά και Μίμης Παπαϊωάννου.

«Ήλθε ο Πούσκας και με γύρευε. Όταν πλησίασε στο τραπέζι μου, ίδρωσα»

Όλα είχαν ξεκινήσει πέντε μήνες νωρίτερα. Στις 12 Μαΐου 1965, η ΑΕΚ αντιμετώπιζε τη Ρεάλ Μαδρίτης σε φιλικό αγώνα στα εγκαίνια του χλοοτάπητα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Πριν από το ματς, στο δείπνο που είχε παραθέσει η ΑΕΚ στους Ισπανούς έγινε κάτι που ελάχιστοι περίμεναν.

«Τον κοιτούσα στα μάτια και δεν πίστευα ότι ο μεγάλος Φέρεντς Πούσκας μιλούσε σε μένα»

Το 2011, το είχε περιγράψει ο Μίμης Παπαϊωάννου σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην Καθημερινή: «Στο δείπνο που έκανε η ΑΕΚ στην αποστολή της Ρεάλ, ήλθε ο Πούσκας και με γύρευε. Όταν πλησίασε στο τραπέζι μου, ίδρωσα. Τον κοιτούσα στα μάτια και δεν πίστευα ότι ο μεγάλος Φέρεντς Πούσκας μιλούσε σε μένα.

Μου είπε ότι είμαι καλός παίκτης, ότι θα με πάρουν και μου έδωσε δύο συμβουλές. Η πρώτη να είμαι ήρεμος, να τρώω και να κοιμάμαι καλά. Η δεύτερη να μάθω να παίζω χωρίς την μπάλα».

Ο μισθός στην ΑΕΚ ήταν 11.000 . Το πριμ υπογραφής στην Ρεάλ 750.000

Η Ρεάλ θα αποκτούσε τον Μίμη Παπαϊάννου και η ζωή του θα άλλαζε. Η προσφορά προς την ΑΕΚ ήταν 4,5 εκατομμύρια δραχμές, μυθικό ποσό για την ελληνική πραγματικότητα. Ακόμα πιο… μυθικό το ποσό για τον Μίμη Παπαϊωάννου. Ο μηνιαίος μισθός στην ΑΕΚ ήταν 11 χιλιάδες δραχμές. Το πριμ υπογραφής στην Ρεάλ ήταν 750.000 δραχμές.

Η ΑΕΚ δεν τον έδωσε. Για να τον πείσουν να μείνει απάντησαν θετικά στο αίτημά του για δάνειο 100 χιλιάδων δραχμών για να κάνει μια δική του δουλειά. Ο καιρός περνούσε και τον Οκτώβριο δεν είχε πάρει δραχμή.

«Τον έβαζα να κάνει κάποια νούμερα με τη μπάλα και μετά να τραγουδάει ποντιακά, στις πρώτες συναυλίες στη Γερμανία. Είχα βάλει και τη Μαρινέλλα να παίζει ντέφι».

Τότε, ήρθε η πρόταση του Καζαντζίδη, ο οποίος αρκετά χρόνια αργότερα έχει πει στον Γιώργο Λιάνη: «Το χειμώνα του 1964, κλείσαμε με τη Μαρινέλλα στην Τριάνα του Χειλά. Εκεί με πολιόρκησε ο Μπάμπης Σημηριώτης, Έλληνας επιχειρηματίας από τη Γερμανία. Ήθελε η Μαρινέλλα κι εγώ, να πάμε σε όλες τις μεγάλες γερμανικές πόλεις, που είχαν χιλιάδες Έλληνες μετανάστες.

Έθεσα όρο να είναι κι ο Μίμης ο Παπαϊωάννου, σαν τραγουδιστής. Ο Σημηριώτης μου απάντησε λογικά, μα ο κόσμος τον ξέρει για ποδοσφαιριστή. Θα τον μάθει και σαν τραγουδιστή, του είπα.

Τον έβαζα να κάνει κάποια νούμερα με τη μπάλα και μετά να τραγουδάει ποντιακά, στις πρώτες συναυλίες στη Γερμανία. Είχα βάλει και τη Μαρινέλλα να παίζει ντέφι. Τον πλαισίωνα δηλαδή με ό,τι καλύτερο μπορούσα για να τον ανεβάσω ψυχολογικά. Τα κατάφερα. Τραγούδησε καλά».

Όλοι πλέον πίστευαν ότι μια νέα καριέρα ξεκινούσε για τον Μίμη Παπαϊωάννου. Όμως ο Στέλιος Καζαντζίδης ήξερε. «Γύρνα στην ΑΕΚ. Υποφέρεις. Αυτός είναι ο προορισμός σου», φέρεται να του είπε και ανέλαβε να τα… βρει με την ΑΕΚ. «Ο Καζαντζίδης πίεσε τη διοίκηση και μου δώσανε 500 χιλ. δρχ. για να επιστρέψω και επέστρεψα. Ήταν πολλά χρήματα για εκείνη την εποχή», είχε πει ο Παπαϊωάννου.

Στις 16 Δεκεμβρίου 1965, ο Μίμης Παπαϊωάννου επέστρεψε στην Ελλάδα. Έκανε δύο προπονήσεις και έπαιξε κόντρα στον Παναθηναϊκό πετυχαίνοντας ένα γκολ στη νίκη της ΑΕΚ με 3-0.

Με πληροφορίες από stelioskazantzidis.blogspot.com, wikipedia, Καθημερινή.

Πεθαίνει ο Ρώσος Γιούρι Σέντιχ

2021: Πεθαίνει σε ηλικία 66 ετών ο Ρώσος Γιούρι Σέντιχ, κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στη σφυροβολία με 86.74 από τις 30/8/1986 στην Στουτγκάρδη, ενός από τα μακροβιότερα παγκόσμια ρεκόρ στον στίβο.

2016: Ο Έλληνας πρωταθλητής και χάλκινος Παραολυμπιονίκης στο Πεκίνο το 2008 Σε Τζον Φερνάντες κατακτά το χρυσό μετάλλιο (και τέταρτο χρυσό για την Ελλάδα) στη σφαιροβολία στην κατηγορία F53, με καλύτερη βολή στα 8 μέτρα και 44 εκατοστά στην πρώτη του προσπάθεια.

2016      Ο Παύλος Μάμαλος κατακτά το χρυσό μετάλλιο, και δέκατο συνολικά για την Ελλάδα, στα -107 κιλά της άρσης βαρών σε πάγκο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο σηκώνοντας 238 κιλά σημειώνοντας παραολυμπιακό ρεκόρ.

2014: Ένα χρόνο μετά την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού νεανίδων στην Πόλη και δύο από την πρωτιά στο Παγκόσμιο του Περθ, τα κορίτσια του Γιώργου Μορφέση, κατακτούν το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Υδατοσφαίρισης νέων γυναικών στην Όστια της Ιταλίας νικώντας στον μεγάλο τελικό την Ιταλία με 7-6.

2010: Στον αγώνα Μπενφίκα-Χαποέλ Τελ Αβίβ΄(2-0), ο βραζιλιάνος αμυντικός της Μπενφίκα Luisao σημειώνει το 5,000o γκολ στην ιστορία του Champions League.

Χρήστος Βαρτζάκης, ο μακροβιότερος Έλληνας αθλητής

2009: Πεθαίνει σε ηλικία 98 ετών, ο Χρήστος Βαρτζάκης, ο μακροβιότερος Έλληνας αθλητής. Αγωνιζόταν από τα 19 του με τις Εθνικές ομάδες και είχε πολλές νίκες σε Βαλκανικούς αγώνες στα 5 και 10 χιλιόμετρα καθώς και στο Μαραθώνιο.

Τιμήθηκε τόσο από την Πολιτεία, από τον ΣΕΓΑΣ και τον ΠΣΑΤ. Σε ηλικία 72 ετών έτρεξε σε αγώνες βετεράνων στην Κορέα και βγήκε πρώτος στο μαραθώνιο κερδίζοντας αθλητές πολλά χρόνια νεότερούς του. Χαρακτηριστικό είναι ότι εξακολουθούσε να τρέχει μέχρι και το 2004 σε ηλικία 93 ετών, έστω και τα τελευταία 10 χιλιόμετρα της κλασικής διαδρομής του Μαραθωνίου (από το 1998).

2008: Ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης με παγκόσμιο ρεκόρ 59.85 κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 100μ ύπτιο S13 στην κολύμβηση στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου

2005: Ο Vincenzo Iaquinta της Ουντινέζε γίνεται ο πέμπτος παίκτης στην ιστορία του Champions League που σημειώνει χατ τρικ στο ντεμπούτο του στη διοργάνωση όταν σκοράρει 3 γκολ εναντίον του Παναθηναϊκού (3-0). Πρώτος στην λίστα βρίσκεται ο Marco van Basten με τα 4 γκολ που πέτυχε για τη Μίλαν εναντίον της Γκέτεμποργκ στις 25/11/1992, στην πρώτη αγωνιστική ημέρα της πρώτης διοργάνωσης.

Ακολουθούν οι Faustino Asprilla (17/9/1997 Newcastle-Barcelona 3-2), Yakubu Aiyegbeni (24/9/2002 Maccabi Haifa – Olympiacos 3-0) και Wayne Rooney (28/9/2004 Manchester United – Fenerbahce 6-2).

2002: Ο Αμερικανός Tim Montgomery καταρρίπτει το ρεκόρ του Maurice Greene (9.79, Grand Prix Τσικλητήρεια 1999) στην κούρσα των 100μ με 9.78 στο Παρίσι.

1999: Πεθαίνει στο νοσοκομείο του North Kansas City ο 25χρονος πυγμάχος Randie Carver. Δύο μέρες πριν, υποβλήθηκε σε εγχείρηση στον εγκέφαλο μετά από τραυματισμό στον 11ο γύρο του αγώνα με τον Kabary Salem.

1999: Ανακοινώνεται πως το κεντρικό γήπεδο στο οποίο διεξάγονται οι αγώνες του German Open θα ονομάζεται στο εξής γήπεδο ”Steffi Graf” προς τιμήν της Γερμανίδας τενίστριας που το είχε κατακτήσει 9 φορές.

1999: Ο 23χρονος Νίκος Κρανιδιώτης παίκτης του χάντμπολ με την ομάδα του Κολλεγίου Αθηνών (1992-93 και 1993-94) είναι ο ένας από τους 6 νεκρούς (συμπεριλαμβανομένου και του πατέρα του αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών Γιάννου Κρανιδιώτη) στο αεροπορικό δυστύχημα του πρωθυπουργικού Falcon στο Βουκουρέστι.

1998: Ο ΕΣΑΚΕ, σε συνεδρίαση του ΔΣ, κάνει δεκτό το αίτημα του Άρη για απόσυρση της φανέλας με το Νο 6 που φορούσε ο Νίκος Γκάλης. Ως εκ τούτου, ο Άρης μπορεί να χρησιμοποιήσει φανέλα με το Νο 16, κατ’ εξαίρεσιν, αφού ο κανονισμός επιβάλλει νούμερα από το 4 έως το 15.

Με αφορμή την απόφαση αυτή, που παίρνεται για πρώτη φορά στο ελληνικό πρωτάθλημα, στις 29/9/98 θα γίνει δεκτό το αίτημα του Απόλλωνα και του Πανιωνίου για τις φανέλες των Κώστα Πετρόπουλου (7) και Φάνη Χριστοδούλου (4) αντίστοιχα.

1982: Η Καναδέζα Cindy Nicholas κολυμπάει την Μάγχη για 19η φορά.

Ντεμπούτο του George Best

1963: Ντεμπούτο του George Best στο πρωτάθλημα Αγγλίας με την Manchester United εναντίον της Γουέστ Μπρόμιτς Άλμπιον σε ηλικία 17 ετών (γεν. 22/5/1946). Ο Best θα κάνει 474 εμφανίσεις με την Manchester και θα πετύχει 180 γκολ, ενώ με την εθνική ομάδα της Β. Ιρλανδίας 37 εμφανίσεις και 9 γκολ. Με την United θα αγωνιστεί για τελευταία φορά την 1/1/74 εναντίον της QPR (0-3).

1955: Ο αγώνας Kidderminster Harriers – Brierley Hill Alliance είναι ο πρώτος αγώνας Κυπέλλου Αγγλίας που διεξάγεται κάτω από το φως προβολέων.

1927: Η Αμερικανίδα μπαλαρίνα Ισιδώρα Ντάνκαν, η “μητέρα” του σύγχρονου χορού, πεθαίνει σε ηλικία 50 ετών, όταν η μεταξένια εσάρπα της πιάνεται στην ρόδα του γαλλικού διθέσιου Amilcar του 1924 που οδηγεί ο φίλος της.

1891: Ο John Heath, παίκτης της Wolves, σημειώνει το πρώτο γκολ με πέναλτι στην football league της Αγγλίας εναντίον της Accrington Stanley.

1890: Ιδρύεται ο μουσικογυμναστικός σύλλογος “Ορφέας” στη Σμύρνη, από τα μέλη του οποίου, 3 χρόνια μετά, θα ιδρυθεί ο γυμναστικός σύλλογος “Γυμνάσιον”. Οι δύο σύλλογοι θα ενωθούν το 1898 και θα δημιουργήσουν τον “Πανιώνιο Γυμναστικό Σύλλογο Σμύρνης”.

Ο Δημητρός Δάλλας, που θα πεθάνει το 1929, θα αναδειχθεί στον παράγοντα που θα “αναστήσει” τον Πανιώνιο στην Αθήνα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News