Παναθηναϊκός: Ψάχνεις την υπέρβαση; Μην χάνεις από το… τζάμπολ!

EUROKINISSI

Ο Παναθηναϊκός λατρεύει να… βασανίζει τον εαυτό του. Το έχει κάνει με τρομερή επιτυχία στα τρία τελευταία ματς. Αυτή τη φορά, κόντρα στην Εφές το «πλήρωσε» πολύ πιο άσχημα και ο Μαρίνος Πρίντεζης σπάει ξανά το κεφάλι του.

Λάθος προσέγγιση; Πνευματική ανετοιμότητα; Δεν ξέρω πως να το χαρακτηρίσω, αλλά είναι απαγορευτικό και κάκιστη συνήθεια να μην μπαίνεις στο πνεύμα ενός ματς ή καλύτερα να αργείς να καταλάβεις τι πρέπει να κάνεις και μετά πάει πέταξε το πουλάκι. Ο Παναθηναϊκός για τρίτο σερί παιχνίδι (προηγήθηκαν τα ματς με Βαλένθια-Μπαρτσελόνα) «πλήρωσε» το κακό του πρώτο ημίχρονο. Πραγματικά είναι απορίας άξιο.

Είχα αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο για το παιχνίδι, πως ένα από τα σημεία που θα πρέπει να προσέξει ο Παναθηναϊκός είναι να μην έχει νέο… κυνηγητό. Διότι η Εφές δεν είναι ούτε Βαλένθια και ούτε Μπαρτσελόνα για να γυρίσεις από το -17 και από το -15. Σε… καθαρίζει χωρίς να το καταλάβεις. Απλά και ουσιαστικά. Ο Παναθηναϊκός έδωσε ρυθμό και μετά το παιχνίδι δεν γυρνούσε ούτε σε 10 δεκάλεπτα.

Ο Παναθηναϊκός παρουσιάζει επιθετική δυσλειτουργία όταν ο Μπέικον αργεί να… ξυπνήσει

Δεν θα βάλω στο ζύγι του κειμένου το πόσο ταλαντούχα και σπουδαία είναι η Εφές. Όχι. Θα βάλω στο ζύγι το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός παρουσίασε για δεύτερο σερί παιχνίδι, δυστοκία στο επιθετικό του πλάνο όταν ο Μπέικον είναι «άφαντος» στο πρώτο ημίχρονο. Ο Αμερικανός «μπόμπερ» «ξυπνάει» στο δεύτερο ημίχρονο των τριών τελευταίων αγώνων και είναι κάτι που θα πρέπει να δουν στην ομάδα.

Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις ο Μπέικον παίρνει… μπρος, ο Παναθηναϊκός ανεβάζει επιθετικά στροφές. Όμως δεν γίνεται να μην υπάρχει έτερο πλάνο όταν ο Αμερικανός δεν μπορεί να βοηθήσει. Για παράδειγμα το πικ εν ρολ του Παναθηναϊκού είναι… συλλεκτικό. Το πολύ-πολύ, ο Ματέους Πονίτκα να «χτυπήσει» σε κανένα μις-ματς ή ο Γουίλιαμς να παίξει με προσωπικές φάσεις.

Οι αριθμοί λένε την αλήθεια όσον αφορά την επιθετική εξάρτηση που έχει η ομάδα με τον Μπέικον. Στο πρώτο ημίχρονο με την Μπαρτσελόνα, ο Μπέικον είχε 4 πόντους, ο Παναθηναϊκός σημείωσε 30 πόντους (12 στο πρώτο δεκάλεπτο) και στο δεύτερο ημίχρονο σε ένα σαφώς πιο σκληρό παιχνίδι είχε 38 πόντους εκ των οποίων οι 15 από τον Μπέικον.

Κόντρα στην Εφές, ο Αμερικανός ήταν άποντος στο πρώτο ημίχρονο. Ο Παναθηναϊκός είχε 26 πόντους σε αυτό το χρονικό διάστημα (13 στο πρώτο δεκάλεπτο) και 43 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο εκ των οποίων οι 20 από τον Αμερικανό. Τυχαίο; Δε νομίζω. Το ζήτημα, όμως δεν είναι μόνο ότι «ξυπνάει» αργά ο Ντουέιν Μπέικον, αλλά το γεγονός πως η ομάδα δεν αντιδράει επιθετικά.

Ο Παναθηναϊκός θέλει να μπει στη ζώνη των πλέι οφ. Όμως από το να θέλει μέχρι να μπορεί… απέχει. Απέχει πνευματικά και αγωνιστικά για ένα ημίχρονο. Διότι αν θέλεις να κάνεις υπέρβαση και να έχεις ελπίδες, δεν νοείται να μην έχεις καθαρό μυαλό, να μην δυσκολέψεις τον αντίπαλό σου. Τι έκαναν οι «πράσινοι»; Πολύ απλά έδωσαν απλόχερα το δικαίωμα στην Εφές να «χτυπήσει» με άνεση σε off screen καταστάσεις και φυσικά να «χτυπήσει» με πολύ πικ εν ρολ.

Ο Παναθηναϊκός θέλει να μπει στη ζώνη των πλέι οφ. Όμως από το να θέλει μέχρι να μπορεί… απέχει. Απέχει πνευματικά και αγωνιστικά για ένα ημίχρονο.

Η επιστροφή του Γκριγκόνις προσέφερε θετικά (τα μοναδικά) μηνύματα στην Πόλη

Ειλικρινά από αυτό το παιχνίδι, κρατάω μόνο ένα θετικό. Την επιστροφή του Μάριους Γκριγκόνις. Ο Λιθουανός γκαρντ ήταν εκτός για ένα μήνα και σε 11 λεπτά παρουσίας είχε καλά πατήματα. Εδειξε ότι νιώθει καλά. Μπορεί φυσικά και καλύτερα, αλλά πήρε προσπάθειες, ήταν μαχητικός παρά την πίεση των Τούρκων.

Ο Μάριους Γκριγκόνις είχε 9 πόντους με 1/1 δίποντο και 2/5 τρίποντα και είχε καλές τοποθετήσεις και καλές κινήσεις χωρίς τη μπάλα. Επιστρέφει σε μια στιγμή όπου ο Παναθηναϊκός έχει ανάγκη από έναν ακόμα επιθετικό πυλώνα και έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα συνυπάρξει – σε βάθος χρόνου – στο παρκέ με τον Ντουέιν Μπέικον.

Αντί επιλόγου. Το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ είναι μια άλλη ιστορία. Αυτά τα παιχνίδια είναι μια λευκή σελίδα. Ανεξαρτήτως εικόνας και πρόσφατων αποτελεσμάτων, αυτό το παιχνίδι είναι μια κατηγορία από μόνο του. Σαν να πατάς delete. Κάτι που ισχύει και για τον Ολυμπιακό. Για το ντέρμπι θα τα… πούμε σύντομα. Προς το παρόν, καλές γιορτές με υγεία και χαρά σε όλους!

Ο Μάριους Γκριγκόνις είχε 9 πόντους με 1/1 δίποντο και 2/5 τρίποντα και είχε καλές τοποθετήσεις και καλές κινήσεις χωρίς τη μπάλα. Επιστρέφει σε μια στιγμή όπου ο Παναθηναϊκός έχει ανάγκη από έναν ακόμα επιθετικό πυλώνα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News