Αποστολή στο Κάουνας: Τα 5 «κλειδιά» της «μάχης» του Ολυμπιακού με τη Μονακό

EUROKINISSI

Οι Μονεγάσκοι ήταν μαζί με τον Ερυθρό Αστέρα οι μόνες ομάδες που κέρδισαν δύο φορές τους πρωτοπόρους της κανονικής περιόδου. Μπορούν να το κάνουν για τρίτη φορά; Γράφει από το Κάουνας ο Αλέξανδρος Σόμογλου στη SportDay της Παρασκευής (19/5).

Αποστολή στο Κάουνας: Αλέξανδρος Σόμογλου

Ωρα ημιτελικού στο Κάουνας και τη «Ζαλγκίριο Αρίνα» με τον Ολυμπιακό του Μπαρτζώκα, του Παπανικολάου, του Σλούκα και του MVP Βεζένκοφ να τίθεται αντιμέτωπος με την πρωτάρα Μονακό των Σάσα Ομπράντοβιτς και Μάικ Τζέιμς, με φόντο το πρώτο εισιτήριο για τον τελικό της Ευρωλίγκας.

Ο Σέρβος προπονητής αποθέωσε τον Γιώργο Μπαρτζώκα και το μπάσκετ της ομάδας του Πειραιά, όμως γνωρίζει πως και η δική του ομάδα έχει τα δυνατά της σημεία προκειμένου να φτάσει σε κάτι που μοιάζει ακατόρθωτο. Να κερδίσει, δηλαδή, τον Ολυμπιακό τρεις φορές την ίδια σεζόν.

Οι Μονεγάσκοι ήταν μαζί με τον Ερυθρό Αστέρα οι μόνες ομάδες που κέρδισαν δύο φορές τους πρωτοπόρους της κανονικής περιόδου κι επιθυμούν να το κάνουν και τρίτη. Αν, όμως, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα αποδώσει με βάση τα στάνταρ, με τα οποία αποδίδει όλη τη σεζόν, τότε οι πιθανότητες πρόκρισης είναι αυξημένες.

ΟΙ ΓΚΑΡΝΤ

Μπλόκο στην τριάδα

Το ρόστερ της Μονακό σφίζει από αθλητικότητα και ταλέντο. Αν κάποιος, όμως, ρίξει μια ματιά στη στατιστική καταλαβαίνει τον βασικότερο τρόπο παιχνιδιού της. Ολα εξαρτώνται αρχικά απ’ τον Μάικ Τζέιμς και έπειτα τους Τζόρνταν Λόιντ και Ελι Οκομπό. Οι δύο πρώτοι είναι εκείνοι που συνήθως ξεκινούν, ενώ ο Γάλλος έρχεται απ’ τον πάγκο. Οι τρεις τους σκοράρουν τους… μισούς πόντους (41,2) απ’ τους συνολικούς 82,9 της ομάδας τους. Απ’ αυτούς μόνο ο Τζέιμς έχει την ικανότητα να μοιράσει την μπάλα, αλλά και αυτός το πράττει ανάλογα με τις… ορέξεις του. Είναι σημαντικό για τον Ολυμπιακό να… χαλάσει το μυαλό του Αμερικανού, που έχει να βρεθεί σε φάιναλ φορ απ’ το 2016, αλλά και να πιέσει ασφυκτικά τους τρεις σκόρερ των Μονεγάσκων που αρέσκονται σε παιχνίδι ηρωισμού.

ΜΑΤΣΑΡΙΣΜΑ

Μπράουν σε Βεζένκοφ

Ο -επίσημα πλέον MVP της Ευρωλίγκας είδε τον Νάιτζελ Χέιζ-Ντέιβις να τον ακολουθεί όπου πήγαινε στη σειρά με τη Φενέρ, κάτι που τον έβγαλε ως έναν βαθμό έξω απ’ τα… νερά του. Παρ’ όλα αυτά ο Βεζένκοφ μέτρησε στη σειρά με τους Τούρκους 14,6 πόντους (πρώτος σκόρερ με τον Σλούκα) με τα ποσοστά του να είναι εμφανώς πεσμένα, καθώς σούταρε με 29,2% τρίποντο σε σχέση με το 39,8% της κανονικής περιόδου. Ο Τζον Μπράουν θα θελήσει να… μπει στα παπούτσια του Χέιζ-Ντέιβις και να εξουδετερώσει τον MVP. Παρ’ όλα αυτά επιθετικά δεν είναι τόσο επικίνδυνος, όσο ο συμπατριώτης του της Φενέρ, καθώς δεν έχει περιφερειακό παιχνίδι και η συνεισφορά του είναι κυρίως χωρίς την μπάλα.

ΤΡΙΠΟΝΤΟ

Σε υψηλά επίπεδα

Ασφαλώς το μεγαλύτερο κομμάτι, το οποίο θα προσέξει ο Ολυμπιακός είναι ο έλεγχος του ρυθμού κι η δράση των γκαρντ της Μονακό. Ομως απ’ την πλευρά τους οι «ερυθρόλευκοι» θα κληθούν να ανεβάσουν τους δικούς τους ρυθμούς στην εμπρός πλευρά του γηπέδου, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες νίκης. Οι 21,8 ασίστ και το 37,6% στα τρίποντα (στη φωτό ο Πίτερς του 41,1%) ήταν δύο απ’ τους βασικότερους λόγους που οδήγησαν στο να έχει ο Ολυμπιακός το καλύτερο ranking και τη δεύτερη καλύτερη επίθεση της κανονικής περιόδου. Εκεί θα πρέπει να κινηθούν οι αριθμοί του και στον αποψινό ημιτελικό.

ΓΟΥΟΚΑΠ

Σαν στο… σπίτι του

Ο Τόμας Γουόκαπ αγωνίζεται σε μια πόλη που ξέρει και τον λατρεύουν. Ο Γουόκαπ από τότε που έγινε «Γουοκαπόπουλος» παίζει με μεγαλύτερο βάρος στους ώμους του, το οποίο όμως υπάρχει χωρίς λόγο. Η επιθετικότητά του προς τους περιφερειακούς της Μονακό μπορεί να τους φθείρει, ενώ το ότι είναι βαρόμετρο στην άμυνα δεν αμφισβητείται. Ο Τεξανός είναι απ’ τους πιο κομβικούς παίκτες του Ολυμπιακού και η απόδοσή του θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την απόδοση ολόκληρης της ομάδας.

ΛΑΡΕΝΤΖΑΚΗΣ

Να καλυφθεί το… χάσμα

Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης φέτος είχε πολύτιμη συνεισφορά στη μέχρι τώρα πορεία. Ερχόμενος απ’ τον πάγκο έδινε παρέα με τον ΜακΚίσικ το απρόβλεπτο στην επίθεση, αλλά και την ένταση στην άμυνα. Το χάσμα μεταξύ πρώτης και δεύτερης πεντάδας δεν πρέπει να υπάρξει, όπως συνέβη σε ουκ ολίγες περιπτώσεις με τη Φενερμπαχτσέ, όπου ο Κώστας Σλούκας… κουβάλησε μόνος του ολόκληρο Ολυμπιακό.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News