Αντώνης Καρπετόπουλος: Πολλά σχέδια, μεγάλες βεβαιότητες στον Ολυμπιακό

EUROKINISSI

Λίγο πριν απ’ την έναρξη της Ευρωλίγκας ο Ολυμπιακός κι ο Παναθηναϊκός είχαν τη Μedia day τους – όλοι έκαναν τις προγραμματικές τους δηλώσεις. Άκουσα απ’ όλους πολλά. Γράφει ο Αντώνης Καρπετόπουλος στη SportDay της Τετάρτης (27/09).

Oι πιστοί της στήλης γνωρίζουν πως περίμενα πως ο Ολυμπιακός θα αποκτούσε τον Μπραζντέικις: απ’ όλους τους παίκτες, τα ονόματα των οποίων ακούστηκαν φέτος το καλοκαίρι, ο Λιθουανός απ’ τον Καναδά ήταν αυτός που πληρούσε τις προϋποθέσεις που είχε στο μυαλό του ο κόουτς. Γιατί άργησε να τον αποκτήσει; Πιθανότατα διότι έπρεπε να πείσει τους αδερφούς Αγγελόπουλους πως ένας τέτοιος παίκτης τού χρειαζόταν κι όχι ένα «δυάρι», που θα είναι και γκαρντ και σκόρερ.

Ο Μπαρτζώκας έχει το δικό του πλάνο και το δικό του γούστο. Σεβάστηκε το γεγονός ότι κι εντός της ομάδας πιθανότατα υπήρχαν διαφορετικές εκτιμήσεις. Μίλησε με τον Τζέιμς (που δεν μπορεί να ήταν δική του πρώτη επιλογή) και περίμενε κάτι καλό απ’ το ΝΒΑ (μολονότι Αμερικανό παίκτη απ’ το ΝΒΑ δεν θυμάμαι να έχει πάρει ποτέ). Περίμενε όσο χρειαζόταν διότι ήθελε τον Μπραζντέικις. Έπρεπε για να ολοκληρωθεί η μεταγραφή να ωριμάσουν οι συνθήκες.

Φάση

Διαβάζω κι ακούω πολλά ενδιαφέροντα για την έλλειψη σουτ, που φαίνεται να υπάρχει αυτή τη στιγμή στον Ολυμπιακό, αλλά και για την απουσία ενός παίκτη ικανού στη διαχείριση της τελευταίας φάσης του ματς – που πάντα είναι μία κατάσταση ειδική. Επειδή συμβαίνει να έχω μία εξαιρετική πληροφόρηση για τις προθέσεις και τα «θέλω» του προπονητή του Ολυμπιακού θέλω να καθησυχάσω όσους δεν καταλαβαίνουν την επιλογή του Μπραζντέικις και βλέπουν ελλείψεις στο «2» κτλ: ο Μπαρτζώκας βλέπει το πράγμα αλλιώς. Η δική του προσέγγιση ξεπερνά τις απλές προσεγγίσεις.

Ο κόουτς πιστεύει πως όλοι οι περιφερειακοί του μπορούν να σουτάρουν, αρκεί η ομάδα συνολικά, με το ομαδικό παιχνίδι της, να τους φτιάχνει καθαρά σουτ. Είναι ευχαριστημένος απ’ την πρόοδο του Λούντζη, την οποία είδε στο Μουντομπάσκετ κι επέλεξε τον Σίκμα για την ικανότητά του να δημιουργεί σουτ για τους συμπαίκτες του. Τον πειράζει που δεν κατάφερε να τον δει να παίζει πολύ ως «τεσσάρι» στην Κύπρο, λόγω του τραυματισμού του Μουσταφά Φαλ – απ’ την άλλη το ότι τον είδε να παίζει τόσα καλά ως σέντερ απέναντι σε παίκτες όπως ο Νίμπο κι ο Μπιρούτις μεγάλωσε τη σιγουριά για την απόφασή του να μην πάρει τρίτο ψηλό.

Κατοχές

Ο Μπαρτζώκας δεν μιλάει για επιθέσεις κι ως εκ τούτου δεν δέχεται ότι του λείπει κάποιος που μπορεί να ανοίξει άμυνες με ατομικές ενέργειες: μιλά για «κατοχές» και θέλει τον Ολυμπιακό να κάνει περισσότερες από πέρυσι χάρη στις δύο γραμμές της άμυνάς του. Δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει θέμα επίθεσης διότι προσδοκά σταθερά πάνω πάνω από 20 πόντους απ’ τους τρεις ψηλούς του (Μιλουτίνοφ, Φαλ και Σίκμα) και δεν πιστεύει πως ο Ολυμπιακός, έτσι όπως είναι δομημένος, μπορεί να έχει λιγότερα από 12-14 τρίποντα σε κάθε ματς.

Η προσθήκη του Μπραζντέικις, που έχει περάσει απ’ το πανεπιστήμιο (και του μπάσκετ) του Μίτσιγκαν και ξέρει την Ευρωλίγκα, είναι η προσθήκη ενός παίκτη που μπορεί να παίξει άμυνα σε τρεις θέσεις και να σουτάρει με 40% τουλάχιστον. Βλέπει σε αυτόν αυτό που του έλειπε πέρυσι, δηλαδή ένα δεύτερο Κώστα Παπανικολάου.

Στην ερώτηση ενός φίλου και θαυμαστή του για το τι θα έλεγε σε όσους ισχυρίζονται πως δεν έχει παίκτη για το τελευταίο σουτ, απάντησε πως ο σκοπός πρέπει να είναι να μην κρίνεται ένα ματς στο τελευταίο σουτ, αλλά νωρίτερα. Θύμισε ότι πέρυσι τα ματς του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα που κρίθηκαν στο τελευταίο σουτ ήταν ελάχιστα – καλά-καλά ούτε πέντε.

«Δέσιμο»

Ο Παναθηναϊκός ζει μία άλλη πραγματικότητα. Στην περίπτωσή του αναζητείται χρόνος για «δέσιμο» της ομάδας. Τον Αταμάν τον χάλασε ο μικροτραυματισμός του Βιλντόσα διότι τον θεωρεί κομβικό, όσο και τους Σλούκα, Λεσόρ και Ερνανγκόμεθ. Ο Αταμάν, αρχικά τουλάχιστον, θέλει πολύ πικ εν ρολ και φυσικά επιθετικές πρωτοβουλίες απ’ όλους. Όπως μαθαίνω, πιστεύει πως μπορεί στην ομάδα να δώσουν τον χρόνο που θέλει κυρίως δύο νίκες επί του Ολυμπιακού στο ξεκίνημα της σεζόν και καθόλου δεν τον πείραξε ότι η ομάδα του θα παίξει δύο ντέρμπι νωρίς – παρ’ όλο που φυσικά δεν πρόκειται να το πει. Ο Αταμάν έχει σκοπό να παίξει αυτά τα ματς με 7-8 παίκτες κι ας είμαστε ακόμα νωρίς. Στα φιλικά που έδωσε ο Παναθηναϊκός ήθελε να δει κυρίως κάποιες πεντάδες και τη λειτουργικότητά τους, όχι να τεστάρει ικανότητες των παικτών: γι’ αυτές είναι σίγουρος.

Γρίφος

Το παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον Άρη στο Καραϊσκάκη ξεχωρίζει απόψε. Ο Ολυμπιακός στην έδρα του στα ματς στο πρωταθλήματος μέχρι τώρα έχει μόνο νίκες. Τρεις μάλιστα απ’ αυτές (με τη Λαμία, τον Ατρόμητο και την Κηφισιά) είναι με 4-0. Η ομάδα του Μαρτίνεθ εντός έδρας δεν έχει δεχτεί γκολ στο πρωτάθλημα, ενώ στο Γιουρόπα Λιγκ απ’ την Φράιμπουργκ δέχτηκε τρία – πράγμα που μαρτυρά και τη διαφορά επιπέδου των διοργανώσεων.

Όμως κανένα απ’ τα παιχνίδια που ο Ολυμπιακός έχει δώσει μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα δεν μοιάζει με το αποψινό του. Ο Άστα χέρια του Άκη Μάντζιου έχει αλλάξει εντελώς, πρώτα απ’ όλα διότι με την επιστροφή του Μπράμπετς και την προσθήκη του Βερστράτε στους χαφ του έχει σκληρύνει αμυντικά. Πριν το ματς αρχίσει, όσο κι αν ο Ολυμπιακός είναι φαβορί, το ματς μού μοιάζει ανοιχτό σε κάθε αποτέλεσμα. Και διότι ο Άρης μπορεί να κρατήσει το μηδέν, όπως έκανε στην Τούμπα και επειδή τα λάθη που είδα να κάνει ο Ολυμπιακός στα ματς με τη Λαμία, τη Φράιμπουργκ και την Κηφισιά ήταν αποτέλεσμα έλλειψης ομοιογένειας και γι’ αυτό ήταν επαναλαμβανόμενα.

Η βραδιά έχει κι άλλα ωραία. Δεν ξέρω π.χ. πώς είναι δυνατόν να αισιοδοξεί ο Βόλος ότι θα αποφύγει την ήττα (και με πολλά γκολ) απ’ τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Η ομάδα του Λουτσέσκου έρχεται βέβαια από δύο κουραστικά εκτός έδρας ματς, αλλά η υπεροχή της στα σημεία απέναντι στον -απογοητευτικό στο ξεκίνημα τη σεζόν- Βόλο είναι τεράστια. Τα άλλα δύο σημερινά παιχνίδια είναι πιο παράξενα. Ο Σούρερ παίζει τα… ρέστα του για να παραμείνει στον πάγκο του Παναιτωλικού. Ο Φώτης Κωστούλας δεν βιάζεται με τους προπονητές, αλλά η διακοπή που υπάρχει μπροστά θα τον βάλει σε σκέψεις. Το Κηφισιά-Λαμία είναι ισορροπημένο. Θα σκοράρουν κι οι δύο.

Αναβολή

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Τάκης Μπαλτάκος, είχε προαναγγείλει πως σήμερα θα συνεδρίαζε η επιτροπή επαγγελματικού ποδοσφαίρου για να ορίσει τον νέο αρχιδιαιτητή, όμως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί τελικά, αφού χθες έγινε γνωστό πως η εν λόγω συνεδρίαση αναβλήθηκε. Λογικά αυτό σημαίνει πως δύσκολα θα αντικαταστήσει τον Μπένετ ο συνεργάτης του, Ζοάο Καπέλα, όπως κυκλοφόρησε. Δεν αποκλείεται μάλιστα μετά τον Μπένετ να φύγουν όλοι όσοι επί των ημερών του στελέχωσαν την ΚΕΔ. Και ο Μπαλτάκος θέλει τον νέο αρχιδιαιτητή να τον στείλει η ΟΥΕΦΑ. Για να μην αποτελούν ευθύνη δική του οι επιλογές και τα λάθη του.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News