Γιώργος Χελάκης: Καλοί μπορεί να είναι κάμποσοι, Φορτούνης είναι ένας!

Το ματς στην Τρίπολη είχε έναν μεγάλο πρωταγωνιστή που το «σφράγισε» με την ημίωρη παρουσία του στο τερέν. Ο Γιώργος Χελάκης γράφει στη SportDay για τον τεράστιο Κώστα Φορτούνη, αλλά και για τη νίκη της ΑΕΚ κόντρα στη Λαμία.

Να ξεκινήσουμε κάπως ανορθόδοξα. Δεν περιποιεί τιμή στους υπόλοιπους παίκτες του Ολυμπιακού να μη μπορούν να καθαρίσουν ένα εκτός έδρας παιχνίδι και να περιμένουν να τους… ξελασπώσει ο Φορτούνης. Αδικούν την προσωπικότητά τους, την όποια ποιότητά τους. Αδικούν τους εαυτούς τους και την ίδια την ομάδα τους. Αδικείται ο Ολυμπιακός σαν σύνολο αν για να καθαρίσει ένα ματς προβάλλει ως ικανή και αναγκαία συνθήκη να μπει ο αρχηγός. Κι όλα αυτά ενώ ο Σολμπάκεν και ο Σκάρπα που έπαιξαν βασικοί, κάθε άλλο παρά αδιάφοροι ήταν.

Η απόστασή όμως, ανάμεσα στην προσπάθεια που κατέβαλαν και στο αποτέλεσμα που έφεραν ήταν μεγάλη. Τόσο μεγάλη που σε ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο ο Ολυμπιακός μόλις και μετά βίας έβγαλε δυο φάσεις της προκοπής μπροστά στο τέρμα του Παπαδόπουλου. Αυτό που είδαμε στο πρώτο ημίχρονο ήταν μια ομάδα μάλλον κουρασμένη και χωρίς εμπνεύσεις ώστε να διασπάσει την άμυνα και να δώσει τέλος στην… πολιορκία της Τρίπολης. Ο Μαρτίνεθ αντιλήφθηκε ότι τα πράγματα είναι σκούρα χωρίς τους δυο πιο επιδραστικούς παίκτες στο επιθετικό παιχνίδι της ομάδας του.

Πέρασε στην επανάληψη τον Ποντένσε και η κατάσταση όντως βελτιώθηκε. Οι «ερυθρόλευκοι» στρίμωξαν τον Αστέρα και έδειχναν ότι με τις ενέργειες του Ποντένσε θα έβρισκαν τον δρόμο προς τα δίχτυα. Η πίεση αυξήθηκε. Ο Πορτογάλος παίζοντας όχι σαν καθαρόαιμος εξτρέμ αλλά πιο κεντρικά και κινούμενος ανάμεσα στις γραμμές δημιούργησε προβλήματα στην άμυνα των γηπεδούχων αλλά ο Ελ Καμπί δεν ήταν σε βράδυ για να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες.

Έτσι, αναγκαστικά ο Φορτούνης ήρθε στο γήπεδο. Πρώτη ενέργεια, δεύτερη και με την τρίτη η μπάλα στα δίχτυα του Παπαδόπουλου. Ο πιο ποιοτικός Έλληνας ποδοσφαιριστής έλυσε τον γόρδιο δεσμό και σκόραρε. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού που είχαν κατακλύσει τις εξέδρες του «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» ανακουφίστηκαν αλλά εντελώς προσωρινά. Οι Αρκάδες που μέχρι εκείνη ην ώρα ήταν αναιμικοί επιθετικά πήραν την πρωτοβουλία των κινήσεων και άγχωσαν τους Πειραιώτες. Η κούραση… θόλωσε τα μυαλά των φιλοξενούμενων και οι γηπεδούχοι έχασαν μία δυο ευκαιρίες πριν ο Φορτούνης «καθαρίσει» το ματς με δεύτερο γκολ σε κενό τέρμα.

Το ματς είχε έναν μεγάλο πρωταγωνιστή που το «σφράγισε» με την ημίωρη παρουσία του σε αυτό. Η νίκη και μάλιστα μετά από ένα μεγάλο ευρωπαϊκό παιχνίδι και την σωματική καταπόνηση που προκάλεσε, είναι σπουδαία υπόθεση όπως και να ήρθε τελικά. Κανένας δεν μπορεί να προσπεράσει αυτό το γεγονός. Ούτε να κακίσει τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ που προχώρησε σε κάποιες αλλαγές. Ωστόσο ένας προβληματισμός για το κατά πόσο ο Σολμπάκεν, ο Μπιέλ και ο Σκάρπα μπορούν να στηρίξουν ουσιαστικά την ομάδα τους στην προσπάθεια να πάρει το πρωτάθλημα, είναι υπαρκτός…

Χαλαρά…

Ένα ευχάριστο βράδυ πέρασε η ΑΕΚ κόντρα στην Λαμία. Όσοι είχαν την εντύπωση πως η ομάδα του Βόκολου θα βάλει δύσκολα και μάλιστα μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια, αναθεώρησαν. Η ΑΕΚ χωρίς να φορτσάρει πήρε μία άνετη νίκη. Θα μπορούσε να μιλήσει κανείς και για επίδειξη δύναμης από την πλευρά της ομάδας του Ματίας Αλμέιδα.

Ο Αργεντινός τεχνικός δεν φοβήθηκε την ικανότητα που έχει η Λαμία στις αντεπιθέσεις. Έβαλε την ομάδα του να παίξει στο πρώτο ημίχρονο το συνηθισμένο παιχνίδι της με την πίεση ψηλά και τους πολλούς παίκτες στην περιοχή των αντιπάλων. Η επιλογή του έφερε αποτελέσματα. Ταυτόχρονα η Λαμία αν και έψαξε τις αντεπιθέσεις δεν κατάφερε να γίνει απειλητική. Ο Καρλίτος και ο Τσιλούλης έμειναν απλές αναφορές στο φύλλο αγώνα χωρίς να προβληματίσουν τον Βίντα και τον Κάλενς που τους εξουδετέρωσαν με σχετική άνεση.

Από εκεί και πέρα ο Λιβάι Γκαρσία και ο Αραούχο πετύχαν δυο γκολ και έδειξαν ότι επανέρχονται. Για την ΑΕΚ είναι πολύ μεγάλη υπόθεση να βρουν γρήγορα ρυθμό οι δυο κορυφαίοι επιθετικοί της που τους στερήθηκε σε πολλά παιχνίδια φέτος. Στο δεύτερο ημίχρονο η Ένωση έριξε κατακόρυφα την ένταση και πήγε συνειδητά σ’ ένα συντηρητικό παιχνίδι αφού είχε διαπιστώσει ότι η Λαμία δεν μπορούσε να της δημιουργήσει ουσιαστικά προβλήματα.

Νίκη άνετη, παιχνίδι που οι «κιτρινόμαυροι» το καθάρισαν νωρίς. Ίσως αυτό να είναι το πιο σημαντικό. Φέτος στα περισσότερα παιχνίδια δυσκολεύονται να πάρουν μπροστά και να τα καθαρίσουν. Η Ένωση πάει στη διακοπή με ούριο άνεμο στα πανιά της και με χρόνο να ξεκουράσει βασικούς παίκτες από την καταπόνηση.

 

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News