Αντώνης Καρπετόπουλος: Η απόφαση είναι του Μητσοτάκη
Η παρουσίαση των μέτρων από την Κυβέρνηση που μοιάζουν με επικοινωνιακό σόου, η τιμωρία στον Ολυμπιακό και η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Γράφει ο Αντώνης Καρπετόπουλος.
Τη Κυριακή έγραφα πως περισσότερο με επικοινωνιακό σόου θα είναι τα περίφημα μέτρα κατά της βίας που πολλοί περίμεναν παρά με κάποιου είδους προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα και κάπως έτσι έγινε. Η ίδια η παρουσίαση των μέτρων μαρτυρά με πόση τσαπατσουλιά προετοιμάστηκε το πράγμα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παύλος Μαρινάκης πρώτα ξέχασε τα ματς του κυπέλλου Ελλάδος. Μετά μας είπε ότι δεν θα υπάρξει κλείσιμο γηπέδων στα άλλα σπορ πλην του ποδοσφαίρου γιατί κατά την γνώμη της κυβέρνησης ό,τι συμβαίνει συμβαίνει από οπαδούς ποδοσφαιρικών ομάδων, που βρίσκουν πεδίο δράσης στα πρωταθλήματα των άλλων σπορ: τόνισε μάλιστα ότι έχει αποδειχτεί πως μια χαρά διοργανώσεις – ακόμα και τελικών – γίνονται στα άλλα σπορ. Ολα αυτά τα υπέροχα έπαψαν να ισχύουν μετά από δυο ώρες, όταν το Υπουργείο Αθλητισμού ανακοίνωσε πως και το Ολυμπιακός – ΠΑΟ στο βόλεϊ το Σάββατο θα γίνει χωρίς θεατές. Αναμενόμενο σίγουρα. Αλλά η ερώτηση είναι γιατί άλλα έλεγαν το πρωί κι άλλα το βράδυ. Και η απάντηση είναι απλή: γιατί δεν έχουν το κουράγιο να πουν αυτό που φαίνεται πως πιστεύουν. Πως την δεδομένη στιγμή θεωρούν πως ο Ολυμπιακός, και μόνο, είναι το πρόβλημα.
Οι όροι για να ξανανοίξουν τα γήπεδα
Ας τα πάρουμε με την σειρά. Τη σύγχυση (;) της κυβέρνησης την καταλαβαίνεις κι όταν διαβάζεις τους όρους για να ξανανοίξουν τα γήπεδα. Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να μπουν παντού νέου τύπου εξελιγμένες κάμερες «με προδιαγραφές UEFA» – δεν ξέρω ποιος θα τις πληρώσει αλλά άντε να το δεχτώ. Ο δεύτερος όρος έχει να κάνει με τα εισιτήρια: απαιτείται «η εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας». Δεν ξέρω τι νόημα έχουν αυτά, σε γήπεδα όπως αυτό των Σερρών πχ, που δεν ξέρουμε αν θα είναι ανοιχτό μετά από ένα μήνα, αλλά άντε να πούμε πως κι αυτό γίνεται. Ο τρίτος όρος, όμως, μου έκαψε το μυαλό. Αναφέρεται το εξής: «Επιπρόσθετα μέσα στο διάστημα των δύο αυτών μηνών θα ανακοινωθεί από τον αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού μια σειρά από διοικητικά μέτρα μεταξύ των οποίων αυτόματες κυρώσεις κατά των ομάδων σε περιπτώσεις επεισοδίων πέραν των όσων προβλέπονται στην αθλητική δικαιοσύνη». Δηλαδή; Τι σχέση έχει αυτό με τις ΠΑΕ; Θα πρέπει να πιέσουν τον Υπουργό; Να νομοθετήσουν οι ίδιες τα διοικητικά μέτρα; Τι ακριβώς θέλει να πει ο ποιητής; Η απάντηση είναι τίποτα.
Οι δύο ενδείξεις
Η όλη χθεσινή ανακοίνωση είναι απλά ένα κυβερνητικό κρυφτούλι από την ευθύνη της ρήξης με τον Ολυμπιακό. Όλα όσα γίνονται δείχνουν ό,τι για την κυβέρνηση την δεδομένη στιγμή ο μεγάλος ένοχος είναι ο Ολυμπιακός: τον τιμωρεί όπως δεν έχει ξανατιμωρηθεί ελληνική ομάδα από κυβέρνηση – οι αθλητικοί δικαστές και οι αποφάσεις τους είναι κάτι άλλο. Η κυβέρνηση μεταφέρει την ποινή της μιας αγωνιστικής του Ολυμπιακού για τα όσα έγιναν στο Ολυμπιακός – ΠΑΟ για μετά τις 12 Φεβρουαρίου: δεν έχει ξαναγίνει και δεν ξέρω κι αν επιτρέπεται, αλλά ποιος να προσφύγει εναντίον της απόφασης; Αυτή η απόφαση προφανώς δίνει σήμα στους αθλητικούς δικαστές να τον τιμωρήσουν σκληρά για τα όσα έγιναν στο Βόλο. Απαγορεύει επίσης την παρουσία κόσμου στα ματς των τμημάτων του Ερασιτέχνη και διαχωρίζει την ΚΑΕ ακριβώς για να δείξει ότι θεωρεί πρόβλημα την ΠΑΕ που συντηρεί και τον Ερασιτέχνη. Και υποχρεώνει κατ΄εξαίρεση τον Ολυμπιακό να παίξει χωρίς κόσμο με την Τόπολα, παρόλο που για αυτό το ματς δεν είναι τιμωρημένος από καμία ποδοσφαιρική αρχή, διεθνή ή εγχώρια. Επιπλέον η ανακοίνωση ότι δυο Υπουργοί (ο Υπουργός Αθλητισμού κ. Βρούτσης και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Οικονόμου) θα πάνε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να ζητήσουν την πραγματοποίηση ειδικής έρευνας δημιουργεί την υποψία πως κι εκεί θα υπάρξει καταγγελία του Ολυμπιακού και στοχοποίησή του.
Δεν κρίνω αν κάνει καλά ή άσχημα η κυβέρνηση: λέω ότι αυτή είναι η ετυμηγορία της. Αυτό φαίνεται και από δυο ακόμα πράγματα. Το πρώτο ότι δεν έγινε καμία απολύτως έρευνα για την στάση της αστυνομίας στο Βόλο και το γεγονός ότι αποδεδειγμένα πετούσε δακρυγόνα εντός του γηπέδου: πριν λίγες μέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η αστυνομία χάρη σε αυτή την πρακτική της έσωσε την πόλη του Βόλου και τις γύρω περιοχές! Το δεύτερο – το ακόμα πιο σημαντικό – είναι πως, όπως γίνεται φανερό, το Μαξίμου δεν συμμερίζεται καμία από τις καταγγελίες του Ολυμπιακού για την εγχώρια διαφθορά, μολονότι μάλιστα τρέχουν δυο εισαγγελικές έρευνες για αυτή και ο αθλητικός εισαγγελέας κ. Σπυρόπουλος έχει εξαγγείλει διώξεις εντός της επόμενης σεζόν.
Η δική μου γνώμη είναι πως όλα τα υπόλοιπα που εξαγγέλθηκαν (όπως πχ η αναίτια τιμωρία για ένα δίμηνο των γηπέδων των άλλων ομάδων) είναι ένα περιτύλιγμα για να μην φανεί ότι ο στόχος είναι ο Ολυμπιακός. Το περιτύλιγμα υπήρξε για να μην υπάρξει συσπείρωση των οπαδών του. Προτίμησαν τις φωνές όλων των υπολοίπων που δημιουργούν μια επίφαση ίσης αντιμετώπισης. Όπως μου είπε κι ένας σοφός φίλος πολιτικός «μερικές φορές είναι προτιμότερο να φωνάζουν όλοι για να κάνεις την δουλειά που θες, απλά για να μην ακουστεί η διαμαρτυρία αυτού στον οποίο δημιουργείς πρόβλημα». Είναι ωραίο κόλπο. Αλλά κόλπο. Και η ιστορία έχει δείξει πως προβλήματα όπως η οπαδική βία δεν αντιμετωπίζονται με κόλπα.
Δεν την απασχολεί τίποτα
Κάθε φορά που ανακοινώνονται μέτρα ακολουθεί σκληρή κριτική: συμβαίνει πάντα. Όμως δεν σημαίνει πως αυτό είναι και λάθος: όλες οι κυβερνήσεις που θυμάμαι παρεμβαίνουν πάντα σπασμωδικά, εκ των υστέρων και συχνά με την λογική του «κάτι πρέπει να δείξω ό,τι κάνω». Την κυβέρνηση δεν την απασχολεί πχ τι ακριβώς κάνει η αστυνομία που έπνιξε στα χημικά κόσμο όχι μόνο στο Βόλο, αλλά και στην Τρίπολη στο Αστέρας – ΑΕΚ. Δεν την απασχολεί ότι σε ματς βόλεϊ είχαμε επεισόδια ανάμεσα σε συνδεσμίτες και ΜΑΤ, όχι μόνο στο Ολυμπιακός – ΠΑΟ την περασμένη Παρασκευή, αλλά και στο περσινό Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός στον Αγιο Ιερόθεο, όταν μάλιστα το ματς γινόταν για ευρωπαϊκή διοργάνωση. Δεν την απασχολεί ότι πριν λίγους μήνες οπαδοί του ΠΑΟ έκαναν ντου και διέκοψαν το ματς ΠΑΟ – Ολυμπιακός στο μπάσκετ. Δεν την προβληματίζει ότι μετά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη τον περασμένο Αύγουστο που ακολούθησαν την δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη τρεις μέρες γίνονταν επεισόδια μεταξύ συνδεσμιτών της ΑΕΚ και του ΠΑΟ. Δεν μοιάζει η κυβέρνηση να νοιάζεται καν για το ότι δικοί της άνθρωποι, όπως ο ΓΓΑ κ. Γιώργος Μαυρωτάς αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η ΕΠΑΘΛΑ έστειλε στον αθλητικό εισαγγελέα καμιά δεκαριά ομάδες με την κατηγορία ότι στήνουν ματς. Για την κυβέρνηση το γηπεδικό κοινό είναι λίγο – ελάχιστο. Η εκλογική του παρέμβαση ανύπαρκτη: στα γήπεδα της Σουπερλίγκ κόβονται κατά μέσο όρο 7.000 εισιτήρια ανά ματς και το γεγονός ότι υπάρχουν πάρα πολλά διαρκείας σημαίνει ότι η απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο είναι κάτι που αποτελεί πρόβλημα για περίπου 100 χιλιάδες ανθρώπους – αριθμός ελάχιστος. Αντίθετα το να δείχνεις σε εκατομμύρια άλλους που ενδεχομένως σοκάρονται από τον τραυματισμό ενός αστυνομικού ό,τι κάτι κάνεις μπορεί να λειτουργήσει υπέρ σου. Αυτό προσπαθούν οι κυβερνήσεις: να δείξουν ότι επιχειρούν να λύσουν ένα πρόβλημα. Οχι να κάνουν κάτι ουσιαστικό.
Ο βολικός φταίχτης
Τι άλλο είναι χρήσιμο; Ενας βολικός φταίχτης. Ο Ολυμπιακός δεν μοιάζει απλά βολικός, αλλά ιδανικός. Τον χρησιμοποιείς πρώτα από όλα για να δείξεις ό,τι έχεις το θάρρος να τα βάλεις μαζί του – το χει κάνει κι ο Σταύρος Κοντονής πρόσφατα κι άλλοι παλιότερα. Προφανώς βοηθά και το ό,τι κάποιοι οργανωμένοι οπαδοί του εύκολα ξεφεύγουν, αλλά στην προκειμένη περίπτωση η κυβέρνηση τιμωρεί και τους άλλους που έχουν αγοράσει εισιτήρια διαρκείας και δεν τους επιτρέπει να δουν ούτε ευρωπαϊκά ματς. Το κάνει πιστεύοντας πως η αναστάτωση που θα δημιουργηθεί θα προκαλέσει στο σύλλογο ακόμα πιο μεγάλα προβλήματα: αυτή είναι επί της ουσίας η τιμωρία του Ολυμπιακού που επιδιώκει. Βέβαια όλο αυτό γίνεται υπόγεια, χωρίς να έχουν την τόλμη να το πουν.
Εν κατακλείδι η μεγαλύτερη απογοήτευση από την εξαγγελία των χθεσινών μέτρων είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει το κουράγιο να πει αυτό που μοιάζει να πιστεύει, ότι δηλαδή θεωρεί πρόβλημα τον Ολυμπιακό. Ψάχνει τρόπο να του δημιουργήσει πρόβλημα στα μουλωχτά. Ισως γιατί φοβάται πως αν το πει ότι είναι πρόβλημα, πρέπει μετά χωρίς υπεκφυγές να μας πει και πως θα το λύσει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Άρης: Τα... γνωστά «ντου» του Καρυπίδη - Την «έπεσε» στον Τσαγκαράκη και συνεχίζει να δυσφημεί το ελληνικό ποδόσφαιρο!
- Φουρνιέ: Ο Μπαρτζώκας βρήκε τον Ζιντάν του
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Η αποστολή των «ερυθρόλευκων» - Εκτός ο Εσε
- Κώστας Παπανικολάου: «Το καλεντάρι που έχει στηθεί από Ευρωλίγκα και FIBA είναι προβληματικό»
- Γερεμέγεφ: «Οι ιδέες του Ρουί Βιτόρια είναι περισσότερο επιθετικογενείς» - Σένκεφελντ: «Θετική αύρα ο Ρουί Βιτόρια»