Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Μπαρτζώκας και Αταμάν, από διαφορετικές αφετηρίες στον ίδιο τερματικό σταθμό
Πλην της εξέλιξής τους, οι σειρές των Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού διαφέρουν τρομερά. Η διαφορά των 12 πόντων (μ. ό.) στα συνολικά σκορ, αυτή των 188 ανάμεσά τους ως προς τους βασικούς/αναπληρωματικούς, το εκτεταμένο ροτέισιον και το-πιο-σφιχτό-δεν-γίνεται, η προσέγγιση στην αναπλήρωση των απωλειών.
Οι σειρές τόσο του Ολυμπιακού όσο και του Παναθηναϊκού AKTOR περιελάμβαναν ένα μπρέικ την πρώτη βδομάδα. Στην επόμενη, αμφότεροι βρέθηκαν πίσω με 2-1, χάνοντας μάλιστα με δύο πόντους διαφορά. Με την πλάτη στον τοίχο, ισοφάρισαν 2-2 και απέχουν πλέον 40 λεπτά από το φάιναλ φορ.
Κάπου εδώ εξαντλούνται οι ομοιότητες για τους «αιώνιους» – τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με την προσέγγιση των προπονητών τους τακτικά και όχι μόνο… Γιώργος Μπαρτζώκας και Εργκίν Αταμάν, δύο εκ των κορυφαίων προπονητών της Ευρωλίγκας εδώ και πολλά χρόνια, έχουν φτάσει από διαφορετικές οδούς προ της Mερτσέντες Πλατς 1. Της διεύθυνσης του γηπέδου στο Βερολίνο, δηλαδή.
Με μια απλή ματιά στα σκορ των σειρών τους, βλέπουμε ότι η «ερυθρόλευκη» έχει πάει αρκετά χαμηλά και η «πράσινη» (πάρα) πολύ ψηλά. Στους τέσσερις αγώνες της μεν σημειώνονται (και από τις δύο ομάδες) 76,2 πόντοι κατά μέσο όρο, στη δε 87,9. Σχεδόν δώδεκα περισσότεροι. Η διαφορά θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη, αν δεν είχε πάει στην παράταση το τρίτο ματς του Ολυμπιακού με την Μπαρτσελόνα.
Oι Πειραιώτες περιορίζουν τους Καταλανούς στους 70,2 πόντους (δίχως να υπολογίζεται το έξτρα πεντάλεπτο), ενώ στη ρέγκιουλαρ σίζον οι τελευταίοι έβαζαν 82,7. Στον do or die αγώνα της χρονιάς, οι πρώτοι παραλίγο να καταγράψουν το χαμηλότερο φετινό παθητικό τους. Δέχτηκαν 58 πόντους, έναν περισσότερο από τους 57 της Εφές στις 26 Οκτωβρίου.
Αντιθέτως, και παρ’ ότι στην κανονική περίοδο τερμάτισε δεύτερο εν πολλοίς χάρη στη δεύτερη καλύτερη άμυνα της Ευρωλίγκας (πίσω από του «αιώνιου» αντιπάλου του, φυσικά), το «τριφύλλι» έχει αποτύχει τρις να κρατήσει τη Μακάμπι έστω κάτω από τους 85 πόντους. Ε, και; Το ίδιο σημειώνει 90 κατά μέσο όρο στη σειρά και πλέον παίζει την πρόκριση μπροστά στο δικό του κοινό.
Διαφαίνεται δηλαδή και η γενικότερη φιλοσοφία των κορυφαίων τεχνικών, με τον Ελληνα να ξεκινάει από την άμυνα και να δίνει δι’ αυτής ώθηση στην επίθεση, ενώ ο Τούρκος που δίνει περισσότερες ελευθερίες στους παίκτες του και δη στους γκαρντ, δεν έχει πρόβλημα αν το σκορ πλησιάζει τους 100 πόντους – ακόμα και μακριά από το ΟΑΚΑ.
Ο Αταμάν επέλεξε… φουλ επίθεση (στην Ευρωλίγκας) και στο θέμα της διαιτησίας, φτιάχνοντας βίντεο με τις φάσεις που κατά τη γνώμη του αδικήθηκε η ομάδα του, μετά τον εναρκτήριο προημιτελικό. Τιμωρήθηκε με πρόστιμα 30+5 χιλιάδων ευρώ από τη διοργανώτρια αρχή, ενώ ο Μπαρτζώκας που είχε τα δικά του μεγάλα παράπονα, στάθηκε πιο προσεκτικός στη συμπεριφορά μετά τα ματς και στις διατυπώσεις του. Να πιστώσουμε βέβαια στον κόουτς του Παναθηναϊκού ότι μετά τα λάθη των «γκρίζων» στο τρίτο ματς υιοθέτησε διαφορετική στάση, εστιάζοντας στον δίχως αύριο επικείμενο αγώνα και μόνο σ’ αυτόν.
Ο «Πάπι» και οι… αντι-«Παπ»
Στο θέμα της απώλειας του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ μετά το Game 1, o Αταμάν απλούστατα εκτόξευσε τον χρόνο συμμετοχής του Ιωάννη Παπαπέτρου, παίρνοντας πίσω τρεις ματσάρες από τον διεθνή φόργουορντ. Στο πρώτο παιχνίδι είχε ιδρώσει για δύο λεπτά και 44 δευτερόλεπτα, μένοντας άποντος, ενώ στα τρία επόμενα αγωνίστηκε σταθερά 27 με 28 λεπτά, βάζοντας κατά σειρά 15+17+8 πόντους με 9/13 τρίποντα.
Ολη την (κουτσουρεμένη ελέω τραυματισμών) χρονιά είχε συνολικά 27 πόντους με 3/8 σουτ τριών πόντων! Ελυσε σε μεγάλο βαθμό και το πρόβλημα στην άμυνα με το μαρκάρισμα του Μπόνζι Κόλσον, τον οποίο δεν μπορούσε να σταματήσει με τίποτα ο Μάριους Γκριγκόνις.
Από την άλλη, η απώλεια του Κώστα Παπανικολάου στις τρεις πρώτες αναμετρήσεις του Ολυμπιακού με την Μπάρτσα καλύφθηκε με ομαδική προσπάθεια. Με τον ξεχασμένο Λουκ Σίκμα να γίνεται πενταδάτος (!) και τον Αλεκ Πίτερς να μετατίθεται στο «3», με τον Ιγκνας Μπρζαντέικις να ρίχνεται στην πρεμιέρα 8 λεπτά μέσα, με τον Σακίλ ΜακΚίσικ να αυξάνει προϊόντος του χρόνου τα λεπτά του, με τους Τόμας Γουόκαπ και Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος να παίζουν περισσότερο από ποτέ μαζί και με σχήματα τριών κοντών να κάνουν επίσης την εμφάνισή τους.
Φτάνουμε ως εκ τούτου και στην ειδοποιό διαφορά του ροτέισιον, με αυτό του Παναθηναϊκού να είναι ως γνωστόν το πιο σφιχτό της διοργάνωσης. Παρά τις… (τόσο χρήσιμες, για την ενέργεια που προσφέρει ακόμα και σε δίλεπτες) τσόντες του Παναγιώτη Καλαϊτζάκη, με 5+2 παίκτες ήρθε το «διπλό» στο Βελιγράδι που τον κράτησε ζωντανό.
Μια πεντάδα παικτών του Αταμάν άφησε τα κόκαλά της στο «Αλεξάνταρ Νίκολιτς Χολ», με ολίγη από Γκριγκόνις (14’) και Τζέριαν Γκραντ (10). Στα τρία πρώτα ματς, επτά ήταν επίσης (ανεξαιρέτως) οι «πράσινοι» που χρησιμοποιήθηκαν για περισσότερα από δέκα λεπτά.
Με τις αρκετές μεταγραφικές προσθήκες μεσούσης της σεζόν και τους Σέρβους ψηλούς αποθεραπευθέντες, ο Μπαρτζώκας αντιθέτως δίνει διψήφιο αριθμό λεπτών σταθερά σε εννιά παίκτες του στις αναμετρήσεις με τους «μπλαουγκράνα». Αρκετοί ακόμα έχουν φλερτάρει με το σχετικό δεκάρι.
Η αποθέωση του εκτεταμένου ροτέισιον ήρθε στο ΣΕΦ, με τον πολυτιμότερο στο Game 3 (βάσει του ranking 24, με 16 πόντους, 8 ριμπάουντ και +10 στο ομαδικό +/-) Μόουζες Ράιτ να μην ξεντύνεται καν στο Game 4, στο οποίο τη διαφορά έκανε με σχεδόν νταμπλ-νταμπλ (8 π., 11 ρ.) ο Νίκολα Μιλουτίνοφ, που δεν είχε χρησιμοποιηθεί δύο βράδια πιο πριν!
Στο τελευταίο ματς μπήκαν επιτέλους και τα τρίποντα, διότι στα τρία πρώτα ματς ο Ολυμπιακός είχε βάλει συνολικά 20 (με το κάκιστο 28%), ενώ ο Παναθηναϊκός στα αντίστοιχα παιχνίδια του είχε 33 εύστοχα, σουτάροντας με 42%. Επιστρέφοντας, δε, στη διαφορά των ροτέισιον, βρίσκουμε τους «ερυθρολεύκους» να έχουν πάρει στα τέσσερα ματς 60 πόντους περισσότερους από τους αναπληρωματικούς σε σχέση με τους βασικούς τους.
Οι «πράσινοι» πενταδάτοι, αντίθετα, έχουν προσφέρει 128 πιο πολλούς πόντους σε σχέση με όσους έρχονται από τον πάγκο. Αποκορύφωμα το «διπλό» της Μεγάλης Πέμπτης, όταν οι πέντε (σχεδόν αποκλειστικά) εκλεκτοί του Αταμάν σημείωσαν 85 πόντους. Γκριγκόνις (8) και Καλαϊτζάκης (2) έφεραν τους άλλους δέκα.
Εν κατακλείδι, υπάρχει η ομάδα που παίρνει αρκετά από πολλούς (και ολότελα διαφορετικούς ακόμα και από αγώνα σε αγώνα) και εκείνη που ζει και πεθαίνει με τον Κώστα Σλούκα (έκανε ρεκόρ καριέρας σε πόντους και ριμπάουντ στα 34 του…) και τον Κέντρικ Ναν (52 π. στο Βελιγράδι) στην περιφέρεια, τον Ματίας Λεσόρ (26,2 αξιολόγηση!) στη ρακέτα. Αμφότερες ήδη επιτυχημένες, αν σκεφτούμε ποιους έχασε η μία το καλοκαίρι και πού ήταν η άλλη πέρυσι. Είθε, σε λίγες ώρες, και στο φάιναλ φορ!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Παναγιώτης Καλαϊτζάκης: «Το παιχνίδι της δεκαετίας με την Μακάμπι- Υπάρχουν πράγματα στη ζωή που έχουν μεγαλύτερη πίεση»
- Ολυμπιακός: Δεν προπονήθηκε ο Λαρετζάκης-Αμφίβολη η συμμετοχή του στο «τελικό» της Βαρκελώνης
- Παναθηναϊκός Aktor: Αυτός άλλαξε την ιστορία της σειράς, αυτός μπορεί να την «τελειώσει»
- Μακάμπι: Αμφίβολος ο ΝτιΜπαρτολομέο για το Game 5 με τον Παναθηναϊκό Aktor
- Ολυμπιακός: Γιατί ο Μπαρτζώκας δεν χρησιμοποίησε τον Μόουζες Ράιτ στο Game 4!