Αντώνης Καρπετόπουλος: Πολλές αναπάντητες ερωτήσεις

Στο Μόναχο θα προκύψει ο πρώτος φιναλίστ του τελικού του Euro. To ζευγάρι του ημιτελικού δεν αποτελεί έκπληξη: η Γαλλία ήταν φαβορί για την κατάκτηση του τουρνουά, η Ισπανία έχει παίξει το πιο ωραίο ποδόσφαιρο. Και γι’ αυτό στο ματς δεν υπάρχει φαβορί

Γίνεται πολλή συζήτηση για το γεγονός ότι οι Γάλλοι σκοράρουν δύσκολα. Επαναλαμβάνεται απ’ όλους ότι έχουν φτάσει στα ημιτελικά έχοντας πετύχει όλα κι όλα τρία γκολ – μάλιστα δύο αυτογκόλ κι ένα πέναλτι. Το γεγονός δεν είναι τυχαίο.

Οι Γάλλοι δεν έχουν σέντερ φορ: δεν υπάρχει ούτε ο Μπενζεμά, αλλά ούτε κι ο Ζιρού, που έκανε πολύ καλές εμφανίσεις στο Μουντιάλ του Κατάρ. Σίγουρα το γεγονός ότι ο Εμπαπέ παίζει με μάσκα τον περιορίζει.

Οι αντικαταστάτες του Ζιρού, δηλαδή ο Τουράμ κι ο Κόλο Μουανί δεν είναι παίκτες περιοχής: αγαπούν να τρέχουν στις αντεπιθέσεις, αλλά χρειάζονται παίκτη που να τους ανοίγει διαδρόμους και να συνεργάζεται μαζί τους, αυτός λείπει.

Ο σημαντικότερος ωστόσο απ’ τους λόγους που οι Γάλλοι σκοράρουν λίγο είναι ότι αγωνίζονται συνήθως με τρεις μέσους, που προστατεύουν την άμυνα, αλλά δεν πατούν περιοχή.

Τρεις

Ο Τσουαμενί προτιμά να σουτάρει από μακριά. Ο βιονικός Καντέ τα κάνει όλα, αλλά δεν σκοράρει. Ο Ραμπιό, που είναι πιο επιθετικός απ’ τον Καμαβιγκά, σπανίως φτάνει σε θέση βολής. Παλιότερα ο Ντεσάν είχε τον Πογκμπά, που στα καλά του ήταν ένας εξαιρετικός box to box μέσος.

O Nτεσάν συνήθιζε να παίζει με δύο μέσους και τον Γκριεζμάν ως «δεκάρι»: αυτή η επιλογή τού επέτρεπε να χωράει στην αρχική ενδεκάδα τον Ντεμπελέ και το αποτέλεσμα ήταν να βγαίνει η Γαλλία στην επίθεση με τουλάχιστον τέσσερις παίκτες.

Ο Ντεσάν δοκίμασε το συγκεκριμένο σχήμα στο ματς με την Αυστρία και δεν είδε τα αποτελέσματα που ήθελε. Στη συνέχεια, στο ματς με την Ολλανδία, όταν ζητησε απ’ την ομάδα του να πάρει την πρωτοβουλία και να βγει πιο ψηλά, είδε τη Γαλλία του να σώζεται απ’ το VAR, που ακύρωσε το γκολ του Σίμονς. Οταν ο Ντεσάν είδε ανάλογα προβλήματα και στο ματς με τους Πολωνούς, αποφάσισε να περιορίσει κάθε είδους ρίσκο.

Με το Βέλγιο και την Πορτογαλία η Γαλλία έπαιξε με τους τρεις της χαφ να υποστηρίζουν σχεδόν αποκλειστικά το ανασταλτικό της παιχνίδι. Παίζοντας μάλιστα με την άμυνα, σχεδόν στην περιοχή της, ώστε να μην υποφέρουν οι στόπερ της βγαίνοντας ψηλά, η Γαλλία έγινε ακόμα πιο αδύναμη επιθετικά, αφού για να βγει μία αντεπίθεση πρέπει κάποιος να τρέξει 50 μέτρα με την μπάλα αναζητώντας στήριγμα.

Αφήνει

Η Γαλλία εξακολουθεί να έχει μία επικινδυνότητα όταν ο αντίπαλος τής αφήνει την μπάλα: έτσι την πάτησαν π.χ. οι Βέλγοι. Οι Πορτογάλοι, που ήταν πιο υποψιασμένοι, κρατώντας απλώς την μπάλα είχαν λιγότερα προβλήματα.

Κι οι Ισπανοί που και κρατάνε την μπάλα και μπορούν να γεμίσουν με παίκτες την περιοχή των Γάλλων μπορεί να τους δημιουργήσουν μεγάλες αναστατώσεις. Αλλά κι η ομάδα του Ντε λα Φουέντε έδειξε με τη Γερμανία, παρά τη νίκη της, κάποιες δυσκολίες.

Ζωή

Οι Γερμανοί έδειξαν στους αντιπάλους των Ισπανών τι χρειάζονται για να τους αντιμετωπίσουν. Πρώτον όποιος θέλει να τους απονευρώσει πρέπει να κάνει δύσκολη τη ζωή του Ρουίθ και του Ντάνι Ολμο. Δεύτερον πρέπει να «χτυπήσει» την άμυνα των Ισπανών στο πλάι, κυρίως διότι οι ακραίοι μπακ παίζουν ακάλυπτα.

O Kίμιχ έκανε τον Κουκουρέγια να υποφέρει και δεν είναι τυχαίο ότι στο ίδιο παιχνίδι ο Καρμπαχάλ αποβλήθηκε. Αν οι Γάλλοι είχαν έναν κανονικό σέντερ φορ, ικανό να πιέσει τους στόπερ των Ισπανών και να τους μαζέψει πάνω του με τον όγκο του, όπως έκανε ο θηριώδης Φίλκρουγκ θα έλεγα ότι κόντρα στις γενικότερες εκτιμήσεις το αληθινό φαβορί στον ημιτελικό είναι η Γαλλία.

Ομως τέτοιος παίκτης δεν υπάρχει και δεν νομίζω ο Ντεσάν να επιστρατεύσει τον Ζιρού για την περίσταση – αν και μάλλον θα ’πρεπε. Οπότε το παιχνίδι μού μοιάζει μία επανάληψη του ματς Πορτογαλία-Γαλλία, με τη διαφορά ότι Ισπανοί είναι σαφώς πιο επικίνδυνοι.

Ξέρουν

Τους αρκεί η κατοχή μπάλας για να κερδίσουν το ματς; Με τη Γερμανία φάνηκε πως ναι: όταν έχουν την μπάλα βάζουν γκολ. Οχι τυχαία, η Ισπανία έχει σκοράρει σε όλα τα παιχνίδια απ’ το ξεκίνημα του τουρνουά. Σίγουρα είναι λόγος προβληματισμού για τον Ντε λα Φουέντε οι απουσίες (που θα γίνουν λόγος να προκύψει μία καινούργια άμυνα…) και το γεγονός ότι μισή ώρα πίεσης έφτανε στους Γερμανούς να ισοφαρίσουν.

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχει προσέξει ο προπονητής της Ισπανίας ότι σ’ αυτό το διάστημα που οι Γερμανοί πίεσαν, οι παίκτες του δεν έβγαλαν ούτε μια αντεπίθεση της προκοπής. Αλλά είμαστε βέβαιοι ότι η Γαλλία που βλέπουμε είναι πιο δυνατή απ’ τη Γερμανία που αποκλείστηκε; Το ματς έχει περισσότερες ερωτήσεις από βεβαιότητες. Οι απαντήσεις απόψε το βράδυ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News