Παρίσι 2024, Εθνική Μπάσκετ: Ομάδα πρώτης γραμμής, αναζήτηση δεύτερης διάστασης

Το όμορφο ταξίδι της Εθνικής Ελλάδας αυτό το καλοκαίρι ολοκληρώθηκε, σε ένα παιχνίδι που οι Γερμανοί φρόντισαν να αναδείξουν ξανά τις αδυναμίες και τους αγωνιστικούς περιορισμούς της δικής μας ομάδας. Είμαστε (κοντά) στην ελίτ ξανά, μα η απόσταση από την κορυφογραμμή δεν είναι διόλου αμελητέα.

Μια συντριπτική ήττα δίχως καν να παλέψει, της τάξης των 33 πόντων (26 από το ημίχρονο…). Δύο οριακές, με ίδιο θύτη (Αργεντινή), που πόνεσαν το ίδιο. Ισως και περισσότερο, λόγω της εξέλιξης του σκορ και του πόσο κοντά πλησιάστηκε η πηγή.

Το νερό της ημιτελικής φάσης ενός Ολυμπιακού τουρνουά δεν θα το πιει να ξεδιψάσει ούτε το 2024 η Εθνική Ελλάδας. Μετά τη Λιθουανία και την Αργεντινή, στις προηγούμενες παρουσίες της σε τελική φάση, ήταν η Γερμανία που έφραξε τον δρόμο. Που δεν επέτρεψε την, κακά τα ψέματα, ελληνική υπέρβαση που από πολύ μακριά (δια)φαινόταν ότι χρειάζεται να λάβει χώρα.

Υπήρξε, λοιπόν, και τρίτο διαφορετικό σενάριο σε έναν χαμένο ελληνικό προημιτελικό. Ούτε παράδοση άνευ όρων ούτε «αχ» στο τελευταίο λεπτό. Το «βαχ», ως επιφώνημα επιθανάτιου ρόγχου, ήρθε εκεί, γύρω στο πεντάλεπτο για τη λήξη. Με τη διαφορά ακόμα στους πέντε πόντους, υπήρξε και ελληνική κατοχή για περαιτέρω μείωση. Φτηνό λάθος, από τα πολλά στο δεύτερο ημίχρονο, επιμέρους 11-1 της «μάνσαφτ», πάνω από πέντε λεπτά «γαλάζιας» αφλογιστίας.

Αυτό, εν τέλει, ήταν και το μεγάλο, όσο και αναμενόμενο πρόβλημα στη Γαλλία. Η απουσία ικανού supporting cast εκτελεστικά στον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Από το ελληνικό 47-42 στο 6,19’’ (για το τέλος) της τρίτης περιόδου μέχρι το γερμανικό 72-57, όταν πια όλα είχαν κριθεί ενάμισι λεπτό πριν τη λήξη, ξέρετε πόσοι παίκτες που δεν λέγονταν «Γιάννης» έβαλαν καλάθι; Κανείς, κανένα, καπούτ. Επί 15 αγωνιστικά λεπτά…

Τα όλα κι όλα τρία καλαθάκια ήρθαν από τα χέρια του θνητού, μέσα στη μεγαλοσύνη του (και υπό το εξαρχής ασφυκτικό μαρκάρισμα του κομβικού Ντάνιελ Τάις), «Greek freak». O Τόμας Γουόκαπ έμεινε στα κολλητά τρίποντα της έναρξης του δεύτερου μέρους, ο Ντίνος Μήτογλου στους 6 γρήγορους πόντους στο ξεκίνημα του ματς, ο Γιώργος Παπαγιάννης έμεινε γενικότερα στο ΣΕΦ

Αφαντος στη Λιλ και το Παρίσι, ο νέος σέντερ της Μονακό είχε από 2/7 δίποντα και τρίποντα συνολικά στο τουρνουά. Μόνο στον τελικό του Προολυμπιακού, είχε 7/10 εντός παιδιάς… Εγκατέλειψαν και τα τρίποντα την Εθνική επί γαλλικού εδάφους, με το ποσοστό της να πέφτει κάτω από 30%, συνεπώς δεν γινόταν… Τουλάχιστον πρόπερσι, στον προημιτελικό και τότε με τους Γερμανούς, μέσα στο Βερολίνο μάλιστα, υπήρχε επιθετικά και Γιαννούλης, πέρα από τον Γιάννη. Ο Λαρεντζάκης των 4/4 τριπόντων στην ήττα-αποκλεισμό στο Ευρωμπάσκετ έχασε τη θέση του ροτέισιον και μπήκε αργά, πολύ αργά.

Παρεμπιπτόντως, το σκορ στο Ευρωπαϊκό του 2022 ήταν 107-96. Τον επόμενο Σεπτέμβριο, η ομάδα του Γκόρντον Χέρμπερτ έβαλε και 113 πόντους. Σε κοτζάμ ημιτελικό, κοτζάμ Παγκόσμιου, απέναντι σε ολόκληρες ΗΠΑ… Στον τελικό, όμως, οι παίκτες του παλιού προπονητή του Αρη κράτησαν τους Σέρβους στους 77 πόντους. Στους Ολυμπιακούς διαθέτουν μακράν την καλύτερη άμυνα, μπαίνοντας στη νοκ άουτ φάση με 73,6 παθητικό και κρατώντας την Ελλάδα άλλους δέκα πιο χαμηλά…

Η δική μας Εθνική, αντιθέτως, δεν είναι… two-way. Διαφορετικής φιλοσοφίας ο Βασίλης Σπανούλης από τον Δημήτρη Ιτούδη, βελτίωσε εντυπωσιακά την εικόνα στην άμυνα. Στην επίθεση, ωστόσο, σταθερές πηγές σκοραρίσματος δεν υπάρχουν. Και αν δεν βρεθούν, θα εξακολουθήσει αυτό το σύνολο, που έξυσε το ταβάνι του αυτό το θέρος, να μένει εκτός τετράδας και διεκδίκησης μεταλλίων στις μεγαλύτερες διοργανώσεις.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News