Ολυμπιακός Analysis: Έτσι εξουδετέρωσε την Μπράγκα - Το μυαλωμένο παιχνίδι Μουζακίτη και Έσε

Η ανάλυση για τη μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού επί της πορτογαλικής ομάδας και ποια ήταν τα στοιχεία-κλειδιά για το 3-0.

Ο Ολυμπιακός, χάρισε μια ακόμη εξαιρετική βραδιά στην Ευρώπη, καθώς το βράδυ της Πέμπτης (3/10), επικράτησε κατά κράτος με 3-0 της Μπράγκα για τη δεύτερη αγωνιστική της League Phase του Europa League και 24 ώρες μετά τον θρίαμβο αυτό, ήρθε η ώρα να δούμε τα κυριότερα σημεία που τον οδήγησαν στο αποτέλεσμα αυτό.

Η πίεση ψηλά έκανε τη διαφορά

Το στοιχείο στο οποίο επένδυσε περισσότερο ο Ολυμπιακός, ήταν η πίεση ψηλά στο γήπεδο, κάτι που αποσυντόνισε τη Μπράγκα, η οποία έχει ακριβώς το ίδιο στυλ παιχνιδιού.

Οι θέσεις των παικτών του Ολυμπιακού και της Μπράγκα στο γήπεδο (Πηγή Wyscout)

Όπως βλέπουμε στο παραπάνω γράφημα, οι «ερυθρόλευκοι» ήταν πιο ψηλά τοποθετημένοι στο γήπεδο, με τον Τσικίνιο και τον Ελ Καμπί να έχουν τον πρώτο λόγο στην πίεση στο επιθετικό τους τρίτο, ενώ η εμπροσθοφυλακή των Πορτογάλων ήταν τοποθετημένη πιο κοντά στη σέντρα, παρότι επενδύει και αυτή σε αυτό το στυλ παιχνιδιού. Ο Ολυμπιακός όμως, κατάφερε να απορροφήσει την πίεση και να επιβάλει το παιχνίδι του.

Ενδεικτικό αυτής της κυριαρχίας, είναι το ακόλουθο γράφημα:

Η ένταση της πίεσης που άσκησαν Ολυμπιακός και Μπράγκα (Πηγή Wyscout)

Ο Ολυμπιακός, παρότι δέχθηκε μεγαλύτερη πίεση στο δεύτερο μέρος από τη Μπράγκα, κατάφερε να βρει δύο ακόμη γκολ και να διατηρήσει το «μηδέν» στην εστία του. Πραγματικά μια εκπληκτική επίδειξη δύναμης από το σύνολο του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ και στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου.

Πώς κυκλοφόρησαν τη μπάλα οι δύο ομάδες

Ένα σημαντικό στοιχείο σε έναν αγώνα, είναι το πώς κυκλοφορούν τη μπάλα οι δύο ομάδες. Δείτε τι έκαναν στα εξής γραφήματα:

Το πλέγμα κυκλοφορίας της μπάλας του Ολυμπιακού (Πηγή Wyscout)

Αρχίζοντας από τον Ολυμπιακό, παρατηρούμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των επιτυχημένων μεταβιβάσεων που είχε, καταγράφηκε στην περιοχή του κέντρου, με τους Μουζακίτη και Έσε να κατευθύνουν το παιχνίδι κυρίως προς την επίθεση. Επίσης, βλέπουμε ότι υπάρχει καλή κυκλοφορία προς όλες τις κατευθύνσεις.

Η Μπράγκα από την δική της πλευρά έχει και αυτή την πλειοψηφία των μεταβιβάσεων της στο κέντρο, αλλά αρκετά μεγαλύτερο ποσοστό προς τα πίσω (33%), ενδεικτικό του πόσο έχει εξουδετερώσει το στυλ παιχνιδιού της ο Ολυμπιακός.

Η «αξία» των απειλών

Ολοκληρώνουμε την ανάλυσή μας, ρίχνοντας μια ματιά στις απειλές που δημιούργησαν οι δύο ομάδες μπροστά από τις δύο εστίες:

Τα συνολικά σουτ του Ολυμπιακού στο ματς με τη Μπράγκα (Πηγή Wyscout)

Ο χάρτης των σουτ του Ολυμπιακού στον αγώνα με τη Μπράγκα (Πηγή Wyscout)

Στα γραφήματα που βλέπουμε, ο Ολυμπιακός επιχείρησε στο σύνολο 15 σουτ στον αγώνα με τη Μπράγκα, έχοντας επτά στον στόχο, τα οποία είχαν «αξία» 1,56 «προσδοκώμενα» γκολ. Αυτό σημαίνει ότι το ματς «έπρεπε» να λήξει 2-0, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» βρήκαν τρία τέρματα. Αυτό θα μπορούσε κανείς ότι θα μπορούσε να είναι και λογική εξέλιξη, ρίχνοντας μια ματιά στον χάρτη από όπου επιχειρήθηκαν τα σουτ, με τα περισσότερα να είναι από το ημικύκλιο της περιοχής και μέσα.

Τα συνολικά σουτ της Μπράγκα στον αγώνα με τον Ολυμπιακό (Πηγή Wyscout)

Ο χάρτης των σουτ της Μπράγκα στον αγώνα με τον Ολυμπιακό (Πηγή Wyscout)

Η Μπράγκα με τη σειρά της, είχε λιγότερες τελικές, μόλις επτά, με τρεις από αυτές να απειλούν σοβαρά την εστία του Τζολάκη, ενώ είχαν αξία 0,67 «προσδοκώμενα» γκολ. Αυτό σημαίνει πως οι Πορτογάλοι «έπρεπε» να σκοράρουν ένα γκολ, αλλά αυτό δεν επετεύχθη. Αυτό το «πρέπει» επιβεβαιώνεται και από τον χάρτη από όπου επιχειρήθηκαν τα σουτ, με όσα βρήκαν εστία να γίνονται γύρω από τη μικρή περιοχή.

Ποιο είναι το συμπέρασμα που εξάγεται από την ανάλυση αυτή; Είναι ότι ο Ολυμπιακός, μπήκε αποφασισμένος να κάνει το καλύτερο παιχνίδι που μπορούσε απέναντι στη Μπράγκα, απορροφώντας το στυλ παιχνιδιού της και επιβάλλοντας το δικό του, φτάνοντας σε μία μεγάλη νίκη. Το ζήτημα είναι φυσικά εάν θα μπορέσει να επαναλάβει κάτι αντίστοιχο προϊούσης της χρονιάς, με τα πολύ δύσκολα να ξεκινούν την Κυριακή απέναντι στον Παναθηναϊκό…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News