Σαν Σήμερα - Αργύρης Σαλιαρέλης: Τα διαδοχικά «δεν χρωστάω» την ώρα της πεντάρας στην Ξάνθη
Το απόγευμα της 14ης Δεκεμβρίου 1991 ο Ολυμπιακός γνώρισε διπλό διασυρμό. Έναν στο γήπεδο της Ξάνθης, όπου γνώρισε τη συντριβή με το εμφατικό 5-2 κι έναν στη συχνότητα του Mega, όπου εμφανίστηκε ο πρόεδρός του, Αργύρης Σαλιαρέλης!
Ο ιστορικός του μέλλοντος θα δυσκολευτεί πολύ να οριοθετήσει το ναδίρ των «πέτρινων χρόνων» του Ολυμπιακού. Όσα συνέβησαν το απόγευμα της 14ης Δεκεμβρίου 1991, πάντως, προσφέρουν μια γερή υποψηφιότητα.
Από τη μία υπήρχε ο αγωνιστικός διασυρμός. Η ομάδα του Πειραιά, η οποία ήταν πρωτοπόρος στη βαθμολογία παρά τα σοβαρά διοικητικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε, γνώρισε τη συντριβή στην Ξάνθη με 5-2. Την ίδια ώρα, όμως, λάμβανε χώρα στη συχνότητα του Mega κι ένας διαφορετικός διασυρμός: ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Αργύρης Σαλιαρέλης, έδινε την ιστορική συνέντευξη με τα διαδοχικά «δεν χρωστάω» προς τον Φίλιππα Σύριγο!
Τα αποσπάσματα που έχουν διασωθεί έχουν γίνει viral τα τελευταία χρόνια στα social media, με πολύ κόσμο να τα παρακολουθεί και να γελάει χωρίς να γνωρίζει το ιστορικό πλαίσιο. Ο Σαλιαρέλης εμφανίζεται να διαγράφει με στιλό τα χρέη προς διάφορα πρόσωπα και εταιρίες που του δείχνει καταγεγραμμένα σε ένα χαρτί ο Συρίγος, διανθίζοντας τη φράση «δεν χρωστάω» με άλλες σπαρταριστές ατάκες.
Ο σκηνοθέτης της εκπομπής είχε τη σατανική ιδέα να βάζει «κρόουλ» στην οθόνη για να ενημερώνει τους φιλάθλους για την εξέλιξη του αγώνα της Ξάνθης, που μεταδιδόταν την ίδια ώρα ζωντανά απ’ την (τότε) ΕΤ1. Ενώ λοιπόν ο μεγαλομέτοχος των «ερυθρόλευκων» προσπαθούσε να διαψεύσει τους ισχυρισμούς του Συρίγου ότι Σοβιετικοί παράγοντες είχαν δωροδοκηθεί για να συναινέσουν στην παραχώρηση των Όλεγκ Προτάσοφ, Γιούρι Σάβιτσεφ και Γκενάντι Λιτόφτσενκο, η κάρτα με το «Ξάνθη-Ολυμπιακός 3-1» που έτρεχε από κάτω, έκανε το σκηνικό σουρεαλιστικό.
Οι νεότεροι, βέβαια, θα αναρωτιέστε τι είχε συμβεί με τους Σοβιετικούς ποδοσφαιριστές, πώς είχε βρεθεί ο Σαλιαρέλης στην ηγεσία του Ολυμπιακού και γιατί είχαν δημιουργηθεί τόσα προβλήματα. Η αλήθεια είναι ότι κι εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να αναλύσουμε επαρκώς τι ακριβώς είχε συμβεί – δίχως υπερβολή, θα χρειαζόταν ολόκληρο βιβλίο. Είναι αναγκαία, ωστόσο, μια όσο το δυνατόν πιο περιληπτική αναδρομή στα γεγονότα για να μπείτε στο κλίμα.
Αφετηρία το σκάνδαλο Κοσκωτά
Όλα άρχισαν στα τέλη του Οκτώβρη του 1988, όταν αποκαλύφθηκε το περιβόητο σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης, ιδιοκτησίας του τότε μεγαλομετόχου της της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Γιώργου Κοσκωτά. Ο τελευταίος γλίτωσε προσωρινά τη σύλληψη διαφεύγοντας στις 5 Νοεμβρίου εκτός Ελλάδας με το ιδιωτικό λίαρ τζερ του Αργύρη Σαλιαρέλη, ο οποίος ήταν γνωστός στην επιχειρηματική πιάτσα ως «βασιλιάς των ρουμπινιών». Είχε κάνει περιουσία, βλέπετε, από την εξόρυξη και εμπορία πολύτιμων λίθων από την Αφρική.
Όπως ήταν λογικό, στον Ολυμπιακό επικράτησε χάος. Στον Τύπο έδιναν κι έπαιρναν τα δημοσιεύματα που αμφισβητούσαν τη νομιμότητα της πανάκριβης μεταγραφής του Λάγιος Ντέταρι, ενώ και οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές του συλλόγου άρχισαν να αγωνιούν για το αν θα έπαιρναν τα χρήματα που είχαν συμφωνήσει. Οι προσπάθειες παραγόντων της ΠΑΕ να φέρουν πίσω τον εφοπλιστή, Σταύρο Νταϊφά (ο οποίος είχε πουλήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών στον Κοσκωτά τον Νοέμβριο του 1987) έπεσαν στο κενό.
Τότε βγήκε μπροστά ο Σαλιαρέλης, ο οποίος στις 11 Νοεμβρίου έκανε ηγετική εμφάνιση στου Ρέντη και παρουσιάστηκε στους παίκτες και την τεχνική ηγεσία ως ο άνθρωπος που θα αναλάμβανε τη θέση του προέδρου για να σώσει τον Ολυμπιακό. Μίλησε, μάλιστα, και στους οπαδούς που βρίσκονταν εκείνη τη μέρα στο προπονητικό κέντρο και γνώρισε την αποθέωση!
Δεν ήταν ακόμα γνωστό τότε ότι ο «βασιλιάς των ρουμπινιών» είχε φυγαδεύσει τον Κοσκωτά στο εξωτερικό με το ιδιωτικό του αεροπλάνο. Το κουβάρι των αποκαλύψεων άρχισε να ξετυλίγεται στις 23 Νοεμβρίου, όταν ο μεγαλομέτοχος των «ερυθρόλευκων» συνελήφθη στη Μασαχουσέτη και τέθηκε υπό κράτηση στις φυλακές του Σάλεμ. Δύο ημέρες αργότερα οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τον Σαλιαρέλη, ο οποίος προφυλακίστηκε στον Κορυδαλλό.
Έτσι πήρε την ΠΑΕ Ολυμπιακός
Λίγες μέρες αργότερα κι ενώ ήταν ακόμα προσωρινά κρατούμενος, ο Σαλιαρέλης εμφάνισε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό στο οποίο αναφερόταν ότι ο Κοσκωτάς τού παραχωρούσε 68% των μετοχών της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Ο προφυλακισμένος στο Σάλεμ μεγαλομέτοχος δεν αναγνώρισε το συμφωνητικό και μάλιστα δήλωσε ότι δεν θα άφηνε ποτέ απ’ τα χέρια του τον πειραϊκό σύλλογο, σημαίνοντας την έναρξη της κόντρας με τον μέχρι πρότινος συνεργό του.
Αυτό, όμως, δεν πτόησε τον Σαλιαρέλη, ο οποίος στις αρχές του 1989 διορίστηκε από το Πρωτοδικείο πρόεδρος της «ερυθρόλευκης» εταιρίας. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης των μετόχων στη Γενική Συνέλευση και αργότερα πήρε τον έλεγχο της ΠΑΕ, μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου (από 210 σε 420 εκατ. δρχ.) που κάλυψε μόνος του!
Η συγκεκριμένη αύξηση του Μ. Κ. προσβλήθηκε με αγωγή από τους εφοπλιστές και μέλη των διοικήσεων επί Νταϊφά, Νίκο Ευθυμίου και Μιλτιάδη Μαρινάκη (ο πατέρας του σημερινού ηγέτη του Ολυμπιακού). Επί τρία χρόνια οι «ερυθρόλευκοι» συνέχιζαν την πορεία τους κάτω από ένα αδιευκρίνιστο καθεστώς, ενώ οι εκάστοτε ποδοσφαιριστές παραπονούνταν ότι η διοίκηση δεν ήταν συνεπής στις οικονομικές υποχρεώσεις της απέναντί τους. Κι όπως ήταν επόμενο, όλα αυτά είχαν αντίκτυπο και στο αγωνιστικό κομμάτι.
Το έργο άρχισε να γυρίζει για τον «βασιλιά των ρουμπινιών» το καλοκαίρι του 1990. Ο Ολυμπιακός έχασε τον Στράτο Αποστολάκη, ο οποίος κατέληξε στον Παναθηναϊκό παρότι αρχικά είχε κατηγορηθεί ότι είχε υπογράψει την ανανέωση της πενταετίας του με τους «ερυθρόλευκους». Οι φήμες για συναλλαγές κάτω απ’ το τραπέζι έδιναν κι έπαιρναν. Λίγες μέρες αργότερα, η πώληση του Λάγιος Ντέταρι στην Μπολόνια τον Ιούλιο του 1990 συνοδεύτηκε από «διαρροές» ότι οι Ιταλοί είχαν δαπανήσει τα εικοσαπλάσια χρήματα από τα μόλις… 50 εκατ. δρχ. που είχε ανακοινώσει ως χρηματικό αντάλλαγμα ο Σαλιαρέλης!
Οι Σοβιετικοί κι η αντίστροφη μέτρηση
Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού είχε προσλάβει στο μεταξύ ως προπονητή τον καταξιωμένο παλαίμαχο Σοβιετικό άσο, Όλεγκ Μπλαχίν, ενώ μετά την απώλεια των Ντέταρι και Αποστολάκη έκανε ρελάνς με τη μεταγραφή του καταξιωμένου σέντερ φορ της Ντινάμο Κιέβου, Όλεγκ Προτάσοφ, βασικού στελέχους της εθνικής ομάδας της Σοβιετικής Ένωσης που είχε φτάσει στον τελικό του Euro ’88!
Μαζί του, ο Σαλιαρέλης έφερε και τον επιθετικό της Τορπέντο Μόσχας, Γιούρι Σάβιτσεφ, ενώ τον Δεκέμβριο του 1990 έκανε άλλη μία εντυπωσιακή κίνηση ντύνοντας στα ερυθρόλευκα άλλο ένα αγαπημένο παιδί του Βαλέρι Λομπανόφσκι, τον διεθνή μέσο, Γκενάντι Λιτόφτσενκο. Οι μεταγραφές παικτών από το τέως ανατολικό μπλοκ βασίζονταν τότε σε άλλους είδους σχέσεις με τα καθεστώτα και όχι τόσο στο οικονομικό, κάτι που ενίσχυσε τις υποψίες για τον πρόεδρο του Ολυμπιακού.
Παρά το αναμφίβολα ποιοτικό ρόστερ της, η πειραϊκή ομάδα δυσκολευόταν να κάνει πρωταθλητισμό με αξιώσεις. Η Θύρα 7 είχε στραφεί πλέον εναντίον του Σαλιαρέλη και η κόντρα έφτασε στην κορύφωσή της τον Φεβρουάριο του 1991, όταν οι οπαδοί μπούκαραν στον αγωνιστικό χώρο και προκάλεσαν τη διακοπή του αγώνα με τον Αθηναϊκό στο «Γ. Καραϊσκάκης». Ο πρόεδρος των «ερυθρόλευκων» για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα τούς χαρακτήρισε «επιστήμονες», προσφέροντας άλλη μία ατάκα που έμεινε στη συλλογική μνήμη.
Τον Ιούλιο του 1991 ο Σαλιαρέλης πέτυχε μια νίκη επί του προέδρου του Παναθηναϊκού, Γιώργου Βαρδινογιάννη, με την απόκτηση του Βασίλη Καραπιάλη απ’ την ΑΕΛ. Όμως, το γυαλί στις σχέσεις του με τον κόσμο του Ολυμπιακού (και ειδικά τους οργανωμένους) είχε ραγίσει. Οι φωνές ότι η πειραϊκή ΠΑΕ χρωστούσε εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές σε παίκτες και τρίτους πλήθαιναν και δημιούργησαν ζήτημα ακύρωσης της μεταγραφής του Καραπιάλη, αφού οι διοικούντες την ΑΕΛ ισχυριζόταν ότι δεν είχαν εισπράξει δραχμή απ’ τα συμφωνηθέντα.
Με δύο γκολ του Ουζουνίδη
Τον τελευταίο μήνα του 1991 οι τρεις Σοβιετικοί αστέρες άρχισαν αποχή απ’ τις υποχρεώσεις της ομάδας, ενώ ο Προτάσοφ αμφισβήτησε ακόμα και την υπογραφή που υπήρχε στο συμβόλαιό του! Οι Έλληνες παίκτες, στο μεταξύ, παρέμεναν επίσης απλήρωτοι αλλά δεν αντιδρούσαν. Υπό αυτές τις συνθήκες πήγε ο Ολυμπιακός στις 14 Δεκεμβρίου για να αντιμετωπίσει την Ξάνθη, η οποία τον βρήκε… μπόσικο και τον φιλοδώρησε με μια σβουριχτή πεντάρα.
Όσοι είχαν επιλέξει να παρακολουθήσουν τον αγώνα απ’ την ΕΤ1 θαύμασαν τη θρακιώτικη ομάδα η οποία έκανε ό,τι ήθελε τον μεγάλο αντίπαλό της. Κορυφαίος του αγώνα ήταν ο 23χρονος Μαρίνος Ουζουνίδης, ο οποίος αγωνιζόμενος ως αμυντικός χαφ πέτυχε δύο γκολ στο 51′ και το 57′ και ανέβασε τον δείκτη του σκορ από 2-1 σε 4-1. Την ίδια ώρα στο Mega, η συνέντευξη του Σαλιαρέλη στον Συρίγο πρόσφερε τις πιο χαρακτηριστικές ατάκες της.
Ο Κώστας Κωνσταντινίδης (9′), ο Μάκης Τζάτζος (32′) κι ο Μαρσέλο Βεριντιάνο (75′) πέτυχαν τα υπόλοιπα γκολ του θριάμβου της Ξάνθης. Σκόρερ για τους «ερυθρόλεκους» ήταν ο Γιώργος Βαΐτσης (46′) και ο Γιώτης Τσαλουχίδης (70′), αλλά τα τέρματά τους δεν ήταν αρκετά για να μετριάσουν την ντροπή.
Η μετάβαση στην εποχή Κόκκαλη
Οι εξελίξεις στη συνέχεια πήραν μορφή χιονοστιβάδας. Η αποκάλυψη παράνομων οικονομικών συνδιαλλαγών του Σαλιαρέλη, τον έβαλε στο στόχαστρο του τότε Υφυπουργού Αθλητισμού, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου (οποία ειρωνεία, αν αναλογιστούμε τα μπλεξίματα που είχε ο αργότερα ο τελευταίος με την ιδιότητα του Δημάρχου Θεσσαλονίκης), ο οποίος έδωσε εντολή σε ορκωτούς λογιστές να ξεκοκαλίσουν τα βιβλία της ΠΑΕ.
Η έκπτωση του «βασιλιά των ρουμπινιών» από το αξίωμα του προέδρου και η αντικατάστασή του από τον Γιώργο Μπανασάκη, στις 7 Ιανουαρίου 1992, συνέπεσαν με τις δηλώσεις του Παπαγεωργόπουλου ότι θα έφερνε στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για την εξυγίανση των Ποδοσφαιρικών Ανώνυμων Εταιριών. Μια ρύθμιση που θα επέτρεπε ουσιαστικά στην Κυβέρνηση να παρέμβει σε ΠΑΕ στις οποίες διαπιστώνονταν οικονομικές ατασθαλίες. Τότε ακούστηκε για πρώτη φορά το ενδεχόμενο να εμπλακεί στην ΠΑΕ ο Σωκράτης Κόκκαλης, ο οποίος ήταν ήδη χορηγός του τμήματος μπάσκετ του Ολυμπιακού.
Τον Μάρτιο του 1992 οι Ευθυμίου-Μαρινάκης κέρδισαν την αγωγή κατά της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου μέσω της οποίας ο Σαλιαρέλης είχε γίνει μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός το 1989 και το Πρωτοδικείο Πειραιά διόρισε νέα διοίκηση με επικεφαλής τον Σταύρο Νταϊφά. Ο γνωστός εφοπλιστής είχε μετανιώσει για τη συμφωνία με τον Κοσκωτά και είχε μεσολαβήσει για να πείσει τον Κόκκαλη να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο.
Ο τελευταίος ανέλαβε τη θέση του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός στις 15 Απριλίου 1993 και τα υπόλοιπα, είναι Ιστορία.
* Πηγές: Ρεπορτάζ των καθημερινών εκδόσεων των εφημερίδων «Αθλητική Ηχώ» και «Το Βήμα».
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 14 Δεκεμβρίου
2020: Πεθαίνει σε ηλικία 73 ετών ο Γάλλος προπονητής ποδοσφαίρου, Ζεράρ Ουγιέ, μία ημέρα αφότου είχε επιστρέψει σπίτι του έπειτα από επέμβαση ανοιχτής καρδιάς. Η κορυφαία περίοδος της πλούσιας καριέρας του ήταν εκείνη στη Λίβερπουλ (1998-2004), με την κατάκτηση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, του Κυπέλλου Αγγλίας και του Λιγκ Καπ τη σεζόν 2000-01.
2003: Ο Αργεντινός Κάρλος Μπιάνκι γίνεται ο πρώτος τεχνικός που κατακτά 3 Διηπειρωτικά Κύπελλα όταν η ομάδα του, Μπόκα Τζούνιορς, νικά με 3-1 τη Μίλαν στα πέναλτι, στο στάδιο Γιοκοχάμα του Τόκυο.
2003: Ρεκόρ αποβολών σημειώνεται στο ισπανικό πρωτάθλημα κατά τη διάρκεια του αγώνα Μπαρτσελόνα-Εσπανιόλ 3-1. Αποβάλλονται συνολικά έξι παίκτες, τρεις από κάθε ομάδα.
1999: Διεξάγεται με πρωτοβουλία της ΕΠΟ αγώνας προς τιμήν του Βασίλη Χατζηπαναγή ανάμεσα στις εθνικές ομάδες της Ελλάδας και της Γκάνας στο Καυτανζόγλειο Στάδιο (1-1). Ο «Νουρέγεφ» του ελληνικού ποδοσφαίρου αγωνίζεται στα πρώτα 21 λεπτά κι από τα πόδια του ξεκινά η φάση του γκολ της Εθνικής, το οποίο σημειώνει ο Θωμάς Κυπαρίσσης.
1998: Ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών βραβεύει στην ετήσια γιορτή του 23 αθλητές και αθλήτριες με μετάλλια σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα Ολυμπιακών αθλημάτων. Μεταξύ των βραβευθέντων είναι οι: Πύρρος Δήμας, Λεωνίδας Σαμπάνης, Κάχι Καχιασβίλι, Όλγα Βασδέκη, Ιωάννης Μελισσανίδης, η Εθνική Ελπίδων στο ποδόσφαιρο και η Eθνική πόλο ανδρών. Ειδικές βραβεύσεις λαμβάνουν οι Άκης Τσοχατζόπουλος, Χρήστος Ιακώβου, Γιούρι Σέντιχ, Βαγγέλης Παπαθανασίου και Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ.
1996: Διεξάγεται το 5ο All-Star Game στη Θεσσαλονίκη. Η ομάδα της Ευρώπης με προπονητή τον Γιάννη Ιωαννίδη κερδίζει την Αμερική με 83-75. Ο Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς ανακηρύσσεται MVP του αγώνα. Στον διαγωνισμό τριπόντων νικητής είναι ο Φραγκίσκος Αλβέρτης, στα καρφώματα ο Χάρολντ Έλις.
1988: Ξεκινά τις εκπομπές του το τρίτο κανάλι της δημόσιας ελληνικής τηλεόρασης, η ΕΤ3.
1986: Η Έλλη Ρουσσάκη κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στα 200 μέτρα πεταλούδα του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου μικρής πισίνας (25 μ.), στο Μάλμε της Σουηδίας, συντρίβοντας μάλιστα το δικό της πανελλήνιο ρεκόρ (2:12.93 από 2:15.17). Πρόκειται για το πρώτο μετάλλιο που κατακτά η Ελλάδα σε επίπεδο ανδρών ή γυναικών, σε κολυμβητική διοργάνωση ευρωπαϊκού ή παγκόσμιου βεληνεκούς, αν εξαιρέσουμε τους 1ους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896.
1967: Οι αρχές του Γουίμπλεντον, αψηφώντας την παράδοση και τις ομοσπονδίες του τένις σε όλο τον κόσμο, ψηφίζουν την κατάργηση του διαχωρισμού μεταξύ επαγγελματιών και ερασιτεχνών παικτών στο τένις με 295 ψήφους υπέρ και 5 κατά.
1947: Η Ρεάλ Μαδρίτης εγκαινιάζει το νέο γήπεδό της, το οποίο έχει χτιστεί στο προάστιο Τσαμαρτίν, νικώντας σε φιλικό αγώνα την πορτογαλική Μπελενένσες με 3-1. Στις 4 Ιανουαρίου 1955 η γενική συνέλευση των μελών της Ρεάλ θα αποφασίσει να δώσει στο γήπεδο το όνομα του προέδρου του συλλόγου, Σαντιάγο Μπερναμπέου, με το οποίο είναι γνωστό μέχρι σήμερα.
1935: Ο Τεντ Ντρέικ της Άρσεναλ σημειώνει και τα επτά γκολ της ομάδας του στο 7-1 επί της Άστον Βίλα και γίνεται ο πρώτος παίκτης που καταφέρνει κάτι τέτοιο σε αγώνα πρώτης κατηγορίας μετά τον Τζίμι Ρος της Πρέστον το 1888.
1929: Ο Γκαρνέτ Καρτερ ανοίγει το πρώτο γήπεδο μίνι γκολφ στην Φλόριντα.
1915: Ο Τζακ Τζόνσον, ο πρώτος Αφροαμερικανός παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών στην ιστορία, χάνει τον τίτλο από τον Τζες Γουίλαρντ στην Κούβα.
1914: Ιδρύεται στην Αθήνα η Ένωση Συντακτών, με πρόεδρο τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Ιωάννη Κονδυλάκη. Το 1947 θα μετονομασθεί σε ΕΣΗΕΑ (Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών).
1901: Διεξάγεται το πρώτο τουρνουά επιτραπέζιας αντισφαίρισης στο Royal Aquarium του Λονδίνου.